Ik ben jaloers op anderen

Waarschuwing! Als je stopt met negatief denken over anderen, dan loop je de kans dat je leven ingrijpend verandert. Je krijgt veel meer energie, omdat je die niet meer verspilt met denken aan vervelende mensen of nare situaties. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat je je véél beter gaat voelen. Die beslissing is geheel voor eigen risico. Dus weet waar je aan begint!

Sommige mensen wil je het liefst … grrrrrah!

Je weet precies wie ik bedoel, nietwaar? Die ex die je bedroog, die collega die alles beter wist, die vriend die altijd zeurde, die vriendin die over je roddelde, dat familielid die je voorloog, die baas die over je heen liep en die kennis die je oplichtte.

Denk eens aan al die malloten…

Ga nu terug in herinnering tot je lagere school en sta even stil bij al die mensen waar je slechte herinneringen aan hebt. Voeg daarna de mensen toe die je nu nog steeds tegenkomt en die je niet kunt luchten of zien. Nu heb je een mooie verzameling hopeloze figuren in je hoofd. Wat moet je nu met al deze mensen?

Het antwoord is … helemaal niets.

Wat moet je met deze mensen?

Nul, nada, zip, niente, niks. Dit artikel gaat niet over hen, het gaat over jou. En als je jezelf lief hebt, dan stop je ermee negatief over anderen te denken. Niet in hun belang, maar in jouw belang. Niet omdat zij minder erg zijn, maar omdat jij je dan beter voelt…

Hier zijn 3 goede redenen om te stoppen met negatief denken over anderen:

1. Je geeft de controle uit handen.

Als je je slecht voelt omdat je negatief over een ander denkt, dan bepaalt die ander dus hoe jij je voelt. Klinkt dat als een gezond plan? Ik ken genoeg mensen die nog regelmatig bezig zijn met wat hun ex jaren geleden verkeerd heeft gedaan. Die ex is allang weg en denkt waarschijnlijk geen seconde meer over hen na.

Waarom tijd verspillen aan iemand die jou niet zo belangrijk vindt? Waarom je mentale gezondheid uit handen geven? Waarom laat je je stemming bepalen door iemand anders? Waarom geef je iemand die macht? Alsof je touwtjes aan je ledematen hebt en een ander vraagt om je daarmee te sturen…


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Relaties Verbeteren.
Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Jaren geleden besloot ik om dat nooit meer te laten gebeuren. Mijn voornemen was: “Niemand – behalve ikzelf – bepaalt hoe ik me voel. Wat er ook gebeurt, wat iemand ook zegt: alleen ik bepaal hoe ik mij wil voelen.” En als je negatief over iemand denkt, bepaalt wat iemand vroeger deed hoe jij je nu voelt. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Dus laat dat los…

2. Denken over iets dat niet verandert, is nutteloos.

Wat helpen al die negatieve gedachten over andere mensen? Gaat iemand zich plotseling anders gedragen omdat jij aan hen denkt? Gaat iemand zich na tien jaar verontschuldigen omdat jij nog steeds peinst over wat ze vroeger hebben gedaan? Natuurlijk niet.

Als je de illusie hebt dat je gedachten iets gaan veranderen, dan geef je die gedachten veel te veel macht. Ik kan je dat direct bewijzen: Wacht even tien tellen … Klaar? Mooi! In de tussentijd heb ik gedacht hoe leuk het zou zijn dat je mij een vakantie naar Bali cadeau doet. En heb je dat ook gedaan? Nee? Hè, verdorie! Wacht even, dan probeer ik er nòg een keer aan te denken….

Denken over iets dat niets verandert, is zonde van je tijd. En mensen veranderen niet omdat wij toevallig over ze denken. Dus stop daarmee en besteed je tijd beter. Bijvoorbeeld door voortaan voor leukere mensen te kiezen in je leven. Bijvoorbeeld door de volgende keer te zeggen wat je dwars zit. Bijvoorbeeld door dit artikel te lezen.

3. Door positiever over anderen te denken, denk je ook positiever over jezelf.

Hoe beter je in je vel zit, hoe meer je openstaat voor positieve mensen. Hoe minder je jezelf veroordeelt, hoe minder je anderen veroordeelt. Hoe makkelijk je bent voor jezelf, hoe meer je accepteert van anderen. En andersom geldt het natuurlijk ook: Hoe kritischer je bent op anderen, hoe kritischer je bent op jezelf.

Doe jezelf een lol en stop met kritisch te zijn. Stop met negatief denken over anderen. Je wordt er geen ontspannender of aardiger mens door. Elke keer als het je lukt iets positiefs te vinden over een ander, maak je het ook makkelijker positief te zijn over jezelf. Elke kaar als je stilstaat bij de fouten van een ander, zie je ook automatisch de fouten bij jezelf. Negatief denken over anderen, leidt tot negatief denken over jezelf!

Mensen denken zelf altijd dat ze het goed doen.

Weinig mensen zijn in staat om bewust anderen te schaden. De meeste mensen willen het liefst goed zijn en doen. Dat slaapt gewoon beter… Dus wat een ander je ook aan heeft gedaan, in hun eigen ogen deden ze waarschijnlijk het juiste. Natuurlijk niet in jouw beleving, maar wel in hùn beleving. In die beleving waren hun daden logisch en bedoelden ze het niet slecht.

Wat moet je dan doen als je niet meer negatief over anderen denkt?

Denk zo min mogelijk negatief over anderen en je wereld wordt direct een stuk vrolijker. Je kunt me vertellen dat jouw verhaal een uitzondering is, omdat jij iemand kent die echt héél erg vervelend is geweest. Maar dan nog zal ik je antwoorden dat je in je eigen belang dat los zult moeten laten. Hoe lief heb je jezelf? Daar gaat het om!

Focus op het positieve in mensen. Focus op gezonde relaties en laat degenen die een slechte invloed op je hebben gewoon los. Neem afscheid en kijk nooit meer om. Neem vooral ook mentaal afscheid. Ga er niet meer over nadenken, want je kunt toch niets meer ongedaan maken. Beperk je gedachten tot leuke mensen en leuke situaties. Je tijd om te denken is beperkt, dus dan kun je maar beter aan wat fijns denken!

En als je je energie in positieve relaties wilt steken, bestel dan deze e-cursus:


Wil je betere relaties?

Volg deze online training en los je relatieproblemen direct op!

Ja, ik wil mijn relaties verbeteren

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt