“Als ik mijn gedachten kan herprogrammeren, dan verandert mijn gevoel. Dan voel ik me beter, bereik ik veel meer en dan verandert alles!” Dat is het verlangen van veel mensen. Maar de vraag is: Kun je jezelf wel herprogrammeren? En waarom zou je dat willen? En tenslotte: Hoe doe je dat precies? Laten we deze vragen eens onderzoeken:
Waarom zou je jezelf willen herprogrammeren?
Omdat we vinden dat we te weinig controle hebben over onze gedachten en emoties. Beter gezegd: Omdat we te veel negatieve gedachten en emoties hebben en te weinig positieve. Wat we geloven in ons hoofd staat dan haaks op wat we willen bereiken. Alsof je computer een ander alfabet gebruikt dan jij: wat je ook intikt, het gewenste resultaat komt er niet…
Natuurlijk ben je veel méér dan alleen je verstand of emotie. Een gedachte kan niet denken en een emotie kan niet voelen. Jij kunt het allebei. Dus jezelf herprogrammeren kun je helemaal niet, want je ziel, diepere zelf of fundamentele bewustzijn (vul zelf in waar je in gelooft) is een kern die je niet eventjes kunt veranderen. Het zijn dus vooral gedachten (de bron van emoties) die je wilt herprogammeren.
Gedachten lijken soms op spaghetti die door een dronken Italiaanse kok in elkaar zijn gehusseld. Hoe kun je die mentale spaghetti ontrafelen?
Hoe kun je jezelf herprogrammeren?
Wel, er zijn talloze methoden: NLP, cognitieve therapie, mind control, affirmaties, transactionele analyse, mantra’s en nog veel meer. Ikzelf werk vooral met overtuigingen (wat je gelooft over een situatie, anderen of jezelf). Overtuigingen zijn de basis van onze emoties en keuzes. Als je je niet goed voelt, verander dan je manier van kijken, dan verandert ook je gevoel.
Elke methode kost tijd. Het is een illusie te denken dat je jarenlange patronen in een uurtje kunt veranderen. Het is merkwaardig dat mensen jarenlang (onbewust) oefenen met beperkende zienswijzen, maar toch verwachten dat een nieuwe zienswijze een kwestie is van een paar minuten nadenken. Welke methode je ook kiest, kies voor wat je het meeste aanspreekt, dat is altijd het beste.
Download onze GratisGidsen Meer dan 50.000 keer gedownload!
“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”
Het nadeel van herprogrammeren.
Toen ik begon met actieve persoonlijke ontwikkeling (zo’n twintig jaar geleden) was ik de eerste tien jaar erg bezig met herprogrammering. Ik veranderde mijn manier van kijken, liet beperkende overtuigingen los, gaf mijn mentaliteit een ‘upgrade’, enzovoort, enzovoort. Helemaal prima, ik heb er veel aan gehad. Maar na tien jaar kwam ik er wel achter, dat ik nog steeds niet perfect was!
Er was altijd wel iets te verbeteren, altijd wel iets te herprogrammeren. Het was nooit af. Bovendien bleek het erg veel energie te kosten om al die gedachten onder controle te krijgen. Je moest ze niet alleen herprogrammeren, het vereiste ook nog eens dagelijks onderhoud. En gedachten laten zich nooit volledig onderhouden, ze doen ook vaak waar ze zelf zin in hebben!
Moet je veranderen of accepteren?
Dus dat was de vraag waar ik na tien jaar mee worstelde: “In hoeverre moet ik mezelf herprogrammeren of verbeteren? En in hoeverre mag ik mezelf gewoon accepteren zoals ik ben?” Wanneer wordt zelfverbetering een krampachtig kunstje en loop je jezelf daardoor juist voorbij?”
Mijn conclusie was: het draait allemaal om de juiste balans in je leven. Er is een mooie balans tussen zelfverbetering en zelfacceptatie. Tussen willen veranderen en tevreden zijn met wie je al bent. Die balans ligt voor jou waarschijnlijk anders dan voor mij, maar bepaal wèl waar die voor jou ligt! Want alleen in de balans ligt werkelijke rust en kracht…
Je hoeft niet perfect te worden.
Als je nooit iets verandert, dan blijf je denken wat je altijd hebt gedacht. En blijf je krijgen wat je altijd hebt gekregen. Helemaal prima als dat is wat je wilt, natuurlijk… Als je alles aan jezelf wilt veranderen, dan vind je nooit het eindpunt en blijf je altijd onrustig. Dus bepaal de balans tussen zelfontwikkeling en zelfacceptatie.
Heb niet de illusie dat je jezelf totaal kunt herprogrammeren. Denk niet dat je al je gedachten kunt beheersen, geen enkele negatieve emotie meer voelt en nooit eens gefrustreerd zult zijn. Je bent geen computer – je hoeft niet perfect te worden! Gedachten laten zich nooit 100% vormen. Probeer maar eens de volgende tien gedachten die je krijgt te bepalen – dat kun je niet…
Je doet al heel veel goed.
Er ligt veel rust in het erkennen dat je nu al oké bent zoals je bent. Je kunt altijd groeien en jezelf ontwikkelen. Maar totale controle over je geest en emoties is een illusie. Bovendien: Als je tevreden bent met wie je nu bent, dan hoef je dat ook helemaal niet te veranderen. Dan moge rare gedachten en minder positieve emoties er ook gewoon zijn, nietwaar?
Ter vergelijking: je kunt wat software upgraden, maar je hoeft niet de hele computer het raam uit te gooien. Ook al is die software in je hoofd niet de beste of snelste versie, het werkt voor het grootste deel wèl! Het doet ook heel veel dingen goed. Dus accepteer de versie die je nu bent en groei lekker door naar de volgende upgrade!
Wil je meer zelfacceptatie en zelfvertrouwen? Bestel dan de volgende e-cursus:
Wil Jij Meer Zelfvertrouwen?
Volg dan de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen en voel je weer zeker over jezelf.
15.000+ cursisten gingen je voor!