Oefening in positief denken

Dit is een praktische oefening in positief denken. Het is de meest direct manier om positief te denken. Als je deze oefening niet doet, blijf je negatief denken. Zolang je bezig blijft met wat je niet wilt, wat je niet leuk vindt of wat niet goed voelt, blijf je vastzitten. Dat kun je vanaf nu veranderen. Kies je voor de villawijk of voor de vuilnisbelt?

Waarom zou je positief willen denken?

Eigenlijk weet je het antwoord al, nietwaar? Negatief denken is een struikelblok voor geluk en succes. Het kost je veel energie en het levert je helemaal niets op. Word je er gelukkig van? Bereik je sneller je doel met negatief denken? Nee, natuurlijk niet.

Het geeft je alleen maar stress en zorgen. Die kun je missen als kiespijn. Voordat ik je een praktische oefening geef in positief denken, wil ik je eerst uitleggen waarom die oefening werkt. En waarom het moeilijk is te stoppen met negatief denken als je deze oefening niet doet.

Waarom kan ik niet stoppen met negatief denken?

Negatief denken veroorzaakt een emotionele lading. Je denkt aan iets dat je niet wilt en je voelt je slecht. Van dat gevoel wil je af. Hoe doe je dat? Meestal probeer je van dat gevoel af te komen door meer te denken. En dat is nu juist wat het probleem heeft veroorzaakt. Als je meer gaat denken, krijg je automatisch ook meer negatieve gedachten. En daar zit je nu juist niet op te wachten. De oplossing is dan ook anders te denken.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

De villawijk of de vuilnisbelt?

Stel dat we allebei door een stad lopen. Rechts heb je een villawijk met prachtige huizen. Er zijn mooie parken, zwembaden en gezellige terrassen. Links van die villawijk ligt een vuilnisbelt vol met troep. Het stinkt en het is een zootje. Jij en ik lopen precies tussen die villawijk en die vuilnisbelt door.

Maar er is één belangrijk detail dat ik ben vergeten te vertellen. Het is aardedonker. We zien helemaal niets. Gelukkig hebben we allebei een zaklamp. Jij schijnt met de jouwe naar rechts en ik schijn met de mijne naar links. En al lopend wisselen we ervaringen uit. “Het is hier prachtig Frank”, zeg je. “Ik zie schitterende huizen, parken en terrassen.” “Ben je gek?”, antwoord ik. “Ik zie alleen maar troep en rommel. Wat een afschuwelijke omgeving!” Vreemd nietwaar? We lopen op precies dezelfde plek.

Je ziet waar je je aandacht op richt.

Wat zou je me aanraden? Langer met mijn zaklamp blijven schijnen? De verlichting een tandje hoger zetten? Positief proberen te denken? Nee toch? Je zou me aanraden mijn zaklamp te richten op de andere kant van de weg. En als ik dat zou doen, zou ik hetzelfde zien als jij. En ik zou me direct beter voelen.

Zo werkt het ook met elke oefening in positief denken: waar je je aandacht op richt, wordt sterker. Zolang je je aandacht blijft richten op iets negatiefs, blijf je negatief denken. Zolang je bezig blijft met wat je niet wilt, wat je niet leuk vindt of wat niet goed voelt, blijf je vastzitten in je stress en zorgen. Je aandacht werkt dus als een zaklamp; je ziet alleen waar je je aandacht op richt. De rest blijft in het donker, ook al is het nog zo mooi.

Oefening in positief denken.

Met de volgende oefening vergeten we die vuilnisbelt. Laat iemand anders er maar naar kijken. Wij zwaaien onze zaklamp naar de villawijk, de parken en de terrassen. Want die zijn veel interessanter. We voelen ons er veel meer thuis. Het geeft een veel beter gevoel.

Dus op het moment dat je negatief bent of voelt, kun je maar één ding doen dat direct helpt: je aandacht te richten op iets positiefs. Bijvoorbeeld:

 • Iets leuks dat je recentelijk heb meegemaakt.
 • Iets in de toekomst waar je je op verheugt.
 • Iets in je leven waar je blij mee bent.
 • Iemand die jij waardeert en die jou waardeert.
 • Een goede eigenschap van jezelf.
 • Iets waar je trots op bent.
 • Iets dat je energie geeft.
 • Iets waar je om moet lachen.

Het enige dat telt.

