Mijn relatie gaat slecht – moet ik stoppen of doorgaan?

Als je je afvraagt: “Mijn relatie gaat slecht”, dan is daar een reden voor. Er zijn 3 signalen die je vertellen of je moet stoppen of doorgaan met je relatie.

Vaak zijn er tekenen dat je relatie over is – en in dit artikel gaan we die bespreken. En ook natuurlijk de signalen die je vertellen dat je wèl moet doorgaan met je relatie.

Als je twijfelt of je moet stoppen of doorgaan met een slechte relatie, dan weet ik precies wat je voelt:

Mijn ervaring bij de relatietherapeut.

Jaren geleden had ik een erg slechte relatie. Het liep voor geen meter en er was constant ruzie.

Ik begreep niet waarom: ik houd niet van ruzie en zat meestal erg goed in mijn vel. Zij had woedeaanvallen, was extreem jaloers en veroorzaakte veel extra drama. De relatie was één lange worsteling en ik begreep niet waarom het niet anders kon. Mijn vorige relatie was prima en we gingen aan het einde ervan als vrienden uit elkaar. Zonder ruzie, zonder drama.

Inmiddels begrijp ik het wel: deze relatie mèt haar kon gewoon niet zonder ruzie. Het één hoorde bij het ander. Als je een vakantie naar de Amazone boekt, krijg je er regen bij. 

Gegarandeerd. Elke keer weer.

In ieder geval:

We gingen naar een relatietherapeut.

Mind you, dit was 6 maanden nadat we elkaar hadden ontmoet.

Als je al na 6 maanden relatie naar een therapeut moet, dan is dat natuurlijk véél te vroeg. Dan weet je dat er iets niet klopt.

Maar dit was jaren geleden en ik had weinig ervaring met slechte relaties. Dus op naar de relatietherapeut!

Wij hebben het helemaal niet nodig!

Het gesprek duurde een klein uurtje en na afloop liepen we naar buiten.

Ze zei: “Zie je wel, wij hebben helemáál geen relatietherapie nodig!”

Ik dacht:

“Volgens mij heb je niet helemaal opgelet daarbinnen. We hebben echt totaal andere ideeën over wat echt belangrijk is in een relatie. Ik ben niet meer gelukkig in deze relatie. Ik geef ons nog een paar maanden, maar als er niets verandert, dan hebben we niet alleen geen relatietherapie meer nodig – dan hebben we ook geen relatie meer nodig.”

Twee maanden later waren we uit elkaar.

En dat was een enorme opluchting! 

Als ik niet volledig leeg was gelopen op deze relatie – en dus geen greintje energie meer over had – dan had ik het zeker gevierd!

Ben je gelukkig in je relatie?

Nu hoop ik dat jij de relatie hebt die je verdient en waar je gelukkig mee bent. Dat hoop ik echt: gelukkige mensen maken deze wereld een stuk mooier en we hebben nooit een tekort aan gelukkige mensen!

Maar als je niet gelukkig bent in je relatie, dan hoop ik dat je òf iets verandert, òf afscheid neemt.


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Blijven trekken aan een dood paard is niet gezond voor het paard – en ook niet voor jou. Blijven trekken aan een relatie die niet werkt , is niet goed voor die relatie – en ook niet voor jou.

Jaren later na dat gesprek leerde ik dat de belangrijkste vraag die een relatietherapeut kan stellen, is: “Zijn jullie allebei bereid om het nog een kans te geven?”

Trekken aan een dood paard.

Want als één van de twee partners niet meer bereid is er energie in te stoppen, dan is de relatie gedoemd om te mislukken.

Dan trekt een van jullie aan het dode paard, terwijl de ander allang de bus naar “je-ziet-me-nooit-meer-terug” heeft genomen.

Als een van beiden niet meer wil, is dat een enkeltje richting ‘vaarwel’  – dan is er geen retour meer mogelijk, wat de ander ook probeert.

Als je soms denkt: “Mijn relatie gaat helemaal niet slecht – mijn relatie is nooit goed gegaan!” dan is het nu tijd om afscheid te nemen.

Terug naar de kernvraag: “Mijn relatie gaat slecht – moet ik stoppen of doorgaan?”

Hoe weet je of je moet doorgaan of stoppen met een relatie?

Als je relatieproblemen hebt, dan voelt dat alsof je in de Efteling in de achtbaan zit – en op het punt staat eruit te vliegen. Zo over Kaatsheuvel, richting Tilburg…

Het voelt alsof je geen enkele controle meer hebt.

Been there, done that… Jij ook?

Dus om de bomen in het bos weer terug te vinden, zijn hier 3 signalen die je vertellen of je moet doorgaan met een relatie of niet.

