Wat houd je tegen? Meestal is dat angst voor een negatieve afloop. We zijn bang dat het gaat mislukken. Maar klopt dat wel? Soms staat wat we willen haaks op wat we geloven dat mogelijk is. Maar daarmee zitten we vooral onszelf in de weg. Met meer inzicht los je deze blokkades op. Wat we eigenlijk willen, dat weten we wel!

Je weet onmiddellijk wat je eigenlijk wilt.

Ik hoef je niet te vertellen wat je wilt, dat weet je zelf natuurlijk het beste. Soms denk je ‘ik weet het echt niet’, maar dat komt meestal doordat je te veel in je hoofd zit. Daardoor lijken keuzes heel complex. Wat vind je leuker: IJsland of Italië? Een bioscoop of een boek? De natuur of een stad? Je weet onmiddellijk wat je nu leuker lijkt. En er staat ook niets op het spel…

Maar in grote keuzes staat er natuurlijk wèl iets op het spel. We kunnen van alles winnen, maar ook verliezen. Het kan goed, maar ook fout gaan. En toch weten we meestal wel wat we het liefste willen. Wil je deze baan of een andere? Wil je meer werk of meer tijd voor jezelf? Je voelt direct wat je het meeste aanspreekt…

Angst voor een negatieve uitkomst.

Dus waarom doen we niet gewoon wat we willen? Wel, daar zijn twee redenen voor. De eerste is makkelijk te zien – en de tweede is dat niet. Waarom doe je niet wat je wilt? De eerste reden is samen te vatten in één woord: Angst. Misschien schrik je van het woord ‘angst’, maar angst is menselijk – iedereen heeft er wel last van.

Angst voor verlies, angst voor mislukking, angst voor een negatieve uitkomst. Dat is de reden waarom we niet doen wat we wèl willen. Wat als het mislukt? Kijk naar je eigen uitdaging. Als er iets is dat je tegenhoudt, is dat angst. Benoem het gewoon, dan weet je waar je mee te maken hebt. Onderzoek waar het vandaan komt. Waar ben je precies bang voor?

Waar kies je voor?

Kijk nu naar je wens: Wat je wilt, is het tegenovergestelde van angst. Misschien zoek je meer vrijheid in je werk, meer liefde in je relatie, meer plezier in het leven, meer ontspanning in je hoofd, meer vertrouwen in jezelf. Dus aan de ene kant staat vrijheid, liefde, plezier, ontspanning en zelfvertrouwen. En aan de andere kant staat angst. Waar kies je voor?


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

We willen dit, maar geloven dat.

De tweede reden waarom we niet doen wat we willen, is complexer. Het is eigenlijk ook angst, maar dan verpakt in een overtuiging. Je wilt het ene, maar je gelooft het andere. Bijvoorbeeld:

1. Je wilt ander werk, maar denkt dat je er toch niets mee verdient.
2. Je wilt een fijne relatie, maar denkt dat het toch niet voor je is weggelegd.
3. Je wilt meer rust, maar vermijdt het omdat dat zo saai is.
4. Je wilt je eigen weg volgen, maar vindt dat je vooral anderen moet helpen.
5. Je wilt gelukkig zijn, maar vindt dat eigenlijk nogal ‘zweverig’.

Wat denk je over wat je wilt?

In deze gevallen gaat het vooral over wat je gelooft dat haalbaar is.Het gaat over waar je je doel mee associeert. Bijvoorbeeld:

1. Je associeert een andere baan met armoede. (Dus blijf ik zitten waar ik zit.)
2. Je associeert een fijne relatie met een onhaalbaar doel. (Dus sta ik er niet voor open.)
3. Je associeert rust met saaiheid. (Dus ben ik altijd bezig en rusteloos.)
4. Je associeert doen wat je wilt met egoïsme. (Dus doe ik maar wat anderen willen.)
5. Je associeert geluk met een fantasie. (Dus blijf ik ongelukkig, maar in ieder geval wel realistisch.)

Je krijgt waar je denkt recht op te hebben.

Als deze overtuigingen zorgen voor zelfsabotage. Je wilt het één, maar gelooft het tegenovergestelde. En wat je gelooft is altijd sterker dan wat je wenst. Wat je krijgt, is meestal waar je gelooft recht op te hebben. Je krijgt zelden wat je denkt dat niet realistisch is.

Hoe weet je of je jezelf saboteert? Heel eenvoudig:

1. Schrijf op wat je wilt.
2. Schrijf daarna op waar je bang voor bent dat zou kunnen gebeuren.
3. Onderzoek of alles bij punt nummer 2 werkelijkheid is of slechts een aanname.

Onderzoek wat je veronderstelt.

Dus: Is het echt wetenschappelijk bewezen? Denkt iedereen hier zo over? Weet je echt zeker dat dit altijd het gevolg is van wat je wilt? Zijn er ook mensen die dat niet zo ervaren? Ik weet het; dit zelfonderzoek is lastig, want weinig mensen weten precies wat hun overtuigingen zijn. Geloof me (of geloof me niet, ook prima): Bijna alles wat we denken over ons leven is een overtuiging.

En dat is natuurlijk prima. En toch: als je wilt weten wat je tegenhoudt, dan zul je dat moeten onderzoeken. Het verschil tussen wat je wilt en wat je ervaart, geeft altijd stress. Onderzoek wat die stress veroorzaakt. Laat de zelfsabotage los. Ontdek weer ontspanning en kracht. Dan staat niets je meer in de weg om te doen wat je wilt!

De volgende e-cursus gaat je hierbij helpen:


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt