Hoe kan ik mijn ex vergeten?

Je denkt: “Hoe kan ik mijn ex vergeten?” Maar eigenlijk zou je moeten denken: “Waarom ben ik mezelf vergeten?”

Moet je verdrietig zijn dat je relatie voorbij is, of moet je juist blij zijn? En waarom moet je jezelf nóóit afvragen of iemand wel van je heeft gehouden? En als laatste: Hoe kom je over je ex heen?

Allemaal goede vragen die we in dit artikel gaan beantwoorden!

Laatst kreeg ik een van die vragen van een lezeres:

Hoe kan ik mijn ex loslaten?

“Tot voor kort heb ik een relatie met een man gehad, maar ik kwam erachter dat hij een nieuwe vriendin heeft. Hij vertelde mij altijd dat hij het druk heeft met zijn baan en dat hij daarom zo weinig bij me is. Terwijl hij dus bij háár was. Hoe kan ik hem vergeten?” 

“Hij is mij wel vergeten, dat merk ik doordat hij geen contact meer met mij opneemt. Hij negeert me.

Ik heb er veel verdriet van, want ik wil antwoord hebben of hij wel ooit van mij gehouden heeft of niet.

Wat moet ik doen?” 

Anoniem.

Heb jij dat ooit meegemaakt? Dat je relatie uitgaat en dat je je ex niet uit je hoofd krijgt? Dat je je afvraagt: “Heeft hij (of zij) wel ooit van mij gehouden?”

Wel, ik heb dat zelf ook meegemaakt en ik heb er heel veel van geleerd. Dus dit was mijn suggestie aan de lezeres:

Waarom verspil je je kostbare energie aan je ex?

“Beste Anoniem, je schrijft: ‘Hoe kan ik hem vergeten? Hij is mij wel vergeten’.

Waarom verspil je je kostbare energie en geluk aan iemand die kennelijk niet meer aan jou denkt? Ben je niet meer waard dan dat? 

Je schrijft: ‘Ik heb er veel verdriet van, want ik wil antwoord hebben of hij wel ooit van mij gehouden heeft of niet. Maar misschien kom je daar nooit achter en is het belangrijker meer van jezelf te leren houden.

Want iemand die van je houdt, verlaat je niet – en iemand die je verlaat, houdt kennelijk niet van je. Dus houd van jezelf, dan word je minder afhankelijk van een ander en trek je tegelijkertijd wèl de juiste mensen aan in je leven. Heel veel succes! Frank”

Hoe krijg je een gezonde relatie met iemand die je waardeert?

Betere relaties met anderen kun je alleen krijgen als je jezelf waardeert. Want we leren anderen hoe ze met ons om moeten gaan. Gezonde en harmonieuze relaties heb je met mensen die je waarderen. Anders heb je vooral relatieproblemen…

De beste en snelste manier om al je relaties te verbeteren, is door het volgen van de Online Training Betere Relaties met Iedereen.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Herken jij jezelf hierin, als je dit zo leest? Denk je ook: Hoe kan ik mijn ex vergeten? Het lukt me gewoon niet!

Dan zijn hier nog een aantal aanvullende tips en gedachten over de uitdaging om je ex te vergeten. Niet alleen voor degene die de vraag stelde, maar ook voor jou als lezer of lezeres.

Heeft mijn ex ooit van mij gehouden? is een zinloze vraag.

De vraag: “Heeft hij (of zij) ooit wel van mij gehouden?”, daar krijg je nóóit een antwoord op. 

Onmogelijk! Tenzij je je ex vastbindt op een stoel en een waarheidsserum inspuit. Maar ik hoop dat je slimmer bent dan dat. Je komt het nooit te weten en het doet er ook niet toe. 

Want waarom is het belangrijk om erachter te komen of iemand ooit van je hield?

Zodat het je nu meer geruststelling biedt? Zodat je nu weet dat het niet allemaal zonder betekenis was? Dat er toch wel sprake was van echte liefde?

Ik begrijp heel goed dat je dat wilt weten. Maar al zou je een antwoord krijgen, dan nog is het te laat. De relatie is voorbij en komt nooit meer terug. 

Als je het verleden vasthoudt, dan houdt dat verleden automatisch óók jou vast. 

Dus als je blijft nadenken over iets dat allang voorbij is (hoe begrijpelijk ook), dan blijf je je slecht voelen. Dan ontworstel je je nooit aan een relatie die fysiek allang voorbij is. Waarom zou je jezelf zo pijnigen?

Mijn ex vergeten – vasthouden aan een fantasie

Toen ooit een relatie van mij uitging en ik vreselijk in de put zat, zei ik tegen een vriend: “Waarom is het zo gelopen? Het had zo mooi kunnen zijn!”

Waarop hij antwoordde: “Nou, kennelijk niet. Als het zo mooi had kunnen zijn, dan was het dat wel geweest. Er zat kennelijk gewoon niet meer in.”

Dat kwam heel erg aan aan bij me. En…. hij had gewoon gelijk! 

Ik zat vast in de fantasie over hoe de relatie had kunnen zijn. Ik droomde over iets dat er nooit was geweest. De werkelijkheid was dat die relatie nooit zo had kunnen worden. In de werkelijkheid was de relatie gewoon voorbij.

Hoe accepteer ik dat mijn relatie voorbij is?

De werkelijkheid deed geen pijn – het vasthouden aan de fantasie, dàt deed pijn!

Dus stop met dromen over het verleden, want het houdt je vast in een slecht gevoel! Als je je beter wilt voelen, dan moet je dat verleden loslaten. Dan moet je accepteren dat de relatie voorbij is. Pas dan – en dan alleen – kun je verder gaan met je leven…

Enfin, terug naar de lezers die de vraag stelde. Na mijn antwoord reageerde ze:

“Dank je wel Frank, je hebt gelijk, ik heb te veel energie in hem gestoken. Iemand die echt van je houdt, verlaat je niet, dat klopt.  Ik was inderdaad te afhankelijk van hem. 

MIjn zelfbeeld is ook kapot, hij heeft me verlaten voor een ander. Hierdoor ging ik aan mezelf twijfelen of ik er nog wel goed uitzie of niet. Ik probeer ook steeds een andere anti-rimpelcrème om er goed uit te blijven zien, maar mijn zelfbeeld verandert daardoor niet. dan heb ik al in de gaten. 

Maar je hebt gelijk, ik moet proberen om van mezelf te leren houden en niet zo afhankelijk zijn van andere mensen. Dat is namelijk mijn valkuil. Dankjewel voor je hulp en voor een luisterend oor en dat je mijn ogen geopend hebt.”

Dus de lezerers ging van “ik wil mijn ex vergeteren” naar “ik heb te veel energie in hem gestoken”. Een mooi inzicht!

Omdat ik nog iets toe wilde voegen (voor meer inzicht), stuurde ik haar nog een reactie:

Waardeer jezelf meer dan je ex je waardeerde.

“Beste Anoniem, graag gedaan! Nog één aanvullend inzicht: je zelfbeeld heeft niets met je uiterlijk te maken. Het is niet de spiegel zelf – het is het negatieve filter waarmee je naar je eigen spiegelbeeld kijkt. 

Veel succes en vriendelijke groet, Frank“

Dus beste lezer(es), begrijp je intussen waar het probleem werkelijk ligt?  Het gaat er niet om of een ander ooit van je heeft gehouden – het gaat erom dat jij van jezelf houdt.

Alleen twee mensen die van zichzelf houden, kunnen ook echt van elkaar houden. Gezonde relaties met anderen begin met een gezonde relatie met jezelf.

Als we vergeten van onszelf te houden, komt de focus te liggen op andere mensen. Dan zoeken we ons geluk in een ander. En dat gaat een tijdje goed, totdat de ander besluit zijn/haar geluk óók ergens anders te zoeken. 

Dat voel je een gat, een leegte, een gemis. 

Je denkt: “Hoe kan ik mijn ex vergeten?” Maar eigenlijk zou je moeten denken: “Waarom ben ik mezelf vergeten?”

Je mist je ex niet, je houdt niet genoeg van jezelf!

Je denkt dat dat komt omdat de ander er niet meer is om van je te houden. Maar in werkelijkheid ben je vergeten van jezelf te houden!  Dat gemis is wat je voelt. Het is een gebrek aan zelfliefde en zelfwaardering.

Als je genoeg van jezelf houdt, dan is het geen gemis als je ex je verlaat of als de relatie beëindigd wordt. Als je echt van jezelf houdt, dan vind je jezelf de moeite waard en is het ’t gemis van de ander dat ze niet meer bij jou zijn! Het is hùn gemis, niet het jouwe!

Zo gezien moet je juist blij zijn als een relatie voorbij is, omdat er kennelijk geen match was en die persoon je niet genoeg waardeerde. Dan is het beter om afscheid te nemen, dan door te modderen. Een relatiebreuk kan dus soms het beste zijn dat je overkomt.

Natuurlijk is het normaal en menselijk om pijn te voelen tijdens een relatiebreuk. Maar er is een groot verschil tussen tijdelijke pijn en lijden. Lijden is de extra laag die we over onze eigen pijn heen leggen. Door de inzichten in dit artikel niet te beseffen en niet toe te passen.

Gaat het om “mijn ex vergeten” of gaat het om “ik wil mezelf weer terugvinden?” Dat is de vraag!

Mijn ex vergeten: Verbeter je zelfbeeld.

Laten we eens dieper ingaan om de opmerking van de lezeres:

“MIjn zelfbeeld is ook kapot, hij heeft me verlaten voor een ander. Hierdoor ging ik aan mezelf twijfelen of ik er nog wel goed uitzie of niet. Ik probeer ook steeds een andere anti-rimpelcrème om er goed uit te blijven zien, maar mijn zelfbeeld verandert daardoor niet.”

Ze sluit af met een smiley, dus ze begrijpt heel goed dat een anti-rimpel crème een zelfbeeld niet wezenlijk verandert! 

Als je van jezelf houdt, dan straal je van binnen. Of je dan aan de buitenkant rimpels ziet of niet, dat doet er niet zo toe. Zolang jij maar tevreden bent en zelfrespect hebt. Dan zie je  een prachtig persoon voor de spiegel staan. 

Wat je in de spiegel ziet, is namelijk niet zozeer jezelf, maar je gedachten, oordelen en overtuigingen over jezelf. Dàt is wat je ziet. 

Geef je eigenwaarde niet uit handen.

Dus je moet werken aan je overtuigingen en je zelfbeeld – niet aan je rimpels! In je innerlijk zit de transformatie om tevreden te zijn met je uiterlijk.

Je zelfbeeld kan nooit kapot zijn, tenzij je het zelf toelaat. Je laat het toe als je je zelfbeeld afhankelijk maakt het van het oordeel van je ex en andere mensen:

1 – Als ze van je houden, dan is je zelfbeeld goed. 

2 – Als zij je verlaten, dan is je zelfbeeld kapot. 

Alhoewel die gedachtegang helemaal te begrijpen is, geef je daarmee je eigenwaarde compleet uit handen!

“Ik wil mijn ex vergeten”, lukt beter als je je focus niet meer legt op het gemis van de ander, maar op het houden van jezelf.

Zo verbeter je je zelfbeeld en krijg je je zelfrespect en eigenwaarde weer terug

Niemand bepaalt hoe jij je voelt!

Iemand anders bepaalt hoe jij je voelt. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Niet als je mentaal sterk en gezond wilt blijven!

Alles wat de lezeres schrijft over ‘mijn ex vergeten’, is menselijk en begrijpelijk – en dus herkenbaar. Er kan nooit een oordeel zijn over wat mensen voelen, want alles wat we voelen is menselijk.

Maar het is aan ons om te begrijpen dat bij negatieve gevoelens er ook een andere weg is. 

Een negatief gevoel is eigenlijk een indicatie dat je te veel van je eigen kern bent afgedaald. Jaloezie, frustratie, spijt, woede, machteloosheid: het zijn alle signalen die zeggen: Stop!

Voel je weer beter over jezelf.

“Stop! Als je hier lang mee doorgaat, voel je je steeds slechter. Keer om! Ga weer terug naar de kern: Wees blij met wie je bent! Richt je aandacht op wat je wilt – niet op wat je mist. Ga doen waar je blij van wordt en laat het verleden achter je.”

Misschien denk je: “Ik vind nooit meer iemand zoals hij of zij. Mijn ex vergeten, dat lukt me nooit!” Maar dat is gewoon onzin. Je hebt niets aan mensen die je niet waarderen en er zijn genoeg andere leuke mensen in de wereld. Je kunt pas iemand vinden die beter bij je past als je degene loslaat die niet bij je past. 

Dus leer van je ‘fouten’ en gebruik deze inzichten om het volgende keer beter te doen. Onthoud: een relatie is een afspiegeling van jezelf. Je krijgt wat je jezelf gunt. Dus gun jezelf het beste!

Wil je je weer beter voelen over jezelf? Volg dan de online training Blijvend Zelfvertrouwen:


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>