Waarschuwinkje vooraf: Als jullie korter dan 6 maanden bij elkaar zijn en nu al heftige relatieproblemen hebben, neem dan afscheid.

Want dan is je relatie gewoon slecht voor je.  Of ben je zelf onhandelbaar. Of ben je nog een tiener.

Sorry, beter duidelijk zijn dan er omheen draaien…

3 Signalen om door te gaan met je relatie.

Hier zijn de 3 signalen die je vertellen dat je moet doorgaan met een relatie, als je relatie slecht gaat:

1 – Jullie houden oprecht van elkaar. 

Dus niet de bezitterige, jaloerse, angstige variant (nep liefde), maar de ik-vind-je-geweldig-en heb-je-lief-om-wie-je-bent variant (echte liefde). Je voelt zelf wel het verschil…

2 – Het vertrouwen is beschaamd, maar niet kapot.

Het vertrouwen kan dus nog terugkeren. Jullie vinden (beiden!) dat hieraan gewerkt kan worden. En jullie hebben beiden het geduld om hier aan te werken en te wachten tot het weer beter gaat.

3 – Jullie kunnen praten (met elkaar). 

Misschien spreken jullie niet precies dezelfde taal, maar jullie begrijpen elkaar wèl. Als iets niet duidelijk is, dan wil de één het uitleggen – en de ander daarnaar luisteren. En vice versa natuurlijk.

Liefde, vertrouwen en communicatie zijn de drie basisingrediënten voor een gezonde relatie. Alle elementen voor goede relaties vind je in de online training Betere Relaties met Iedereen.

Geeft dat wat meer inzicht?

Als we deze 3 signalen omdraaien, dan komen we bij de signalen die je vertellen dat je het GEEN zin heeft om verder te gaan. 

Dat komt zo, maar eerst:

Pindakaas en salade gaan gewoon niet samen.

Vergeet niet dat dit alles geen elke oordeel is. Ook al ben jij de meest fantastische persoon op de planeet (ja, daar gaan we lekker wel vanuit!) – en is je partner dit ook – soms is het gewoon een kwestie van de juiste combi.

Zie het zo:

Ik houd van pindakaas en ik houd van een salade, maar ik zou ze never-nooit-niet bij elkaar gooien…

Een oud-huisgenote van mij deed dit wel en ik kan je garanderen dat die maaltijd geen succes was. Dat lag niet aan de pindakaas en ook niet aan salade (Wel aan mijn huisgenote, maar die was creatief en hield van experimenteren, dus vandaar).

Anders gezegd:

Het ligt soms niet aan jou – en het ligt soms óók niet aan de ander. Het ligt aan de combinatie – die werkt gewoon niet.

Enfin, dat tussendoor. 

Soms vraag je je af: ”Waarom gaat mijn relatie slecht? Moet ik ermee stoppen?”

Ja, wel als je dit ervaart:

3 Signalen om te stoppen met je relatie.

Hier zijn de 3 signalen dat je moet stoppen met een relatie, als je relatie slecht gaat:

1 – Jullie houden niet echt van elkaar. 

Het gaat meer om bezitsdrang, jaloezie dat je partner er met een ander vandoor gaat, de angst om alleen te zijn of het verhogen van je eigen status door een relatie. Dat zijn geen goede redenen om bij elkaar te blijven. 

Misschien is er niet genoeg energie om er een einde aan te maken, maar er is ook niet genoeg liefde om door te gaan. Geen liefde meer voelen voor je partner is het beste signaal dat het tijd wordt te stoppen met je relatie. Andersom geldt ook: Niet geliefd voelen in een relatie is natuurlijk dodelijk, want je hebt het nodig je geliefd te voelen. Love, love, love is all you need! 

Of nee, toch niet helemaal: 

Liefde is belangrijk, maar om liefde te ervaren, moet er eerst vertrouwen zijn. Dus is er vertrouwen? Zonder vertrouwen geen liefde. En als het vertrouwen weg is, kan het dan nog terugkomen?

Dit leidt tot het tweede signaal dat je moet stoppen met je relatie:

2 – Het vertrouwen kan niet meer terugkomen. 

Er is te veel gebeurd, er zijn te veel dingen gezegd die nooit gezegd hadden moeten worden. Het hart van één van jullie is afgesloten door wat er is gebeurd – en alleen een breekijzer en wat dynamiet kunnen het nog openen. Het hart weer laten laten helen, kan dan alleen maar… zonder de ander. 

Dat geldt voor jou, maar ook voor je partner. Als je denkt: “Mijn partner is ongelukkig, maar ik voel me wèl goed”, dan heb jij misschien geen persoonlijk probleem, maar wel een relatieprobleem. Hoe dan ook, het is jouw probleem, dus je zult het moeten oplossen.

Maar of je dat samen gaat doen? Dan hangt af hoe goed jullie met elkaar kunnen praten. Spreken jullie dezelfde taal? 

Of is dit het geval:

3 – Jij spreekt Chinees en je partner Swahili. 

Wat jullie ook zeggen, een goed gesprek is gewoon onmogelijk. Er is gewoon geen goede communicatie. Jullie wereldbeelden liggen te ver uit elkaar, jullie verwachtingen zijn totaal anders en jullie persoonlijkheden botsen als twee koppige kometen op ramkoers. 

Maar het belangrijkste is: jullie kunnen hier NIET over praten. Niet over jullie wereldbeelden, niet over jullie verwachtingen, niet over jullie persoonlijkheden. Want jij spreekt Chinees en de ander Swahili: er is alleen maar onbegrip.

Dat was het geval met mijn relatie in het voorbeeld hierboven. 

En dit onbegrip leidde automatisch tot nummer 2 (vertrouwen weg) en uiteindelijk tot nummer 3 (gebrek aan liefde). Want al deze dingen zijn natuurlijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar.

Zo, met die vrolijke laatste noot (ja, ja, leuker kunnen we het niet maken),  is de vraag: 

“Wat moet je nu? Wat kun je nu doen?”

En hier is mijn antwoord:

Lees de waarschuwingssignalen in een relatie.

Als je relatie alle signalen in zich heeft dat het nooit meer iets wordt, neem dan afscheid. 

Ik weet dat doet pijn en je ziet er tegenop, maar doorgaan met iets dat niet werkt, gaat je nooit ergens naartoe brengen. Behalve meer ervaring opdoen met iets dat niet werkt…

Zelf heb ik inmiddels redelijk veel ervaring met relaties die niet werken. Niets op trots op te zijn en ook niets om je voor te schamen. Dank zij die ervaringen ben ik al ruim 10 jaar gelukkig samen. Je weet pas wat je wilt als je ervaring hebt met wat je niet wilt, nietwaar?

Het beste is zo snel mogelijk afstand of afscheid te nemen als een relatie niet werkt – en je de 3 waarschuwingssignalen ziet. 

Zie het zo:

Als je in de bus zit naar Siberië en je wilt lekker zonnen aan het strand, dan zit je gewoon in de verkeerde bus.

Dan kun je wachten tot je een ons weegt, maar het strand zul je nooit bereiken. Hoe lang je ook in de bus blijft zitten…

Besef je dat wel?

Maar als je denkt dat er nog hoop is voor jullie relatie – en dat hoop ik wel natuurlijk – dan heb je het volgende nodig:

Een oplossing zonder inzicht bestaat niet.

Want wat heeft je gebracht in deze situatie? Dat is toch een gebrek aan inzicht? Anders had je het nooit zover laten komen, toch?

Nog een metafoor om dit duidelijk te maken:

Als je door rood rijdt, weet je dat je een botsing kunt verwachten.

Door te letten op de weg, kun je zien wat het stoplicht gaat doen.

En kun je een botsing voorkomen.

Zo werkt het ook met relaties. Er zijn talloze signalen die je vertellen welke kant je relatie op gaat en talloze manieren om deze weer in goede banen te leiden.

Alle inzichten, handvatten en technieken om je relaties te verbeteren, vind je in de Online Training Betere Relaties

Na de botsing bij de relatietherapeut heb ik veel geleerd. Over relaties, over mijzelf, over communicatie en over anderen. Het was met die inzichten ook meteen de laatste relatiebotsing. 

Maak betere keuzes, dan krijg je een betere relatie.

Zoals gezegd ben ik al 10 jaar gelukkig samen en al hebben we wel eens een meningsverschil, we hebben nog nooit een èchte ruzie gehad. We hebben nog nooit getwijfeld aan onze relatie. Mijn vriendin kijkt deze blog na, dus als jullie deze zin ook kunnen lezen, dan is ze het me me eens!

Ik leerde betere keuzes te maken, meer respect te hebben voor mijn eigen wensen, beter te communiceren en meer inzicht te krijgen in wat mijzelf en anderen motiveert.

Want zo werkt het met alles: door meer inzicht te krijgen in relaties, kun je betere keuzes maken. Door inzicht weet je beter wat bij je past – en wie bij je past.

Inzicht is voor je relatie eigenlijk het allerbelangrijkste, want zonder inzicht blijven we onze uitdagingen meenemen naar onze volgende relaties. 

Wil je meer inzicht in gezonde relaties? Wil je weten wat de ander beweegt en wat je zelf nodig hebt in je relaties? Volg dan deze online training:


Wil jij je relaties verbeteren?

Volg dan deze online cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Wat zegt je relatie over jou?

Kies de juiste mensen om je heen

Betere relaties met collega’s, vrienden en familie – deel 2

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>