Gun andere mensen de vrijheid zichzelf te zijn

Te vaak zijn we bezig met wat andere mensen doen. We maken ons druk om hun gedrag, we willen hun keuzes controleren en we raken van slag als dat niet lukt. Besef dat al die energie verspilde energie is – het gaat ten koste van je eigen innerlijke rust. Er is een betere keuze: gun anderen de vrijheid, want wat je geeft, krijg je terug!

Doe maar – mij boeit het niet.

Natuurlijk betekent dat niet dat je zomaar alles moet aannemen van iedereen. Het betekent zeker niet dat je al hun keuzes klakkeloos moet accepteren. Niemand is ooit echt gelukkig geworden met de instelling “Doe maar wat je wilt – mij boeit het niet.”

Alleen is het niet in je eigen belang om te vaak bezig te zijn met andere mensen. We hebben gewoon niet veel invloed op wat anderen doen. Mensen doen uiteindelijk toch wat ze zelf willen. We kunnen hooguit duidelijk maken of we het daar mee eens zijn. Is dat niet genoeg?

Waarom doet iemand dat toch?

Overigens doet iedereen wat zij denken dat het beste is. Ja, ook die persoon die iets doet dat jij nóóit in je hoofd zou halen! Ik heb me jarenlang afgevraagd waarom sommige mensen dingen doen die niet goed voor ze zijn, noch voor hun omgeving. Het beste antwoord dat ik ooit hebt gevonden, is: “Daar kom ik toch nooit achter.”

Iedereen doet de dingen vanuit zijn eigen mentaliteit en wereldbeeld. Hoe vreemd dat wereldbeeld ook is voor jou en mij. Voor die persoon is het kennelijk erg logisch en vanzelfsprekend. Het veroorzaakt alleen maar spanning als je denkt dat andere mensen moeten handelen vanuit jouw wereldbeeld.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Iedereen voert een gevecht.

Dus gun anderen de vrijheid om hun eigen keuzes te maken. Hoe raar, onlogisch of verkeerd die keuzes ook in jouw ogen zijn. We zijn allemaal aan het leren in dit leven en iedereen die je tegenkomt voert wel een gevecht. Iedereen heeft uitdagingen en iedereen probeert daar op zijn eigen manier mee om te gaan.

Als het je lukt om anderen die vrijheid te geven, ben je zelf ook vrij. Oh, was ik dat vergeten te vertellen? Op het moment dat je anderen probeert te beïnvloeden, controleren of aan te sturen, beperk je je eigen vrijheid. Al je aandacht gaat op aan die ander en dat kost je heel veel energie. Die energie kun je niet steken in je eigen persoonlijke groei.

Wat je geeft, krijg je altijd terug.

Dus laat een beetje los. Begin met kleine stappen: als iemand een keuze maakt die niet de jouwe is, besluit dan gewoon dit te accepteren. Ook al weet jij beter, ook al zou jij het anders doen, ook al begrijp je het niet. Je wilt toch ook niet dat anderen jou vertellen wat je moet doen? Wat je geeft, krijg je altijd terug…

Begin met kleine stappen. Het is waarschijnlijk een te grote uitdaging om in één keer alles los te laten. Maar met oefening lukt dat je zeker. Dit is niet hetzelfde als ongeïnteresseerd zijn. Loslaten doe je niet omdat het je niets kan schelen. Dit doe je puur omdat het realistisch is dat andere mensen andere keuzes maken. En je doet het ook om jezelf meer vrijheid te gunnen…

Staat iemand op je tenen?

Dat betekent niet dat je geen grenzen meer aangeeft. Als iemand iets doet waar jij absoluut niet mee kan leven, zeg het dan! Niemand kan raden wat je denkt, dus krop het niet op en maak duidelijk wat jij ervan vindt. Als iemand op mijn tenen gaat staan, dan zeg ik dat ze er heel snel vanaf moeten gaan. Want voor mij voelt dat niet goed. Ook al maken zij die keuze, het is aan mij om te vertellen of ik het wel of niet accepteer.

Soms zijn de keuzes die andere mensen maken voor ons onbegrijpelijk, maar voor hen de beste keuze. Misschien moeten ze nog veel leren (wie niet?), misschien is dit de gemakkelijkste manier voor hen. Niemand kan in de ziel van een ander kijken. Een oplossing die voor jou niet werkt, kan voor een ander heel erg goed uitpakken. Ook al zien jij en ik dat nu nog niet.

Ben je net zo kritisch op anderen als op jezelf?

De vrijheid die je een ander gunt, gun je automatisch ook jezelf. Vertrouwen, vrijheid en acceptatie zorgt voor gezonde relaties. We hebben de neiging net zo kritisch naar anderen te zijn als we naar onszelf zijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar dat is in principe de regel. Dus ben je makkelijk en relaxt voor anderen? Dan ben je dat meestal ook voor jezelf.

Ben je kritisch op anderen, dan ben je dat meestal ook op jezelf. Dus een bijkomend voordeel van anderen de vrijheid gunnen, is dat je daarmee ook oefent makkelijker voor jezelf te zijn. Dat is iets heel moois, want wij mensen zitten vaak onszelf in de weg. Iedereen kan groeien door het loslaten van controle en kritiek.

Dus gun anderen de vrijheid hun eigen keuzes te maken. Daarmee gun je ook jezelf die vrijheid. Je laat daarmee ook wat spanning los. Iedereen doet wat hij of zij wil. Iedereen heeft behoefte aan vrijheid – dus gun een ander wat je óók jezelf gunt!

Wil je meer vrijheid en ontspanning in je relaties? Bestel dan de volgende e-cursus:


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Inderdaad, ik laat de ander vrij maar dat wil niet zeggen dat ze mij vrij laten. En zodoende moet ik voor mezelf opkomen en grenzen stellen.

  Ik heb ook al grenzen moeten stellen naar de ander wanneer die té ver ging in mijn ervaring (huisvredebreuk).

 • Eerder schreef je ook een keer dat je zelf ook niet zou willen dat andere mensen voor jou zouden bepalen hoe jij je leven zou moeten leven. Deze opmerking vond ik toen erg raak. Dit heeft mij echt geholpen.

  Het is leuk om je voor te stellen dat die andere mensen jou zouden kunnen verplichten om hun manier van leven aan jou op te leggen. Dat beeld relativeert enorm. Je ziet in hoe absurd het is om andersom zo te denken dat mensen net zoals jij zouden moeten leven.

  Dat is een rustgevend inzicht.

 • Witchke schreef:

  Mooi artikel met heel veel waarheid in. Toch vind ik het een zeer moeilijke oefening. En dan vooral naar mijn partner toe.

  Ik geef een fictief voorbeeld. Ik wil bijvoorbeeld dat hij wat meer de keuken opruimt. Hij geeft echter niet zoveel om die keuken en vind dat 1x per week opruimen wel voldoende is. Dus als ik elke avond de keuken opgeruimd wil hebben moet ik het zelf doen…

  Dan wil je hem toch wel een beetje veranderen en dat hij de keuken ook even opruimt.

  Witchke.

 • Inderdaad Angel,

  Voor vrijheid moet je soms grenzen aangeven :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Nick,

  Fijn dat het je heeft kunnen helpen…
  Inderdaad, de behoefte dat anderen doen wat wij willen (of andersom) is lichtelijk absurd ;)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Witchke,

  Dank je wel :)

  Wat je als theoretisch voorbeeld geeft, is mooi, want voor veel stellen de realiteit.
  “Dan wil je hem toch wel een beetje veranderen en dat hij de keuken ook even opruimt.”

  Mijn tegenvraag: “In al die tijd dat je dit al zo graag wilt, hoe vaak is het ook gelukt?
  En hoe realistisch is het dan dat het ooit gaat gebeuren zoals jij het wilt?

  Als een situatie niet gaat zoals je wilt (en dat is natuurlijk vaak zo in ons leven), dan kun je je inspanningen verhogen of je verwachtingen verlagen.

  Veel succes, wat je ook kiest :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Witchke schreef:

  Hallo Frank,

  ja het voorbeeldje is nou net bij ons niet van toepassingen. Hij ruimt de keuken wel braaf op :p maar ik kan natuurlijk wel 100 andere voorbeelden bedenken die wel bij ons van toepassing zijn.

  Nu ik begrijp wat je zegt dat je je verwachting kan verlagen maar het is wel zo dat de partner het misschien niet wil doen maar ik wil het eigenlijk even goed niet doen en één van de twee moet het wel doen.

  En ja iemand veranderen kan je niet, langs de andere kant iedereen moet water bij de wijn doen.

  Iemand de vrijheid laten om te zijn wie hij is vind ik niet altijd makkelijk in een relatie. De vraag is hoe vrij je zelf in een relatie bent om jezelf te zijn.

  En dan bedoel ik niet hoe vrij de ander je laat maar hoe vrij je echt zelf bent?

  Als je bijvoorbeeld (en nee heb zelf geen kinderen) kinderen hebt als vrouw hoe vrij ben je dan om bijvoorbeeld in’t weekend een hobby buitenshuis te gaan doen of te gaan fuifen… ookl ben je misschien een fuifbeest terwijl je man wel elke week naar de voetbal gaat, ook al vind je dat niet leuk en weet hij dat…

  Ik weet het niet. Ik vind dit echt een hele moeilijke…

 • Beste Witchke,

  Het was jouw voorbeeld. Maar als het op jou niet van toepassing is (net zoals het voorbeeld van kinderen hebben als je ze zelf niet hebt), dan zou ik er niet te lang over nadenken, want dan is het toch niet relevant. Elke relatie is het vinden van een balans en compromis. Een beetje water bij de wijn is goed, tot het punt dat het meer water is dan wijn :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >