Weerstand is het verschil tussen ‘zo moet het zijn’ en ‘zo is het nu’. Het is het verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Die weerstand creëert spanning en spanning kun je loslaten. Situaties zijn soms een probleem, maar weerstand tegen de werkelijkheid is altijd een probleem. Dus hoe laat je die weerstand los en word je weer ontspannen?

Waarom ben ik eigenlijk gespannen?

Spanning en stress is de oorzaak van al het menselijk lijden. Bijna iedereen wil die spanning wegnemen en gewoon gelukkig zijn. De vraag is: “Wat veroorzaakt precies die spanning in ons leven?” Nou dat is makkelijk: vervelende collega’s, lange files, slechte koffie, waspoederreclame, borende buren nog veel meer…

Net als je even een rustmoment hebt, komt er weer iemand die iets creëert dat jij op moet lossen. Net als je met je voeten buiten in het gras staat, kom je erachter dat iemands hond daar zijn behoefte heeft gedaan. Yek, niet fijn! Mijn theorie is dan ook dat de ene helft van het land gestrest is door de andere helft van het land…

Welke spanning creëren we zelf?

Maar afgezien van al die mensen die je leven niet makkelijker maken, is er nòg één persoon die je spanning geeft. Die raad je nooit, want je bent het zelf! Want de andere oorzaak van spanning – naast slechte koffie en waspoederreclame – is weerstand. Weerstand is het spel dat bijna iedereen speelt met de werkelijkheid.

En weerstand is het spel waarin de werkelijkheid altijd wint. De mis-match tussen je verwachtingen en de ‘echte’ realiteit, geeft altijd extra spanning. Hoe meer weerstand je biedt tegen de werkelijkheid, hoe meer de werkelijkheid weerstand biedt tegen jou. Tenzij je weet hoe je dit spel anders kunt spelen…

Caramba, wat een weerstand!

Oh, wat hebben we veel weerstand tegen de realiteit! Er is weerstand tegen de plek waar je nu bent, omdat je eigenlijk ergens anders wilt zijn (niet in de file). Er is weerstand tegen dit moment, omdat je eigenlijk wilde dat het later was (weekend!). Er is weerstand tegen andere mensen omdat ze iets doen wat je niet wilt – of niet doen wat je wèl wilt.

Er is weerstand tegen jezelf – omdat je nog steeds die stomme gewoonte niet hebt losgelaten. Er is weerstand tegen je leven, omdat het nog steeds niet perfect is. Er is weerstand …. tegen bijna alles. Als je dit niet zo ervaart – dan ben je A: een meester in acceptatie – of B: er gewoon niet bewust van. Je bent of half verlicht of zit nog helemaal in het donker…

Wat is de kern van al die weerstand?

Alle weerstand (tegen dit moment, tegen deze situatie) die je ervaart, kunnen we samenvatten in één regel: “Dit gaat niet zoals ik wil!” Dàt is de kern van weerstand. Dat is de reden dat je spanning ervaart. Dat is de oorzaak van bijna elk gevoel van ontevredenheid. Dus:

1. Chips – de bus is te laat! – Dit gaat niet zoals ik wil.
2. Nee hè, begrijpt ze nou wéér niet wat ik bedoel? – Dit gaat niet zoals ik wil.
3. Wanneer zien ze nu eindelijk eens hoe leuk ik ben? – Dit gaat niet zoals ik wil.
4. Waarom werk ik samen met de koning(in) der idioten? – Dit gaat niet zoals ik wil.
5. Wanneer krijg ik eindelijk eens rust? – Dit gaat niet zoals ik wil.

Ik weet precies hoe het wèl moet.

“Dit gaat niet zoals ik wil” is een liedje dat we de hele tijd in ons hoofd afspelen:

“Dit gaat niet zoals ik wil.
Het eigenlijk nooit helemaal goed.
Dat is een bittere pil.
Want ik weet precies hoe het wèl moet.”

En het gevolg van al die weerstand is spanning. Terug naar de titel van dit artikel: Zonder weerstand is er geen probleem. Of beter gezegd: nauwelijks nog een probleem. Natuurlijk zijn sommige situaties moeilijk te accepteren. Maar toch: weerstand creëert altijd een extra laag van spanning. Dat kun je missen als een stukje kauwgum onder je schoen…

Wat kun je doen om de weerstand te verlagen?

Dus weerstand tegen wat er op dit moment gebeurt, creëert een extra laag van spanning. Alsof de situatie zelf al niet uitdagend genoeg is! Dus wat kun je doen om de weerstand los te laten? Hier zijn een paar vragen die je kunt gebruiken om de weerstand te verminderen:

1. Is deze situatie nog een probleem als ik mijn weerstand loslaat?
2. Wat kan ik eraan veranderen en wie kan me helpen?
3. Hoe wil ik me voelen ik de tussentijd?
4. Gun ik mezelf ontspanning terwijl ik op weg ben naar verandering?
5. Kan ik het gedeelte accepteren waar ik geen invloed op heb?

Speel een nieuw spel.

Vijf eenvoudige vragen, maar ze zijn erg diep en je kunt ze in elke situatie toepassen. Het spel van weerstand tegen de werkelijkheid kun je nooit winnen, want het is nu zoals het nu is. Na elk verloren potje voelt je weer extra spanning. Dus draai het om – speel een nieuw spel:

Accepteert wat nu gebeurt en verlaag daarmee de weerstand. Je moet even oefenen om er goed in te worden, maar dit spel geeft je wel meer ontspanning en geluk. Want geluk is de afwezigheid van weerstand tegen dit moment.


Word gelukkig en geniet van je leven!

Je goed voelen is het belangrijkste doel in je leven. Toch zitten weinig mensen echt lekker in hun vel. Wil je je weer fantastisch voelen? Wil je weer echt genieten van je leven? Voel je dan 100% beter met deze online training!

Ja, ik wil meer genieten van het leven

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek