Waarom doe je niet wat je wilt?

Wat houd je tegen? Meestal is dat angst voor een negatieve afloop. We zijn bang dat het gaat mislukken. Maar klopt dat wel? Soms staat wat we willen haaks op wat we geloven dat mogelijk is. Maar daarmee zitten we vooral onszelf in de weg. Met meer inzicht los je deze blokkades op. Wat we eigenlijk willen, dat weten we wel!

Je weet onmiddellijk wat je eigenlijk wilt.

Ik hoef je niet te vertellen wat je wilt, dat weet je zelf natuurlijk het beste. Soms denk je ‘ik weet het echt niet’, maar dat komt meestal doordat je te veel in je hoofd zit. Daardoor lijken keuzes heel complex. Wat vind je leuker: IJsland of Italië? Een bioscoop of een boek? De natuur of een stad? Je weet onmiddellijk wat je nu leuker lijkt. En er staat ook niets op het spel…

Maar in grote keuzes staat er natuurlijk wèl iets op het spel. We kunnen van alles winnen, maar ook verliezen. Het kan goed, maar ook fout gaan. En toch weten we meestal wel wat we het liefste willen. Wil je deze baan of een andere? Wil je meer werk of meer tijd voor jezelf? Je voelt direct wat je het meeste aanspreekt…

Angst voor een negatieve uitkomst.

Dus waarom doen we niet gewoon wat we willen? Wel, daar zijn twee redenen voor. De eerste is makkelijk te zien – en de tweede is dat niet. Waarom doe je niet wat je wilt? De eerste reden is samen te vatten in één woord: Angst. Misschien schrik je van het woord ‘angst’, maar angst is menselijk – iedereen heeft er wel last van.

Angst voor verlies, angst voor mislukking, angst voor een negatieve uitkomst. Dat is de reden waarom we niet doen wat we wèl willen. Wat als het mislukt? Kijk naar je eigen uitdaging. Als er iets is dat je tegenhoudt, is dat angst. Benoem het gewoon, dan weet je waar je mee te maken hebt. Onderzoek waar het vandaan komt. Waar ben je precies bang voor?

Waar kies je voor?

Kijk nu naar je wens: Wat je wilt, is het tegenovergestelde van angst. Misschien zoek je meer vrijheid in je werk, meer liefde in je relatie, meer plezier in het leven, meer ontspanning in je hoofd, meer vertrouwen in jezelf. Dus aan de ene kant staat vrijheid, liefde, plezier, ontspanning en zelfvertrouwen. En aan de andere kant staat angst. Waar kies je voor?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


We willen dit, maar geloven dat.

De tweede reden waarom we niet doen wat we willen, is complexer. Het is eigenlijk ook angst, maar dan verpakt in een overtuiging. Je wilt het ene, maar je gelooft het andere. Bijvoorbeeld:

1. Je wilt ander werk, maar denkt dat je er toch niets mee verdient.
2. Je wilt een fijne relatie, maar denkt dat het toch niet voor je is weggelegd.
3. Je wilt meer rust, maar vermijdt het omdat dat zo saai is.
4. Je wilt je eigen weg volgen, maar vindt dat je vooral anderen moet helpen.
5. Je wilt gelukkig zijn, maar vindt dat eigenlijk nogal ‘zweverig’.

Wat denk je over wat je wilt?

In deze gevallen gaat het vooral over wat je gelooft dat haalbaar is.Het gaat over waar je je doel mee associeert. Bijvoorbeeld:

1. Je associeert een andere baan met armoede. (Dus blijf ik zitten waar ik zit.)
2. Je associeert een fijne relatie met een onhaalbaar doel. (Dus sta ik er niet voor open.)
3. Je associeert rust met saaiheid. (Dus ben ik altijd bezig en rusteloos.)
4. Je associeert doen wat je wilt met egoïsme. (Dus doe ik maar wat anderen willen.)
5. Je associeert geluk met een fantasie. (Dus blijf ik ongelukkig, maar in ieder geval wel realistisch.)

Je krijgt waar je denkt recht op te hebben.

Als deze overtuigingen zorgen voor zelfsabotage. Je wilt het één, maar gelooft het tegenovergestelde. En wat je gelooft is altijd sterker dan wat je wenst. Wat je krijgt, is meestal waar je gelooft recht op te hebben. Je krijgt zelden wat je denkt dat niet realistisch is.

Hoe weet je of je jezelf saboteert? Heel eenvoudig:

1. Schrijf op wat je wilt.
2. Schrijf daarna op waar je bang voor bent dat zou kunnen gebeuren.
3. Onderzoek of alles bij punt nummer 2 werkelijkheid is of slechts een aanname.

Onderzoek wat je veronderstelt.

Dus: Is het echt wetenschappelijk bewezen? Denkt iedereen hier zo over? Weet je echt zeker dat dit altijd het gevolg is van wat je wilt? Zijn er ook mensen die dat niet zo ervaren? Ik weet het; dit zelfonderzoek is lastig, want weinig mensen weten precies wat hun overtuigingen zijn. Geloof me (of geloof me niet, ook prima): Bijna alles wat we denken over ons leven is een overtuiging.

En dat is natuurlijk prima. En toch: als je wilt weten wat je tegenhoudt, dan zul je dat moeten onderzoeken. Het verschil tussen wat je wilt en wat je ervaart, geeft altijd stress. Onderzoek wat die stress veroorzaakt. Laat de zelfsabotage los. Ontdek weer ontspanning en kracht. Dan staat niets je meer in de weg om te doen wat je wilt!

De volgende e-cursus gaat je hierbij helpen:


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Goed, mooi artikel.
    Frank je hebt helemaal gelijk.
    Ik zit nu midden in het proces. om het “goede” te bewerkstelligen maar af en toe moeten hemel en aarde bewogen worden om te draaien.

  • Mooi artikel. En heel interessant die laatste stap naar associaties…

    Heb net zelf een grote stap gezet door precies te verwoorden wat de essentie is van de diensten die ik aanbied.
    De omschrijving ervan past precies en voelt heel goed maar tegelijkertijd ook eng.
    Door het opschrijven van mijn angst (zoals je aanraad) merk ik direct dat ik ook al ‘bewijs’ heb van klanten dat mijn angsten erover ongegrond zijn en dat waar ik bang voor ben/was eigenlijk nog nooit gebeurd is.
    Bijzonder om te merken dat je in je hoofd die zogenaamde redenen om iets niet te doen steeds groter maakt terwijl de werkelijkheid je iets anders vertelt.

  • angst is een boeiende materie, door angst te bestuderen kwam ik er achter dat de angst bang is , maar niet ik, wie of wat is toch die angst waar komt het vandaan, door de angst een naam te geven kon ik de angst los koppelen van mij zelf immers ik ben die angst niet. zo was het voor mij mogelijk om een dialoog aan te gaan met angst. zo is angst een bondgenoot geworden en ik vindt hem best lief.

    als we de oorzaak van iets wegnemen verdwijnt het gevolg.
    als we het excuus wegnemen zal het effect blijven.

  • Allemaal leuk en wel natuurlijk; doen wat je wilt. Het is de ultieme credo van onze individualistische postmoderne Westerse samenleving. En anderen? Die worden totaal genegeerd. In tegenstelling tot wat ons vaak wordt voorgehouden leven we niet op onze eigen eilandjes. We hebben met anderen te maken en het zou fijn zijn als daar ook eens wat meer aandacht en eerlijkheid over zou komen. Wat ik doe of niet doe heeft gevolgen voor mijn omgeving. Niet altijd even leuke. Het is zo kort door de bocht: doen wat je wilt… De angst die veel mensen hebben is reeel, angst voor verlies van inkomen, verlies van zekerheden. Ik zeg mensen, denk goed na voordat je in een of andere opwelling denkt of je wordt voorgehouden dat JIJ het belangrijkste bent wat op deze aarde rondloopt. We zijn kuddedieren, hebben anderen nodig.

  • Beste Defne,

    Ik ben het met je eens dat aandacht voor andere mensen heel belangrijk is en we anderen nodig hebben.

    Maar wie zegt dat als je doet wat je wilt, andere mensen totaal worden genegeerd en we dan alleen nog maar op een eigen eilandje leven?
    Zou het niet mogelijk zijn om te doen wat je wilt, terwijl je midden tussen de mensen en maatschappij staat?
    Het een sluit niet automatisch het andere uit…

    En natuurlijk bepaalt iedereen hierin zijn/haar eigen balans :)

    Met vriendelijke groet,
    Frank

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >