Heb je enig idee hoe vaak per dag je in je hoofd zit? Hoeveel uren je denkt aan gisteren of morgen? Dit is mijn vermoeden: De meeste mensen zit bijna fulltime in hun hoofd. Dat is menselijk, maar daarom nog niet ideaal. Stap in je hoofd en je zit automatisch in de toekomst of verleden. Dat slokt al je aandacht op. Vergeten we dan niet iets?

Voordeel 1: Je leef intenser
Oh ja, we vergeten vandaag! Vandaag wordt dus volgestopt met gedachten over gisteren of morgen. We leven een soort schaduwleven in ons hoofd, dat niets te maken heeft met het echte leven. Onze zorgen, fantasieën of overpeinzingen hebben niets te maken met dit moment. Sterker nog, vaak zien we dit moment niet eens.

We zijn ons niet bewust van onze omgeving, de mensen die ons passeren of hoe ons lichaam zich voelt. Dat lukt pas als we uit ons hoofd stappen. Is het leven niet gewoon een aaneenschakeling van momenten?

Wat als we heel veel momenten niet opmerken? Waar blijft ons leven dan? Waar blijft ons geluk? Door te leven in het nu ontdek je die momenten weer. Je wordt je weer bewust van je kostbaarste bezit.

Je ziet plotseling de zon, voelt de wind, ruikt de bloemen. Je wordt je bewuster van het gesprek dat je voert en vergeet de takenlijstjes. Er is een hele wereld vol gevoel, geluid, geuren, beelden, mensen en dingen die zich plotseling openbaart. Dan voel je pas echt dat je leeft! Alles wordt intenser gezien, wordt sterker beleeft, wordt intiemer ervaren… En tegelijkertijd:

Voordeel 2: Je ervaart minder stress.
Stress is een weerstand tegen het nu. De kern is: “Wat er nu gebeurt, wil ik niet.” Ook al ervaar je stress over verleden of toekomst, dan nog komt dat omdat je niet genoeg voldoening vindt in het nu. Want als dit moment perfect is, waarom zou je dan aan toekomst of verleden denken? En kun je wel stress ervaren als je dit moment compleet accepteert?

Wat geeft stress? Takenlijstjes, deadlines, niet behaalde doelen, spijt over gisteren. Waar komt die stress vandaan? Uit je hoofd. Het hoofd dat bezig is met toekomst of verleden, ervaart regelmatig altijd stress. De persoon die tevreden is met dit moment, ervaart voldoening. Dus wat wil je ervaren? Dan weet je welke keuze je moet maken…

Zolang je in je hoofd zit, ervaar je altijd een bepaald gevoel van spanning. Dus richt je aandacht op alle andere dingen: je omgeving, andere mensen, wat je ziet, wat je ruikt, wat je hoort, wat je voelt. Richt je aandacht op al je zintuigen en vergeet je gedachten. Dan leeft je automatisch in het nu. Dat gaat niet vanzelf, dus blijf oefenen!

Voordeel 3: Je stelt je geluk niet meer uit
Al die plannen voor de toekomst zijn een uitstel van geluk. Idem met de gedachten over het verleden. Dit is de illusie: “Ik moet nog iets doen/verwerken/plannen, voordat ik werkelijk gelukkig kan zijn.” Dat is de belangrijkste reden die voorkomt dat mensen gelukkig zijn. Geluk ervaart je nu – of je ervaart het nu niet. Er is geen tussenoplossing.

Er is niets dat voorkomt dat je nu gelukkig bent. Hooguit de gedachte dat je iets moet doen voordat je gelukkig kunt zijn. Door te leven in het nu stel je je geluk niet meer uit, maar ervaar je het in elk moment. Gedachten over gisteren of morgen zijn als zoemende bijen – ze eisen al je aandacht op. Wat je zoekt is de honing zelf. En die vind je alleen in het hier en nu.

Het grootste voordeel van leven in het nu is dat je het morgen nog eens kunt doen! Iemand zei me: “Er is geen nu! Het duurt te kort, het is zo weer voorbij. Er is alleen maar verleden of toekomst.” Wat een tragische vergissing. Ik zie het precies andersom: Er is geen verleden of toekomst. Die zijn niet reëel. Je kunt ze niet vastpakken. Je kunt de toekomst niet ruiken, je kunt het verleden niet proeven.

Er is alleen maar nu!
Er is alleen maar één groot langgerekt nu. Een aaneenschakelijking van momenten. Je kunt fysiek nooit buiten het nu zijn. Maar je kunt het wèl missen als je in je hoofd zit. Dan stap je in de schijnwereld met takenlijstjes, zorgen. piekermomenten en melancholie. Deze schijnwereld heeft niets te maken met de werkelijke wereld.

De werkelijke wereld kun je proeven, ruiken, voelen, horen en zien. Het is een enorme hoeveelheid indrukken die allemaal binnen je bereik liggen. Ik haal meer vreugde uit het zien van een dier, het ruiken van een bloem of een gesprek met een onbekende – dan uit mijn meest wilde fantasieën over toekomst of verleden.

Dit moment is alles wat je nodig hebt voor een gelukkig leven. En het is er altijd, elke seconde van de dag!

Wil je meer genieten van je leven? Bestel dan de volgende e-cursus:

Word gelukkig – en blijf gelukkig!
Gelukkig zijn is het belangrijkste doel in je leven. Wil je meer tevredenheid en blijdschap? Wil je de vreugde weer terug in je leven? Vergroot je geluk met deze online training en voel je weer fantastisch! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen.
Word weer gelukkig snel en eenvoudig

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Hier vind je mijn gratis boek

0 antwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.