Sommige relaties kosten je heel veel energie. Dat is geen toeval! Pas als je begrijpt waarom dit zo is, kun je er iets aan veranderen. Waarom zijn relaties zo moeilijk? Daar zijn  drie belangrijke redenen voor. En die redenen zijn te belangrijk om te negeren. Neem actie en maak een keuze – blijf niet hangen in een situatie waar je je niet prettig in voelt.

Wat zijn de signalen van een moeizame relatie?

Luister naar je gevoel, dan weet je direct of het goed voelt – of niet. Dit zijn enkele signalen: Aan het einde van het contact ben je heel erg moe. De communicatie gaat stroef en je moet continu dingen uitleggen omdat de ander je niet begrijpt. Er is vaak sprake van een fundamenteel verschil van mening. Je kunt niet helemaal jezelf zijn en zeggen wat je echt denkt.

Je probeert de relatie te verbeteren, maar dat lukt je niet. De ander accepteert niet wat je vindt of wilt. Je knapt er eigenlijk niet van op. Je zou het liefst afscheid nemen, maar iets houd je tegen. Zijn dat genoeg signalen om te weten dat het niet lekker loopt? Vooruit, hier nog één: Als je opnieuw had kunnen kiezen, had je deze relatie aan je voorbij laten gaan…

Voilà, nu je weet welke relaties je veel moeite kosten, is de vraag: Waarom is dat zo? Dit zijn een aantal oorzaken van moeizame relaties:

1. Jullie passen niet bij elkaar.

Is het zo moeilijk om dat gewoon te accepteren? Je kunt niet met iedereen een feestje bouwen. Sommige mensen verschillen gewoon te veel – met hoe jij in het leven staat. Sommige relaties worden nooit goed, wat je er ook aan doet. Eén van mijn oude relaties was een fulltime baan: ik was er 24 uur per dag mee bezig en het voelde toch zelden goed.

Dat is alsof je kleding probeert aan te trekken die je gewoon niet past. Waarom zou je daarmee doorgaan? Wel, ik dacht dat ik doorzettingsvermogen toonde als ik voor de relatie ‘vocht’. Uiteindelijk zou het wel goed komen. Mis! Het kwam pas goed toen ik afscheid nam. Toen knelde de relatie niet meer en kreeg ik eindelijk lucht…

2. Er is een gebrek aan acceptatie.

Elke relatie waarin de ander moet veranderen, vóórdat de relatie beter wordt, is een relatie met spanning. Natuurlijk hebben we allemaal verwachtingen van een ander. Maar sommige mensen willen eigenlijk een compleet andere persoon – in plaats van degene waar ze een relatie mee hebben.

Wel, die andere persoon bestaat! Maar het is waarschijnlijk niet degene waar je nu de relatie mee hebt. Iemand zei mij ooit: “Je doet nóóit wat ik wil!” Dat klopt: ik had dat een hele tijd wél gedaan, maar kwam er toen achter dat ik daarmee nooit deed wat ik wilde. Dus daar ben ik uiteindelijk mee gestopt…

3. Er is te weinig vertrouwen.

Vertrouwen is de basis voor elke relatie. Als je het gevoel hebt dat de ander niet eerlijk en oprecht is, hoe kun je dan samenzijn? De helft van vertrouwen ligt bij de ander, maar het ligt óók bij jezelf. Je kunt de ervaringen met mensen uit het verleden niet 1-op-1 projecteren op de mensen die je nu in je leven hebt.


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Waarom is afscheid nemen zo moeilijk?

Als sommige relaties te veel moeite kosten, waarom stoppen we er dan niet gewoon mee? We hebben toch geen contract getekend dat ons dwingt bij iemand te blijven waar we niet van opknappen? Afscheid nemen van waar je je niet goed bij voelt, is een goede tip voor elk gebied van je leven. Toch kost ons dat soms moeite:

We hebben te veel geïnvesteerd in de relatie. We hopen nog op een miraculeuze verbetering. We verwachten dat anderen eindelijk gaan inzien wat ze fout doen. We willen niet zo makkelijk opgeven. Is afscheid nemen het moeilijkste wat er is? De meeste mensen zullen zeggen van wel. Ik denk er iets anders over:

Wat kun je nu doen?

Doorgaan met een relatie waar je je chronisch niet goed bij voelt, is een enorme verspilling van je oh zo kostbare tijd en energie in je leven. Je kunt die tijd en energie maar aan één ding tegelijkertijd geven. En wat je geeft aan relaties die je moeite kosten, heb je dus niet beschikbaar voor relaties waar je je goed bij voelt.

Als één van de bovenstaande drie punten geldt voor een relatie – en je kunt met al je inspanningen dit niet veranderen – dan weet je genoeg. Dan is deze relatie niet voor jou. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het kost veel moeite om een relatie te onderhouden met iemand die niet bij je past. Dus het kost altijd minder moeite om iemand te vinden die wèl bij je past!

Wil je echt werken aan je relaties? Bestel dan deze e-cursus:


WIL JE BETERE RELATIES?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

JA, IK WIL BETERE RELATIES

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt