Positief denken – Zet jezelf op een mentaal dieet

Waar komen negatieve gedachten toch vandaan? Ze komen toch niet uit de lucht vallen – of toch wel? Ontstaan ze vanzelf of trek je ze aan? Begin ermee de negatieve invloeden van buitenaf te beperken – zet jezelf op een positief mentaal dieet. Hieronder lees je 3 tips om negatief denken te voorkomen.

Tip 1: Stop met kranten lezen.

Er is ooit een ‘Goed Nieuws’ krant uitgebracht in Nederland. Die ging binnen korte tijd failliet. Goed nieuws verkocht kennelijk niet goed. We zijn verslaafd aan drama’s, oorlog, hongersnood en criminaliteit. Om het over de economische crisis maar niet te hebben. Als we niet beter wisten, zouden we denken dat morgen de wereld vergaat.

Vind je het gek dat de gemiddelde krantenlezer een negatief wereldbeeld heeft, zoals uit onderzoek blijkt? Heb je ooit eens de reacties gelezen in een krant? Valt je iets op? Bekende zinnen zijn: “En die politici doen er niets aan, de gewone man kan het weer betalen, ons land is langzaam aan het afglijden naar een derdewereldland.”

De scheppende kracht van je gedachten.

Stop ermee kranten te lezen, tenzij je er enorm van opknapt. Maar vraag jezelf wel eerst af òf je ervan opknapt. Wat wil jij je uiteindelijk herinneren? Elke gedachte in je hoofd heeft een effect op je gevoel, emoties en acties. Elke gedachte! Onderschat nooit de scheppende kracht van je gedachten.

Een mooi alternatief.

Een positief alternatief is alleen de koppen van de berichten te lezen. Zo gaat dit bij mij: “Recessie, honger, oorlog – Ah, een nieuw artikel over zelfontwikkeling! Ziekte, moord, recessie – Hé, meer informatie over mijn favoriete vakantieland.” Het kost je vijf minuten per dag om bij te blijven met de dingen die je interesseren en waar je vrolijk van wordt.

Niet realistisch?

Je kunt zeggen: “Maar dat is niet realistisch. Je sluit je ogen af van de werkelijkheid.” Maar de werkelijkheid is wat je zelf bepaalt. Als je dat (werkelijk) inziet, kies je automatisch voor een positieve werkelijkheid. Wat is het voordeel op de hoogte te blijven van alle moorden, ongelukken en drama’s in de wereld? Wat schiet je daarmee op?

Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

De online cursus Minder Zorgen, Minder Stress gaat je helpen!

Laat je zorgen los - en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

"Je cursus was super - een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”Tip 2: Stop te luisteren naar klagers.

Het zou me verbazen als je een klager tegenkomt die geen kranten leest. Waar halen ze anders hun ideeën vandaan? Er is niets mis met af en toe klagen, maar sommige mensen zijn erin afgestudeerd. Als ze ontsnapt zijn aan een vliegtuigongeluk klagen ze nog over de opgelopen vertraging. Terwijl je ook blij kunt zijn dat je nog leeft.

Als je mensen hebt in je omgeving die continu klagen, vermijd ze dan als een telefonische enquête op een vrije zondagochtend. Blijf ervan weg. Heb je ooit wel eens gemerkt dat je na een kwartier met zo’n persoon zelf ook begint te klagen? Dat gebeurt vaak automatisch en waarom? Je doet ongemerkt mee omdat je onbewust denkt: “Anders wordt het zo’n monoloog.”

Veranderen lukt niet.

Klagers kun je niet omturnen. Ik was ooit in een gesprek met iemand die een hele lijst opnoemde met dingen die fout gingen. Het is een beetje een afwijking van mij, maar ik ben altijd nieuwsgierig naar het voordeel, niet het nadeel. Dus het ging ongeveer zo:

Hij: “Ik kreeg dus korting maar dacht dat het 15 procent was. Bleek het later maar 10 procent te zijn!”
Ik: “Nou ja, 10 procent is prima, toch?”

Hij: “Maar ik dacht dat het 15 procent was!”
Ik: “Het is in ieder geval beter dan 5 procent.”
(Ik merkte dat ik al wat minder positief werd.)

Hij: “Maar het is niet genoeg!”
Enzovoort, enzovoort. Je kunt klagers niet overtuigen en het kost je te veel energie dat te proberen.

Tip 3: Stop te luisteren naar jezelf.

Stop te luisteren naar je eigen negatieve gedachten. Neem ze niet te serieus. Voor je het weet doe je dat wel en zit je eraan vast. Ga niet in discussie met je eigen negatieve gedachten, dat is zinloos. Alle positieve gedachten kun je natuurlijk wèl toelaten.

Als je niet kunt winnen.

Stel dat je in de Tweede Kamer zit en moet debatteren. Elke punt dat je noemt wordt onmiddellijk door de tegenpartij onderuit gehaald. Die tegenpartij is veel gehaaider en heeft jarenlange ervaring met ‘idealistische dromers’ zoals jij. Wat je ook zegt , alles wordt de grond in gepraat en elk voordeel wordt omgedraaid.

Wie praat me toch zo klem?

De tegenpartij die zo superieur debatteert – dat is jouw eigen negatieve gedachte: over jezelf, over je situatie, over je leven… Je kunt er niet niet winnen, hoe je het ook probeert. Maar weet je wat het goede nieuws is? Je bent geen politicus en je zit niet in de Tweede Kamer. Je hoeft niet te luisteren. Je kunt ook gewoon zeggen: “Bekijk het maar! Ik heb wel wat beters te doen dan met jou in debat te gaan.”

Rommel in – rommel uit.

Ooit vertelde iemand me op een kantoor hoe hij omging met zijn taken. Er kwam werk binnen en hij moest dat weer doorsturen. Hij zei: “Mijn baas heeft me geleerd alles te behandelen volgens de FIFO-regel. FIFO betekent ‘First in – First out’ . Dus wat het eerste binnenkomt, gaat ook het eerste weer naar buiten. Maar ik handel alles af volgens de SISO regel: Shit in – Shit out. Want het is toch allemaal shit.”

De reden dat ik voor de eerste keer een scheldwoord gebruik in een artikel, is dat het een mooie vergelijking is. Alle negatieve ‘rommel’ die je in je hoofd toelaat, moet je er ook weer uitgooien. Daar moet je heel veel positief voor denken. Het is beter te voorkomen dat die negatieve gedachten in je hoofd komen, dan hoef je ze ook niet op te ruimen!


Wil jij ontspannen leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Annette schreef:

  Ik heb een week geen kranten gelezen en zoveel mogelijk ook het nieuws op tv vermeden. Je mist niets, hebt tijd over en je wordt er inderdaad wat vrolijker van en wat wel belangrijk is krijg je toch wel ergens te horen.

 • Beste Annette,

  Leuk dat je het experiment hebt gevolgd!
  Ik had precies dezelfde ervaring als jij toen ik er mee begon en inderdaad: je mist niets, hebt tijd over en wordt er vrolijker van, precies zoals je zegt :))

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • toch, ik vind het moeilijk blijven vinden ondanks alle boeken en therapieen die ik gevolgd heb, als je elke dag met klagers moet werken, in je vrije tijd vriendinnen hebt die relatie problemen hebben en ook blijven klagen, een ex-vriend (papa van je kind) die heel negatief in ingesteld en nooit de zon ziet en mijn zus die ook altijd graag klaagt over oude koeien in de gracht, is het toch moeilijk om positief te worden en vooral te blijven.
  een heuse uitdaging, die ik je toch ook graag eens zou zien doen hoor ….

  Zou zo graag blijven roepen ‘mensen wordt een wat positiever !!’, maar bij mijn collega’s helpt het voor geen meter, ze worden er alleen maar vervelender en zuurder door ….

  Help …..

 • Yvonne schreef:

  In principe lees ik de krant uit gewoonte. Bij ons valt ie heel vroeg in de bus. Van de gelezen stukjes heb ik dan kennis van genomen en ja verder ben ik niets mee opgeschoten. Heb wel vaak het gevoel dat het zonde van mijn tijd is. Deze week wil ik wel experimenteren, ervaren wat verder gebeurt door de krant deze week niet te lezen.
  Ik kom dan wel met mijn bevindingen op deze site.

 • Monique schreef:

  Dank je wel voor dit artikel. Precies wat ik even nodig had. Want ja dat denken, wat kan dat ons geluk bepalen als we er een beetje op letten, en wat kan het ons ongeluk bepalen als we er niet op letten. Bewustzijn, steeds maar weer, is de sleutel naar een fijner leven. Minder, langzamer, leger helpen daarbij.

 • Beste Yvonne,

  Ik ben benieuwd of je het verschil al in een week gaat merken, denk het wel :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Monique,

  Graag gedaan!

  Inderdaad:
  Minder (moeten) is meer genieten
  Langzamer (leven) is meer de tijd nemen
  Een leger (hoofd) is meer aandacht en ruimte voor wat er daarbuiten gebeurt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Hallo Frank, ik lees nooit een krant en volg zelden het nieuws want daar word je inderdaad niet vrolijker van! Bedankt voor het fijne artikel.
  Groeten, Tanja

 • Graag gedaan Tanja! :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Ik lees al tientallen jaren niet de krant en ik mis er niets aan. Soms heb ik geen weet van waar collega’s het over hebben als ze weer een ramp in Verweggistan bespreken, maar met 1 zin ben ik op de hoogte, mocht ik me er voor interesseren – wat zelden het geval is, want voorkomen van de ramp kan al niet meer. Mijn kop in het zand? Liever dan in een zware zwarte wolk.

 • Cindy, wat heb ik gedaan met de klagers om mij heen? Ik heb ze va 50 dollar gouden bergen beloofd ( en gaan ze ook krijgen hoor) en ze in mijn online verdienmodel onder mijn ingeschreven. Via aanbevelings-bonussen en commissies zorgen zij nu voor mijn passieve inkomen en ben ik veel op vakantie, zodat ik ver bij ze vandaan ben. En degene die ook actief geworden In met aanbevelen klagen niet meer, want heb en een leuker leven ontdekt en werk ik als het ware mee samen. Win win situatie. Meer weten? Vraag Frank, die heeft mijn Email adres

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >