Bewust leven – van Zombie naar Zen

Word wakker! Stop met leven op de automatisch piloot en neem de controle weer terug. Bepaal opnieuw je koers en laat je niet afleiden. Stap uit je hoofd en word je bewust van je omgeving. Leef elke dag alsof je het zo bedoeld had!

Wat is bewust leven?
Bewust leven is je leven leiden zoals jij het wilt – en ervan genieten. Je neemt de controle weer terug en bepaalt zelf wat je wilt doen. Bewust leven betekent ook dat je de patronen in je leven herkent: dezelfde uitdaging waar je elke keer weer tegenaan loopt. Door bewust te leven herken je die patronen en groei je in de richting die je wenst.

Vaak leven we helemaal niet zo bewust. We rennen door de dag en hebben geen tijd om ergens bij stil te staan. We laten ons beïnvloeden door externe gebeurtenissen of mensen, zonder zelf het initiatief te nemen. We piekeren vaak en vergeten daardoor te genieten. Zijn we ons wel echt bewust van ons leven?

Het zombie-syndroom.
Als je ooit in een film een zombie hebt gezien, dan herken je die direct:
– Ze sjokken voort, zonder doel.
– Ze zijn zich niet bewust van hun motieven en handelen alleen maar instinctief.
– Ze zijn afwezig en reageren nauwelijks op hun omgeving.

Heb je ooit wel eens iemand ontmoet van wie je dacht: “Dat lijkt wel een zombie!” Vast wel. Als je sommige mensen in de ogen kijkt, dan denk je: “Het licht is wel aan, maar er is niemand meer thuis.” Je ziet ze soms op straat sjokken, met hun hoofd naar beneden. Ze zijn diep in gedachten verzonken en reageren totaal niet op hun omgeving. Ze zijn zich niet meer bewust van zichzelf of wat ze aan het doen zijn… Hé – dat klinkt bekend!

De blinde vlek.
Dat ‘zombie’-gedrag herken je direct bij een ander, maar zelden bij jezelf. Dat is trouwens zo met elk gedrag. We hebben vaak een blinde vlek als het gaat om onszelf, terwijl we haarscherp bij anderen zien wat eraan scheelt.

We kunnen allemaal wat minder instinct en wat meer intentie gebruiken. Wat minder gedachten en wat meer gevoel. Wat minder afwezigheid en wat meer bewustzijn. Tenzij je al op de toppen van je kunnen geniet van elke seconde en alles zo intensief beleeft dat je hoofd ervan duizelt. Maar zeg eens eerlijk – is dat het geval?

Is er nog redding mogelijk?
Als je jezelf herkend in het zombie-syndroom, geen paniek! We hebben er allemaal wel eens last van. Het is nog niet te laat – we kunnen nog gered worden! Dit zijn tips om bewuster te leven. Van Zombie naar Zen als het ware:

Van sjokken naar doelgerichtheid.
Laat het leven je niet zomaar overkomen maar geef er richting aan. Bepaal wat je wilt. Je hoeft het niet in detail te weten, een globale richting is voldoende. Ontwikkel je eigen visie: wat wil je met jouw leven? Niet je ouders, niet je partner, niet je collega’s, niet je vrienden, maar jijzelf. Het artikel Voorspel je toekomst door een visie te ontwikkelen gaat hier dieper op in.

Van instinct naar bewustzijn.
Waarom doe je de dingen die je doet? Wat motiveert jou? Wat voor lessen moet je leren? Wat voor uitdaging komt elke keer weer terug? Zelfkennis is essentieel voor een gelukkig en succesvol leven. Stop ermee op de automatische piloot te draaien. Vraag jezelf af: “Waarom doe ik dit?” Je zult verbaasd zijn wat de werkelijke reden is dat je iets doet. Pas als je je daar bewust van bent, kun je besluiten het anders te doen.

Van afwezig naar interactief.
Op het moment dat je in je hoofd zit, mis je de wereld daarbuiten. Ooit wel eens met iemand gepraat en gemerkt dat die persoon totaal afwezig was? Hoe vaak ben jij met je gedachten ergens anders terwijl je iets aan het doen bent? Door te veel in je hoofd te zitten, mis je het mooiste gedeelte! Tussen je oren zit slechts een zwakke afspiegeling van het echte leven.

Zombie of Zen?
Echte zombies bestaan niet. Echte verlichte Zen-meesters zijn op één hand te tellen. De meeste mensen zoals jij en ik zitten daar ergens tussenin. En dat is prima zo. Je hoeft geen genie te zijn om bewuster te leven. Stop gewoon met die automatische piloot en neem het stuur weer over. Bepaal opnieuw je koers en word je weer bewust van je omgeving. Dan leef je elke dag alsof je het zo bedoeld had!

Wil je bewuster leven en genieten van elk moment?
Bestel dan nu de e-cursus Gelukkig Zijn Gelukkig Blijven omdat je hiermee snel en gemakkelijk leert gelukkig en tevreden te zijn. Voel je goed, wat je ook doet!
”Wat ik zo bijzonder vind van deze cursus is dat het mij zo aanspreekt – vanaf de eerste letter tot de laatste punt. Alles is zo herkenbaar maar ik vergat hoe ik het moest toepassen. Het slaat de spijker op zijn kop. Deze cursus komt op het juiste moment, ik word er helemaal gelukkig van!”

Merk jij dat je regelmatig op de automatische piloot draait?
Heb je nog een tip om bewuster te leven?

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. GRATIS E-BOEK | ONLINE TRAINING

4 antwoorden
 1. Jessica
  Jessica zegt:

  Waar blijf jij tegenaan lopen? Dat is een goeie, ik erger me dagelijks aan dezelfde dingen en vergeet van de leuke momenten te genieten. Hier ga ik bewuster mee bezig zijn. Dank je wel. Ik wil die ergernissen laten varen. Nu nog bedenken hoe.

  Beantwoorden
 2. Tina
  Tina zegt:

  Heel mijn leven heb ik al het gevoel dat ik rondloopt zonder een echt doel voor ogen . Ik heb wél dingen waar ik belang aan hecht of dat ik zou willen maar de stem in mijn hoofd is zo sterk ik ben moe om er steeds tegen te moeten opboxen .ik wil genieten en ECHT leven en voelen …

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.