Te vaak zijn we bezig met wat andere mensen doen. We maken ons druk om hun gedrag, we willen hun keuzes controleren en we raken van slag als dat niet lukt. Besef dat al die energie verspilde energie is – het gaat ten koste van je eigen innerlijke rust. Er is een betere keuze: gun anderen de vrijheid, want wat je geeft, krijg je terug!

Doe maar – mij boeit het niet.

Natuurlijk betekent dat niet dat je zomaar alles moet aannemen van iedereen. Het betekent zeker niet dat je al hun keuzes klakkeloos moet accepteren. Niemand is ooit echt gelukkig geworden met de instelling “Doe maar wat je wilt – mij boeit het niet.”

Alleen is het niet in je eigen belang om te vaak bezig te zijn met andere mensen. We hebben gewoon niet veel invloed op wat anderen doen. Mensen doen uiteindelijk toch wat ze zelf willen. We kunnen hooguit duidelijk maken of we het daar mee eens zijn. Is dat niet genoeg?

Waarom doet iemand dat toch?

Overigens doet iedereen wat zij denken dat het beste is. Ja, ook die persoon die iets doet dat jij nóóit in je hoofd zou halen! Ik heb me jarenlang afgevraagd waarom sommige mensen dingen doen die niet goed voor ze zijn, noch voor hun omgeving. Het beste antwoord dat ik ooit hebt gevonden, is: “Daar kom ik toch nooit achter.”

Iedereen doet de dingen vanuit zijn eigen mentaliteit en wereldbeeld. Hoe vreemd dat wereldbeeld ook is voor jou en mij. Voor die persoon is het kennelijk erg logisch en vanzelfsprekend. Het veroorzaakt alleen maar spanning als je denkt dat andere mensen moeten handelen vanuit jouw wereldbeeld.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Iedereen voert een gevecht.

Dus gun anderen de vrijheid om hun eigen keuzes te maken. Hoe raar, onlogisch of verkeerd die keuzes ook in jouw ogen zijn. We zijn allemaal aan het leren in dit leven en iedereen die je tegenkomt voert wel een gevecht. Iedereen heeft uitdagingen en iedereen probeert daar op zijn eigen manier mee om te gaan.

Als het je lukt om anderen die vrijheid te geven, ben je zelf ook vrij. Oh, was ik dat vergeten te vertellen? Op het moment dat je anderen probeert te beïnvloeden, controleren of aan te sturen, beperk je je eigen vrijheid. Al je aandacht gaat op aan die ander en dat kost je heel veel energie. Die energie kun je niet steken in je eigen persoonlijke groei.

Wat je geeft, krijg je altijd terug.

Dus laat een beetje los. Begin met kleine stappen: als iemand een keuze maakt die niet de jouwe is, besluit dan gewoon dit te accepteren. Ook al weet jij beter, ook al zou jij het anders doen, ook al begrijp je het niet. Je wilt toch ook niet dat anderen jou vertellen wat je moet doen? Wat je geeft, krijg je altijd terug…

Begin met kleine stappen. Het is waarschijnlijk een te grote uitdaging om in één keer alles los te laten. Maar met oefening lukt dat je zeker. Dit is niet hetzelfde als ongeïnteresseerd zijn. Loslaten doe je niet omdat het je niets kan schelen. Dit doe je puur omdat het realistisch is dat andere mensen andere keuzes maken. En je doet het ook om jezelf meer vrijheid te gunnen…

Staat iemand op je tenen?

Dat betekent niet dat je geen grenzen meer aangeeft. Als iemand iets doet waar jij absoluut niet mee kan leven, zeg het dan! Niemand kan raden wat je denkt, dus krop het niet op en maak duidelijk wat jij ervan vindt. Als iemand op mijn tenen gaat staan, dan zeg ik dat ze er heel snel vanaf moeten gaan. Want voor mij voelt dat niet goed. Ook al maken zij die keuze, het is aan mij om te vertellen of ik het wel of niet accepteer.

Soms zijn de keuzes die andere mensen maken voor ons onbegrijpelijk, maar voor hen de beste keuze. Misschien moeten ze nog veel leren (wie niet?), misschien is dit de gemakkelijkste manier voor hen. Niemand kan in de ziel van een ander kijken. Een oplossing die voor jou niet werkt, kan voor een ander heel erg goed uitpakken. Ook al zien jij en ik dat nu nog niet.

Ben je net zo kritisch op anderen als op jezelf?

De vrijheid die je een ander gunt, gun je automatisch ook jezelf. Vertrouwen, vrijheid en acceptatie zorgt voor gezonde relaties. We hebben de neiging net zo kritisch naar anderen te zijn als we naar onszelf zijn. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar dat is in principe de regel. Dus ben je makkelijk en relaxt voor anderen? Dan ben je dat meestal ook voor jezelf.

Ben je kritisch op anderen, dan ben je dat meestal ook op jezelf. Dus een bijkomend voordeel van anderen de vrijheid gunnen, is dat je daarmee ook oefent makkelijker voor jezelf te zijn. Dat is iets heel moois, want wij mensen zitten vaak onszelf in de weg. Iedereen kan groeien door het loslaten van controle en kritiek.

Dus gun anderen de vrijheid hun eigen keuzes te maken. Daarmee gun je ook jezelf die vrijheid. Je laat daarmee ook wat spanning los. Iedereen doet wat hij of zij wil. Iedereen heeft behoefte aan vrijheid – dus gun een ander wat je óók jezelf gunt!

Wil je meer vrijheid en ontspanning in je relaties? Bestel dan de volgende e-cursus:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt