Wanneer ben je succesvol?

Mijn definitie is: “Succes is het bereiken van je persoonlijk doelen, terwijl je je goed voelt op de weg ernaar toe.” Als je je definitie van succes wat bijstelt, voel je je vaker succesvol. Als je de vergelijking met anderen loslaat en succes niet meer afmeet aan de buitenwereld, dan bereik je sneller je doel. De definitie is simpel, maar er zit veel diepgang onder:

Succes is het bereiken van je persoonlijke doelen…

Dus niet de doelen van andere mensen. Dus niet de doelen van de maatschappij. Dus niet de doelen die je ouders van je verwachten. Het gaat maar om één ding: jouw persoonlijke doelen. Dat is alles wat jou goed doet voelen als je het zou bereiken. Wat de buitenwereld daar van denkt, is niet zo interessant…

Dus wat wil je werkelijk bereiken in dit leven? Wat maakt dit leven voor jou de moeite waard? Daar gaat het om. De rest is gewoon niet belangrijk genoeg om energie in te stoppen. Want als je in die andere doelen energie zou stoppen en je zou ze toevallig bereiken, dan maken ze je toch niet gelukkig.

…Terwijl je je goed voelt op de weg ernaar toe.

Dit gedeelte (terwijl je je goed voelt op de weg ernaar toe) is ook heel belangrijk. Als je moet afzien om later je doel te bereiken zodat je dan pas tevreden bent, waar ben je dan mee bezig? De hele weg ernaar toe ben je niet echt gelukkig en die weg is dus eigenlijk zinloos.

Succes is dus meer een proces dan een eindpunt. Het is de weg, niet zozeer finish. Je kunt misschien een marathon uitlopen, maar waarom zou je dat doen als je er geen plezier in hebt? Succes zonder plezier is zinloos. Maar met plezier ben je al automatisch succesvol!

Wat is succes niet?

Natuurlijk is mijn definitie maar een van de velen. Bepaal altijd je eigen waarheid. In mijn beleving is succes niet afhankelijk van bezittingen. Het gaat niet om de villa, de dure auto, het geld op de bank, de vier vakanties per jaar. Het gaat niet om spullen. Ik schrijf dit zoals altijd vanuit mijn eigen ervaring. Ik heb al deze dingen gehad en was echt niet gelukkiger dan daarvoor.

Het gaat ook niet om aanzien, status, mooie titels of erkenning. Ook deze dingen maken je niet per se succesvol. Tenzij aanzien en erkenning echt je persoonlijke doelen zijn. Maar dan is weer de vraag: Waarom kun je je niet gewoon succesvol voelen zonder de bevestiging van anderen? Wat als het aanzien, de status, de mooie titels of erkenning stoppen? Ben je dan ineens een loser? Natuurlijk niet.

Hoe word je succesvol?

Oké, we hebben nu bepaald wat succes is en wat niet. De volgende vraag is: Hoe ga je het bereiken? Als je je persoonlijke doelen weet, hoe kom je daar dan? Er zijn natuurlijk bibliotheken vol met informatie over de weg naar succes. In mijn ervaring: hoe minder details, hoe eenvoudiger je iets toe kunt passen. Dus hier is mijn ultrakorte weg naar succes:

1. Neem de verantwoordelijkheid.

Je kunt visualiseren en mediteren tot je erbij neervalt. Je kunt de Wet van Aantrekkingskracht, mantra’s of hulpengelen gebruiken. Maar uiteindelijk is er maar één persoon die je persoonlijke dromen kan waarmaken: Dat ben je zelf. Dus kom in beweging! Er is geen enkel alternatief voor een gebrek aan actie. Met iets anders verzamel je alleen maar stof om je heen…


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


2. Neem de eerste stap.

Dat is alles wat je vandaag hoeft te doen. En trouwens: dat is alles wat je ook morgen ook te doen: elke dag een kleine stap. Elke dag een herhaling van wat belangrijk is. Elke dag iets verder groeien. Wat dat betreft is succes net als tandenpoetsen: je moet het elke dag herhalen om resultaat te zien.

3. Geef niet op.

Stel dat mijn doel is om te leren pianospelen. En stel dat ik heb bepaald dat ik succesvol ben als ik een stuk van Mozart (of wie dan ook) vloeiend kan spelen. Wat veel mensen doen is na een half jaar concluderen: “Ik ben er nog niet. Het zal wel nooit lukken!” Dat klopt: als je opgeeft, bereik je nooit je persoonlijke doel. Dus geef niet op: succes ligt vaak nèt na de volgende bocht…

4. Doe wat belangrijk is.

Veel dingen zijn niet zo belangrijk voor je succes. De meeste mensen verliezen zich in de details. In de metafoor van pianospelen zijn drie dingen belangrijk: 1. De akkoorden oefenen. 2. De melodielijn oefenen. 3. Beiden tegelijkertijd oefenen. Doe elke dag wat belangrijk is. Dat zijn meestal maar drie dingen. De rest zijn details.

5. Vergeet niet je goed te voelen.

Succes zonder geluk is zinloos en oppervlakkig. Dus geniet van het proces. Wat maakt het uit dat je er nog niet bent? Wat maakt het uit dat je wat achterloopt? Zolang je geniet van wat je doet, ben je goed bezig! Je persoonlijk doel kan alleen maar liggen in het verlengde van wat je nu al leuk vind! Kun je dat inzien?

Als je geniet van wat je doet, wordt uiteindelijk de finish zelf minder belangrijk. En dat is het moment dat je werkelijk succesvol wordt: door te doen wat bij je past en wat je gelukkig maakt!


Wil jij echt succesvol worden?

Volg dan deze online cursus Meer Succes In Je Leven.

Ontwikkel een ijzersterke mentaliteit. Bereik elk doel dat je wilt!

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

“Ik weet zeker dat dit mijn leven heeft veranderd – nu al. Door alle vragen, krijg je direct inzicht in jezelf en over je leven. Bedankt!”

Ontdek de snelste weg naar succes


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Ik zou succesvol kunnen zijn,
  Als ik een omkeer in mijn leven zou krijgen, om het (mijn)leven positiever te kunnen gaan bekijken.
  Altijd mezelf op de 2/3/4 plaats zetten.
  Op het moment weinig eigenwaarde
  Altijd maar in het belang van andere.
  Dat wil ik niet meer
  Het leven is te kort

 • Hallo, in welk jaar heeft u dit geschreven? Wil namelijk uw definitie van succes graag gebruiken voor mijn pws.

 • Frank De Moei schreef:

  Beste Erica,

  Dit artikel is geschreven in 2015. Je kunt het gerust gebruiken voor je pws, zolang je de bron maar vermeldt.

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >