Elke uitdaging is een uitdaging in jezelf

De wereld is een afspiegeling van jezelf. De wereld is hoe jij deze ervaart. Elke uitdaging is een les die het leven je probeert te leren. De oplossing ligt dus niet in de buitenwereld, maar in jezelf. Verandering in jezelf leidt automatisch tot verandering in je leven. Elke uitdaging is een middel om te groeien, als we de les maar begrijpen.

Hoe groot is jouw wereld?

Hoe groot is jouw wereld? Miljarden vierkante kilometers? Ontelbare sterrenstelsels groot? Ik vermoed dat jouw wereld net zo groot is als de mijne, namelijk vijftien bij vijftien centimeter. Dat is ongeveer de grootte van onze hersenen. Alles op deze wereld ervaar je via je hersenen. Voordat je denkt dat ik onzin schrijf, laat het me even uitleggen:

Alles wat we zien, horen, proeven, ruiken of voelen wordt gefilterd door onze hersenen. Hoe weet je anders dat een bank een bank is? Dat weet je toch alleen omdat je een bank herkent? Waar komt die kennis vandaan? Juist, uit je hersenen. Op het moment dat je iets ervaart, wordt dat vergeleken met eerdere ervaringen uit je geheugen. Na die vergelijking geven je hersenen onmiddellijk een oordeel: “die bank is mooi” of “die bank is lelijk”. Alles wat we ervaren in deze wereld krijgt zo’n oordeel. Alles passeert dit filter in ons brein.

Kijken zonder oordeel?

Neem het niet aan van mij, maar bepaal het voor jezelf. Krijgt niet alles wat je ervaart een oordeel? Mooi, lelijk, leuk, vervelend, goed, slecht, handig, nutteloos, interessant, oninteressant? Kun je echt naar iets kijken en er geen enkel oordeel over geven? Ik vermoed dat dit heel weinig mensen lukt. De wereld is hoe wij deze ervaren in ons hoofd. Maar wat heeft dit nu te maken met je uitdagingen?

Elke uitdaging is een uitdaging in onszelf.

Alles wat je in het leven ervaart, ervaar je dus van binnen. Elke uitdaging is dus een uitdaging in onszelf.


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

De oplossing ligt dan ook niet in de buitenwereld. Misschien dat situaties voorbijgaan, de economie aantrekt, het belastingstelsel verbetert, het weer opklaart of onze naasten veranderen. Maar misschien ook niet. Daar hebben we helaas geen enkele controle over, of in ieder geval heel weinig.

Onze wereld is hoe wij deze ervaren. Wil je je uitdaging oplossen? Begin dan bij de bron – jezelf. We kunnen alleen iets in onszelf veranderen, nietwaar? Dat is het enige waar we echt invloed op hebben, dat is het enige dat echt werkt. En elke verandering in jezelf, leidt automatisch tot een verandering in je buitenwereld. Want de buitenwereld is de spiegel van jezelf.

Waarom geeft het leven ons uitdagingen?

Zou het niet heerlijk zijn als we geen uitdagingen meer hadden? Als ons hele leven, van geboorte tot dood, moeiteloos verliep? Nooit meer tegenslagen, nooit meer dipjes, nooit meer conflicten? Weg met de grootste uitdagingen in het leven!

Helaas, kennelijk werkt het zo niet. We worden allemaal geconfronteerd met uitdagingen, zonder uitzondering. Zit hier een bepaalde bedoeling achter?

Tegenslag of een middel voor groei?

Een uitdaging in je leven kun je ook zien als een middel om te groeien. Dat is niet wetenschappelijk bewezen, het is slechts mijn mening. Ik heb het universum niet ontworpen, dus zeker weten doe ik het niet. Maar is het geen fijnere manier om naar uitdagingen te kijken? Je kunt een uitdaging zien als een tegenslag, maar ook als les die je verder helpt groeien. Als een tijdelijk iets waar je uiteindelijk beter van wordt.

Harmonie van binnen – harmonie van buiten.

Als mensen veel conflicten en uitdagingen ervaren, dan ervaren ze die meestal ook van binnen. Elke uitdaging heeft een oplossing, waarvan de bron in jezelf ligt:

  • Onzekerheid leidt tot het najagen van externe bevestiging.
  • Een gevoel van tekort leidt tot hebzucht of jaloezie.
  • Een gevoel van angst leidt tot conflicten.
  • Een gebrek aan zelfkennis leidt tot verkeerde keuzes.
  • Jezelf veroordelen leidt tot het oordelen over anderen.

Het omgekeerde is ook waar:

  • Een gevoel van vertrouwen leidt tot een tevreden leven.
  • Een gevoel van overvloed leidt tot delen en gunnen.
  • Een gevoel van liefde leidt tot compassie en fijne relaties.
  • Zelfkennis leidt tot betere keuzes.
  • Jezelf accepteren leidt tot het accepteren van anderen.

Wat je uitdaging ook is, de oplossing ligt in jezelf. Of het nu gaat om het verbeteren van je relaties, het veranderen van je baan, het verminderen van je stress – het doet er niet toe: de oplossing ligt bij jou. Ik ben nog nooit een uitdaging tegengekomen die ik niet kon oplossen door te beginnen bij mezelf. En elke uitdaging doet ons groeien als we de les maar begrijpen. De belangrijkste vraag bij elke uitdaging is dan ook niet  “Waarom overkomt me dit toch?”, maar: “Wat probeert het leven me nu te leren?”


Wil jij jouw doel bereiken?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Bereik ELK doel dat belangrijk voor je is. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Persoonlijke groei en ontwikkeling – maar hoe?

Is geld belangrijk?

Meer actie in je leven

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>