Wat voor mensen trek jij aan in je leven?

De relaties in je leven zijn nooit toevallig. Ze zijn een perfecte afspiegeling van wie je bent. Soms loopt een zakelijke- of privérelatie niet lekker en denk je: “Waarom kost me dit zoveel moeite?” Wel, laten we eerst bekijken waarom je überhaupt deze mensen in je leven hebt! Als je begrijpt wat voor mensen je aantrekt in je leven, kun je beter besluiten hoe je hiermee omgaat.

De volgende inzichten gelden voor alle relaties. Een relatie met je geliefde, je vriendschappen, je zakelijke contacten: De wetten van goede relaties gelden altijd, alleen de mate van verbondenheid verschilt.

Je krijgt de relaties die je verdient.

Je krijgt de relaties die je denkt te verdienen. Let op: niet de relaties die je ècht verdient, want iedereen verdient fijne relaties.

Je krijgt de relaties die je zelf denkt te verdienen. Mochten er relaties zijn die je op dit moment spanning en stress geven, dan zijn ze er omdat jij ze:

1 òf hebt gecreëerd
2 òf toestaat in je leven.

Meer smaken zijn er niet. We bedenken iets zelf of iemand anders bedenkt het en we laten het gebeuren…

Je verwachtingspatroon bepaalt bijna alles in je leven. Je spant je in om te krijgen waar je denkt recht op te hebben. Je werkt meestal net zolang tot je dit hebt. Wat de één als ‘voldoende’ ziet, ziet de ander hooguit als beginpunt. Je verwachtingen bepalen wat je krijgt. En op weinig gebieden is dit beter te zien dan in je relaties…

Je creëert wat je hebt geleerd.

We creëren in ons leven wat we hebben geleerd van anderen. De relaties die onze ouders hadden, hebben een enorme invloed op onze relaties. Vaak spiegelen we hun gedrag (kopie) of doen precies het tegenovergestelde (allergie). Als je ouders fijne, gezonde en stabiele relaties hadden, dan weet je precies hoe dat werkt en is de kans groot dat jij dit ook creëert in je leven.

Als je ouders een gespannen relatie hadden met veel ruzie, dan is dat het voorbeeld dat je van huis uit meekrijgt. Dat is het verwachtinspatroon dat je meeneemt: “Veel ruzie is normaal in een relatie”. Als je je daarbij neerlegt, is de kans groot dat je ook zo’n relatie krijgt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je genoeg inzicht hebt om dit te vermijden en juist kiest voor een stabiele en fijne relaties.

Je stoot af waar je niet open voor staat.

Dus tot nu toe heb je gezien dat je relaties gebaseerd zijn op twee uitgangspunten:

1 Je creëert de relaties waar je denkt recht op te hebben.
2 Je relaties zijn een afspiegeling van wat je hebt geleerd in het verleden.

Met deze twee uitgangspunten maak je altijd een keuze: je creëert de ene soort relaties en je beëindigd de andere soort relaties. Je trekt aan of je stoot af.

De ene persoon stopt met een relatie waarin de partner fouten maakt (want een partner moet perfect zijn). De ander gaat jarenlang door met relaties waarin sprake is van dominantie en controle. Eenvoudigweg omdat dit in zijn of haar ogen ‘normaal’ is.

Dus wees voorzichtig waar je genoegen mee neemt, want zo zul je het krijgen…

Het patroon ontstaat.

Zie je dat deze drie dingen elkaar versterken? Je trekt de relaties aan die je denkt te verdienen. Je creëert de relaties die je als ‘normaal’ beschouwt. En je stoot af waar je niet voor openstaat. Zo wordt elk patroon in je relaties verstevigd. Al je relaties zijn het gevolg van deze drie patronen, of je je er nu bewust van bent of niet.

Waar je mee worstelt of wat je moet leren, blijft zich herhalen.

Iedereen heeft wel uitdagingen in zijn of haar relaties. We hebben allemaal wel patronen ontwikkeld in de loop der jaren. De vraag is alleen of we die patronen ook zien. Zo niet, dan blijven ze zich eindeloos herhalen tot we er een oplossing voor vinden.

Voorbeelden van (negatieve) patronen in relaties zijn bijvoorbeeld:

1 Veel ruzie.
2 Te veel afhankelijkheid.
3 Wantrouwen.
4 Dominantie door één partij.
5 Emotionele afstand.
6 Chronische miscommunicatie.
7 Desinteresse.

Als je deze uitdagingen in je relaties ziet terugkomen, dan is er sprake van een patroon. Dat hoeft niet aan jou te liggen, noch aan je parters. Het kan gewoon zijn dat jullie niet echt goed bij elkaar passen. Hoe dan ook, het is géén toeval. Noch verandert er heel veel als je met deze relatie stopt. Want het kan best zijn dat je het in de volgende relatie opnieuw creëert of toestaat.

Waar je ook naar toegaat, je neemt altijd jezelf mee.

Waarom? Wel, zoals in het begin gezegd is, is een relatie een afspiegeling van jezelf. En waar je ook naar toe gaat – in welke relatie je ook zit – je neemt altijd jezelf mee. Dat geldt voor alle positieve kanten en mooie eigenschappen die je hebt. Maar het geldt óók voor je beperkingen, angsten en blokkades. Die nemen we mee van relatie tot relatie.

Dus de volgende keer dat je worstelt met een relatie – of het nu privé of zakelijk is, vraag jezelf:

1 Is dit een patroon, gebeurt dit meer?
2 Wat verwacht ik, wat creëer ik, wat laat ik toe?
3 Hoe kan ik dit blijvend oplossen, ook voor mijn toekomstige relaties?

Bestel de volgende e-cursus als je hier hulp bij nodig hebt:


Verbeter Je Relaties Met Iedereen!

Volg de Online Training Betere Relaties.

– Los je relatieproblemen op.
– Word een meester in communicatie.
– Verbeter al je relaties, zakelijk en privé.

Je ontvangt:
– 23 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en verbeter je relaties!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Mariette schreef:

  Beste Frank,
  Heel waardevol!
  Kwaliteit voor het leven.
  Het zal zeer zeker ook een steentje bijdragen voor mijn leven.
  Dankjewel.

 • Beste Mariette,

  Fijn zo en graag gedaan!

  Een inzicht dat eenmaal is opgedaan, kun je nooit meer verliezen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Bianca schreef:

  Heel goed artikel weer!!! Hoe zit het als je iemand aantrekt met een narcistische persoonlijkheidsstoornis ? En je hier in blijft hangen terwijl de relatie niet goed is voor je. Terwijl je wel een hele fijne jeugd hebt gehad met super bezorgde ouders en altijd beschermd bent geweest ? Groetjes Bianca

 • Anoniem schreef:

  Je hebt je eigen antwoord al gegeven

 • Marieke schreef:

  Beste Frank,

  Dit is zo waar. Ik trek altijd vriendinnen aan die door commentaar te geven op mijn leven, zichzelf op de een of andere manier beter voelen. Niet dat ze niet ook aardig zijn hoor, maar ze nemen veel energie van mij. Het klopt wat je zegt, ik laat het zelf toe. Een mooi voorbeeld is dat mijn schoonzus echt steken onder water kan geven naar mij toe, terwijl ze het niet in haar hoofd haalt dat tegen mijn man te doen! Ze weet gewoon dat ze er bij mij mee wegkomt. Ik moet dus duidelijk gaan werken aan wie en wat ik toesta in mijn leven. Dank weer voor dit heldere inzicht.
  Lieve groet van Marieke

 • Goeie artikel ? Groetjes

 • Beste Bianca,

  Dan kun je je afvragen:

  1. Waarom je dat drama (van zo’n relatie) in stand blijft houden – waarom heb je dat (kennelijk nog) nodig?
  2. Hoe je jezelf meer kunt waarderen zodat je je tijd besteedt met iemand die jou ook meer waardeert :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Marieke,

  Graag gedaan. Misschien niet zo makkelijk om aan te werken, maar het voorkomt ook veel stress…
  Als iemand je naar beneden haalt, voelt ze zich kennelijk niet gelijk aan jou, anders is dat niet nodig. Het is een effectieve – maar ook onaardige – manier om jezelf ‘groter’ te maken. Het is altijd een teken van onzekerheid.

  Heel veel succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • tineke schreef:

  beste Frank,

  heel goed artikel . helemaal gelijk heb je , ik had vaak gedacht , dat relaties toevalligheden zijn, maar dat blijkt dan niet zo.

  groetjes,

 • aurora schreef:

  Dag Frank, Je artikel lijkt wel een horoscoop, daar kun je ook alles van maken wat in je leven voorkomt en wat je wilt dat het lijkt of je ziet….
  Ik ben een dochter van een echtpaar dat 68j bij elkaar is geweest in liefde!! Er werd met grote regelmaat geknuffeld en heel belangrijk elke avond met elkaar gesproken. Dat hoorde je als kind, ouders die meerdere keren lang met elkaar in bed spraken over de gang van zaken en de dagelijkse dingen, zeker wel 1 tot 1.5u.
  Mijn zuster is inmiddels 40 jaar getrouwd, idd met up en downs die ik mocht meemaken, maar ze hebben volgehouden in liefde en zijn elkaar trouw.
  Ik helaas is een ander verhaal, 3x belazerd, waarvan de laatste na 23 jaar alleen te zijn geweest. In deze 23 jaar een ontwikkeling doorgemaakt waarvan ik overtuigd was dat me een bedrog niet nogmaals zou overkomen. Helaas na half jaar proef samengewoond en het fantastisch was, mijn woning verkocht en de woning van ‘ons’ helemaal opgeknapt, bleek na 2.5j. bleek intens gelukkig te zijn geweest, ook ‘echtgenoot’ 3 niet vies van bedrog. Met zowel andere vrouwen als drank. Verdomme, weer gevochten, gestreden en ervoor gegaan maar helaas na 2 jaar toch een einde van de relatie.
  Ik gun mezelf een leuke, lieve, trouwe relatie. Maar het laatste is blijkbaar moeizaam. Waarom????
  Ik ben het vechten, doorzetten, doorgaan enz. zo moe. Ik wil harmonie, rust en vrede. Dit verkrijg ik niet in het leven. Dus met alle respect me proberen te ontdoen van dit leven.
  Helaas is dit ook niet gelukt, ondanks de zorgvuldigheid die ik betracht heb.
  Nu dus weer doorgaan, vechten voor bestaansrecht.
  Er is een zoon en een kleinzoon, ook nog een moeder van eind 80j. Maar is dat waarvoor ik nog moet leven??? Ik ben zo moe, krachteloos, nutteloos en waardeloos.
  De wg. maakt het me niet gemakkelijk, de collega’s weten niet hoe om te gaan met een taboe van zelfmoord.
  Ik wens niet meer te leven in een oneerlijke, onzuivere, onreine wereld. Deze wereld is doorspekt van angst, onzuiverheid, onreinheid, oneerlijkheid, onvrijheid, onrechtvaardigheid, ongelijkheid en geen vertrouwen, daar kan en wil ik niet meer in leven, want dat is geen leven voor mij. Daarbij is alleen zijn ook niet wat ik mezelf gun. Alleen moeten vechten??? waarvoor??? voor een kind en kleinkind die zich nu prima kunnen redden en die ik eens in de 2 maand zie, nee dat is geen leven voor mij, dat is alleen maar pijn, pijn en nog eens pijn. En in al mijn ledematen en organen. Rust, vrede en harmonie dat is wat ik mezelf toe wens.

 • Beste Aurora,

  Als je de wil om te leven (tijdelijk of chronisch) ontbreekt, dan heb je hulp nodig – klaar en simpel.
  Als er zoveel mensen zijn die met dezelfde uitdagingen die jij beschrijft, toch nog vreugde weten te vinden, dat ligt het natuurlijk wel aan de uitdagingen die je tegenkomt, maar niet alleen aan de uitdagingen. Het ligt óók aan de manier van kijken naar het leven, het ligt ook aan onze overtuigingen en het ligt ook aan de verwachtingspatronen. Dus kortom: er is iets aan te doen. Dus mijn advies is met gezwinde spoed een afspraak maken met een psycholoog – dat is de echte expert in dit geval.

  Je kunt deze artikelen lezen voor iets meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/12-bekende-bronnen-van-stress-en-wat-je-eraan-kunt-doen/
  https://www.newstart.nl/blog/elke-uitdaging-is-een-uitdaging-in-jezelf/

  Maar zonder persoonlijk begeleiding blijf je in dit stramien zitten, dus zoek die begeleiding. Als anderen daaruit kunnen komen, dan kan jij dit ook!

  Heel veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,
  War een prachtig artikel heb je weer?geschreven. ..klasse!
  Toevallig ben ik een boek aan het lezen over valkuilen in ons leven oftewel patronen. “Leven in je leven” van Jeffrey Yong.
  Het klopt dat je telkens in je “oude” valkuil stapt zolang je er niet bewust van bent. Door het lezen krijg je hier inzicht in. Het is niet de makkelijke weg maar wel de goeie voor je eigen groei.
  Voor Aurora. …niemand is het waard om een een einde aan het leven te maken. Je schrijft dat je een zoon, kleinzoon en nog een moeder hebt. Wat een rijkdom om voor te leven! Ik werd aangegrepen door je verhaal over je relaties. Blijkbaar waren ze toch niet de goeie partners voor je.
  Blijf trouw aan jezelf en vecht voor de mooiste relatie in het leven nl. de relatie met jezelf.

 • Dank je wel Debby! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Desiree schreef:

  hallo Frank,
  ik merk dat de masseur waar ik nu een tijdje naar toe ga, steeds minder interesse toont in mij en ook geslotener wordt terwijl ik tijdens de massages steeds meer kan genieten maar toen ik thuis kwam was ik teleurgesteld dat hij amper interesse in mij toonde en weinig los liet over de massage, weinig openheid. Ik kon al wat loslaten tijdens het huilen thuis maar ik merk dat ik nu nog wel boos blijf op hem terwijl ik dat niet wil. Heeft dat te maken met de verwachtingen die ik nog heb van vroeger naar mijn ouders en dat ik eigenlijk eis van de masseur dat hij interesse toont in mij?

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Desiree,

  Het is natuurlijk dat we willen dat mensen interesse in ons tonen, maar vaak hebben ze dat niet. Dit hoeft helemaal niets met jou te maken te hebben, misschien gaat hij door een zware periode en heeft hij daardoor weinig ruimte om interesse te tonen in andere mensen. Ik zou niet alles zo op jezelf betrekken, dat maakt alles een stuk makkelijker voor je. Waarom zou je masseur interesse in je moeten tonen? Hij is geen therapeut, toch? Dit heeft inderdaad alles te maken met verwachtingen. Je komt immers voor een fijne massage, dat is toch voldoende? Geniet ervan zonder er een verhaal achter te zoeken dat alleen maar leidt tot meer denken in plaats van er gewoon van te genieten:)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >