Beslissing nemen – de kunst van het fouten maken

Fouten maken is niet erg. Geen actie ondernemen is veel erger. De prijs van niets doen is uitgesteld succes. Een beslissing geeft je resultaat. En elk resultaat leidt tot succes. Overwin jezelf – geluk en succes zijn slechts een paar goede beslissingen van je verwijderd.

Hak die knoop door!

Alexander was een koning uit de Griekse oudheid die bekendstond om zijn veroveringsdrang. Aan het begin van zijn carrière kwam hij aan in Turkije. De legende ging dat er in die stad een touw met een knoop was, die niemand kon ontwarren: de Gordiaanse knoop. Een orakel had gezegd dat de persoon die de knoop kon ontwarren, zou regeren over de wereld.

Dat leek Alexander wel wat. Na een tijd de knoop bestudeerd te hebben, trok hij zijn zwaard en zei: “Niemand heeft iets gezegd over de manier waarop de knoop ontward moet worden.” En met één houw hakte hij het touw doormidden. De voorspelling kwam uit want Alexander werd Alexander de Grote. In de tien jaar daarop veroverde hij een rijk dat zich uitstrekte van Griekenland tot India.

Soms lijken problemen heel complex. Het lukt ons niet om onze persoonlijke knoop te ontwarren. We frummelen, trekken en duwen, maar er zit enkele beweging in. Als we alleen maar wisten hoe we een begin moesten maken! De aanpak van Alexander was misschien wat radicaal, maar wel doeltreffend. Soms is de kortste weg van A naar B ook de beste. Het is in ieder geval de snelste.

Wat is de prijs van een foute beslissing?

Ooit had een topmanager bij IBM een cruciale fout gemaakt. Het zou het bedrijf miljoenen kosten. Hij ging naar zijn baas en zei: “Ik ga er vanuit dat je me nu wel zult ontslaan wegens incompetentie.” De directeur reageerde verbaasd: “Jou ontslaan? Ben je gek?! Ik heb net vier miljoen geïnvesteerd om jou op te leiden. Je blijft gewoon werken om dat terug te verdienen!”

De directeur zag het geld als de prijs die betaald moest worden om te leren van gemaakte fouten. Dat is nog eens een andere manier van kijken! Een andere directeur zei me laatst dat hij het prima vond als mensen fouten maakten. “Wat is beter? Honderd pogingen en tien fouten? Of tweehonderd pogingen en twintig fouten? We vinden het niet erg als iemand fouten maakt, zolang ze maar veel pogingen doen. Dat betekent automatisch ook meer succes.”

Afwachten is niet de oplossing.

Eén ding weet je zeker: als je geen beslissing maakt, wordt er wel een beslissing voor jou gemaakt. Afwachten lost het probleem meestal niet op. Toen de geallieerden in 1944 Antwerpen bevrijden, vonden ze het even genoeg. Ze waren moe van hun opmars door Frankrijk en besloten te wachten. Dat was een cruciale fout: ze waren vergeten de haven van Antwerpen aan beide kanten van de Schelde veilig te stellen. Dat had ze slechts een extra dag gekost. Uiteindelijk is dit één van de redenen geweest dat de oorlog nog een jaar langer duurde.

De prijs van uitstel.

Gordiaanse knopen doorhakken. Beslissingen maken die miljoenen kosten. Het veroveren van een stad. Het zijn allemaal grote gebeurtenissen. Waarschijnlijk vallen onze beslissingen daarbij in het niet. Maar ze hebben wel een groot effect op ons leven. En zijn daardoor voor ons net zo belangrijk.

De prijs van niets doen is uitgesteld succes. De prijs van een besluit is resultaat. En elk resultaat leidt tot succes: of het is een schot in de roos of het leert hoe je het beter kunt doen. Beide brengen je dichter bij je doel.

Hoe weet je of je een besluit moet nemen?

Ga voor jezelf eens na wat jouw uitdaging is. Welke beslissing je moet nemen. Vraag jezelf het volgende:
– Wat gebeurt er als ik niets doe? Wat gaat me dat kosten?
– Wat is het voordeel van een beslissing? Wat gaat het me opleveren?

Kies niet automatische voor de makkelijke optie. Maak de keuze die je het meest gaat opleveren, op de lange termijn. De keuze die het beste bij jou past. Dat is de keuze waar je het meeste plezier van gaat hebben. Vraag jezelf eens: hoelang hik ik hier al tegen aan? Hoeveel uren heb ik al besteed met piekeren over dit probleem? Problemen hebben de neiging terug te blijven keren totdat je ze oplost. Dus los ze op!

Neem een besluit.

Besluit te geloven in eigen kunnen.
Besluit te vertrouwen op jezelf.
Ga voor de baan die het beste bij je past.
Doe moeite om die ideale baan te vinden.
Besluit om relaties aan te gaan die je positieve energie geven.
Verbeter je relaties met de mensen waar je om geeft.
Kies ervoor minder te pieken.
Besluit om je zorgen los te laten.
En bovenal, maak de keuzes waar jij gelukkig van wordt.
Zoek jouw sleutels van geluk en succes.

Geluk en succes zijn een paar goede beslissingen van je verwijderd. Als je de knoop doorhakt, niet bang bent om fouten te maken en net even een stapje extra doet, zal dat je brengen wat je wilt. Misschien verover je daarmee geen landen of bedrijven. Maar dat geeft niet, je was toch al niet op zoek naar werelddominantie. Met goede beslissingen overwin je jezelf. En dat is nog veel belangrijker.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Word je niet moe van het jagen op succes?

Wanneer ben je succesvol?

HOPELOOS: Deze 3 type mensen kan ik NIET helpen als coach

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>