Persoonlijke groei en ontwikkeling – maar hoe?

Je groeit het snelst door dicht bij jezelf te blijven. Wees nieuwsgierig naar je eigen voorkeuren en verlangens. Bepaal waar je valkuilen zitten. Bepaal wat je wilt bereiken zodat je weet wat je daarvoor moet doen.

Houd het dicht bij jezelf.

Je kunt niet groeien in de richting die niet bij je past. Wat heeft dat voor zin? Houd rekening met je persoonlijkheid. Waardeer en respecteer wie je bent. En neem dat als basis voor je groei. Groei in het verlengde van je persoonlijkheid is altijd beter dan een kopie te worden van iemand anders. Persoonlijke groei kun je nooit voorkomen, je kunt het alleen maar vertragen.

Je kunt duizend vaardigheden leren, maar welke horen bij jou? Je kunt duizend gewoonten aanleren, maar welke voelen goed? Welke wil je leren? Dat is de vraag – daar zit de grootste winst. Je groeit het meest op de punten die van nature bij je passen. Je kunt vleugels aan een boot zetten en proberen ermee te vliegen, maar een boot is gemaakt om te varen. Een boot hoort in het water.

Wees nieuwsgierig!

Er is geen limiet aan de mogelijkheden die je hebt. Er is geen grens aan de diepte van je persoonlijkheid. Als je merkt dat je een sterke emotie voelt, vraag jezelf: “Waarom is dat? Waarom voel ik me zo? Welke verwachtingen heb ik? Welke gedachten heb ik?” Wees geïnteresseerd in hoe je je voelt, het is de beste indicator van wat je zult krijgen.


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Wees nieuwsgierig naar jezelf: Wat zijn je wensen, verlangens en voorkeuren? Hoe zit je in elkaar? Wat maakt jou uniek? Waar kun je in groeien? Zie het als een persoonlijke speurtocht naar jezelf. Hoe beter je weet hoe je in elkaar zit, hoe beter je je leven erop kunt afstemmen. Hoe meer je ontdekt, hoe overzichtelijker het wordt.

Zelfkennis is de sleutel van geluk en succes.

Herken het patroon.

Een groot deel van onze dagelijkse gedachten en handelingen zijn hetzelfde. We herhalen dezelfde gedachten, doen dezelfde dingen en trekken dezelfde conclusies. Kun je een patroon ontdekken? Loop je altijd tegen dezelfde blokkades? Kom je altijd weer terug bij dezelfde verlangens?

Als je doet wat je altijd doet, krijg je wat je altijd krijgt. Om te groeien, moet je andere inzichten ontdekken, andere acties nemen en andere overtuigingen creëren. Vaak zijn we ons niet eens bewust dat we in een kringetje rondlopen. Dat we elke keer weer dezelfde acties nemen met hetzelfde resultaat. Pas als je dat patroon herkent, kun je het veranderen. Daar zit de grootste groei.

Bepaal het eindresultaat.

Groeien doen we allemaal – we gaan allemaal ergens naartoe. Maar hoe zorg je ervoor dat je groeit in de richting die je wilt? Dat is eenvoudig – bepaal het eindresultaat. Bepaal waar je wilt zijn over vijf of tien jaar. Hoe wil je dat je leven er dan uitziet? Wat wil je doen? Wat wil je hebben? Wie wil je zijn?

Dat is het eindresultaat en dat is de richting waarin je wilt groeien. Werk vervolgens terug: bepaal wat er moet gebeuren om daar te komen. Wat voor vaardigheden heb je nodig? Wat voor kennis moet je opdoen? Wat voor gewoonten en eigenschappen moet je ontwikkelen? Dat geeft richting aan je groei.

Als je wilt zeilen naar Portugal, dan weet je dat je een boot nodig hebt en de kennis om die te besturen. Oh ja, een kompas of GPS zou ook nog handig zijn. Vervolgens ga je aan de slag: Boot? Check! Vaarbewijs? Check! Kompas? Check! Als je elke stap die nodig is neemt, dan weet je dat je uiteindelijk je doel zult bereiken. Het kan niet anders.

Neem je tijd.

Soms krijg ik cliënten die in één keer hun leven en persoonlijkheid willen veranderen. En het liefst in één sessie. Dat gaat helaas niet. Het kost tijd om te veranderen – er is geen magische pil. Vergelijk het met de mensen die op 1 januari naar de sportschool gaan, zich vervolgens elke dag suf trainen en er na een maand mee stoppen. De anderen, die rustig blijven doorgaan, komen het verst.

Het is hard werken, maar het resultaat is meer dan de moeite waard! Persoonlijke groei en ontwikkeling zijn een investering in jezelf waar je je leven lang plezier van zult hebben. Elke stap die je zet is winst. Elk inzicht creëert meer geluk en succes!


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>