Geniet van fijne relaties (artikelen)

Positief zijn is besmettelijk

Hoe ga je om met een negatieve baas of collega? Kun je iemand beïnvloeden door zelf positief te blijven? Is negatief of positief gedrag besmettelijk? Kunnen we andere mensen echt veranderen? En als laatste: Waar komt negativiteit vandaan? Lees mee over een experiment van Esther en haar negatieve baas.
,

Anderen oordelen en veroordelen - vermoeiend!

Anderen oordelen kost veel energie. We oordelen om niet bezig te hoeven zijn met onze eigen tekortkomingen. Een oordeel zegt net zoveel over degene die het geeft, als over degene die het ontvangt. Hoe laat je je oordelen los?
,

Ik wil geaccepteerd worden!

Veel mensen willen geaccepteerd worden, maar accepteren zichzelf nog niet zoals ze zijn. Als mensen je alleen accepteren als je je continu aanpast, wie wordt er dan uiteindelijk geaccepteerd? Niet jij – wie je werkelijk bent - want je echte zelf laat je dan niet zien. Acceptatie van anderen is vluchtig, zelfvertrouwen is blijvend.

Waarom wil je je anders voordoen dan je bent?

We spelen allemaal wel eens een rol, maar dat kost wel veel energie. Waarom doen we het dan toch? Omdat we hopen daarmee bevestiging of waardering te krijgen. Toch werkt dat meestal niet en is het nooit lang vol te houden. Jezelf zijn kost minder energie en levert meer op. Zoals je bent, ben je prima!

Vrijheid in je relatie

Wat als je geen ruimte krijg jezelf te zijn? Wat als je partner je kort wilt houden? Vrijheid en vertrouwen zijn essentieel voor elke relatie. Door iemand vrij te laten, blijft je relatie gezond. Respecteer de behoefte van een ander, maar ook je eigen wensen. Vrijheid en respect voor de ander is het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven.

Problemen met communicatie - De hopeloze top 3

Lees de ‘Hopeloze Top 3’ van communicatieproblemen. Van niet luisteren tot niet geïnteresseerd zijn. Met deze communicatiefouten voer je nooit een echt gesprek. Het perfecte voorbeeld is een gesprek dat ik een tijd geleden had met een Telemarketeer. Het ging zo:
Wees niet bang voor verlatingsangst

Wees niet bang voor verlatingsangst

Verlatingsangst is de angst dat iemand jullie relatie verbreekt en je uiteindelijk alleen zult achterblijven. Wie wil er nu alleen zijn, niemand toch? Dus verlatingsangst is heel menselijk en begrijpelijk. Als goede relaties met andere mensen je niet zouden interesseren, zou je er nooit in investeren en dus altijd alleen blijven. Een zekere mate van verlatingsangst voorkomt dat.

Goede relaties beginnen bij jezelf

Waarom beginnen goede relaties bij jezelf? Waarom ligt het gewoon niet aan de ander? Veel mensen hopen of verwachten dat de ander verandert. “Pas dan zal onze relatie beter worden.” Alleen verandert die ander vaak niet. Je heb daar ook weinig invloed op, maar je hebt wel invloed op jezelf. Door zelfkennis en zelfinzicht verbeter je automatisch je relaties met anderen.

Hoe geef je je grenzen aan in een vriendschap?

Het is makkelijker nee te zeggen tegen iemand die je niet mag, dan tegen een goede vriend of vriendin. Ben je assertief naar je collega's toe, maar lopen je vrienden over je heen? Grenzen aangeven is vaak lastig, zeker als je van nature een sociaal persoon bent. Dus hoe moet je je grenzen aangeven in een vriendschap?