Worden al je gedachten werkelijkheid?

Veel mensen geloven in de Wet van Aantrekkingskracht: Je trekt in de werkelijkheid aan wat je in je gedachten hebt besloten. Dus wat je denkt, wordt waar. Klinkt fantastisch nietwaar? Je hoeft het alleen maar de wensen en hoppa – zo gebeurt het ook! Of je hierin gelooft of niet, dat laat ik helemaal aan jou over. Maar klopt dit wel? En als het niet werkt, doe je dan iets verkeerd?

De belofte van aantrekkingskracht.

Werkt deze Wet van Aantrekkingskracht altijd? Helaas niet. Sommige mensen visualiseren zich suf, denken altijd aan hun doelen, geloven in een universum dat hen helpt en… krijgen toch niet wat ze willen. Anderen zijn hier helemaal niet mee bezig en lijken alles te krijgen wat ze wensen. Dus de vraag is: worden je gedachten wel altijd de werkelijkheid?

Nee, natuurlijk niet. Denken dat al je gedachten werkelijkheid worden, is geen denken, maar magisch denken. Het is geloven in een fantasie die niet per se in de werkelijkheid ook uitkomt. Voordat je denkt “Jee, dat is wel erg teleurstellend, ik dacht net dat ik het ei van Columbus had gevonden!”, laten we eens onderzoeken wat voor effect gedachten wèl hebben.

Wanneer gedachten werkelijkheid worden:

Je gedachten hebben een grotere kans om werkelijkheid te worden, naarmate:

1. Ze realistischer zijn. (Dus geloven dat je kunt vliegen is een fantasie, geloven dat je van baan kunt veranderen is realistischer.)
2. Je er meer in gelooft. (Als je niet gelooft dat je iets kunt, ga je het ook niet proberen. Als je wèl gelooft dat je iets kunt, neem je de stappen die ervoor nodig zijn om het te bereiken.)
3. Je er actiever aan denkt. (Als ik me focus op een nieuwe woning, is de kans dat ik die vind, waarschijnlijker dan als ik er niet aan denk.
4. Er geen tegenovergestelde gedachten zijn. (Als ik denk dat ik iets waard ben, wordt het waarschijnlijker dan als ik tegelijkertijd óók geloof dat ik er geen recht op heb.)
5. Je actie onderneemt. (Als ik denk aan een ijsje terwijl ik thuis blijf zitten, gebeurt er niets – totdat ik naar een ijssalon loop en mijn bestelling plaats).


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Het verschil tussen magisch denken en de realiteit.

Toch blijft de vraag over: worden al mijn gedachten altijd de werkelijkheid? Nee, ook al volg je alle vijf deze voorwaarden, dan nog is er geen garantie. Als gedachten altijd de werkelijkheid worden, dan zou iedereen rijk en gezond zijn en niemand arm of ziek. Zie je het verschil tussen magisch denken en de realiteit?

Er is één belangrijk nadeel aan magisch denken. Als je gelooft dat al je gedachten werkelijkheid worden, dan zit je continu in je hoofd. Dat zie je soms met mensen die heel actief bezig zijn met de Wet van Aantrekkingskracht: Ze visualiseren, wensen, hopen, herhalen en affirmeren tot ze er bij neer vallen. Dat is helemaal prima, maar dat alles betekent wel dat het nooit rustig is in je bovenkamer…

Is jouw ego ooit tevreden?

Bovendien ben je daarmee erg bezig met je ego – en het ego is nooit tevreden! Er is altijd wel iets meer te wensen of te bereiken. Ik heb het ook jarenlang gedaan, totdat ik erachter kwam dat dit wel héél veel energie kost. Wat is er mis met gewoon tevreden te zijn? Wat is er mis met leven in het nu? Waarom willen we altijd meer?

Kunnen we wat afstand nemen van die fantasie in ons hoofd (er ontbreekt iets aan mijn leven) – en die vervangen voor de werkelijkheid om ons heen (het is goed zo)?

Eén grote psychedelische trip.

Gedachten worden vaak niet de werkelijkheid – gelukkig maar! Als je denkt aan een lantarenpaal, staat die niet plotseling voor je neus. Als je denkt aan een ziekte, dan overkomt je dat niet meteen. Nu denk ik heel hard dat ik plotseling Chinees kan schrijven….en nu typ ik gewoon in het Nederlands verder. Er gebeurt … niets.

Dat geldt ook voor positieve gedachten: Hoe vaak heb je gehoopt dat je de loterij zou winnen? En hoe vaak is dat gebeurd? Dat ligt echt niet aan het feit dat je ‘niet-goed-genoeg’ hebt gevisualiseerd. Het ligt aan het feit dat je gedachten niet automatisch uitkomen. Dat is goed nieuws. Als al je gedachten direct werkelijkheid zouden worden, dan zou je leven één grote psychedelische trip worden!

Hebben je gedachten dan wel enig effect?

Ja, gedachten beïnvloeden je gevoel. Wat je ook denkt, het beïnvloedt onmiddellijk je stemming. En die stemming bepaalt wat je doet of kiest. En wat je doet, bepaalt het resultaat dat je krijgt. Dus je gedachten bepalen indirect de werkelijkheid in je leven. Niet op een magische manier, maar op een heel realistische manier.

Je stemming is dus enorm belangrijk! En globaal heb je twee soorten stemmingen: Je voelt je goed, vrij, ontspannen, gelukkig. Of je voelt je slecht, opgesloten, gespannen en ongelukkig. Dit gevoel bepaalt dus je keuzes, acties en resultaat. En je gevoel wordt rechtstreeks veroorzaakt door wat je denkt. Dus wees voorzichtig wat je denkt!

Zorg er dan ook voor dat je je nu goed voelt, dan heb je de belangrijkste stap genomen. Zorg voor ontspanning en innerlijke rust, dan heb je de bron van je keuzes en acties te pakken. Misschien dat niet alle gedachten werkelijkheid worden, maar al je gedachten voel je wèl – positief of negatief. Als je je nu goed voelt, dan komt de toekomst ook wel in orde!

Wil je meer ontspanning en innerlijke rust? Bestel dan deze e-cursus:


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Positief denken – Zet jezelf op een mentaal dieet

Waarom loop jij jezelf voorbij?

De 3 beste gedachten voor een ontspannen leven

 • Magnifiek helder uitgelegd. Fleurt mijn maandag helemaal op. Oef! Ik mag terug denken wat ik wil. Gedachten zijn maar gedachten. Het is wat ik ermee doe. Ik laat de negatieve voorbij waaien en zeg er dag tegen. De zinvolle komen meestal wel terug en groeien uit tot een idee dat ik dan in de realiteit kan gaan aanpakken.

  Dank voor het artikel, ik worstel effectief soms met dat ’the-secret-denken’, maar wordt er niet bepaald gelukkiger van. Ik zit dan continu in mijn hoofd te malen of ik het allemaal juist doe. Terwijl het me zinvoller lijkt echte stappen te zetten in de realiteit.

  • Beste Wim,

   Graag gedaan en fijn dat te horen :)

   Als je ergens niet gelukkiger van wordt, stop er dan mee of pas het aan.
   Een goed gevoel is je intern kompas dat je precies vertelt of je op de goede weg bent :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Miranda schreef:

  Klopt helemaal. Is allemaal so true wat je zegt, maar wat als negatief denken het enige is wat je kent? Als je chronisch depressief bent al vanaf je tienerjaren. En je al heel veel hulpverleners voorbij hebt zien komen, maar niets echt helpt? Ik wil heel graag anders, maar het lukt niet. Het heeft ook niets te maken met wilskracht, het leven is voor mij 1 grote worsteling……

  • Beste Miranda,

   Chronische depressie is niet mijn expertise, noch die van coaching in het algemeen. Het is meer het domein van psychologen en psychotherapeuten. Dus ik zou je hier een helder antwoord op willen geven, maar dan ga ik voorbij aan het feit dat ik hier geen ervaringskundige in ben. Zonder ervaring wil ik liever geen advies geven. Dus rest mij je veel succes te wensen….

   Vriendelijke groet,
   Frank

  • Anoniem schreef:

   Hallo Miranda,
   Ik was ook vanaf mijn jongste jeugd depressief. Maar heb de cursus van Frank gevolgd: zonder zorgen en stress. En consequent uitgevoerd. En ik ben er vanaf. Het heeft mij een jaartje gekost en ik moet nog steeds alert blijven om positief te blijven.
   In mijn geval was het actie op overheersende mensen. Allemaal op afstand houden en focus op wat ik wel wilde. Niet makkelijk, maar gelukt. Dus waarom zou het jou niet lukken. Ik denk dat wat jouw probleem ook is, pak het aan of accepteer het. Dus volg de cursus van Frank. Je krijgt er tevredenheid en rust voor terug.
   Groetjes En succes, Dinette

 • Gelukkig worden gedachten niet allemaal werkelijkheid, anders was mijn leven nu een nachtmerrie want ik dacht een tijdje terug alleen maar negatief. Bij mij werkt de wet van aantrekkingskracht anders, doen wat goed voelt en daar dan meer van doen (zoals je in je andere artikel beschreef) dat werkt wel, en inderdaad alleen als het realistisch is. Ik gebruik bij dit soort dingen vaker me intuïtie dan gedachten of fantasie haha! Gewoon doen waar je vrolijk van word en de rest zien we dan wel is mijn motto, genieten!

 • Hoi Frank,

  We kunnen elkaar absoluut de hand schudden, ik ben het helemaal met je eens. Op één ding na: de Wet van de Aantrekkingskracht, die werkt altijd. Alleen zijn veel mensen misleid, inderdaad in magisch denken. En het zijn ook heel veel dingen die je zou moeten doen, om die “magische miljoen euro” (om maar een voorbeeld te noemen) aan te trekken. Alleen al de spanning die al die inspanningen je kosten, zorgt ervoor, dat je die miljoen nooit zult ontvangen. De LOA reageert op je vibratie. Je energie. En ja, je gedachten zijn belangrijk, die beïnvloeden hoe je je voelt en dus ook je energie. Maar details als die “miljoen euro”, zo goed kunnen we nu ook weer niet toveren ;-)

  Ik heb geleerd, na veel vallen en opstaan, dat het enige waar ik me mee bezig hoef te houden, is zo gelukkig en liefdevol mogelijk in het leven te staan, te vergeven (voor mezelf) en los te laten, wat mijn belangen niet dient. Me niet als een afgescheiden eiland te voelen, maar onderdeel van het geheel. Hier streef ik naar, ik ben mens en kan me enorm ergeren en irriteren zo nu en dan, boos worden, etc. Dus het lukt heus niet altijd. Maar ook dat accepteer ik, ik hou van mezelf en ik weet dat ik niet in staat ben om over vijf minuten vloeiend Arabisch te spreken. Dat gaat geleidelijk aan. Zo ook met streven naar zoveel mogelijk geluk in je leven.

  Naarmate ik er beter in wordt merk ik, dat alles veel meer vanzelf gaat. Ik ben hoe dan ook dankbaar voor alles wat ik NU om me heen heb, incl. de zaken waarvan ik nu misschien denk, dat ik ze niet wil. Niets is er zonder reden. De ergste shit, kan later je beste leerschool blijken te zijn, dus een zegening voor je leven.

  Ik vind mijn kleine huisje helemaal fantastisch, zonder poespas, eenvoudig, en ik ben gelukkig. Ik weet dat ik alles al heb wat ik nodig heb. En wat er eventueel nog als cadeautje bij komt, dat verwelkom ik. Maar het is niet nodig om NU gelukkig te zijn.

  Mooi blog, Frank, ik hoop dat het velen aan het denken zal zetten! Ik wens je een goed weekend!

  Anja

  • Beste Anja,

   Inderdaad, de moeilijkste momenten zijn vaak de beste leerschool :)

   “Ik heb geleerd, na veel vallen en opstaan, dat het enige waar ik me mee bezig hoef te houden, is zo gelukkig en liefdevol mogelijk in het leven te staan, te vergeven (voor mezelf) en los te laten, wat mijn belangen niet dient.”
   Dat is ook mijn levenshouding: zoveel mogelijk dingen doen die je gelukkig maken en de rest zoveel mogelijk loslaten: een heel kort, maar zeer effectief recept voor een gelukkig leven :)

   Veel succes en plezier met al je ontdekkingstochten!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >