Nietsdoen is heerlijk!

Hoe meer je doet, hoe meer rust je nodig hebt. Het leven is topsport en veel mensen sprinten er doorheen. Vanaf het moment dat we opstaan, zijn we bezig met onze takenlijstjes. Wanneer is het ooit klaar? Wanneer bereiken we ooit de finish? Mogen we ondertussen ook nog genieten, alsjeblieft? Nietsdoen is heerlijk, maar je moet het jezelf wèl gunnen!

Waar haal je de energie vandaan?

Je energie bepaalt alles in je leven. Mét energie kun je alles doen, zonder energie helemaal niets. Ik vergelijk het vaak met een batterij: is die opgeladen, dan kun je muziek gaan spelen! Is je interne batterij leeg, dan krijg je er nog geen noot uit. Het hele orkest zakt in elkaar bij gebrek aan energie.

Dus je eigen interne batterij is het allerbelangrijkste in je leven. Kun je dat inzien? Die batterij wordt opgeladen door leuke dingen, fijne mensen, positieve gevoelens en… rust. De batterij wordt leeggetrokken door vervelende verplichtingen, moeizame relaties, negatief denken en … tè veel actie.

Hoe meer actie, hoe meer rust er nodig is.

Wie denkt je heeft meer energie nodig? De relaxte wandelaar die een ommetje maakt – of een atleet die de 100 meter sprint wint? Hoe actiever je bent, hoe meer rust je nodig hebt. Ze horen bij elkaar. Je hebt rust nodig om überhaupt actief te kunnen zijn. Daarom hebben ze slapen uitgevonden…

Toch gunnen veel mensen zichzelf geen rust.

Waarom niet?

1. Ze hebben er geen tijd voor. Ze sprinten rechtstreeks naar hun pensioen, zonder adem te halen. “Ik rust later wel uit, eerst nog even dit doen…”

2. Ze voelen zich schuldig. Want nietsdoen betekent niet-productief zijn. Zo voeg je helemaal niets toe aan de wereld – en dat kan niet! Nietsdoen wordt gezien als een zwakte of zonde. “Als ik niets doe, voel ik me nutteloos…”

3. Ze zien niet in hoe cruciaal rust is voor hun gezondheid en mentale veerkracht. Rust is niet de kers op de taart – het is de bodem waar de taart op gebouwd is! Zonder bodem valt de hele taart uit elkaar…

Iemand zei me ooit: “Ik zal altijd onrustig blijven.” Ik dacht: “O jee, dat lijkt me helemaal niet fijn!” Altijd in beweging, altijd op zoek naar het volgende doel. Wanneer bereik je het eindpunt? Hoe wil je zo genieten van je leven? Wie zegt dat je geen keuze hebt?


Wil je meer Innerlijke Rust?

Volg dan deze online cursus Leven in het Nu.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Dank je wel – ik ben heel blij. Het loslaten van negatieve gedachten, gewoon mezelf zijn, dat ontspannen gevoel… heerlijk!”

Bestel direct – nu voor € 67


Misschien denk je nu:

Hoe kun je in hemelsnaam niets doen?

Wel, begin ermee om het te ‘verpakken’ in actie. Ga wandelen in het bos, een boek lezen, uitwaaien op het strand, ga schilderen of sporten – wat je ook aanspreekt. Voor veel mensen is helemaal niets doen wel een stap te ver. Ze willen toch ergens mee bezig zijn. Vandaar dat rust verpakt in actie meestal de eerste stap is om je interne batterij weer op te laden.

Misschien is dit genoeg. Misschien heb je nog meer rust nodig, omdat je ook in actie altijd bezig blijft: Sporters willen nog harder lopen of meer gewichten tillen. Lezers hebben altijd het volgende boek dat nog gelezen moet worden. Al heel snel maken we er weer een doel van. Als je dat merkt, is de tweede stap misschien iets voor jou:

Het ultieme recept om af te kicken van onrust.

Doe gewoon helemaal niets: Ga ergens zitten (thuis of buiten) en doe he-le-maal … niets. Laat alles los. Je hoeft nergens naartoe, je hoeft niets te bereiken. Je hoeft alleen er maar te … zijn. Zie, hoor en voel de wereld om je heen. Dit is jouw leven en je hoeft er op dit moment helemaal niets aan te veranderen.

Dit heeft wel wat oefening nodig:
Want hoe raar het ook klinkt: Nietsdoen is een kunst en alleen doorzetters kunnen het leren!

Heeft een cavia ook een iPhone?

Veel mensen vinden nietsdoen saai. “Dan ben ik nergens mee bezig, dan zit ik alleen maar. Saaaaiiiii!” Wel, kijk eens om je heen in de wereld: De kat ligt op de bank, de cavia relaxt in het stro, het nijlpaard is aan het badderen en de panda hangt in de bomen. Bijna ieder wezen op aarde neemt rust. Oké, ik geef toe, zij hebben ook geen iPhone of Whatsapp. Dan is het ook makkelijk!

Dieren die zichzelf voorbij lopen richting een burn-out: ik ken ze niet. Persoonlijk denk ik dat we meer van dieren kunnen leren dan andersom. In ieder geval kunnen we van ze leren om meer balans te vinden in ons leven. Actie is natuurlijk prima en rust ook. Het is niet of-of. Het gaat om het terugvinden van de balans waar jij je goed bij voelt.

Geluk en rust horen ook bij elkaar. Nietsdoen is heerlijk: het geeft je het signaal dat je alle tijd van de wereld hebt. Dat je ook eens niet productief of sociaal mag zijn. Dat je even kunt stoppen met ‘doen’. Gewoon de tijd nemen om te genieten. Want dat is gelukkig zijn: genieten van dit moment. Daar hoef je helemaal niets voor te doen!

Wil je meer genieten van je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:


Ontdek Leven In Het Nu.

Volg de Online Training Leven In Het Nu.

– Ontdek diepe innerlijke rust.
– Vergeet je zorgen.
– Geniet bewust van elk moment.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide audio oefeningen bij elke les.
– Een geweldige eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en leef ontspannen en bewust!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 67


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik heb het wel ontdekt, en ik weet dat ik nu een stuk gelukkiger ben. Ik ben gestopt me schuldig te voelen over het niets doen. Want wie ben ik iets schuldig? Mezelf? nee, toch. Door af en toe lekker niets te doen, hou ik energie over voor dingen die ik belangrijk vind en leuk vind om te doen. Mijn leven is er sinds een half jaar zeker leuker op geworden. Echt, het is een echte aanrader.

 • Marlène schreef:

  Heb de laatste tijd erg veel meegemaakt, en ik merk dat ik gauw moe ben.
  Voelde me steeds een beetje schuldig als ik niet veel uit mijn handen kreeg.
  Ga het mezelf gunnen af en toe bij te tanken met rust.

  Bedankt voor het artikel!

 • Beste Frank, bedankt voor dit artikel. Ik realiseer me de laatste tijd ook steeds vaker hoe prettig het is om niets te ‘moeten’. Dat geeft de motivatie om later weer wat te gaan doen. Hiermee raak ik uit de sleur van verplichtingen en voel ik me beide voeten weer op de grond staan.

 • Hallo Frank,

  bedankt voor jouw toepasselijke mail!
  vandaag heb ik niets gedaan, alleen in bad gezeten en in bed gelegen… ik had het echt nodig

  af en toe knaagt het dan een beetje… ik moet toch iets doen… maar dat gaat dan snel weer weg, helemaal nadat ik jouw bevestigende bericht had gelezen! heerlijk

 • Ja, naar dieren kijken, heerlijk rustgevend!

 • Ik vind dat niets doen echt heel moeilijk, ik word er heel onrustig van.
  Maar rustig buiten lopen met ons hondje of in de tuin bezig zijn geven mij wel rust.
  Ook even de krant lezen in de avond geeft rust.
  Maar meestal word ik pas blij als ik heel veel dingen heb gedaan.
  Maar zit niet veel achter de computer en in de avond zeker niet

  Goed artikel weer om bij na te denken!

 • Hier zou veel meer over geschreven moeten worden ,zodat nietsdoen heeeel gewoon wordt.Ik zelf ben er heel goed in,maar voel me vaak raar,omdat de meeste mensen zoveel moeten .dank je voor dit heerlijke bericht

 • albert schreef:

  Dag Frank,

  Een heel mooi artikel, nadat ik mijn energie weer terug heb gekregen, (dank zij jouw coaching)
  is er weer rust in m’n leven gekomen, en door op tijd rust te nemen, heb je meer energie om van je werk, bezigheden en rust te genieten.

  Groet Albert

 • Beste Albert,

  Fijn dat te horen – en ook dankzij jouw inzet :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Beste Frank,
  Ik geniet van je nieuwsbrieven. Ook weer van deze. Het is een uitdaging om rust (en stilte) te zoeken in deze hectische tijd. Wat wel leuk is, is dat ik bij oude schrijvers uit de 16e, 17e eeuw dezelfde struggle terugvind om te bidden of mediteren of gewoon stil te zijn. Kennelijk zit het bezig willen zijn de mens in het bloed. Vandaar dat het ook moeite kost om niets te doen. Of er is angst voor wat er naar boven komt als je niets doet. Bezig zijn kan een geweldige afleiding zijn.
  Maar stilte, rust en niets doen zijn heerlijk en broodnodig om tot jezelf te kunnen komen en de tijd niet door je vingers te laten glippen.
  Dank voor je bijdrage!!
  Rustige week gewenst,
  Dymph

 • Dank voor je ractie en aanvulling Dymph :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Goed artikel Frank! Heel toepasselijk en herkenbaar. Ik blijf het idd ook proberen, al is het maar 5 minuten per dag. ‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd’. Ofwel 5 minuten per dag is beter dan helemaal niet.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >