fbpx

Denk minder – voel meer

Over het algemeen denken wij mensen echt tè veel. We zijn meesters in denken, maar beginners in voelen. We leven de helft van ons leven in ons hoofd. Logisch, gevoel is eigenlijk iets raars: je hebt het niet onder controle, het gaat alle kanten op en het sleurt je onverwachts mee. Balans? Die is al jaren zoek… Dus hoe vind je de weg weer terug?

Op zoek naar de balans.

Als je alleen maar voelt en nooit nadenkt, val je van de ene verrassing in de andere en wordt je leven een chaos. En als je alles overanalyseert terwijl je je gevoel onderdrukt, dan wordt je een soort robot die totaal niet in contact staat met zijn diepere zelf. Ergens in het midden is er een mooie balans! Wat zorgt er dan voor dat je uit balans raakt?

Met denken onstaan automatisch problemen

Met denken ontstaan automatisch problemen. Ga maar eens op de bank zitten zitten en denk een uurtje na. Voor je het weet heb je een probleem: er moet nog iets opgelost worden, je moet nog reageren op die vervelende opmerking van die collega, je moet nog iets inplannen op je takenlijstje, etc.

En zo valt altijd wel iets te verbeteren aan ons leven. De focus van het verstand ligt vooral op wat er niet goed is aan onze situatie. Dit noemen we de negativiteitsbias: wat we missen heeft een grotere impact op ons leven dan wat we hebben… Te veel denken leidt tot piekeren, zorgen en stress.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Mijn gevoel zegt: Strand!

In mijn ervaring zijn mensen die vertrouwen op hun gevoel vrij ontspannen. Natuurlijk moeten ze soms rare sprongen maken om de situatie onder controle te krijgen. Als je gevoel zegt dat je lekker op het strand moet gaan liggen, maar het verstand van je manager zegt iets anders, dan moet je even bijsturen. Maar je gevoel volgen is meestal vrij ontspannen…

Maar mensen die erg in hun hoofd zitten, wikken en wegen elk woord, elke keuze, elke beslissing. En zeker elk gevoel. Er is weinig ontspanning en natuurlijkheid in dat gedrag: Alles wordt gewogen op de weegschaal van het verstand. Het voordeel is altijd voorbereid zijn en precies weten wat ze kunnen verwachten.

Waar is de spontaniteit?

Het nadeel is echter dat er weinig ruimte is voor enthousiasme en spontaniteit. De focus ligt toch vaak op wat er niet goed is of wat er fout kan gaan. Er is een soort afstandelijkheid, alsof ze iets niet kunnen voelen, maar het alleen maar kunnen analsyseren.

Natuurlijk is ieder mens weer anders. Het is helemaal prima als je verstandelijk bent ingesteld en je daar goed bij voelt. Niets veranderen! Toch hoor ik van heel veel mensen dat ze uit hun hoofd willen stappen en in hun gevoel willen landen. Waarom doen ze dat dan niet?

Waarom vertrouwen we niet op ons gevoel?

Eigenlijk is er maar één reden voor: we zijn bang dat het fout gaat. We hebben jarenlang ons gevoel onderdrukt. We zijn zo gehecht aan ons verstand, dat we moeilijk los kunnen laten. En de keren dat we ons gevoel volgden, bleek het niet te kloppen! Dat dit kwam omdat we gevoel met emotie verwarden, beseffen we niet. Want er is een groot verschil tussen gevoel en emotie.

Zoals alles moet je oefenen met je gevoel. ‘Vertrouwen komt te voet’ zoals ze zeggen en dat betekent dat het langzaam moeten groeien. Maar ons verstand heeft meestal weinig geduld en dus gunnen we onszelf niet de tijd om te leren te vertrouwen op ons gevoel.

Niets lukt in een dag, alles lukt in een jaar.

Hier is een hele eenvoudige oefening om wèl te leren vertrouwen op je gevoel. Ga er vanuit dat dit niet in één dag lukt. Ga er vanuit dat je makkelijk een jaartje kunt blijvend oefenen. Maar ga er óók vanuit dat je bij elke keer dat je oefent ook echt vooruit gaat!

Vroeger zat ik ontzettend in mijn verstand en in de loop der jaren ben ik steeds meer gaan vertrouwen op mijn gevoel. Ik ben nog steeds niet lichtzinnig, onverantwoord of een chaoot. Maar ik vertrouw wel 100% op mijn gevoel. En ik heb er veel – zo niet alles – aan te danken…

Een oefening in voelen:

Ik zie gevoel dan ook niet anders als elke vaardigheid die moet ontwikkelen. Je vertrouwt pas op je vermogen dat je piano kunt spelen als je heel veel oefent. Sommige mensen zeggen na een week: “Ik kan nog steeds niet pianospelen!” Nee, logisch, je hebt slechts één week oefent. Wat verwacht je dan eigenlijk?

Dus werk aan de winkel – hier is de eenvoudige oefening om te leren vertrouwen op je gevoel. Stel jezelf bij alles wat je doet de volgende vragen:

1 Wat wil ik het liefste?
2 Wat zou ik kiezen als ik alle vrijheid had?
3 Wat wordt er niet gezegd in dit gesprek, maar voel ik wèl?
4 Zou ik het anders doen als het niet uitmaakte wat anderen dachten?
5 Waarom volg ik niet gewoon wat ik nu voel?

Waar zit de wijsheid?

Deze vragen kun jezelf regelmatig stellen. Elke dag is er wel een situatie, keuze, dilemma of uitdaging waarbij je je gevoel kunt oefenen.

Zoals gezegd gaat het om de balans. Je weet zelf precies of je meer of minder wilt denken. Je weet zelf het beste of je in contact staat met je gevoel. Het verstand denkt vaak dat het de wijsheid in pacht heeft. Maar echte, diepe, universele wijsheid zit in het gedeelte dat we met ons verstand niet kunnen bereiken.

Hé, het werkt!

Daar wordt een lijntje gelegd met de rest van het universum: Met intuïtie, onderbuikgevoel, heldervoelendheid, zesde zintuigen – en al die dingen die je in de supermarkt niet kunt vinden. Hoe dat werkt, dat kunnen andere mensen je beter vertellen dan ik.

Ik ben geen expert in elektriciteit – ik weet alleen dat als ik de knop indruk, er licht is. Zo werkt het ook met het gevoel: Ik weet niet precies hoe het werkt maar het werk wèl – en daar kunnen we dankbaar gebruik van maken!

Wil je minder piekeren en meer ontspanning? Bestel dan deze e-cursus:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Dankjewel Frank voor dit artikel.

  Inderdaad ,het klopt!! maar ik heb in de tijd als kind mijn gevoel moeten afsluiten om te overleven…..Je maakt een patroon aan die je dan in die tijd de enige manier brengt om te kunnen leven.Later echter in je volwassen leven werkt dit patroon tegen je. maar ik was mij daar toen in de tijd niet bewust van.Pas na een paar harde tegenslagen word je wakker en zoekende…Ik kende mezelf niet…..Ik wou mijn ware zelf terugvinden….Het is dan een hele sinecure om dit patroon te doorbreken.Maar het kan wel en ik geef niet op….

  Beetje bij beetje kan dit patroon maar doorbroken worden.oefening baart kunst zeggen ze en zo is het ook!!!
  Telkens als ik NU voel dat ik op de oude manier zou reageren….ga ik Nu naar mijn gevoel en vraag ik mezelf af.Wat WIL ik?Hoe voelt het voor mij….?

  Ik denk dat je zo toch ook nieuwe hersenverbindingen krijgt…..en dus kan het veranderen om BIJ je gevoel terug te komen….k’Weet niet of ik het juist beschrijf….maar zo voelt het voor mij…

  met vriendelijke groetjes,
  Hilde

 • Beste Hilde,

  Dat is een mooie beschrijving :)

  Inderdaad, gevoel kun je tijdelijk onderdrukken, maar op de lange termijn werkt dat niet. Die vragen die je jezelf stelt zijn prima – zo vind je je innerlijk kompas weer terug. En oefening baart inderdaad kunst: elke keer als je even stilstaat en je gevoel onderzoekt, verstevig je dit proces. Doe dat lang en vaak genoeg en het wordt automatisch – een nieuwe, positieve gewoonte :)

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >