Wat moet ik loslaten? Wat zou ik doen als ik alle vrijheid had? Wat wil ik met mijn leven? Wat moet ik in mijzelf accepteren? Waar groei ik naar toe? Lost denken alle problemen op? Wat kan ik nu doen dat het grootste verschil maakt in mijn leven? Deze 7 vragen die je leven veranderen zijn fantastisch. Laat ze echt bezinken – de antwoorden zetten je in je juiste richting!

Vraag 1: Wat moet ik loslaten?

Laatst schreef ik op mijn Facebook-profiel “Laat je niet afleiden door de dingen die je toch niet inspireren. Laat je niet tegenhouden door de mensen die je toch niet steunen. Laat je niet uit van je koers brengen door doelen die toch niet bij je passen. Volg alleen waar je je goed door voelt.” Er reageerden meer dan 50 mensen op deze uitspraak. Waarom? Ik denk omdat dit één van de belangrijkste uitdagingen is in ons leven.

Het kost te veel energie om bezig te zijn met doelen, activiteiten en mensen die niet bij je passen. Dus waarom maak je het jezelf zo moeilijk? Het leven is al uitdagend genoeg. Welke ‘strijd’ in je leven kun je loslaten? Wat zou een enorme opluchting geven als je het gewoon zou laten gaan? Loslaten is een blijk van intelligentie. Want alles dat je vasthoudt, houdt jou ook vast! Waarom zou je iets vasthouden waar je niet van opknapt?

Vraag 2: Wat zou ik doen als ik alle vrijheid had?

Deze vraag heb je ook in andere vormen: “Wat zou je doen als je niet kon mislukken? Wat zou je doen als je opnieuw kon beginnen?” Dit zijn fantastische vragen die je leven veranderen. Normaal zitten we zo vast in beperkingen en bezwaren, dat we alleen maar beren op de weg zien. “Ik zou graag willen, maar het is zo moeilijk. Er zijn zoveel dingen die fouten kunnen gaan. Wat als het mislukt?” Het verstand is een meester in het opwerpen van bezwaren.

De vraag “Wat zou ik doen als ik alle vrijheid had” gaat terug naar de essentie. En de essentie is altijd: “Wat wil ik nu werkelijk?” Om een antwoord te vinden op die vraag, moet je ruimte creëren in je denken. Dat gaat natuurlijk niet als je bezig bent met bezwaren en beperkingen. Als je alle vrijheid had, zou je doen wat je werkelijk wilt. Ben je niet benieuwd wat dat is?


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Vraag 3: Moet ik denken of doen?

Lost meer denken alle problemen op? Als je deze vraag echt laat inzinken, zul je zien dat het antwoord ‘Nee’ is. Veel problemen worden dan ook niet opgelost door denken, maar er juist door veroorzaakt. Constructief of positief denken is prima. Maar de rest van denken heet piekeren en zorgt er alleen maar voor dat je stil blijft staan. Stop met de illusie dat je alles moet analyseren, want in de tussentijd vergeet je te leven. Neem actie!

Vraag 4: Wat kan ik nu doen dat het grootste positieve verschil maakt?

Natuurlijk heb je een lijst met dingen die je wilt veranderen. Sommige zijn belangrijk, andere zijn details. Heel veel dingen maken verschil, maar er is meestal maar één ding dat het grootste verschil maakt. Wat is dat en wat kun je vandaag nog doen om dat in beweging te zetten?

In elke fase van mijn leven heb ik deze vraag gesteld. Soms was het antwoord “een leukere baan vinden” of “stoppen met piekeren” of “meer geloven in mijzelf.” En altijd kwam daarna de vraag:“Wat kan ik nu doen om dat te bereiken?” Met de nadruk op IK, NU en DOEN. Alleen door de verantwoordelijkheid te nemen en de eerste stap te zetten, gaan dingen veranderen.

Vraag 5: Wat moet ik in mijzelf accepteren?

De meeste mensen zijn behoorlijk kritisch op zichzelf. Zelfkritiek is erg vermoeiend en levert je niets op. We zijn kritisch omdat we vinden dat het ons ‘scherp houdt’. Zelfkritiek is een masochistisch manier om onszelf te motiveren. En helpt het eigenlijk wel? Wordt je er scherper van, of alleen maar teleurgesteld? Zet het je in beweging of houdt het je juist tegen?

Hier is een alternatief: accepteer gewoon wie je bent. Accepteer je minpunten. Die acceptatie geeft je veel meer vrijheid dan te vechten tegen jezelf. Bovendien, waar je tegen vecht, wordt sterker. Als je de hele dag bezig bent met je ‘tekortkomingen’ dan zie je nooit meer je goede kanten. Stop te vechten tegen jezelf – zoals je bent, ben je prima. Pas dan kun je echt groeien.

Vraag 6: Waar groei ik naar toe?

Natuurlijk heb je geen totale invloed op alles wat je overkomt, maar je bepaalt wèl hoe je reageert op wat je overkomt. Alles dat je nu in je leven ervaart, is het resultaat van je keuzes uit het verleden. Vandaag is eenvoudigweg het product van gisteren. En dat betekent dat je ook kunt voorspellen waar je morgen zult zijn. In ieder geval voor een groot deel.

Dus vraag jezelf af: “Als ik blijf doorgaan met wat ik nu doe, waar zal ik dan over een paar jaar zijn?” Met anderen woorden: waar brengen je huidige keuzes en acties je naartoe? Neem een stap terug en bekijk je leven. Zie jezelf: in je werk, in je relaties en in je persoonlijke ontwikkeling. Wat je morgen krijgt is een verlengde van wat je nu doet – tenzij je iets verandert.

Vraag 7: Wat wil ik nu eigenlijk doen met mijn leven?

Iedereen wil zijn of haar leven betekenis geven. Wat is het doel van jouw leven? Wat wil je bereiken? Wat wil je ervaren? Wat wil je ontdekken? We zijn zo bezig met de dagelijkse dingen dat we vergeten te vragen waar het nu werkelijk om draait. De vragen die je leven veranderen worden nooit gesteld. Als je echt oud bent (laten we zeggen over een jaar of honderd) wat zou jouw leven dan de moeite waard hebben gemaakt? Wat het ook is, ga het doen, want dat maakt je werkelijk gelukkig!


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt