Bewust leven – van Zombie naar Zen

Word wakker! Stop met leven op de automatisch piloot en neem de controle weer terug. Bepaal opnieuw je koers en laat je niet afleiden. Stap uit je hoofd en word je bewust van je omgeving. Leef elke dag alsof je het zo bedoeld had!

Wat is bewust leven?

Bewust leven is je leven leiden zoals jij het wilt – en ervan genieten. Je neemt de controle weer terug en bepaalt zelf wat je wilt doen. Bewust leven betekent ook dat je de patronen in je leven herkent: dezelfde uitdaging waar je elke keer weer tegenaan loopt. Door bewust te leven herken je die patronen en groei je in de richting die je wenst.

Vaak leven we helemaal niet zo bewust. We rennen door de dag en hebben geen tijd om ergens bij stil te staan. We laten ons beïnvloeden door externe gebeurtenissen of mensen, zonder zelf het initiatief te nemen. We piekeren vaak en vergeten daardoor te genieten. Zijn we ons wel echt bewust van ons leven?

Het zombie-syndroom.

Als je ooit in een film een zombie hebt gezien, dan herken je die direct:

1. Ze sjokken voort, zonder doel.
2. Ze zijn zich niet bewust van hun motieven en handelen alleen maar instinctief.
3. Ze zijn afwezig en reageren nauwelijks op hun omgeving.

Het licht is wel aan, maar er is niemand meer thuis…

Heb je ooit wel eens iemand ontmoet van wie je dacht: “Dat lijkt wel een zombie!” Vast wel. Als je sommige mensen in de ogen kijkt, dan denk je: “Het licht is wel aan, maar er is niemand meer thuis…”

Je ziet ze soms op straat sjokken, met hun hoofd naar beneden. Ze zijn diep in gedachten verzonken en reageren totaal niet op hun omgeving. Ze zijn zich niet meer bewust van zichzelf of wat ze aan het doen zijn…

Hé – dat klinkt bekend!

De blinde vlek.

Dat ‘zombie’-gedrag herken je direct bij een ander, maar zelden bij jezelf. Dat is trouwens zo met elk gedrag. We hebben vaak een blinde vlek als het gaat om onszelf, terwijl we haarscherp bij anderen zien wat eraan scheelt.

We kunnen allemaal wat minder instinct en wat meer intentie gebruiken. Wat minder gedachten en wat meer gevoel. Wat minder afwezigheid en wat meer bewustzijn.

Tenzij je al op de toppen van je kunnen geniet van elke seconde en alles zo intensief beleeft dat je hoofd ervan duizelt.

Maar zeg eens eerlijk – is dat het geval?


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Is er nog redding mogelijk?

Als je jezelf herkend in het zombie-syndroom, geen paniek! We hebben er allemaal wel eens last van. Het is nog niet te laat – we kunnen nog gered worden! Dit zijn tips om bewuster te leven. Van Zombie naar Zen als het ware:

Van zomaar sjokken naar een gericht doel.

Laat het leven je niet zomaar overkomen maar geef er richting aan. Bepaal wat je wilt. Je hoeft het niet in detail te weten, een globale richting is voldoende. Ontwikkel je eigen visie: wat wil je met jouw leven? Niet je ouders, niet je partner, niet je collega’s, niet je vrienden, maar jijzelf.

Het artikel Voorspel je toekomst door een visie te ontwikkelen gaat hier dieper op in.

Van instinct naar bewust-zijn.

Waarom doe je de dingen die je doet? Wat motiveert jou? Wat voor lessen moet je leren? Wat voor uitdaging komt elke keer weer terug? Zelfkennis is essentieel voor een gelukkig en succesvol leven.

Stop ermee op de automatische piloot te draaien.

Vraag jezelf af: “Waarom doe ik dit?” Je zult verbaasd zijn wat de werkelijke reden is dat je iets doet. Pas als je je daar bewust van bent, kun je besluiten het anders te doen.

Van afwezig zijn naar echt je leven ervaren.

Op het moment dat je in je hoofd zit, mis je de wereld daarbuiten. Ooit wel eens met iemand gepraat en gemerkt dat die persoon totaal afwezig was? Hoe vaak ben jij met je gedachten ergens anders terwijl je iets aan het doen bent? Door te veel in je hoofd te zitten, mis je het mooiste gedeelte!

Tussen je oren zit slechts een zwakke afspiegeling van het echte leven.

Zombie of Zen?

Echte zombies bestaan niet. Echte verlichte Zen-meesters zijn op één hand te tellen. De meeste mensen zoals jij en ik zitten daar ergens tussenin. En dat is prima zo. Je hoeft geen genie te zijn om bewuster te leven. Stop gewoon met die automatische piloot en neem het stuur weer over.

Bepaal opnieuw je koers en word je weer bewust van je omgeving. Dan leef je elke dag alsof je het zo bedoeld had!


Wil je Leven in het Nu?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Vind innerlijke rust en geniet van je leven.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Ontdek jouw innerlijke rust


Merk jij dat je regelmatig op de automatische piloot draait?
Heb je nog een tip om bewuster te leven?

Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Jessica schreef:

  Waar blijf jij tegenaan lopen? Dat is een goeie, ik erger me dagelijks aan dezelfde dingen en vergeet van de leuke momenten te genieten. Hier ga ik bewuster mee bezig zijn. Dank je wel. Ik wil die ergernissen laten varen. Nu nog bedenken hoe.

 • Ik kan er niet tegen.

 • Heel mijn leven heb ik al het gevoel dat ik rondloopt zonder een echt doel voor ogen . Ik heb wél dingen waar ik belang aan hecht of dat ik zou willen maar de stem in mijn hoofd is zo sterk ik ben moe om er steeds tegen te moeten opboxen .ik wil genieten en ECHT leven en voelen …

 • Maurice schreef:

  Beste Frank,

  Ik lees jouw stukken altijd en altijd haal ik daar erg veel uit: eye-openers en oja-daar moet ik weer wat beter op gaan letten-momenten. Ik heb je daar nog nooit persoonlijk voor bedankt. Bij dezen: bedankt!

  In dit stuk loop ik een beetje aan tegen wat je schrijft over instinct. Bedoel je met instinct hier hetzelfde als intuïtie? Eén van de belangrijkste dingen waar jouw stukken me steeds weer aan herinneren is om minder na te denken (allerlei voors en tegens afwegen, wat zouden anderen hiervan vinden), wel met anderen over dingen te praten, maar alsnog de keuze te maken die voor mezelf het beste voelt. Wat meer op mijn gevoel/intuïtie af te gaan dus. Minder afgaan op wat ik denk dat anderen van mij verwachten (veelal gebaseerd op foute interpretaties). Voor mij is dat hetzelfde als instinctief aanvoelen wat voor mij het beste is. Mijn vraag is eigenlijk: wat bedoel je hier met instinct?

  De beste wensen en hartelijke groet,
  Maurice

 • Beste Maurice,

  Fijn te horen dat de artikelen je helpen en heel graag gedaan :)

  Instinct is (in mijn interpretatie) niet hetzelfde als intuïtie.

  Het is prima om je intuïtie (je gevoel los van je verstand) te volgen.
  Met instinct in dit artikel bedoel ik onbewust handelen/leven: dus noch nadenken over je (zoals jij het noemt) foute interpretatie, noch je gevoel volgen.
  Instinct is in dit artikel meer de benaming voor leven op de automatische piloot, c.q. niet-bewust leven. Bewust(er) leven doe je door je interpretaties te onderzoeken en (bewust) je gevoel te volgen.

  Hoop dat het zo duidelijker is!

  Het zijn maar termen natuurlijk, ga altijd uit van waar je zelf het beste bij voelt :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Anoniem schreef:

  Heel duidelijk Frank, bedankt!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >