Waarom je nooit negatief moet denken over anderen

Waarschuwing! Als je stopt met negatief denken over anderen, dan loop je de kans dat je leven ingrijpend verandert. Je krijgt veel meer energie, omdat je die niet meer verspilt met denken aan vervelende mensen of nare situaties. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat je je véél beter gaat voelen. Die beslissing is geheel voor eigen risico. Dus weet waar je aan begint!

Sommige mensen wil je het liefst … grrrrrah!

Je weet precies wie ik bedoel, nietwaar? Die ex die je bedroog, die collega die alles beter wist, die vriend die altijd zeurde, die vriendin die over je roddelde, dat familielid die je voorloog, die baas die over je heen liep en die kennis die je oplichtte.

Denk eens aan al die malloten…

Ga nu terug in herinnering tot je lagere school en sta even stil bij al die mensen waar je slechte herinneringen aan hebt. Voeg daarna de mensen toe die je nu nog steeds tegenkomt en die je niet kunt luchten of zien. Nu heb je een mooie verzameling hopeloze figuren in je hoofd. Wat moet je nu met al deze mensen?

Het antwoord is … helemaal niets.

Wat moet je met deze mensen?

Nul, nada, zip, niente, niks. Dit artikel gaat niet over hen, het gaat over jou. En als je jezelf lief hebt, dan stop je ermee negatief over anderen te denken. Niet in hun belang, maar in jouw belang. Niet omdat zij minder erg zijn, maar omdat jij je dan beter voelt…

Hier zijn 3 goede redenen om te stoppen met negatief denken over anderen:

1. Je geeft de controle uit handen.

Als je je slecht voelt omdat je negatief over een ander denkt, dan bepaalt die ander dus hoe jij je voelt. Klinkt dat als een gezond plan? Ik ken genoeg mensen die nog regelmatig bezig zijn met wat hun ex jaren geleden verkeerd heeft gedaan. Die ex is allang weg en denkt waarschijnlijk geen seconde meer over hen na.

Waarom tijd verspillen aan iemand die jou niet zo belangrijk vindt? Waarom je mentale gezondheid uit handen geven? Waarom laat je je stemming bepalen door iemand anders? Waarom geef je iemand die macht? Alsof je touwtjes aan je ledematen hebt en een ander vraagt om je daarmee te sturen…


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Jaren geleden besloot ik om dat nooit meer te laten gebeuren. Mijn voornemen was: “Niemand – behalve ikzelf – bepaalt hoe ik me voel. Wat er ook gebeurt, wat iemand ook zegt: alleen ik bepaal hoe ik mij wil voelen.” En als je negatief over iemand denkt, bepaalt wat iemand vroeger deed hoe jij je nu voelt. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Dus laat dat los…

2. Denken over iets dat niet verandert, is nutteloos.

Wat helpen al die negatieve gedachten over andere mensen? Gaat iemand zich plotseling anders gedragen omdat jij aan hen denkt? Gaat iemand zich na tien jaar verontschuldigen omdat jij nog steeds peinst over wat ze vroeger hebben gedaan? Natuurlijk niet.

Als je de illusie hebt dat je gedachten iets gaan veranderen, dan geef je die gedachten veel te veel macht. Ik kan je dat direct bewijzen: Wacht even tien tellen … Klaar? Mooi! In de tussentijd heb ik gedacht hoe leuk het zou zijn dat je mij een vakantie naar Bali cadeau doet. En heb je dat ook gedaan? Nee? Hè, verdorie! Wacht even, dan probeer ik er nòg een keer aan te denken….

Denken over iets dat niets verandert, is zonde van je tijd. En mensen veranderen niet omdat wij toevallig over ze denken. Dus stop daarmee en besteed je tijd beter. Bijvoorbeeld door voortaan voor leukere mensen te kiezen in je leven. Bijvoorbeeld door de volgende keer te zeggen wat je dwars zit. Bijvoorbeeld door dit artikel te lezen.

3. Door positiever over anderen te denken, denk je ook positiever over jezelf.

Hoe beter je in je vel zit, hoe meer je openstaat voor positieve mensen. Hoe minder je jezelf veroordeelt, hoe minder je anderen veroordeelt. Hoe makkelijk je bent voor jezelf, hoe meer je accepteert van anderen. En andersom geldt het natuurlijk ook: Hoe kritischer je bent op anderen, hoe kritischer je bent op jezelf.

Doe jezelf een lol en stop met kritisch te zijn. Stop met negatief denken over anderen. Je wordt er geen ontspannender of aardiger mens door. Elke keer als het je lukt iets positiefs te vinden over een ander, maak je het ook makkelijker positief te zijn over jezelf. Elke kaar als je stilstaat bij de fouten van een ander, zie je ook automatisch de fouten bij jezelf. Negatief denken over anderen, leidt tot negatief denken over jezelf!

Mensen denken zelf altijd dat ze het goed doen.

Weinig mensen zijn in staat om bewust anderen te schaden. De meeste mensen willen het liefst goed zijn en doen. Dat slaapt gewoon beter… Dus wat een ander je ook aan heeft gedaan, in hun eigen ogen deden ze waarschijnlijk het juiste. Natuurlijk niet in jouw beleving, maar wel in hùn beleving. In die beleving waren hun daden logisch en bedoelden ze het niet slecht.

Wat moet je dan doen als je niet meer negatief over anderen denkt?

Denk zo min mogelijk negatief over anderen en je wereld wordt direct een stuk vrolijker. Je kunt me vertellen dat jouw verhaal een uitzondering is, omdat jij iemand kent die echt héél erg vervelend is geweest. Maar dan nog zal ik je antwoorden dat je in je eigen belang dat los zult moeten laten. Hoe lief heb je jezelf? Daar gaat het om!

Focus op het positieve in mensen. Focus op gezonde relaties en laat degenen die een slechte invloed op je hebben gewoon los. Neem afscheid en kijk nooit meer om. Neem vooral ook mentaal afscheid. Ga er niet meer over nadenken, want je kunt toch niets meer ongedaan maken. Beperk je gedachten tot leuke mensen en leuke situaties. Je tijd om te denken is beperkt, dus dan kun je maar beter aan wat fijns denken!

En als je je energie in positieve relaties wilt steken, bestel dan deze e-cursus:


Wil je je relaties verbeteren?

Volg dan deze online Cursus Betere Relaties.

Geef je grenzen aan – en los je relatieproblemen op. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Jouw cursus is zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het geeft me veel voldoening – en het werkt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank. Download het gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.


Ook leuk om te lezen:

Wees niet bang om raar of anders te zijn

Grenzen aangeven in relaties

Verbeter je relatie – 7 tips

 • Ronald schreef:

  Waarheid als een koe weer Frank. Soms zou je willen dat je gevoel eens wat gemakkelijker achter je rationaliteit gaat staan. Ik kan hier wel weer iets mee. Bedankt voor het delen.

  • Graag gedaan Ronald,

   Inderdaad, gevoel en verstand zijn continu bezig om elkaar te overtuigen dat ze gelijk hebben :)

   Vriendelijke groet
   Frank

 • Beste Frank, ik ben het hier roerend mee eens en leer elke dag.
  Een puntje waar ik dan soms wel tegen aan loop; stel ik kom in een situatie waarvan ik denk dat vind ik niet zo tof, BV een opmerking van iemand. Dan denk ik laat gaan het zegt meer over de ander, maar tegelijkertijd kan het ook opluchten om toch even van je te laten horen. Anders blijft het zo sudderen. Je kan toch niet om alles maar glimlachen of bij een ander laten liggen? Waar ligt dat kantelpunt volgens jou?
  Gr Inge

  • Beste Inge,

   Dat is een hele goede vraag :)

   Ik denk dat dit kantelpunt bij iedereen weer anders ligt en ook verschilt per sitatie.
   De ene persoon heeft meer krediet en is je dierbaarder dan de andere.
   Wanneer moet je het van je af wuiven en wanneer moet je er iets van zeggen?

   Wel, mijn idee is dat je (bewust of onbewust) mensen ook leert hoe ze met jou om moeten gaan.
   Dus als het een rechtstreekt verwijt of een (bewust) negatieve opmerking over jou als persoon is, dan kun je daar zeker wat van zeggen,
   want anders het je de kans dat dit soort opmerkingen vaker voorkomen.

   Maar alles wat iemand gelooft over de wereld, over bepaalde situaties of over zichzelf, ach, dat is niet onze verantwoordelijkheid.
   Dat soort opmerkingen laat ik altijd voorbijgaan, want iedereen mag denken wat hij/zij wil.

   Persoonlijk ligt mijn kantelpunt dus bij bewust negatief zijn tegenover een ander.
   Maar bepaal het altijd voor jezelf, dat is altijd het beste :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   • Anoniem schreef:

    Dank je wel! Kan ik wat mee.

    Gr Inge

 • Andrea schreef:

  Dit stukje komt voor mij als geroepen. Zelfs meer dan een jaar na mijn scheiding kan ik nog steeds erg in de knoop liggen met mijn (negatieve) gedachten over mijn ex-man, terwijl ik verstandelijk dondersgoed weet dat ik het los moet laten om verder te kunnen met mijn eigen leven.
  Ik geef al mijn energie weg aan iemand die het eigenlijk niet meer waard is. Maar helemaal los komen is ook lastig aangezien we samen een dochter hebben. Ik zie hem nog zeker 2 keer per week en krijg dus ook het een en ander mee van zijn leven waar ik helemaal niet op zit te wachten.
  Ik heb dus inderdaad het gevoel dat hij bepaalt hoe ik me voel en dat ik maar mee moet hobbelen met zijn leven en alles maar moet accepteren wat hij doet en laat, maar makkelijk is dat niet en dingen blijven vaak lang in mijn hoofd malen (zeker een vrouwelijke eigenschap? haha). Ik wil me ook graag weer happy en positief voelen, maar het lukt me niet zo goed door de negatieve gedachtes die ik maar niet kwijt lijk te raken. Het is inderdaad een nutteloze, tijd- en energievretende bezigheid en het wordt tijd dat ik dat eens onder ogen ga zien.

  • Beste Andrea,

   Dat zijn mooie inzichten :)
   Inderdaad, waarom zou je energie en goede gevoel ‘uit handen geven’?

   Het is iets makkelijker negatieve gedachten kwijt te raken als je al je aandacht richt op positieve dingen.
   Dat klinkt als een open deur, maar is het niet. Dit artikel geeft je meer inzicht:
   https://www.newstart.nl/blog/de-ongelofelijke-kracht-van-je-focus/

   Veel succes!

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Yvonne schreef:

  Door negatief over iemand anders te denken en dat kan iets kleins zijn word ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. En ik merk wat het met mij doet. Mijn actie is ik gooi het over een andere boeg. Ik laat de persoon in zijn waarde, voor zover het lukt. Om te voorkomen bij de persoon wat te willen veranderen is het beter dat ik daar anders mee om ga. Mij om het even wat dat moet zijn als het maar geen negatief denken is. Ik wil het ook niet zo ver laten komen dat iemand anders ervoor zorgt dat ik mij daardoor slecht ga voelen. En daar ben ik wel van bewust. Actie : afleiding zoeken om het te vergeten.
  En altijd handig om dit artikel dan weer te raadplegen.

  • Beste Yvonne,

   “Mij om het even wat dat moet zijn als het maar geen negatief denken is”
   Inderdaad, negatief denken werkt het slechts van alle opties…

   Dus afleiding is een prima manier om je focus weer positief te maken :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Marleen schreef:

  Er is weer weinig aan toe te voegen Frank behalve misschien als het nog heel vers is. Dan vind ik het toch nog moeilijk om er niet over na te denken merk ik. :-)

  Erg bedankt weer voor je fijne artikel!

  Groetjes, Marleen

 • Mathilde schreef:

  Doorgaans lukt mij het prima om alleen met mensen om te gaan die positief zijn en vermijd ik nare negatieve mensen die je deze nare gevoelens/gedachten kunnen geven. Maar wat als deze persoon iemand is waar je afhankelijk van bent. Ik werk voor hem en daardoor kan ik niet altijd mijn onvrede uiten wat tot gevolg heeft dat ik dagelijks met zijn negativiteit moet dealen. In deze tijd moet je al blij zijn dat je werk hebt dus een andere baan zoeken is niet echt een optie.
  Hoe moet ik dat dan uitschakelen zodat het niet aan me vreet?

  Vriendelijke groet,
  Mathilde

  • Beste Mathilde,

   Tja, afhankelijk veroorzaakt tal van situaties waar je niet om hebt gevraagd,
   dus op lange termijn is het zoeken van meer zelfstandigheid (of iemand waar je fijner mee omgaat) de beste optie.
   Het kan lang duren, maar als je zoekt, zul je het uiteindelijk vinden :)

   Maar eerst kun je nog iets anders proberen. Lees in dit artikel eens hoe een ander het heeft aangepakt:
   https://www.newstart.nl/blog/positief-zijn-is-besmettelijk/

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Bedankt voor je blog. Daar zit werk in. Zinvol en leerzaam.

  • Beste Aafke,

   Graag gedaan :)

   Er is altijd nog wat werk te doen… Wel stoppen voordat je perfect wordt :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

 • Bedankt! Fijn om weer even bij mijn eigen gedrag stil te staan en hoe ik nog beter met mezelf en anderen om kan gaan!

 • Lucinda schreef:

  Hoi Frank,

  Bedankt weer voor je artikel!

  Waar ik tegenaan loop, is dat mensen over het algemeen zo weinig interesse hebben in elkaar. Ik ben vaak geïnteresseerd in mensen, onthou altijd van alles maar ik krijg zo weinig terug van mensen. Ik weet dat je mensen niet kunt veranderen maar alleen jezelf of hoe je tegen dingen aankijkt. Maar het voelt soms als een teleurstelling. Dan denk ik: waarom vragen ze nou niet even hoe het met mij gaat? Of verwacht ik teveel?Soms vertel ik ook dingen over mezelf en dan komt er soms wel een gesprek. Ik wil niet in de teleurstelling blijven hangen maar hoe laat ik dat los? Je hebt eerder iets geschreven over de overeenkomsten tussen mensen. Dat ons DNA voor ong. 95% overeenkomt en dat we eigenlijk allemaal hetzelfde willen. Liefde, aandacht, goede gezondheid, fijne baan, enz. Ik oefen ook hierin, om hier bewust aan te denken als ik me teleurgesteld voel. Maar het is niet makkelijk….. Heb je nog een tip?

  groetjes Lucinda

  • Beste Lucinda,

   Graag gedaan!

   Normaliter zou ik zeggen: luister beter naar wat een ander zegt als je meer contact met andere mensen wil maken.
   Maar jij doet dat al – heel goed – niets aan veranderen :)

   Ik deel je mening dat veel mensen niet zo geïnteresseerd zijn in anderen en vooral bezig met zichzelf.
   Om geïnteresseerd te kunnen zijn in anderen, moet je je eigen navelstaren kunnen ontstijgen en dat lukt meestal pas als je je lekker in je vel zit.
   En dàt lukt meestal pas als je op veel gebieden de juiste balans hebt gevonden.
   Mensen die die balans nog niet hebben gevonden en daardoor zichzelf niet kunnen ‘overstijgen’ om geïnteresseerd in jou of mij te zijn,
   val weinig te verwijten. Het is zoals het is – ze hebben op dit moment andere prioriteiten.

   Gelukkig blijven er genoeg leuke en geïnteresseerde mensen over waar we onze energie in kunnen steken! Mijn suggestie zou dan ook zijn om inderdaad niet te veel te verwachten van mensen die niet geïnteresseerd in je zijn en je aandacht te richten op de ‘happy few’ die zien hoe interessant je bent :)

   Veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   • Lucinda schreef:

    Hoi Frank,

    Bedankt voor je reactie en fijn dat je het begrijpt.

    Het is weer de balans zoeken he? Ik blijf het lastig vinden om mezelf te blijven. Als iemand weinig tot niet geïnteresseerd is, denk ik: ‘bekijk het maar, ik vraag niets meer aan jou’. Dan word ik stil en dat valt dan weer op. En ik weet dat er écht mensen zijn die wel de moeite nemen om iets te vragen maar in mijn (werk)omgeving zijn dat er héél weinig. Ik wil me graag verbinden met de mensen om me heen maar het lukt me vaak niet en dat geeft een eenzaam gevoel.
    Misschien wil ik teveel verdieping op dat moment, ik weet t niet. Maar dat de maatschappij veranderd is, vind ik best erg…..

    groetjes Lucinda

    • Beste Lucinda,

     Inderdaad, balans is het toverwoord in alles :)

     Er ziin twee mensen voor nodig om een verbinding te maken, je kunt het helaas niet alleen doen…
     Breng je focus weer naar het ontmoeten van (nieuwe mensen) waar je wel de diepgang mee kunt bereiken.
     Misschien eens een cursus uitproberen in iets wat je interesseert, zodat je mensen tegenkomt waar je (meer) dingen gemeen mee heb :)

     Veel succes!

     Vriendelijke groet,
     Frank

     • Lucinda schreef:

      Dank je Frank! Haha, ik heb me ongeveer 3 weken geleden ingeschreven bij ‘nieuwemensenlerenkennen.nl’.
      Ik kom daar inderdaad nieuwe mensen tegen dus wie weet. En nogmaals, bedankt voor je reacties, dat waardeer ik :-)
      groetjes Lucinda

      • Kijk, wat een ‘toeval’ Lucinda :)

       Veel succes en graag gedaan!

       Vriendelijke groet,
       Frank

 • Miranda schreef:

  Als ik dit zo lees, dan lijkt het zo makkelijk en toch lukt het mij niet. En dan ga ik negatief over mezelf denken: als het zo “simpel” is, waarom kan ik het dan niet laten? Mijn hele leven ( ben nu 47 ) voelt mijn leven als overleven en ben daar zo klaar mee! En toch lukken dit soort simpele stappen mij niet. Komt het door chronisch depressief zijn dat ik negatief denk of ben ik chronisch depressief doordat ik negatief denk. Loslaten lukt mij ( nog ) niet, helaas.?

  • Beste Miranda,

   Zie het als tandenpoetsen: je kunt niet in 1 keer dat perfect doen, zodat je de rest van je leven er klaar mee bent…
   Elke dag 5 minuten kweekt een gewoonte en een gewoonte kweekt een karakter.
   Dus mijn suggesties: verlaag je verwachtingen om dit in 1 keer te leren en begin ermee elke dag een paar minuten te oefenen. Elke stap is een stap vooruit.
   En als laatste: dat oefenen geldt ook voor het stoppen negatief te denken over jezelf – kleine stapjes maken op termijn een groot verschil…

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Wat moet ik doen ik ben negatief gemaakt Door mijn exman en hoe maak ik vrienden

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >