Je eigen leven leiden – maar hoe?

Uiteindelijk zijn er maar twee keuzes in het leven: of je doet wat je wilt of je doet dat niet. Hoe leef je nu je eigen leven? Hoe bepaal je wat je wel wilt? En hoe krijg je dat? Daarvoor heb je drie dingen nodig: zelfkennis, visie en moed.

Leef jij je eigen leven?

Bijna iedereen die ik coach heeft in de kern dezelfde uitdaging: hoe kan ik doen wat ik wil? Hoe leef ik mijn leven op mijn manier? Het maakt niet uit met welke uitdaging je worstelt, uiteindelijk komt het allemaal daarop neer. Je zit in een situatie waarin je niet gelukkig bent en je wilt iets anders. De vraag is: “Waarom zit je in deze situatie?” Het antwoord is: “Omdat je keuzes hebt gemaakt die niet bij je passen.”

Zonder visie raak je de weg kwijt.

Allereerst moet je uitvinden wat je wel wilt. Hier lopen veel mensen op vast. Ze missen een visie, ze missen een plan. Wat is het gevolg? Dat ze maar iets doen. En dat ‘iets’ is zelden inspirerend. Als je niet weet waar je naar toe wilt, dan neem je gewoon de eerste de beste afslag. Helaas leidt die afslag je niet naar geluk of succes. En als je te veel afslagen neemt, raak je vanzelf de weg kwijt.


Wil jij groeien als persoon?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Dus alles begint met een visie. Probeer te achterhalen wat je nu echt wilt. Wat maakt je gelukkig? Waar wil je mee bezig zijn? Wat wil je bereiken? Wat inspireert jou? Wat geeft je echt een tevreden gevoel? Wat maakt jouw leven de moeite waard? Waar doe je het allemaal voor?

Zonder zelfkennis geen visie.

Om een visie te ontwikkelen heb je zelfkennis nodig. Zonder zelfkennis krijg je nooit een persoonlijke visie. Hooguit de visie van iemand anders. Zelfkennis is fundamenteel voor een gelukkig en succesvol leven. Wie ben je nu eigenlijk? Wat past bij jou? Wat zijn je voorkeuren? Wat zijn je sterke kanten? Wat is jouw persoonlijkheid en karakter? Zie je dat het daar allemaal mee begint?

Hoe kan ik bepalen wat ik wil als ik mezelf niet begrijp? Als ik niet weet wat mij gelukkig maakt? Dat is de reden dat mensen jarenlang iets doen en op een dag denken: “Wil ik dit eigenlijk wel? Past dit wel bij mij?” Dat je alles kunt, dat is zeker. Maar wil je het wel? Daar gaat het om. Wat je wilt, ligt altijd in het verlengde van je persoonlijkheid. De enige doelen die de moeite waard zijn, zijn de doelen die bij je passen. De rest is tijdverspilling.

Laat je niet beïnvloeden of afleiden.

Ken je mensen die zich enorm laten beïnvloeden door anderen? Die heel veel tijd verspillen met onbelangrijke zaken? Die eerst de ene kant op gaan en vervolgens de andere kant? Die altijd twijfelen? Die snel afgeleid zijn? Dat is allemaal het gevolg van een gebrek aan een visie.

Op het moment dat je jezelf echt leert kennen, weet je onmiddellijk wat bij je past. Bij elke situatie, elke relatie en elke uitdaging weet je wat je wilt. Als je weet wat jouw weg is, weet je het ook direct wanneer je er vanaf wijkt. Hoe sterker je visie, hoe minder je je laat beïnvloeden. Door tegenslagen, door omstandigheden of door andere mensen.

De moed om je eigen leven te leiden.

Om je eigen leven te leiden heb je naast een visie ook lef nodig. Zei Loesje niet dat leven het meervoud van lef is? Lef, durf of moed is het vermogen om op te komen voor je eigen visie. En dat zul je nodig hebben, want een heleboel mensen delen jouw visie niet.

Die mensen proberen je te beïnvloeden, je tijd in beslag te nemen of je op andere gedachten te brengen. Soms onbewust en goed bedoeld. Soms opzettelijk en niet goed bedoeld. Hoe dan ook, om je eigen pad te gaan moet je je laten leiden door je innerlijke stem, je eigen gevoel. En dat botst soms met je omgeving.

Hoe sterker je visie, hoe meer moed je hebt die visie te volgen. Als het jou niet uitmaakt waar je naar toegaat, vind je het ook niet erg om afgeleid te worden. Maar als je precies weet wat je wilt, dan volg je niet meer het plan van iemand anders. Dan laat je je niet meer afleiden, beïnvloeden of tegenhouden. Dan volg je je eigen weg en leef je je eigen leven. En dat is precies de bedoeling!


Werk Aan Je Persoonlijke Groei!

Volg de Online Trainingen in Gelukkig en Succesvol Leven.

– Ontdek de stappen om elk doel te bereiken.
– Voel je beter over jezelf en andere mensen.
– Word een meester over de 7 gebieden van je leven.

Je ontvangt bij elke training:
– Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Geweldige eBoeken met extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en word de persoon die je wilt zijn!

Ontdek Alle Trainingen
Lees 1.000+ Ervaringen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Frank,
  Zomaar om te delen schrijf ik je dit. Ik ben hard bezig met je e-cursus om mijn passie en talenten te ontdekken. Daar ga ik lekker in op en het voelt als een stap dichter naar totale zelfkennis.
  Met enige regelmaat stel ik me zo voor waar ik me vrij in zou voelen. Wat zou me gelukkig maken en wat zou ik nou zo graag willen doen. Liefst permanent maar al is het maar iets wat ik een maal in mijn leven gedaan zou hebben. Soms bekruipt me dan het gevoel dat er dreiging ligt om heel veel op te moeten geven om een droom na te jagen. Momenteel vind ik namelijk zelf dat ik het niet slecht voor elkaar heb. Ik heb een goede baan (waar ik me niet per se ongemakkelijk in voel), een huis en een lieve vrouw. We praten wel eens over kinderen. Als ik werkelijk na zou jagen waar ik zo nu en dan voorstellingen van heb, staan ze alle drie (en als ik wacht vier) op het spel.
  Wat ik er mee aan wil geven is dat zelfkennis de eerste stap is. Daarna zal ik kennelijk keuzes moeten maken of me in bochten wringen om alles wat ik lief heb samen te laten smelten. Het makkelijkste zou kunnen zijn om tegen mezelf te zeggen dat ik niets te klagen heb (wat eigenlijk wel klopt) en proberen mezelf te verbeteren in mijn werk.

  Wat ik bedoel is dat zelfkennis uiteindelijk ook zal dwingen tot weloverwogen keuzes.

  Hoe zie jij dit, Frank?

 • Beste Arjan,

  Bedankt voor je reactie.

  Ik weet niet wat je droom is, noch waarom dat zou betekenen dat je je baan, huis en relatie op het spel zou moeten zetten. Is dat wel zo? Is er inderdaad misschien een manier om ze samen te laten smelten? Op een natuurlijke en ontspannen manier, zonder je krampachtig in allerlei bochten te moeten wringen? Het zou interessant zijn die manier te vinden, nietwaar?

  Voor wat betreft werk: sommige mensen kunnen prima leven met de uitdrukking “Ik voel met hier niet per se ongemakkelijk bij” en “Ik heb eigenlijk niets te klagen.” Jij alleen kunt beoordelen of dat ook voor jou geldt…

  Succes en met vriendelijke groet,
  Frank

 • Annelies schreef:

  Dag Arjan, ik ben benieuwd naar jouw droom waarvoor je veel moet opgeven. Is dat zo, of geldt dat alleen voor de vorm die je hebt gekozen om je passie te verwezelijken? Vaak zijn er andere vormen mogelijk die aansluiten bij jouw droom. Bijvoorbeeld mijn droom is een wereldreis maken (wat helaas niet mogelijk is op dit moment) Daaraan ten grondslag ligt de wens om mij vrij te voelen. Daar kan ik in de huidige omstandigheden wel aan werken.

  @Frank, ik vind jouw blogs inspirerend en lees ze met veel plezier!

  Groeten,
  Annelies

 • Dank je wel Annelies,

  Een mooie aanvulling en een goede vraag :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik ben volledig akkoord met wat in het artikel geschreven staat, uitgezonderd dat er maar 2 keuzes van de weg zijn die je bewandeld, want een derde weg wat geen keuze is, is dat je gedwongen of minder sterk gezegd, verplicht bent een weg te volgen. Mijn probleem is dat ik als ik mijn eigen keuzes maak, ik anderen, die deze 3 bepalingen niet hebben, ongeschonden, kwaad of ongelukkig maak en laat dit nu net zijn wat één van mijn visie’s is: nl anderen gelukkig laten voelen. Dit zou één van mijn visie’s wegnemen wat mij dan weer egoïstischer maakt wat ik zeker niet wil. Ik denk dus dat ik de visie met de grootste passie en noodzaak moet volgen maar toch de uitgelegde visie niet mag vergeten. Ik zit dus in een visieuze cirkel waar ik steeds persoonlijk de gulden middenweg zal moeten nemen. Het geluk is niet altijd voor iedereen weggelegd, daartegenover kan je je wel tevreden stellen met wat je bereikt, of nog wil bereiken, het doel bereikend of niet.

 • Beste Paul,

  Lees je eigen stellingen nog eens door:

  – Als ik mijn eigen keuze maak, maak ik anderen ongelukkig.
  – Ik kan en moet anderen gelukkig maken.
  – Kiezen voor mezelf maakt me egoistisch.
  – Geluk is niet voor iedereen weggelegd.

  Met deze overtuigingen zit je inderdaad vast, maar dat ligt misschien niet aan de situatie, maar aan de overtuigingen die hierboven staan.

  Vraag jezelf eens af: Kloppen deze stelling wel? Is dit de waarheid? Is het wetenschappelijk bewezen? Kan ik er ook anders naar kijken?

  Onderzoek het – of niet natuurlijk, dat is aan jou :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Jeroen schreef:

  Hallo, op dit moment heb ik geen werk, eigenlijk al 3 jaar niet meer.

  Dit komt door mijn verslavingsachtergrond. Nu gaat het goed met me. Alweer 1 jaar clean.
  Nu ben ik via reintergratie naar werk aan het zoeken maar heb nog niks. Helaas.
  Van andere mensen krijg ik nog weleens van die rare opmerkingen, bijvoorbeeld wat doe je dan de hele dag.. En wij maar werken voor jou.. Eigenlijk vind ik dit zeer kortzichtig van hun omdat ze geen idee hebben wat er bij mij speelt. Toch blijf ik altijd met die negatieve opmerkingen rondlopen van ze. Terwijl ik wel dan voor mezelf opkom kan ik het soms niet loslaten.
  Wat is nu een goede reactie als diegene weer over mijn werk situatie beginnen?

  Groeten Jeroen

 • Beste Jeroen,

  Dit artikel geeft je meer inzicht over het omgaan met kritiek van anderen:
  https://www.newstart.nl/blog/omgaan-met-kritiek-van-anderen/

  Hoe vervelend het soms ook is, uiteindelijk zijn we niet verantwoordelijk voor de mening van een ander :)
  Het artikel gaat hier dieper op in.

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >