Dit is een praktische oefening in positief denken. Het is de meest direct manier om positief te denken. Als je deze oefening niet doet, blijf je negatief denken. Zolang je bezig blijft met wat je niet wilt, wat je niet leuk vindt of wat niet goed voelt, blijf je vastzitten. Dat kun je vanaf nu veranderen. Kies je voor de villawijk of voor de vuilnisbelt?

Waarom zou je positief willen denken?

Eigenlijk weet je het antwoord al, nietwaar? Negatief denken is een struikelblok voor geluk en succes. Het kost je veel energie en het levert je helemaal niets op. Word je er gelukkig van? Bereik je sneller je doel met negatief denken? Nee, natuurlijk niet.

Het geeft je alleen maar stress en zorgen. Die kun je missen als kiespijn. Voordat ik je een praktische oefening geef in positief denken, wil ik je eerst uitleggen waarom die oefening werkt. En waarom het moeilijk is te stoppen met negatief denken als je deze oefening niet doet.

Waarom kan ik niet stoppen met negatief denken?

Negatief denken veroorzaakt een emotionele lading. Je denkt aan iets dat je niet wilt en je voelt je slecht. Van dat gevoel wil je af. Hoe doe je dat? Meestal probeer je van dat gevoel af te komen door meer te denken. En dat is nu juist wat het probleem heeft veroorzaakt. Als je meer gaat denken, krijg je automatisch ook meer negatieve gedachten. En daar zit je nu juist niet op te wachten. De oplossing is dan ook anders te denken.

De villawijk of de vuilnisbelt?

Stel dat we allebei door een stad lopen. Rechts heb je een villawijk met prachtige huizen. Er zijn mooie parken, zwembaden en gezellige terrassen. Links van die villawijk ligt een vuilnisbelt vol met troep. Het stinkt en het is een zootje. Jij en ik lopen precies tussen die villawijk en die vuilnisbelt door.

Maar er is één belangrijk detail dat ik ben vergeten te vertellen. Het is aardedonker. We zien helemaal niets. Gelukkig hebben we allebei een zaklamp. Jij schijnt met de jouwe naar rechts en ik schijn met de mijne naar links. En al lopend wisselen we ervaringen uit. “Het is hier prachtig Frank”, zeg je. “Ik zie schitterende huizen, parken en terrassen.” “Ben je gek?”, antwoord ik. “Ik zie alleen maar troep en rommel. Wat een afschuwelijke omgeving!” Vreemd nietwaar? We lopen op precies dezelfde plek.

Je ziet waar je je aandacht op richt.

Wat zou je me aanraden? Langer met mijn zaklamp blijven schijnen? De verlichting een tandje hoger zetten? Positief proberen te denken? Nee toch? Je zou me aanraden mijn zaklamp te richten op de andere kant van de weg. En als ik dat zou doen, zou ik hetzelfde zien als jij. En ik zou me direct beter voelen.

Zo werkt het ook met elke oefening in positief denken: waar je je aandacht op richt, wordt sterker. Zolang je je aandacht blijft richten op iets negatiefs, blijf je negatief denken. Zolang je bezig blijft met wat je niet wilt, wat je niet leuk vindt of wat niet goed voelt, blijf je vastzitten in je stress en zorgen. Je aandacht werkt dus als een zaklamp; je ziet alleen waar je je aandacht op richt. De rest blijft in het donker, ook al is het nog zo mooi.

Oefening in positief denken.

Met de volgende oefening vergeten we die vuilnisbelt. Laat iemand anders er maar naar kijken. Wij zwaaien onze zaklamp naar de villawijk, de parken en de terrassen. Want die zijn veel interessanter. We voelen ons er veel meer thuis. Het geeft een veel beter gevoel.

Dus op het moment dat je negatief bent of voelt, kun je maar één ding doen dat direct helpt: je aandacht te richten op iets positiefs. Bijvoorbeeld:

 • Iets leuks dat je recentelijk heb meegemaakt.
 • Iets in de toekomst waar je je op verheugt.
 • Iets in je leven waar je blij mee bent.
 • Iemand die jij waardeert en die jou waardeert.
 • Een goede eigenschap van jezelf.
 • Iets waar je trots op bent.
 • Iets dat je energie geeft.
 • Iets waar je om moet lachen.

Het enige dat telt.

Richt er al je aandacht op. Luister naar die fijne muziek, bel iemand waar je om geeft, zet die lachfilm op, verheug je op het komende weekend, bekijk je oude vakantiefoto’s, ga een wandeling maken, bezoek de sportschool, organiseer een etentje. Het maakt niet uit wat je doet, zolang… je je aandacht maar richt op iets waar je van opknapt. Dat is het enige dat telt.

Het kan niet anders of je gaat je daardoor beter voelen. Als dat niet lukt, zit je nog te veel in je hoofd. Dan ben je nog steeds bezig met negatieve gedachten. Draai de zaklamp weer om. Richt je aandacht opnieuw op iets positiefs. Dit kost uiteraard oefening. Het is slechts één manier om positiever in het leven te staan. Maar er zijn nog veel meer manieren:

Meer Ontspanning in je Leven - Online Training
Laat al je zorgen los in slechts 9 weken!
Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Wil je meer ontspannen? Laat je stress dan los met deze online training en voel je weer rustig, ontspannen en positief!
Word positiever snel en eenvoudig
“Wat een fantastische cursus is dit! Het brengt je super snel naar de kern van het probleem. Je lost het op en je gaat weer vrolijk verder. Ik voel het, ik ben veel relaxter nu. Het was lastig om dit zelf goed te doen, maar nu pak ik mijn notities erbij en dat lucht direct op. Bedankt!”

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

33 antwoorden
 1. Audrey
  Audrey zegt:

  Frank, wat een heerlijke vergelijking, het verhaal van de zaklamp. Voor mij zalig beeldend. Zo heb je er trouwens meer, toch neem ik zelden meer de moeite om dit (na ontvangst van een mailing van jou) terug te geven. Bij dezen; blijf vooral sturen. Je site gaat er steeds beter uit zien ook, leuk dat te volgen! Groeten, Audrey

  Beantwoorden
 2. Bart
  Bart zegt:

  Mooi artikel, ik ben vandaag bezig geweest binnen mijn coachgroep (MBO) met positief denken en de self-fulfilling prophecy. Ik zal het voorbeeld van de vuilnisstortplaats en de villawijk nog eens voor leggen.

  Beantwoorden
 3. Frank
  Frank zegt:

  Beste Audrey en Bart,

  Dank voor jullie reacties,
  altijd leuk om dit van collega-coaches te horen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 4. Judith
  Judith zegt:

  Beste Frank,

  wat een leuk artikel! Mooie vergelijking en makkelijk om te onthouden om de zaklamp in het dagelijks leven toe te passen.
  Bedankt weer.

  Groeten Judith

  Beantwoorden
 5. Thea
  Thea zegt:

  Hoi Frank,
  wat een goede vergelijking! Spreekt me erg aan. ‘Alles wat aandacht krijgt groeit’, dat weten we maar met zo’n vergelijking krijg je er een beeld bij. Bedankt!

  Beantwoorden
 6. Liesbeth
  Liesbeth zegt:

  Ja ik hoorde het al eerder “denk gewoon aan iets anders”maar hier worden heel mooie voorbeelden gegeven, hier kan ik wel iets mee, dank je wel

  Beantwoorden
 7. Magda
  Magda zegt:

  Dag Frank,

  Prachtige metafoor; dit werkt zeker positief. Ik wil het uitproberen.
  Dank.

  Beantwoorden
 8. Floor
  Floor zegt:

  dankjewel Frank, ik lees dit soort artikelen vaak vluchtig omdat het veel is en omdat je er soms een beetje mee overladen lijkt te worden. Maar telkens onthoud ik stukjes en ik word er altijd blij van! Immers… het meeste wist ik allang… en het klopt inderdaad; Het gaat erom wat je ermee doet!! Floor

  Beantwoorden
 9. Joop
  Joop zegt:

  Heel goed geformuleerd Frank , het is een goede methode om de zon te zien schijnen en jezelf de negatiefe benadering te leren omzetten naar meer plusjes bedankt voor de tip

  Beantwoorden
  • vera
   vera zegt:

   Hej?
   In 9 weken positief leren denken ?
   HET het kan ook op 1dag vind ik ,hangt er natuurlijk wel van 1de persoon ,2 je leefsituatie,3je karakter,4 je leefsituatie en nog andere aspecten.
   En toch ….begeleiding maakt het allemaal wel gamakkkelijker.
   GELUKKIG bestaan daar goeie coachen voor ?

   Beantwoorden
   • Frank
    Frank zegt:

    Beste Vera,

    Inderdaad, alles verschilt per persoon: sommigen doen het al van nature, sommigen leren het in een dag en sommigen nemen er iets meer de tijd voor…

    Volg altijd je eigen tempo en gevoel, dat is altijd het beste :)

    Vriendelijke groet,
    Frank

    Beantwoorden
 10. Gina
  Gina zegt:

  Mooi uiteengezet en het klopt helemaal. Ik ben vorige week begonnen met de e-cursus nooit meer stress en zorgen. Precies wat ik nodig had. Ik ben net gaan samenwonen met mijn vriend en had afgelopen weekend een Sinterklaasfeest georganiseerd voor iedereen die geholpen heeft ons nieuwe huis op te knappen. 16 gedichtjes maken, eten drinken en een gezellige sfeer verzorgen zou voorheen voor heel veel stress en paniek hebben gezorgd. Nu heb ik alleen maar genoten en heel veel plezier gehad. En ik had een heel trots gevoel dat ik er zoveel energie in had gestoken. Het is een onvergetelijk feest geweest. Die cursus kwam net op tijd! :-)

  Beantwoorden
 11. Frank
  Frank zegt:

  Beste Gina,

  Heel leuk te horen dat de cursus goed bevalt en dat je van Sinterklaas stress naar een Sinterklaas feest bent gegaan :)
  Veel plezier met de overige lessen!

  Vriendelijke groet,
  Frank

  Beantwoorden
 12. caroline
  caroline zegt:

  mooi voorbeeld,en ja t werkt echt,maar ik heb een vraag over hoe om te gaan met iemand die altijd negatief is,en dat is nl een heel belangrijk persoon in mijn leven,mijn moeder is zo verbitterd en negatief de laatste jaren,en alles wat ik zeg valt verkeerd en ik moet echt op mijn tenen lopen als ik bij dr ben,ze zuigt me leeg en eigenlijk wil ik er niet meer heen,maar verset me er tegen,en doe het voor mijn vader,die heel ziek is en het ook heel moeilijk heeft met mijn moeder,maar niemand,zelfs mijn broer en zussen durven niks tegen haar te zeggen om geen ruzie met dr te krijgen,ik heb dat wel gedaan vorige week,met als gevolg dat ze huilend weg liep,en ik ben kwaad weg gegaan,en heb nu weinig trek om er nog heen te gaan,maar ik heb mijn vader ook nog en hou zielsveel van hem,ook van mijn moeder,maar niet om haar fratsen en negativiteit. ik spreek haar er telkens op aan,met als gevolg huilbuien,en weg lopen,ik weet het niet meer zo langzamerhand,wel dat ik hier absoluut geen trek meer in heb,ze zuigt me leeg en bezorgt me ook negativiteit. hoe ga ik hier mee om,en hoe door breek ik dit,het liefst wil ik haar alles vertellen wat me dwars zit,maar ik weet dat als ik weg ga,mijn vader de dupe wordt en dat hij alles over zich heen krijgt,ze weigerd hulp van instanties ze noemt iedereen klootzakken en trutten,al met al alles deugt niet,pffffffff wat een negativiteit he? mvg een verdrietige dochter die haar moeder al een hel poos mist! Caroline

  Beantwoorden
 13. Sabine
  Sabine zegt:

  Mooi voorbeeld; die oefening met die zaklamp. Trouwens ben echt blij jou website te hebben gevonden…..

  Doe zo verder Frank!!!

  Sabine

  Beantwoorden
 14. Peter
  Peter zegt:

  Inderdaad, chronische negativiteit is niet goed. Realisme mag men echter niet verwarren met negatief zijn en dat word nog wel eens verward.
  Positief denken is goed, als je zelf ook maar realistisch blijft.
  Mijn vader is vaak negatief en ziet alleen maar de “kan niet, bestaat niet” kant. En ik weet dat het wel kan omdát het kan of omdat iets wel meevalt.
  Bang zijn voor het nieuwe en te weinig kennis in huis zorgt vaak voor afstoting van bepaalde situaties, wat weer negativiteit veroorzaakt.
  Weten wat het nieuwe brengt en genoeg kennis hebben of vergaren zal realistisch een beeld vormen dat weer kan beoordelen of iets werkelijk positief of negatief is.
  Ik denk dat ik er wel een boek over kan schrijven want elk moment in het leven heeft te maken met iets positief of iets negatief beoordelen. Ook al zijn de vooruitzichten positief genomen, en iets word toch negatief als resultaat, mag je realistisch zijn over het eindresultaat. En zelfs het eindresultaat kan nog verdeeld worden in een deel wat wel positief gezien kan worden en een deel negatief.
  Ik denk dat hier een balans in moet zijn. Teveel positiviteit of teveel negativiteit is niet goed. Zo word je ook ongeloofwaardig.

  Beantwoorden
 15. Peter
  Peter zegt:

  Voor wat betreft die “iemand die altijd negatief is” zou ik zeggen, probeer argumenten uit de weg te gaan met die persoon. Iets anders helpt niet. Ze zullen altijd gelijk willen hebben. Wees de slimste, anders word je er gek van.
  Ik weet het; voor je het weet heb je wéér een discussie en is het wéér gebeurd. Beetje bij beetje weet je wanneer je wat moet zeggen of niet. Geef kort een eigen mening en ga niet in discussie met de persoon als je denkt dat deze zijn/haar gedrag weer vertoond. Of loop weg. Het helpt bij mij met mijn vader. Kort antwoorden en weglopen, in een andere ruimte gaan zitten (moet natuurlijk/logisch ogen, niet gestressed weggaan). Iets gaan lezen en niks meer zeggen, of verdiepen in de tv. Kort antwoorden en zwijgen.

  Beantwoorden
 16. Anna
  Anna zegt:

  Mooi artikel, ik hoop dat voor sommige mensen helpt. Jij moet wel voor open staan.

  “Positief denken is wanneer jij van de trap valt en je denkt wow wat snel afgedaald”

  Beantwoorden
 17. Melanie
  Melanie zegt:

  Mooie vergelijking ! En makkelijk toepasbaar in het dagelijks leven, thanks;)

  Beantwoorden
 18. wally
  wally zegt:

  heel mooi dat positief denken maar in een land waar je gewoon als burger elke dag genaaid wordt door de overheid en zogenaamde rechtstaat moet je zeker heel grote oog kleppen opzetten om positief te denken .als je snapt hoe ze met burgers in nederland omgegaan wordt dan zal het niet mee vallen of je moet ook in de molen zitten van graaier en bedriegers die hier denken dat ze iedereen kunnen ringeloren.

  Beantwoorden
 19. Danielle
  Danielle zegt:

  Frank! Ik lees dit op het juiste moment! Heb ik net zitten foeteren op een taalfout in een email, eraan voorbijgaand dat de email op zich een teken was van communicatie progressie tussen ontvanger en verstuurder! Thanks for bringing this to my attention!

  Beantwoorden
 20. Julie
  Julie zegt:

  Dag Frank

  Ik heb last van verlatingsangst. Ik heb constant behoefte aan bevestiging, bevestiging dat ik goed bezig ben en dat mijn vriend mij nog graag ziet. Ik heb enkele van u artikels gelezen en ik denk dat ‘mezelf niet graag zien’ aan de basis ligt van mijn probleem. Om mezelf wat liever te zien zou ik graag positiever denken in het leven want hoe kan mijn vriend mij graag blijven zien als ik niet van mezelf hou? Ik weet alleen niet goed hoe ik het moet aanpakken… Waar moet ik beginnen?

  Groetjes, julie

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Julie,

   Van jezelf houden is inderdaad de basis voor een fijne relatie en de oplossing voor het loslaten van verlatingsangst.

   Het beste is om hiervoor echt de tijd te nemen (met geduld is alles mogelijk).
   Met positief zelfonderzoek kun je leren jezelf meer te accepteren, respecteren en waarderen.
   De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen gaat je hierbij helpen.

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 21. Henk
  Henk zegt:

  dit lukt me echt niet…. ik kan alleen maar negatieve dingen over mezelf denken

  en de laatste leuke dingen die ik gedaan heb….
  is alweer een 2 weken geleden en was eigenlijk maar matig
  en de rest van mijn antwoorden zijn te deprimerend om op te noemen

  Beantwoorden
 22. Marion
  Marion zegt:

  Dank je wel Frank

  Voor mij oppassen….ben continue bezig geweest om negatieve mensen de positieve kanten te laten zien terwijl mijn eigen leven ook niet gemakkelijk was, maar dat zuigt een mens leeg ben HSP dus het komt aan ,wil nu maar gaan waar het al positief is.

  hartelijke groet
  Marion

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Marion,

   Inderdaad, proberen om iedereen onze (ook al is het een positieve) manier van kijken te laten zien, is ontzettend vermoeiend.
   Het is ook eigenlijk niet onze verantwoordelijkheid. Je energie dicht bij jezelf houden geeft kracht :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden
 23. tineke
  tineke zegt:

  Goed zo Frank, een ieder begrijpt dat voorbeeld omtrent positief denken of zaken positief zien . Groot gelijk heb je , en het lukt aardig. Zolang je zaken negatief blijft beoordelen , ben je in een cirkel van negativiteit. om de negativiteit in te dammen, richt de aandacht op positive zaken, zoals leuke momenten, iets dat je blij heeft gemaakt of dat je iemand ook blij heb gemaakt. En zeker waar hoor, het werkt heel prima , alsof je een push of kracht ergens van krijgt.

  lieve groet,
  tineke

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Tineke,

   Fijn te horen dat het je lukt en dat het je kracht geeft.
   Dat zit je ook in een cirkel, maar nu een positieve cirkel – en met elke oefening wordt die cirkel versterkt :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.