Richt er al je aandacht op. Luister naar die fijne muziek, bel iemand waar je om geeft, zet die lachfilm op, verheug je op het komende weekend, bekijk je oude vakantiefoto’s, ga een wandeling maken, bezoek de sportschool, organiseer een etentje. Het maakt niet uit wat je doet, zolang… je je aandacht maar richt op iets waar je van opknapt. Dat is het enige dat telt.

Het kan niet anders of je gaat je daardoor beter voelen. Als dat niet lukt, zit je nog te veel in je hoofd. Dan ben je nog steeds bezig met negatieve gedachten. Draai de zaklamp weer om. Richt je aandacht opnieuw op iets positiefs. Dit kost uiteraard oefening. Het is slechts één manier om positiever in het leven te staan. Maar er zijn nog veel meer manieren:

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank


Ook leuk om te lezen:

Te druk en te weinig tijd – 7 inzichten

Hoe je stopt met negatief denken

3 Ontspannen gedachten voor minder stress

 • caroline schreef:

  mooi voorbeeld,en ja t werkt echt,maar ik heb een vraag over hoe om te gaan met iemand die altijd negatief is,en dat is nl een heel belangrijk persoon in mijn leven,mijn moeder is zo verbitterd en negatief de laatste jaren,en alles wat ik zeg valt verkeerd en ik moet echt op mijn tenen lopen als ik bij dr ben,ze zuigt me leeg en eigenlijk wil ik er niet meer heen,maar verset me er tegen,en doe het voor mijn vader,die heel ziek is en het ook heel moeilijk heeft met mijn moeder,maar niemand,zelfs mijn broer en zussen durven niks tegen haar te zeggen om geen ruzie met dr te krijgen,ik heb dat wel gedaan vorige week,met als gevolg dat ze huilend weg liep,en ik ben kwaad weg gegaan,en heb nu weinig trek om er nog heen te gaan,maar ik heb mijn vader ook nog en hou zielsveel van hem,ook van mijn moeder,maar niet om haar fratsen en negativiteit. ik spreek haar er telkens op aan,met als gevolg huilbuien,en weg lopen,ik weet het niet meer zo langzamerhand,wel dat ik hier absoluut geen trek meer in heb,ze zuigt me leeg en bezorgt me ook negativiteit. hoe ga ik hier mee om,en hoe door breek ik dit,het liefst wil ik haar alles vertellen wat me dwars zit,maar ik weet dat als ik weg ga,mijn vader de dupe wordt en dat hij alles over zich heen krijgt,ze weigerd hulp van instanties ze noemt iedereen klootzakken en trutten,al met al alles deugt niet,pffffffff wat een negativiteit he? mvg een verdrietige dochter die haar moeder al een hel poos mist! Caroline

 • Sabine schreef:

  Mooi voorbeeld; die oefening met die zaklamp. Trouwens ben echt blij jou website te hebben gevonden…..

  Doe zo verder Frank!!!

  Sabine

 • Inderdaad, chronische negativiteit is niet goed. Realisme mag men echter niet verwarren met negatief zijn en dat word nog wel eens verward.
  Positief denken is goed, als je zelf ook maar realistisch blijft.
  Mijn vader is vaak negatief en ziet alleen maar de “kan niet, bestaat niet” kant. En ik weet dat het wel kan omdát het kan of omdat iets wel meevalt.
  Bang zijn voor het nieuwe en te weinig kennis in huis zorgt vaak voor afstoting van bepaalde situaties, wat weer negativiteit veroorzaakt.
  Weten wat het nieuwe brengt en genoeg kennis hebben of vergaren zal realistisch een beeld vormen dat weer kan beoordelen of iets werkelijk positief of negatief is.
  Ik denk dat ik er wel een boek over kan schrijven want elk moment in het leven heeft te maken met iets positief of iets negatief beoordelen. Ook al zijn de vooruitzichten positief genomen, en iets word toch negatief als resultaat, mag je realistisch zijn over het eindresultaat. En zelfs het eindresultaat kan nog verdeeld worden in een deel wat wel positief gezien kan worden en een deel negatief.
  Ik denk dat hier een balans in moet zijn. Teveel positiviteit of teveel negativiteit is niet goed. Zo word je ook ongeloofwaardig.

 • Voor wat betreft die “iemand die altijd negatief is” zou ik zeggen, probeer argumenten uit de weg te gaan met die persoon. Iets anders helpt niet. Ze zullen altijd gelijk willen hebben. Wees de slimste, anders word je er gek van.
  Ik weet het; voor je het weet heb je wéér een discussie en is het wéér gebeurd. Beetje bij beetje weet je wanneer je wat moet zeggen of niet. Geef kort een eigen mening en ga niet in discussie met de persoon als je denkt dat deze zijn/haar gedrag weer vertoond. Of loop weg. Het helpt bij mij met mijn vader. Kort antwoorden en weglopen, in een andere ruimte gaan zitten (moet natuurlijk/logisch ogen, niet gestressed weggaan). Iets gaan lezen en niks meer zeggen, of verdiepen in de tv. Kort antwoorden en zwijgen.

 • Mooi artikel, ik hoop dat voor sommige mensen helpt. Jij moet wel voor open staan.

  “Positief denken is wanneer jij van de trap valt en je denkt wow wat snel afgedaald”

 • Melanie schreef:

  Mooie vergelijking ! En makkelijk toepasbaar in het dagelijks leven, thanks;)

 • heel mooi dat positief denken maar in een land waar je gewoon als burger elke dag genaaid wordt door de overheid en zogenaamde rechtstaat moet je zeker heel grote oog kleppen opzetten om positief te denken .als je snapt hoe ze met burgers in nederland omgegaan wordt dan zal het niet mee vallen of je moet ook in de molen zitten van graaier en bedriegers die hier denken dat ze iedereen kunnen ringeloren.

 • Danielle schreef:

  Frank! Ik lees dit op het juiste moment! Heb ik net zitten foeteren op een taalfout in een email, eraan voorbijgaand dat de email op zich een teken was van communicatie progressie tussen ontvanger en verstuurder! Thanks for bringing this to my attention!

 • Dag Frank

  Ik heb last van verlatingsangst. Ik heb constant behoefte aan bevestiging, bevestiging dat ik goed bezig ben en dat mijn vriend mij nog graag ziet. Ik heb enkele van u artikels gelezen en ik denk dat ‘mezelf niet graag zien’ aan de basis ligt van mijn probleem. Om mezelf wat liever te zien zou ik graag positiever denken in het leven want hoe kan mijn vriend mij graag blijven zien als ik niet van mezelf hou? Ik weet alleen niet goed hoe ik het moet aanpakken… Waar moet ik beginnen?

  Groetjes, julie

  • Beste Julie,

   Van jezelf houden is inderdaad de basis voor een fijne relatie en de oplossing voor het loslaten van verlatingsangst.

   Het beste is om hiervoor echt de tijd te nemen (met geduld is alles mogelijk).
   Met positief zelfonderzoek kun je leren jezelf meer te accepteren, respecteren en waarderen.
   De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen gaat je hierbij helpen.

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • dit lukt me echt niet…. ik kan alleen maar negatieve dingen over mezelf denken

  en de laatste leuke dingen die ik gedaan heb….
  is alweer een 2 weken geleden en was eigenlijk maar matig
  en de rest van mijn antwoorden zijn te deprimerend om op te noemen

 • Marion schreef:

  Dank je wel Frank

  Voor mij oppassen….ben continue bezig geweest om negatieve mensen de positieve kanten te laten zien terwijl mijn eigen leven ook niet gemakkelijk was, maar dat zuigt een mens leeg ben HSP dus het komt aan ,wil nu maar gaan waar het al positief is.

  hartelijke groet
  Marion

  • Beste Marion,

   Inderdaad, proberen om iedereen onze (ook al is het een positieve) manier van kijken te laten zien, is ontzettend vermoeiend.
   Het is ook eigenlijk niet onze verantwoordelijkheid. Je energie dicht bij jezelf houden geeft kracht :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • tineke schreef:

  Goed zo Frank, een ieder begrijpt dat voorbeeld omtrent positief denken of zaken positief zien . Groot gelijk heb je , en het lukt aardig. Zolang je zaken negatief blijft beoordelen , ben je in een cirkel van negativiteit. om de negativiteit in te dammen, richt de aandacht op positive zaken, zoals leuke momenten, iets dat je blij heeft gemaakt of dat je iemand ook blij heb gemaakt. En zeker waar hoor, het werkt heel prima , alsof je een push of kracht ergens van krijgt.

  lieve groet,
  tineke

  • Beste Tineke,

   Fijn te horen dat het je lukt en dat het je kracht geeft.
   Dat zit je ook in een cirkel, maar nu een positieve cirkel – en met elke oefening wordt die cirkel versterkt :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >