7 Vragen die je leven veranderen

Wat moet ik loslaten? Wat zou ik doen als ik alle vrijheid had? Wat wil ik met mijn leven? Wat moet ik in mijzelf accepteren? Waar groei ik naar toe? Lost denken alle problemen op? Wat kan ik nu doen dat het grootste verschil maakt in mijn leven? Deze 7 vragen die je leven veranderen zijn fantastisch. Laat ze echt bezinken – de antwoorden zetten je in je juiste richting!

Vraag 1: Wat moet ik loslaten?

Laatst schreef ik op mijn Facebook-profiel “Laat je niet afleiden door de dingen die je toch niet inspireren. Laat je niet tegenhouden door de mensen die je toch niet steunen. Laat je niet uit van je koers brengen door doelen die toch niet bij je passen. Volg alleen waar je je goed door voelt.” Er reageerden meer dan 50 mensen op deze uitspraak. Waarom? Ik denk omdat dit één van de belangrijkste uitdagingen is in ons leven.

Het kost te veel energie om bezig te zijn met doelen, activiteiten en mensen die niet bij je passen. Dus waarom maak je het jezelf zo moeilijk? Het leven is al uitdagend genoeg. Welke ‘strijd’ in je leven kun je loslaten? Wat zou een enorme opluchting geven als je het gewoon zou laten gaan? Loslaten is een blijk van intelligentie. Want alles dat je vasthoudt, houdt jou ook vast! Waarom zou je iets vasthouden waar je niet van opknapt?

Vraag 2: Wat zou ik doen als ik alle vrijheid had?

Deze vraag heb je ook in andere vormen: “Wat zou je doen als je niet kon mislukken? Wat zou je doen als je opnieuw kon beginnen?” Dit zijn fantastische vragen die je leven veranderen. Normaal zitten we zo vast in beperkingen en bezwaren, dat we alleen maar beren op de weg zien. “Ik zou graag willen, maar het is zo moeilijk. Er zijn zoveel dingen die fouten kunnen gaan. Wat als het mislukt?” Het verstand is een meester in het opwerpen van bezwaren.

De vraag “Wat zou ik doen als ik alle vrijheid had” gaat terug naar de essentie. En de essentie is altijd: “Wat wil ik nu werkelijk?” Om een antwoord te vinden op die vraag, moet je ruimte creëren in je denken. Dat gaat natuurlijk niet als je bezig bent met bezwaren en beperkingen. Als je alle vrijheid had, zou je doen wat je werkelijk wilt. Ben je niet benieuwd wat dat is?


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Vraag 3: Moet ik denken of doen?

Lost meer denken alle problemen op? Als je deze vraag echt laat inzinken, zul je zien dat het antwoord ‘Nee’ is. Veel problemen worden dan ook niet opgelost door denken, maar er juist door veroorzaakt. Constructief of positief denken is prima. Maar de rest van denken heet piekeren en zorgt er alleen maar voor dat je stil blijft staan. Stop met de illusie dat je alles moet analyseren, want in de tussentijd vergeet je te leven. Neem actie!

Vraag 4: Wat kan ik nu doen dat het grootste positieve verschil maakt?

Natuurlijk heb je een lijst met dingen die je wilt veranderen. Sommige zijn belangrijk, andere zijn details. Heel veel dingen maken verschil, maar er is meestal maar één ding dat het grootste verschil maakt. Wat is dat en wat kun je vandaag nog doen om dat in beweging te zetten?

In elke fase van mijn leven heb ik deze vraag gesteld. Soms was het antwoord “een leukere baan vinden” of “stoppen met piekeren” of “meer geloven in mijzelf.” En altijd kwam daarna de vraag:“Wat kan ik nu doen om dat te bereiken?” Met de nadruk op IK, NU en DOEN. Alleen door de verantwoordelijkheid te nemen en de eerste stap te zetten, gaan dingen veranderen.

Vraag 5: Wat moet ik in mijzelf accepteren?

De meeste mensen zijn behoorlijk kritisch op zichzelf. Zelfkritiek is erg vermoeiend en levert je niets op. We zijn kritisch omdat we vinden dat het ons ‘scherp houdt’. Zelfkritiek is een masochistisch manier om onszelf te motiveren. En helpt het eigenlijk wel? Wordt je er scherper van, of alleen maar teleurgesteld? Zet het je in beweging of houdt het je juist tegen?

Hier is een alternatief: accepteer gewoon wie je bent. Accepteer je minpunten. Die acceptatie geeft je veel meer vrijheid dan te vechten tegen jezelf. Bovendien, waar je tegen vecht, wordt sterker. Als je de hele dag bezig bent met je ‘tekortkomingen’ dan zie je nooit meer je goede kanten. Stop te vechten tegen jezelf – zoals je bent, ben je prima. Pas dan kun je echt groeien.

Vraag 6: Waar groei ik naar toe?

Natuurlijk heb je geen totale invloed op alles wat je overkomt, maar je bepaalt wèl hoe je reageert op wat je overkomt. Alles dat je nu in je leven ervaart, is het resultaat van je keuzes uit het verleden. Vandaag is eenvoudigweg het product van gisteren. En dat betekent dat je ook kunt voorspellen waar je morgen zult zijn. In ieder geval voor een groot deel.

Dus vraag jezelf af: “Als ik blijf doorgaan met wat ik nu doe, waar zal ik dan over een paar jaar zijn?” Met anderen woorden: waar brengen je huidige keuzes en acties je naartoe? Neem een stap terug en bekijk je leven. Zie jezelf: in je werk, in je relaties en in je persoonlijke ontwikkeling. Wat je morgen krijgt is een verlengde van wat je nu doet – tenzij je iets verandert.

Vraag 7: Wat wil ik nu eigenlijk doen met mijn leven?

Iedereen wil zijn of haar leven betekenis geven. Wat is het doel van jouw leven? Wat wil je bereiken? Wat wil je ervaren? Wat wil je ontdekken? We zijn zo bezig met de dagelijkse dingen dat we vergeten te vragen waar het nu werkelijk om draait. De vragen die je leven veranderen worden nooit gesteld. Als je echt oud bent (laten we zeggen over een jaar of honderd) wat zou jouw leven dan de moeite waard hebben gemaakt? Wat het ook is, ga het doen, want dat maakt je werkelijk gelukkig!


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Hoi Frank, geweldig dit je hebt mij dag goed gemaakt zoals altijd ik jou mails en anekdotes lees. Beste Frank schrijf ook een iets over eenzaamheid, maar dan innerlijke eenzaamheid. Hoe kom je daar van af en waar komt dat vandaan?
  Thnx voor alles….gr. sd

 • Ingrid schreef:

  Hallo Frank, in mijn veranderproces ben jij een inspirerende bron. Ik heb zojuist je mail doorgestuurd naar mijn zussen en vriendinnen, jouw woorden mogen niet ongelezen blijven. Het raakt de kern waar het in het leven om draait en voor mij is dat simpelweg ‘zijn wie ik ben’. Na 47 jaar is het dan zover…… Dank dat je je wijsheid met ons wilt delen.
  Warme groet van Ingrid

 • Saskia schreef:

  Hai Frank,

  De 17 lessen van de cursus Gelukkig Zijn Gelukkig Blijven hebben mij inzicht gegeven dat ik meer aan mijzelf moet denken
  en niet steeds er moet zijn voor een ander, ook is het steeds maar zorgen voor een
  ander behoorlijk verkleind, het nooit neen kunnen zeggen is van de baan, ik bepaal
  of ik iets wil waar ik mij gelukkig bij voel !! dus geen energie in mensen meer steken
  die toch geen interesse in mij hebben.De eenzaamheid is redelijk op niveau, ik kan er beter mee omgaan. Vlucht gedrag ( het alleen willen zijn ) daar heb ik met mijn partner een weg in gevonden, als ik alleen wil zijn kan dat , door alleen op vakantie te gaan, of alleen de stad in te gaan, ik hoef / wil dan met niemand praten.

  Frank,
  het enige wat ik nog wil vragen, hoe kan ik omgaan met een gevoel…niet serieus genomen te worden ?

  Ik hoor graag !

  Gr.
  SJ.

 • Shantie schreef:

  Beste Frank,

  Ik besef dat ik een keiharde leerschool heb gehad. Hierdoor heb ik veel moeten lijden, maar wel telkens van geleerd hoe ik die spanningen kon voorkomen. Van nature ben ik een levensgenieter. Ik wil altijd me gelukkig kunnen voelen. Ik zoek altijd leuke activiteiten op die me positieve energie geven. Ik ben achter gekomen dat ik van nature een probleem aanpakker ben. Als ik een probleem had, ging ik eerst bedenken wat de oorzaak en gevolg is. Daarna las ik eventueel er boeken over. Hierdoor kreeg ik meer duidelijkheid, en werd ik ook bewuster hoe mijn gedrag gevormd werd tijdens een probleem. Ook ben ik achter gekomen om altijd te werken aan mijn mindere kanten door de vraag te stellen: “Hoe zorg ik ervoor om gelukkig te zijn.” Door mijn logica vind ik ook de goede antwoorden op mijn vragen. Hiervoor ben ik onderzoekend, sociaal ingesteld. Ik merk nu dat ik niet echt mijn minpunten kan benoemen, omdat ik besef dat ik atlijd in mijn onbewuste bezig ben om aan mijn minpunten te werken. Na 29 jaar veel heb moeten lijden, en ongelooflijk veel geleerd te hebben, pluk ik nu wel de vruchten ervan :)

  In het verleden kwam ik niet met die onderzoeksvragen uit, omdat ik dacht dat het een verkeerde aanpak was. Helaas had ik geen bevestiging, en was geïsoleerd. Ik ging mezelf minder voelen ten opzichten van mijn omgeving. Maar dankzij dit artikel krijg ik een vette push, omdat ik besef dat het helemaal niet verkeerd was, maar slechts de juiste manier van denken is!!!

  Bedankt,

  Groetjes Shantie

 • Beste Frank,
  Ik ben je heel dankbaar,iedere dag leer ik bij van jou.
  In het begin was het moeilijk om alles te begrijpen,maar door de cursus iedere dag te lezen ben ik er gekomen en het klopt,door alles los te laten heb je meer inzichten. Iedere dag komt een obstakel op mijn pad,vroeger kon ik mij opjagen, piekeren, nu laat ik alles gewoon gebeuren, ik heb geleerd alles te waarderen wat op mijn pad kom en wat het resultaat aanvaard ik en waardeer ik. Uit fouten leert men.

  mvg,
  c

 • Beste Frank,

  Vooral de acceptatie van jezelf spreekt mij aan: ‘waar je tegen vecht wordt sterker’. Ik wil mijn werk graag heeeeeeel goed doen. Loop daarbij echter steeds tegen mijn tekortkomingen aan. Ben daardoor geen prettig mens voor mijn omgeving. Afgelopen weekend bedacht ik mij al dat ik niet zoveel moet willen. Dat gaf al heel veel rust. Jouw stukje geeft mij het extra duwtje om te stoppen met vechten tegen mezelf!

  groeten,
  Petra

 • Beste allemaal,

  Hartelijk dank voor jullie reacties – fijn dit te horen :)

  @SD: Hier is een artikel over eenzaamheid:
  https://www.newstart.nl/blog/alleen-zijn-is-niet-eenzaam/
  Mocht je meer willen weten, neem dan contact op voor een persoonlijk gesprek.

  @saskia: Zijn het altijd dezelfde mensen die je niet serieus nemen? Wat zegt dat over hen? Wat betekent het als iemand je niet serieus neemt: wat zegt dat over jou? Ben jij echt verantwoordelijk voor wat andere mensen van je denken? En gaat het er niet uiteindelijk om dat je jezelf serieus neemt?

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Gerard schreef:

  Wat een leuke en inspirerende site, momenteel ben ik in mijn leven veel aan het veranderen en de dingen die ik hier lees geven met net ff dat inzicht om woorden om te zetten in daden omdat ik nu een helder overzicht heb van hoe ik eigenlijk bezig ben.

  Ik zit al jaren in een soort van vicieuze cirkel waar ik soms ff uit ga maar na een maand val ik weer terug in mijn oude ritme omdat het zo vertrouwd aan voelt en voorspelbaar en veilig maar al met al ben ik er niet gelukkig mee dus deze keer gaat het me lukken om door te zetten, mede door de fijne en overzichtelijke artikelen die hier staan.

  Bedankt dat je deze info hebt willen delen en ik kom zo nu en dan weer wat nieuwe power op doen :)

 • Frank, wat ben ik blij dat ik deze site tegen ben gekomen. Nadat ik eindelijk uit de doeken heb gedaan hoe ik over mezelf denk en hoe ik me voel tegenover iemand vond ik deze site. De persoon waar ik mee praat zet me aan het denken en het zet alles op z’n kop. We hadden het ook over zelfacceptatie. Toen vroeg ik hem: ja, maar hoe doe je dat dan? Toen vond ik deze site en hier vind ik een heleboel aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. En ik vind ook bevestigingen van andere positieve gedachten na die gesprekken met die persoon. Ten eerste maar eens mezelf inventariseren waar ik sta en deze 7 vragen. Niet denken maar doen is eng voor mij op sommige vlakken omdat ik een bepaalde manier over mezelf denk en dan denk ik dat een ander dat ook zo ziet. Maar goed, IK WIL WEER GAAN LEVEN. Ik wil doen wat mij gelukkig maakt en me niet meer laten weerhouden door mijn eigen bezwaren.

 • Ik tikte in op google
  Wat moet ik nu met mijn leven doen?
  En kijk waar de engelen me naartoe hebben gestuurd.
  Ik hoop dat t gaat werken en wil die mails ook wel eens lezen.
  Bedankt lieve engelen

 • Bedankt

 • Hey frank

  Zit opt punt van men leven dat ik wil veranderen… Vliegcursus volgen bijvoorbeeld.
  Maar dat kost me €16000 op 3a4 jaar, zou ook nog naar new Zeeland willen voor een paar jaar… Weet niet wat ik moet met men leven.

  Ben 36jaar heb 2jaar een app gekocht en gerenoveerd..
  Heb geen hoge diploma’s,heb altijd handarbeid gedaan maar ben het beu.

  Zit in de commionette van het werk men tijd te verdoen…

  Groeten Bart

 • ….en o ja ik moet leren los te laten… Maar hoe?
  Relaties die te lang hebben geduurd omdat ik niet kan los laten…
  Stappen int leven die niet durf nemen omdat ik niet kan los laten….

  Groetjes Bart

 • eenzaamheid heeft 2 kanten,soms bij verdriet in je leven heb je de neiging je terug te trekken teminste ik zelf.maar zorg dat je dat niet te lang doet lucht je hart bij iemand waar je een goede band mee heb ,die echt naar je luisterd.
  maar eenzaamheid kan ook plotseling gebeuren als plotseling jou hele vertrouwde omgeving wegvalt door overlijde van iemand die je dierbaar is,zoek ook dan hulp.

 • ik heb last van eenzaamheid als ik niet begrepen wordt zoals ik ben.
  hoe moet ik daar mee omgaan?

 • heb moeite het oude vertrouwde los te laten, de wereld om mij heen veranderd in rap tempo
  hoe ga ik daar het beste mee om.

 • beste frank
  bedankt voor je tips, ik zal de 2 artikelen lezen
  vriendelijke groet irene

 • daniel schreef:

  als je jong bent dan hoef je bijna nergens mee in te zitten alles komt wel eens maar eens dit voorbij is moet je op de rest niet meer rekenen. alle positieve gedichten en zo is goed wanner je nog jong bent

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >