Ontspannen worden in 3 stappen

Als je meer wilt ontspannen, moeten we eerst ontdekken waar de bron van spanning ligt. Je kunt pas iets oplossen wat je begrijpt, nietwaar?

De volgende 3 vragen helpen je die bron te vinden. Gebruik de tips bij elke vraag om die spanning weer los te laten.

Vraag 1: Wat moet ik zo nodig van mezelf?

De eerste bron van spanning zijn je eigen hoge verwachtingen. Je moet van alles doen, maar waarom eigenlijk? Ben je niet te hard voor jezelf? Je kunt altijd meer doen, maar geeft dàt je meer ontspanning? Meestal niet. Ontspanning ontstaat door het loslaten van hoge verwachtigen die niet realistisch zijn.

Dus vraag jezelf: Wat verwacht ik van mezelf? En waarom precies? Iemand zei me ooit: “Ik verwacht dat ik de leukste ben.” Kun je voorstellen hoeveel spanning dat geeft? Er is altijd wel iemand die nòg leuker is.
“Ik blijf gewoon mezelf”, klinkt al veel ontspannender en realitischer…

Tip 1: Gun jezelf ontspanning.

Neem wat afstand van dat kritische stemmetje in je hoofd. Het geeft energie om niet alles meer te moeten. Je kunt van alles, maar wil je het wel? Daar gaat het om…

Vraag 2: Wat probeer ik te controleren?

De tweede bron van spanning is controle willen houden. Vooral over de dingen waar we weinig invloed op hebben. Anderen mensen willen veranderen of de toekomst controleren, is een recept voor spanning. Het lukt je toch niet, dus kun je dat maar beter accepteren.

De oorzaak van controle is angst. We zijn bang dat als we iets niet controleren, het fout kan aflopen. Dus vraag jezelf: Waar ben ik nu precies bang voor? Schrik niet van deze vraag, hij is ontzettend positief! Pas als je beseft wat je vreest, heb je de tweede bron van spanning ontdekt.

Ben je bang wat een ander zou zeggen? Ben je bang wat er zou kunnen gebeuren? Veel van deze dingen heb je niet in de hand – in ieder geval niet nu. In ons hoofd proberen we te controleren wat we in de werkelijkheid niet kunnen controleren. Dit besef is een van de verschillen tussen gestreste en ontspannen mensen.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Tip 2: Vertrouw op jezelf.

Vertrouw op je eigen vermogen om te gaan met de uitdagingen die op je pad komen. Want de enige oplossing voor angst is vertrouwen. Met voldoende vertrouwen in jezelf, maak je je minder druk over de dingen waar je toch geen invloed op hebt.

Vraag 3: Waar vergelijk ik mijn situaties nu mee?

De derde bron van spanning is jezelf vergelijken. Je kunt jezelf vergelijken met anderen. Maar er is altijd wel iemand die het beter doet dan jij. Je kunt je huidige situatie vergelijken met je verleden, maar waarom zou je? Vroeger is nooit beter dan nu, want je leeft nu, niet vroeger.

Het is heel moeilijk gespannen te zijn als je jezelf niet vergelijkt. Test het maar eens. Stel jezelf de vraag: Waar vergelijk ik mijn situaties nu mee? Als je spanning voelt, dan is er bijna altijd sprake van een vergelijking. Of met anderen, of met het verleden, of met je eigen ideaalbeeld…

Tip 3: Laat elke vergelijking los.

Dit heeft oefening nodig, maar met geduld gaat het je zeker lukken. Je hoeft jezelf, noch je situatie te vergelijken met wat-dan-ook. Je hoeft niet beter te zijn, je hoeft alleen jezelf te zijn.

Ontspannen leven is niet moeilijk.

Je hoeft alleen te onderzoeken waar je spanning vandaan komt. Het zijn vaak dezelfde bronnen van spanning die elke dag terugkomen. Dit noemen ze een patroon, iets dat zich herhaalt. Dat is goed nieuws! Waarom? Wel, om twee redenen:

Ten eerste zijn het niet veel patronen die spanning creëren. Het zijn er meestal slechts een paar. Dus je hoeft niet duizend dingen te veranderen.

Met deze 3 tips kun je al 90% van je stress omzetten in ontspanning en positieve energie. Als je fietsband lek is, is er meestal maar één gaatje dat je hoeft te plakken.

Eén – niet driehonderd.

Nu kun je weer verder!

Ten tweede: Een patroon dat je herkent en oplost, komt zelden terug.

Volgens de fietsmetafoor: Veel mensen blijven met een lekke band doorfietsen. Ze ontdekken nooit het gat in de fietsband. Als jij wel de moeite neemt om te onderzoeken waar je spanning vandaan komt, dan kun je het hierdoor gaan oplossen. En alles wat je oplost, komt niet meer terug!

Met de volgende online training laat je je stress en spanning los:


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Waarom is het zo moeilijk om los te laten?

Omgaan met angst – 7 tips

Omgaan met spanning – 3 manieren

 • Robert schreef:

  Ik wist niet dat ik kon ontspannen door het lezen van een de tips hierboven.
  Ik ga hier zeer zeker meer mee doen.

  • Top deze website. Het geeft je woorden aan datgene waar je mee worstelt.

 • albert schreef:

  Goed om dit artikel weer eens te lezen, erg verhelderend.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >