Als je weet wat je echt motiveert, sta je sterk! Dan kun je haarzuiver zien wat je volgende keuze moet zijn. Dan kun je pas echt je leven richting geven. Onder alle honderden motivaties zijn er twee basismotivaties. Die gebruik je in elke situatie, in elke keuze. Krijg meer inzicht in jezelf en groei zo sneller!
Iedereen is anders – of toch niet?
Heb je ooit een persoonlijkheidstest gedaan? Zo eentje waaruit blijkt dat je gemotiveerd wordt door mooie dingen of anderen helpen of juist door problemen op te lossen? Er zijn heel veel types persoonlijkheden en niet iedereen heeft dezelfde motivatie. Denken we…
Maar onder alle persoonlijkheden en motivaties zijn er twee ‘dingen’ die ieder mens in beweging zetten. Die je altijd beïnvloeden, welke keuze je ook maakt. Het zijn deze twee basismotivaties die je hele leven bepalen. Ze beslissen waar je naar toe gaat en wat je tegenhoudt. Ze geven je het inzicht of je op de goede weg bent of niet.
Angst of liefde?
Dit zijn de twee redenen waarom ieder mens iets doet: uit angst of uit liefde. Je wordt gemotiveerd door angst als bijvoorbeeld je weg wilt uit een situatie die je niet meer bevalt. Of als je aan het doemdenken bent en daar je beslissingen op baseert. Angst is een hele sterke motivator en het is alleen maar normaal dat jij en ik er ook door beïnvloed worden.
Liefde is de andere motivator. Je weet dat je kiest uit liefde als je bezig bent met wat je ècht wilt. Als je uitgaat van het goede, als je je focust op wat je waardeert en wat je al hebt. Als je je niet druk maakt over doem-scenario’s, omdat je bezig met je droom-scenario’s.
Wil jij groeien als persoon?
Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.
Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!
“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”
Pijn of plezier – wat werkt sneller?
Angst en liefde noemen we ook wel pijn en plezier. We willen weg van pijn en we willen naar plezier toe. Een eenvoudig voorbeeld is dit: als je een hete pan in je handen houdt, dan is de pijn acuut en je zult deze direct laten vallen. Je motivatie was pijn en hoe groter de pijn, hoe sneller je weg wilt.
Maar als je op een mooie zomerdag zin hebt in een ijsje, dan vind je het niet erg om in de rij te staan bij de ijssalon. Plezier is dan je motivatie en je bent bereid om daarop te wachten. Dus als regel geldt: de motivatie om pijn te vermijden is vrij direct. Terwijl de beloning van plezier vaak langer op zich laat wachten.
Welke van de twee is sterker?
Als de pijn of angst te groot wordt, dan kom je direct in beweging. Als iemand op je tenen gaat staan, dan duw je hem direct eraf, nietwaar? Maar sommige mensen hebben een hoge pijn-/angstdrempel. Dat wil zeggen dat ze lang een ongemakkelijke periode kunnen doorstaan, zonder iets te veranderen.
Neem bijvoorbeeld iemand die al jaren ongelukkig is in zijn/haar relatie. Er is pijn (in de vorm van verdriet en frustratie), maar er is niet voldoende pijn om afscheid te nemen. Er is ook angst (wordt het ooit beter?), maar de angst voor afscheid (dan ben ik weer alleen) is nòg groter…
Anderen hadden misschien allang afscheid genomen. Gewoon omdat ze niet lang in een relatie kunnen zitten waar ze niet gelukkig in zijn. Zo zie je dat iedereen zijn eigen pijndrempel heeft. Overigens is dit geen enkel oordeel, want oordelen heeft geen enkele zin: We bewegen allemaal wel eens vanuit angst of pijn. Niemand is immuun voor het leven…
IJsje of toch maar studeren?
Plezier werkt net zo: als je een langetermijndoel wilt bereiken, moet je veel geduld hebben. Terwijl je ook kunt kiezen voor een ‘direct pleziertje’. Bijvoorbeeld: terwijl je vrienden lekker op een terras zitten (plezierig, nietwaar?) ben jij aan het studeren voor je opleiding. Dat lange termijndoel is voor jou belangrijker dat vandaag nog iets doen dat je direct plezier oplevert.
Ook hier is weer de vraag: hoe groot is het plezier dat je koppelt aan je doel? En hoe groot is het plezier als je een ander doel kiest? Ik ben ooit gestopt met mijn studie omdat ik er geen enkele zin meer in had. Ik koos voor de praktijk en achteraf was dat – voor mij – de beste keuze.
Na pijn komt plezier.
Iedereen wordt gemotiveerd door angst/pijn en liefde/plezier. Iedereen, zonder uitzondering. In mijn ervaring is er wèl een verschil: hoe meer je jezelf ontwikkelt, hoe meer je vanuit plezier handelt en hoe minder je dingen doet uit pijn. Je kunt pas kiezen voor plezier en liefde als je de directe angsten en pijnen in je leven hebt opgeruimd.
Als je bijvoorbeeld echt geen cent op de bank hebt en dus elke dag moet overleven, ben je minder bezig met zoeken naar je droombaan. De angst om geen inkomsten te hebben, is dan groter dan je wens (dus liefde) om een baan te vinden die echt bij je past.
Alles is met elkaar verbonden.
Alles is met elkaar verbonden: angst zorgt voor stress en dat leidt tot relatieproblemen. Een burn-out op je werk kan het gevolg zijn. Liefde leidt tot zelfvertrouwen, geluk en gezonde relaties. Daardoor heb je de kracht en energie om je droombaan te vinden. Niets staat op zichzelf…
Nu je weet wat je altijd motiveert, kun je jezelf een simpele checkvraag stellen, om erachter te komen waar je nu eigenlijk mee bezig bent. De vraag is:
Doe ik dit omdat ik bang ben of omdat ik het echt wil?
Andere manieren om deze vraag te stellen:
1. Blijf ik hier zitten omdat ik bang ben?
2. Ga ik veranderen omdat ik het echt wil?
3. Maak ik deze keuze omdat ik bang ben die andere keuze te maken, terwijl die tòch beter voelt?
4. Of kies ik hiervoor omdat ik het echt wil – en kan het me niet schelen wat anderen denken?
5. Wat voelt sterker: waar ik bang voor ben of waar ik van droom?
Veroordeel het niet, maar wees nieuwsgierig! Zo weet je vrij snel wat je nu eigenlijk motiveert. Als je dat weet, is hier nog een inzicht: De keuzes vanuit angst maken je vaak kleiner dan je bent of geven je minder dan je verdient. De keuzes vanuit liefde kosten veel moed, maar geven je achteraf het beste gevoel. Dus kies voor liefde, kies voor plezier, kies voor wat bij je past, kies voor waar jij je goed bij voelt!
De volgende e-cursussen en e-boeken gaan je daarbij helpen:
Werk Aan Je Persoonlijke Groei!
Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.
Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.
Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!
Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen
“Als de pijn of angst te groot wordt, dan kom je direct in beweging”, schrijf je. Ik denk dat dit slechts het geval is voor een aantal mensen. Soms is het ook beter eerst de angstredenen te onderzoeken, anders dreig je te vlug weg te lopen en kan de angst achteraf terugkomen.
“Alles is met elkaar verbonden”? Op zich ben ik het ermee eens, maar niet met de volgorde die je opgeeft.
Angst is een moeilijk begrip en mag niet verward worden met grote negatieve stress, paniek, even uit je lood geslagen zijn enz.
Vaak is het gemakkelijker anderen te helpen het doemdenken weg te werken, dan het voor jezelf te doen. “Samen” -zeker op zo’n momenten- is toch beter dan “alleen”? Door te redeneren of te helpen redeneren kun je toch negatieve gedachten omzetten in positievere?
Een begrip dat ik mis in dit artikel is de noodzaak om meer te praten met elkaar. Regelmatig praten met anderen helpt om angsten weg te werken, maar je moet wel opletten wat je aan wie vertelt en op welk ogenblik, want misverstanden over je ebdoelingen zijn zo snel gemaakt. Om die recht te trekken is het iets anders. Zeker als anderen er niet over praten. Dan wordt het gissen en dat vind ik gevaarlijk, want je kunt beter geen slapende honden wakker maken. Beter positieve artikels of citaten lezen? Of een beetje van alles wat, naar gelang het moment en de staat waarin de anderen zich bevinden?
Beste Johanna,
Geen enkel artikel is compleet en je hebt altijd iets dat je mist of waar je anders tegenaan kijkt. Bepaal voor jezelf wat je eruit kunt halen en laat wat je niet aanspreekt gewoon achter, dat is altijd het beste :)
Vriendelijke groet,
Frank