Wees niet bang voor de verkeerde keuze

Elke dag maken we vele honderden keuzes. Toch zijn er een paar keuzes die we niet kunnen of durven maken. Dit zijn de belangrijke keuzes die onze toekomst bepalen. Dit zijn de keuzes waar we over piekeren, die ons verlammen en die we het liefst uitstellen. Hoe krijgen we meer inzicht en meer vertrouwen? Hoe raken we af van de angst de verkeerde keuze te maken?

Als je een probleem uitstelt, blijft het nog steeds een probleem.

“Stel dat ik de verkeerde keuze maak!” Die gedachte houdt ons ’s nachts wakker, nietwaar? Als we de verkeerde keuze maken, dan gaat alles fout en moeten we weer terug naar af. Of nog erger: dan kunnen we niet meer terug en moeten we verder leven met onze verkeerde beslissing.

De favoriete manier om niet te kiezen is het gewoon uit te stellen. Helaas leidt uitstel zelden tot een goed gevoel. Als je een probleem uitstelt, blijft het nog steeds een probleem. Als jij geen beslissing neemt, dan maakt uiteindelijk iemand anders wel die beslissing voor je. En dan loop je helemaal achter de feiten aan. Dus de juiste keuze maken is ontzettend belangrijk!

Je kunt alleen oplossen wat je begrijpt.

We willen zo graag een garantie dat we de juiste beslissing maken. Wel, die garantie bestaat helaas niet, want het leven biedt geen garantie. De toekomst is voor iedereen onbekend, ook voor jou en mij. De enige garantie die je hebt is dat je nu de keuze maakt waar jij je nu goed bij voelt.

Wat kan je nu eigenlijk gebeuren? Dat is waar we immers bang voor zijn, nietwaar? Het is zo belangrijk te benoemen waar je bang voor bent – want hoe kun je oplossen wat je niet erkent? Angst heeft de neiging om op de achtergrond te blijven sudderen. Dus laten we hem eens in de schijnwerper zetten en ons afvragen of het wel zo eng is…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat is het ergste dat je kan gebeuren?

Bijvoorbeeld dit:

1. Je maakt de keuze met je relatie te stoppen en achteraf krijg je spijt.
2. Je verandert van baan en wordt kort daarna ontslagen.
3. Je begint een nieuwe relatie, maar die zorgt alleen maar voor spanning en ruzie.
4. Je verhuist naar een nieuwe woning of stad, maar het bevalt je absoluut niet.
5. Je zegt wat je op je hart hebt, maar het conflict loopt daardoor helemaal uit de hand.

Al deze voorbeelden heb ik zelf meegemaakt. Ik begrijp dat je met deze keuzes kunt worstelen. En toch: is dit nu het allerergste? Het is mij allemaal overkomen, maar ik leef nog steeds. En vreemd genoeg ben ik ondanks deze verkeerde keuzes nu toch veel gelukkiger.

Ben je bereid dit te accepteren?

De aarde heeft me niet verzwolgen, het bestaan is niet gestopt. En dat is precies wat er ook niet zal gebeuren als jij de verkeerde keuze maakt. Misschien is het niet fijn, maar je zult gewoon verdergaan. Je leert ervan en gebruikt het om in de toekomst betere keuzes te maken. Dus wat kan je nu eigenlijk gebeuren?

Het punt is dat als je bereid bent te accepteren dat een keuze ook niet goed kan uitvallen, ben je vrij. Als je accepteert dat wat je niet wilt zou kunnen gebeuren, dan valt de voedingsbodem onder je angst weg. Angst is immers alleen aanwezig als je niet kunt accepteren waar je bang voor bent…

Fantaseer de goede kant op.

In bovenstaande voorbeelden gaan we uit van het ergste. Maar waarom draaien we dat niet om? Waarom focus je je niet op het beste dat je kan gebeuren? Dat zorgt voor minder stress. Het zorgt ervoor dat je de juiste kant op fantaseert. En het geeft een veel beter gevoel. Bijvoorbeeld:

1. Je maakt de keuze met je relatie te stoppen en bent enorm opgelucht.
2. Je verandert van baan en dit blijkt echt bij je te passen.
3. Je begint een nieuwe relatie en leeft ‘happily ever after’.
4. Je verhuist naar een nieuwe woning of stad en bloeit helemaal op.
5. Je zegt wat je op je hart hebt en krijg daarvoor respect.

Dat klinkt al veel beter, nietwaar?

De drie fundamentele keuzes.

Als we een keuze moeten maken, hebben we eigenlijk daardoor ook drie keuzes:

1. We kunnen piekeren, twijfelen of uitstellen.
2. We kunnen accepteren wat er kan gebeuren – hierdoor neem de angst af.
3. We kunnen focussen op de goede afloop – hierdoor neemt het positieve gevoel toe.

Met nummer 1 kan ik je niet helpen, dat is nooit de beste keuze. Maar accepteren en een positieve focus, dat gaat je wel helpen. Door je zorgen te onderzoeken, kom je erachter dat het allemaal wel meevalt. Door beetje bij beetje te accepteren, valt de spanning weg. En door een positieve focus neemt je kracht en zelfvertrouwen toe. De volgende e-cursus helpt je hiermee:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • sylvia schreef:

  al jullie artikels zijn top. Ze helpen enorm om een beter inzicht te krijgen.
  dank u hiervoor

 • hallo ik ben zeeman ik hat een hele goede relatie alles was 100 %ben er achter gemomen dat ik waar ik nu woon dat ik hier niet thuiis voelde en hat de mogliheid niet om hier over te praten dan werd ze boos en iedere keer dat ik weg ging voor mijn werk had ik iedere keer en heel sterke negatieve energie in mij heb de laatste keer hier heel goed over nagedacht ze schreef niet meer en het werd met mei alleen maar erger alles met elkaar heeft dat een jaar geduurd ik ben er nu dan ook mee gestopt en ! ik voel mij nu dan ook een heel stuk beter
  vriendelijke groten bart

 • Een positief stuk om te lezen, maar ik mis toch een belangrijk iets met betrekking tot keuzes.
  Een gemaakte keuze is nl niet bindend en ik mis de positieve benadering, dat wanneer je een keuze maakt, je achteraf ook terug kunt komen op je keuze en alsnog de andere keuze kunt maken.

 • Beste Andy,

  Dat klopt inderdaad voor veel keuzes, maar echter niet voor elke keuze (een relatie of baan opzeggen kun je bijvoorbeeld meestal niet ongedaan maken).
  Als je wel terug kunt komen op een keuze, maakt het dat inderdaad makkelijker om te kiezen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Wauw… wederom een eye-opener!

  Dat je jouw angst (om de verkeerde keus te maken) kunt reduceren door van te voren te accepteren dat je keus slecht kan uitvallen.

  Thanks!

 • Beste Irene,

  Inderdaad, als we accepteren dat zou kunnen (hoeft natuurlijk niet) gebeuren waar we bang voor zijn, dan valt (een groot gedeelte van) de voedingsbodem onder de angst weg :)

  You’re welcome!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,
  Ik lees je blog over verkeerde keuzes. Graag wil ik je om raad vragen.

  Mijn verkeerde keuze is heel recent en het doet erg veel met mij.

  Ik heb een huis gekocht. De keuze om te kopen was in een periode waarin ik heel graag een positieve verandering wil. Een nieuwe start.
  Mijn zelfvertrouwen was niet zo hoog, ik had wel een beeld ervan, maar niet exact waar het huis aan zou moeten voldoen.

  Het huis heb ik zelf gezien en ik vind het een leuk huis. Over de plek had ik wel twijfels (gesloten dorp, verder weg van de stad). Ik woon momenteel alleen in een kleine flat, maar wel op een rustige en mooie plek tegen de stad met stadse gelijkgestemde en tegen mooie gezellige parken aan. Mijn droom was een echt huis met ruimte en een tuin. Ik woon hier 20 jaar en ken de omgeving en ik kan overal snel zijn.
  In de periode van aankoop en mijn twijfel, heb ik niet mijn gevoel en bezwaren gevolgd. De afstand en de locatie heb ik weg beredeneert, ben niet bij mijn eigen gevoel gebleven. Helaas heb ik geen tegengas gegeven en ik kan niet meer terug. Een paar keer haast afgezegd, maar om anderen niet teleur te stellen het laten gebeuren. Het nieuwe huis is dus gekocht en mijn eigen plek verkocht. Ik heb een hevig spijt en angst gevoel omdat ik nu weet dat de keuze is gekomen uit een gebrek aan eigenwaarde en dat de beren die ik zie er ook zijn.
  Vrienden zeggen dat het wel goed komt en dat ik het maar af moet wachten, het een kans moet geven. Zij geven ook aan dat ik altijd weer kan verkopen, maar daar moet ik niet aan denken, het verlies van geld en energie geeft mij een heel slecht gevoel. Nu zit ik met angsten. Mijn angst is dat ik mij alleen ga voelen en dat de omgeving mij ongelukkig gaat maken. Ik heb gekeken of daar dingen zijn die doen om dat tegen te gaan, maar er zijn weinig sociale dingen te doen, en hoewel er in de buurt een groot bos is, is het er erg rustig en stil en niet heel afwisselend.
  Kortom ik had feitelijk en gevoelsmatig een betere keuze kunnen maken.

  Ik probeer het te accepteren en het mijn keuze te maken
  Ik probeer niet vooruit te denken aan wat er kan gebeuren
  Ik probeer naar de positieve kanten te kijken
  ik probeer voor de negatieve kanten oplossingen te vinden
  Ik probeer niet te denken aan het verdriet wat ik voel als ik denk aan het definitieve afscheid van mijn huidige woonplek

  Heb je een advies voor mij hoe ik door kan pakken? Ik heb nu ontwijk gedrag om maar niks te voelen, alleen s’nachts lukt dit niet. Ik heb al 4 weken heel veel spanning en alles staat mij nu tegen. Goed voor mijzelf zorgen lukt ook niet.

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik uit alle gevoelens kom en doorpak

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Erik

  Je schrijft:
  “In de periode van aankoop en mijn twijfel, heb ik niet mijn gevoel en bezwaren gevolgd. De afstand en de locatie heb ik weg beredeneert, ben niet bij mijn eigen gevoel gebleven. Helaas heb ik geen tegengas gegeven en ik kan niet meer terug. Een paar keer haast afgezegd, maar om anderen niet teleur te stellen het laten gebeuren.“

  Dat overkomt ons allemaal. Vergeef jezelf dat je dit hebt gedaan, want anders blijf je jezelf eindeloos kwalijk nemen dat je niet naar je gevoel hebt geluisterd – en daarmee ondermijn je je zelfvertrouwen.

  “Ik heb een hevig spijt en angst gevoel omdat ik nu weet dat de keuze is gekomen uit een gebrek aan eigenwaarde en dat de beren die ik zie er ook zijn.”

  Heo vaker je nadenkt over dingen, hoe meer beren je zult ontdekken. Piekeren=meer beren, zogezegd. Mijn suggestie is dat het allerbelangrijkste in dit verhaal je eigenwaarde en zelfvertrouwen is. Dat is (nog) belangrijker dan welk bezit of ervaring dan ook – en dat blijft je je hele leven bij als je het eenmaal hebt.

  Kun je zien dat elke keuze voortkomt uit hetzij zelfwaardering, hetzij een gebrek daaraan? Als je je zelfwaardering en zelfvertrouwen wilt verhogen, volg dan de online training Blijvend Zelfvertrouwen

  “Mijn angst is dat ik mij alleen ga voelen en dat de omgeving mij ongelukkig gaat maken.“

  Nogmaals, hoe langer je piekert, hoe meer beren en angst. Niets of niemand gaat je ongelukkig maken als jij jezelf eerst gelukkig maakt. Dat doe je door te werken aan je zelfvertrouwen. Dan wordt je nieuwe motto (in plaats van ‘ik ben bang dat…”):

  “Waar ik ook ben, ik voel me goed over mezelf. Dat is het allerbelangrijkste. Als ik gelukkig ben mezelf, dan focus ik op mogelijkheden, niet op beperkingen. Waar ik dan ook ben, ik zal gelukkig zijn, omdat ik gelukkig ben met mezelf. Waar ik ben, is minder belangrijk dan hoe ik me voel over mezelf. Want waar ik ook ben, ik neem altijd mezelf mee.”

  Ik wens je heel veel succes, wat je ook kiest!

 • Bedankt voor je antwoord Frank

 • Christine schreef:

  Oke wees niet bang,echtgenoot,overleden,huis moest ik verkopen,nieuw huis gekocht In een andere omgeving bij de zee,ik wilde opnieuw beginnen en niet op het oude teren.64 jaar,en nu denk ik HELP,verkeerde keuze……..

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >