Identiteitscrisis – wie ben ik nu echt?

Een identiteitscrisis is een fundamentele twijfel aan jezelf. Wie ben je eigenlijk? Ben je je beroep? Je burgerlijke status? Je afkomst? Bepaalt dat wie je werkelijk bent of zit er meer achter? Ben je soms een verzameling gedachten over jezelf ? En zo ja, kun je die gedachten dan veranderen? Of ben je iets dat nog dieper zit en niet in woorden is uit te drukken? Dit is het gebied waar psychologie en spiritualiteit samenkomen. Alleen jij kunt het antwoord vinden en dat doe je zo:

De drie niveaus van zijn.

In het artikel Wie ben ik nu werkelijk? ging ik dieper in op zelfkennis. Zelfkennis is de snelste weg naar geluk en succes. In dat artikel werden vragen gesteld om erachter te komen wat je motiveert, wat je unieke talenten zijn en op welk gebied je jezelf blokkeert. Maar dat was slechts een gedeeltelijk antwoord op de vraag “Wie ben ik?” In dit artikel wil ik er iets dieper op ingaan.

Mensen zijn ongelofelijk complex. Zie jezelf als een ijsberg: aan de oppervlakte zie je alleen de top van de berg. Dat is je oppervlakkige zelf en dat is wat de meeste mensen van je zien. Maar het grootste deel van jezelf zit onder de oppervlakte. De vraag “Wie ben ik?” kun je dan eigenlijk ook op drie niveaus beantwoorden:

1. Het eerste niveau: Aan de oppervlakte.

Aan de oppervlakte identificeren mensen zich met hun achtergrond, opleiding, burgerlijke status, afkomst, baan, financiële status, woonplaats, karaktereigenschappen en nog veel meer. Op de vraag “Wie ben je?”kun je dan bijvoorbeeld antwoorden:

 • Ik ben een man. Ik ben een vrouw.
 • Ik ben single. Ik ben getrouwd.
 • Ik ben een Nederlander. Ik ben een Vlaming.
 • Ik ben een bouwbakker. Ik ben een directeur.
 • Ik ben universitair geschoold. Ik ben laagopgeleid.
 • Ik ben extrovert. Ik ben introvert.
 • Ik ben onzeker. Ik ben assertief.
 • Enzovoort, enzovoort.

Oppervlakkig gezien klopt dat misschien. Maar is het wel voldoende? Is dat wie je werkelijk bent? Sommige mensen identificeren zich zo sterk met bijvoorbeeld hun partner of baan, dat ze in een identiteitscrisis belanden als deze wegvallen. Ze waren ‘de vrouw van’, of ‘de manager bij’. Maar wie zijn ze zonder die titel of partner? Wie zijn ze van zichzelf?

2. Het tweede niveau: Onder de oppervlakte.

Onder de oppervlakte – als je jezelf werkelijk onderzoekt – kom je erachter dat wie je bent, uiteindelijk niet meer is dan een verzameling gedachten. Een verzameling gedachten over jezelf: Ik denk wat ik denk dat ik ben. “Ik denk dat ik extrovert ben, ik denk dat ik een goede werknemer ben, ik denk dat ik niet erg creatief ben”. Alles wat je denk te zijn, is gebaseerd op bepaalde conclusies over jezelf.

Die gedachten of conclusies over jezelf, zijn gebaseerd op je ervaringen. We hebben ooit de conclusie getrokken dat we zus zijn, of zo zijn, en vanaf dat moment staat het vast: Zo zijn we nu eenmaal! Helaas beperken veel van deze conclusies ons en voorkomen ze dat we ons blijven ontwikkelen. Als je conclusie is dat je slecht bent in sociale contacten, dan doe je ook geen moeite meer om nieuwe mensen te leren kennen.

Het feit dat we door onze gedachten onze identiteit creëren, is goed nieuws! Want als je niet bevalt wie je bent, dan kun je jezelf gewoon opnieuw uitvinden. Overigens is een identiteitscrisis daar niet voor nodig. Het enige dat je nodig hebt, zijn nieuwe, positievere, ‘betere’ gedachten over jezelf. Dat is in essentie wat je ontdekt in de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Je creëert nieuwe positieve conclusies over jezelf. Als je bent wie je denkt dat je bent, waarom dan niet het beste denken?


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

3. Het derde niveau: In de diepte.

Als je erachter komt dat je bent wie je denkt dat je bent, dan is er automatisch een vervolgvraag: Wie ben ik als ik niet (s meer over mijzelf) denk? Dit is een diep spirituele vraag waar mensen al duizenden jaren mee bezig zijn. Ondanks dat mijn artikelen vooral praktisch bedoeld zijn (en dus niet te zweverig), wil ik er toch iets over zeggen.  Een lezer vroeg mij: Wie ben je, los van je gedachten?

Sommige mensen antwoorden: Je hogere zelf, je essentie, je kern. Ze gaan ervan uit dat onder al onze gedachten een spirituele ziel zit. En die ziel, dat is ons werkelijke zelf. Alleen bereik je deze moeilijk omdat je gedachten er als een schil omheen zitten. Je hogere zelf is dus een kern die uniek is – je werkelijke authentieke eigen ziel. Ja, voor minder doen we het niet!

Ik ben zelf een enorme fan van alles onderzoeken en niets voor waar aannemen. Als iemand mij zegt: “Dat is je hogere zelf”, dan wil ik deze ook vinden, voelen en ervaren. Als mensen zeggen “Ik geloof dat er een ziel is”, ga er dan van uit dat ze het niet weten. Want alles wat achter “Ik geloof” komt, is niets meer dan een mening. Mijn eigen vraag is dan ook: Hoe weet ik het zeker?

En de enige manier om daar achter te komen is door te gaan op de vraag “Wie ben ik?”, totdat je erachter komt dat je die vraag onmogelijk kunt beantwoorden. Het enige antwoord dat werkelijk klopt is “Ik ben … iets…” Maar wat, dat kun je niet uitdrukken in woorden. Zogenaamde non-dualistische leraren stellen dan ook dat er helemaal geen unieke ziel is. Er is hooguit energie, bewustzijn, leven. Is dat echt iets persoonlijks, of zit dat in iedereen?

Wie wil je zijn?

Zoals gezegd is het doel van deze site vooral praktische oplossingen te vinden voor een succesvol en gelukkig leven. Dus als je de vraag “Wie ben ik?” nog niet kunt beantwoorden, geen nood! Misschien is er wel een betere vraag: “Wie wil ik eigenlijk zijn?” Dat antwoord kun je wèl bedenken, nietwaar? Wie je ook bent of wilt zijn, je wilt je in ieder geval goed voelen over jezelf. Dat wil iedereen toch? En voor de meeste mensen is dat ruim voldoende!

De volgende e-cursus helpt je je goed te voelen over jezelf:

En jij – wie denk je dat je bent?
Waar geloof jij in?


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“
Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.


Ook leuk om te lezen:

Waarom ben ik onzeker? De enige echte oorzaak

Afgewezen worden – 3 tips

Omgaan met kritiek van anderen

 • Gerrit schreef:

  Ik gedraag me zoals ik denk dat anderen denken hoe ik me gedraag

  Bij tijd en wijlen.

  Beleef ik dan een identiteitscrisis of ben ik gewoon mezelf. Mijn ware ik.

  • Beste Gerrit,

   In sommige situaties passen we ons natuurlijk aan aan onze omgeving.
   Daar is niets mis mee :)
   Je voelt zelf wel of dat in balans is, of dat je te veel uitgaat van hoe anderen willen dat je je gedraagt.

   Het volgende artikel geeft je meer inzicht in jezelf blijven in het gezelschap van anderen:
   https://www.newstart.nl/blog/blijf-jezelf-gezelschap-van-anderen/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • ik ben net een tijdje met vroegpensioen en denk wel eens terug aan de tijd op mijn werk ,ik kom uit de techniek en denk wel eens wie was ik toen ook alweer iemand die aardig gevonden wou worden ,altijd bezig met mijn werk alles goed wou doen ,bang om fouten te maken ,ben wel een beetje onzeker vind ik ,is dit een karaktertrek van mij ,of zijn het misschien dingen die meespelen uit het verleden toen ik weduwnaar werd en een onzekere tijd tegemoet ging ,heb mezelf weggecijferd wat niet erg is maar niet meer met me zelf bezig geweest ,tja hoe leg ik het uit verder ,misschien niet te veel achterom kijken wat er is er gebeurd of dat er ook mee te maken heeft he tis ook niet dat ik altijd in d put zit ,maar ben toch wel een onzeker iemand toch bang wat vind een ander van me ,moet ik me anders gedragen,

  • Beste Hans,

   Veel sociale mensen willen aardig gevonden worden en daar is niets mis mee. Totdat het punt komt waarin je teveel rekening houdt met wat een ander van je vindt.
   Dat lopen we onszelf voorbij en worden we onzeker door niet meer uit te gaan van wat we zelf willen.

   Deze artikelen geven meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/altijd-aardig-gevonden-willen-worden-werkt-niet/
   https://www.newstart.nl/blog/maak-je-niet-druk-wat-anderen-van-je-denken/

   Vriendelijke groet,
   Frank

   • Frank bedankt voor je snelle reactie ,ik was al tijden op zoek naar sommige vragen moet ik me anders gedragen ,maar wat jij zegt klopt ook wel ,teveel een gedrag tonen wat een ander misschien van je verwacht je weet het nooit ,je kunt niet in de ander kijken ,ik hoop dat ik tot me zelf kom en gewoon doen zoals ik ben wat soms ook best goed gaat ,er zal wel een stukje verlegenheid in zitten ,waar ik vroeger toch wel vaak mee zat en vervelend vond ,nu je ouder bent ga je er iets beter mee om ,ik kijk naar je artikelen Gr Hans

 • Wat is nu net de definitie van een identiteitscrisis, ik begrijp het namelijk nog steeds niet heel goed?
  Groetjes

  • Beste To,

   De officiële definitie zul je zelf moeten opzoeken. Mijn definitie staat in de eerste zin van dit artikel:

   “Een identiteitscrisis is een fundamentele twijfel aan jezelf.”

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >