Hoe accepteer ik mezelf?

Hoe accepteer ik mezelf? Door te beseffen dat ik niet perfect hoeft te zijn. Door in te zien dat ik dat nooit zal worden. Door niet meer te vechten tegen mezelf. Hierdoor ontwikkel je zelfvertrouwen, rust en vrijheid.

Dit is een vraag die ik vaak krijg van cliënten: ‘Hoe accepteer ik mezelf als ik niet ben wie ik wil zijn?’ Mijn idee is: pas als je accepteert wie je bent, kun je worden wie je wilt zijn.

Zelfacceptatie is geen techniek, het is een beslissing.

Hoe accepteer je jezelf? Besluit het gewoon. Hoe doe je dat dan? Nogmaals: besluit het gewoon. Er is geen techniek die je helpt jezelf te accepteren. Oh, natuurlijk kun je 10 maal per dag zeggen: ‘Ik accepteer mezelf zoals ik ben.’ Dat kan je zeker helpen. Maar uiteindelijk is het een besluit. Je doet het of je doet het niet.

De illusie van volmaaktheid.

Waarom hebben we dan zo veel moeite om onszelf te accepteren? Gewoon te zijn wie we zijn, zonder te oordelen? Omdat we denken dat we perfect moeten zijn. We hebben een ideaalbeeld van onszelf, waar we nooit aan kunnen voldoen. Dat ideaalbeeld – we kunnen volmaakt zijn als we alles goed doen – is een illusie. Het bestaat alleen in je gedachten.


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Voel je zeker, sterk en goed over jezelf – wat er ook gebeurt. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Bestel direct – nu voor € 47


Wat houd je tegen?

Als je perfect zou zijn, zou je jezelf makkelijker accepteren. En om perfect te zijn, moet je al je vervelende gewoonten en slechte eigenschappen overwinnen. Pff, dan heb je een lange weg te gaan! Dan mag je nooit meer lui, koppig, ongeïnteresseerd, verveeld, gespannen, gemakzuchtig of onzeker zijn. Ken je iemand die dat nog nooit is geweest?

Wie je bent.

Ik schrijf het wel vaker: je bent niet de domste en niet de slimste, niet de knapste en niet de lelijkste, niet de beste en niet de slechtste. We zitten waarschijnlijk allemaal ergens in het midden. En dat is prima. Er zijn mensen die het beter doen, maar er zijn er ook velen die het slechter doen. Het is maar waar je jezelf mee vergelijkt. Hoe accepteer ik mezelf? Door de vergelijking met anderen los te laten.

Je hebt geen keuze.

Uiteindelijk heb je geen keuze. Je kunt jezelf niet ontlopen. Als je jezelf niet accepteert, ben je 24 uur per dag bij iemand die je eigenlijk niet wilt zien. Dat is geen optie. Accepteer jezelf met al je goede en slechte kanten. Met al je talenten en gebreken. Met al je vaardigheden en slechte eigenschappen. Dit is wie je bent.

Zelfacceptatie betekent niet dat je niet kunt groeien.

Sommige mensen denken: ‘Als ik mezelf helemaal accepteer, dan kom ik nooit vooruit. Dan word ik nooit wie ik echt wil zijn.’ Dat is een misverstand. Je kunt nooit uit frustratie worden wie je wilt zijn. Je groeit juist veel sneller als je jezelf accepteert zoals je bent.

Weerstand betekent achteruitgang.

Door jezelf niet te accepteren bouw je weerstand op: weerstand tegen je slechte eigenschappen. Daardoor ga je je juist meer concentreren op die slechte eigenschappen. Je vindt steeds meer punten die verbeterd moeten worden. Alles wat je onderdrukt wordt sterker. Alleen acceptatie creëert ruimte om los te laten. Door jezelf te accepteren ben je niet alleen realistisch, maar ook nog eens slim!

De kern van een gebrek aan zelfacceptatie.

Zoals met veel onderwerpen ligt de oorzaak ook op dit gebied in een gebrek aan zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is niet alleen zeker zijn over je goede eigenschappen, het is ook vrede hebben met je minder goede eigenschappen.

Ken je mensen die iedereen vertellen hoe fantastisch ze zijn? Hebben zij echt zelfvertrouwen? Of proberen ze iets te compenseren? Als je toe kunt geven dat je niet altijd fantastisch hoeft te zijn, dan heb je jezelf geaccepteerd. En daarmee komt zelfvertrouwen, rust, ontspanning en vrijheid.

Pas als je accepteert wie je bent, kun je worden wie je wilt zijn.

Ben je het daarmee eens?


Vergroot Je Zelfvertrouwen!

Volg de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen.

– Stop met zelfkritiek.
– Geloof in je eigen kracht.
– Geef je grenzen aan.

Je ontvangt:
– 13 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– 3 Geweldige eBoeken met 500 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en vergroot je zelfvertrouwen!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 47


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Yolanda L schreef:

  Jij bent degene met wie je tot je sterfbed moet leven. Dus dan kan je jezelf maar beter accepteren.

 • Kijk Yolanda, dat is nou een feit waar je niet omheen kunt :)

 • Hallo!

  Het ‘gewoon doen’ aangaande jezelf accepteren/jezelf goed genoeg vinden vind ik toch een heel rare stelling. Ik worstel daar al jaren heel erg mee. Ik zie het zo; ik kan mezelf niet accepteren omdat ik mezelf te vaak teleurgesteld heb, te vaak mee heb gemaakt dat ik blijkbaar niet goed genoeg ben. Daardoor ben ik flink uit balans geslagen, maar nu moet ik gewoon besluiten dat ik wél goed genoeg ben?? Dat is toch heel raar en totaal niet logisch? Wat zijn mijn argumenten dat ik wél goed genoeg ben dan? En hoe weet dan dat die argumenten juist zijn? Dit is iets waar ik maar niet uit kom.

  Mvg,
  Niek

 • Beste Niek,

  Jij besluit – op dit moment – om jezelf niet te accepteren omdat je vind dat je niet goed genoeg bent. Als je manieren/technieken wilt vinden om jezelf te accepteren, dan kun je eens kijken naar de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen die daar dieper op ingaat.

  De zin “Besluit het gewoon” heb ik geschreven omdat ik zie dat het uiteindelijk draait om de beslissing jezelf te accepteren. Ondanks alles. Moet je eerst in balans zijn voordat je besluit dat je goed genoeg bent? Of moet je eerst besluiten dat je goed genoeg bent en kom je daardoor vanzelf weer in balans?

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • beste niek,
  dit schrijft frank niet om je zomaar een of andere cursus aan te smeren, maar hij probeert je hiermee te helpen. ik “kon” mezelf helemaal vinden in wat je schrijft, ik ben door precies hetzelfde dilemma gegaan.. (zo kan ik het wel noemen denk ik) en nu door die cursus voel ik mezelf perfect. maar op een andere manier:D een relaxetere manier. de manier hoe je het eigenlijk diep in je hart wilt hebben wilt hebben;)
  ps. zo duur is die cursus niet;)

 • Beste Rick,

  Ik heb in mijn leven ontelbare keren het/mij positief te stemmen, iets wat maar voor korte duur hielp.
  Zomaar mezelf goed genoeg gaan vinden is iets wat bij mij dus niet werkt. Dus “zomaar” beslissen mezelf goed genoeg te vinden is dan totaal nergens op gebaseerd en daardoor kun je nergens op verder bouwen.
  Geen fundering dus. “Iets” zal mij moeten bewijzen/aantonen dat ik wél goed genoeg ben.
  Het is ook nog zo dat ik een fikse haat heb opgebouwd voor mezelf en lichaam (daar is vanalles mis mee)
  Dat maakt zoiets als beslissen “goed genoeg” te zijn een onmogelijke (zo zie/voel ik dat) opgave.

  Maar absoluut erg mooi dat het jou wél gelukt is!! Netjes!

  Mvg

 • Oei Frank, je slaat de spijker op de kop. Dit artikel is zo herkenbaar. Veel gedachten die je opnoemt en argumenten zijn zo herkenbaar. het is best confronterend wat je zegt. Ik heb me vaak afgevraagd hoe ik mezelf moet accepteren en hoe ik daarin kan groeien. Ik kan wel dat besluit maken, maar hoe dan verder? Hoe verander ik mijn gedachten?

 • Beste Jiska,

  Inderdaad, sommige inzichten kunnen behoorlijk confronterend zijn, als je er nog nooit over hebt nagedacht. Maar blijf altijd geduldig en begripvol naar jezelf toe :)

  Jezelf accepteren is inderdaad een besluit. De e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen helpt je dit besluit te maken. De cursus helpt je ook de (vaak minder positieve) gedachten over jezelf te veranderen :)

  Veel succes en met vriendelijke groet,
  Frank

 • Hoi Frank,

  Dank je wel voor je reactie. Op dit moment heb ik niet echt het geld ervoor om een e-cursus te doen i.v.m. een uitkering op dit moment. Gelukkig heb ik mijn muurtje eindelijk omlaag gedaan en iemand verteld wat ik denk en voel over mezelf. En door die gesprekken en hun hulp en de informatie op deze site kan ik weer een aantal stapjes zetten. Ik weet nu in ieder geval hoe ik een beetje vooruit moet komen. Geduld voor mezelf dat schort er nog wel eens aan :D

  Ik zat vandaag nog even na te denken over dat besluit. Als ik kijk naar een nieuwe mij en een oude mij…tja, die oude ik is minder leuk dan de nieuwe (wie ik eigenlijk ben). Vaak laat ik me weerhouden van de leuke dingen en nu besef ik dat dat helemaal niet hoeft. Ik mag doen wat ik wil. Ik probeer niet constant meer dingen te moeten van mezelf. Moeten sporten en dergelijke. Ik wil doen wat ik leuk vind. Dus ik denk dat ik bij deze besloten heb om mezelf te leren accepteren zoals ik ben :)

 • Dolseta zegt:Een terugkeer naar Love van Marianne WilliamsonHeal uw leven door Louise HayEr zijn veel, maar deze twee hebebn me geholpen in het verleden.Hoop dat dit hielp.

 • Moeilijk!
  Als je homo bent en als man van je verwacht wordt dat je stoer en mannelijk bent,verwacht men niet dat je van roze vloerbedekkking houd of van protserige meubels.
  Je kan deze niet kopen omdat iedereen je uitlacht en je ziet als miet.
  Wat doe je dan?jezelf anders voor doen.

  Ookje keuze in alle dingen of je praatgedrag of je uitten is dan een hele oogave je zit in een isolement en gevangenis.als man de wasophangen op balkon zla menig buur raar vinden ze gaan roddelen,of beeldjes neerzetten of dat je vrouwelijk overkomt terwijl je er als traditionele mqn uitziet is een hele moelijke manier om jezelf te zijn.omdat men vind dat je dan belqchelijk bent

 • hoe accepteer ik mezelf, als ik niet geaccepteerd word door anderen. Wie zegt dat de afstand niet groter word als ik dat wel doe?

 • krijg ik wel wat ik wil als ik mezelf accepteer? gunnen anderen het me dan wel? ik ben en blijf nog steeds dezelfde met dezelfde eigenschappen.

 • Beste hi,

  De mensen die je respecteren, zullen je accepteren – of jij jezelf nu accepteert of niet.
  De mensen die je niet respecteren, zullen je ook niet accepteren – wat je ook doet.

  Als de afstand tot die laatste groep groter wordt, dan kun je daar alleen maar blij mee zijn.

  Zelfacceptatie is een beslissing die alleen jij kunt maken.
  Het heeft niets met anderen te maken…

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Patrick schreef:

  Hoi Niek,

  Als ik jou was zal ik jezelf gewoon accepteren.
  En ik zal een positieve focus nemen voor de oplossing.
  De oplossing is niet moeilijk alleen wij maken het zelf zo ingewikkeld.
  Ik zal positief blijven.

 • Sophie K. schreef:

  Beste Frank,

  Ik loop nu ongeveer 2 jaar met precies deze gedachtes rond. Ik WEET dat het een complete verspilling van tijd is om constant alle dingen te benoemen die ik wil verbeteren, om constant op te zoek te gaan naar een oplossing terwijl de oplossing is om gewoon mezelf te accepteren voor wie ik ben. Ik wil heel graag een goed mens zijn en gewoon tevreden kunnen zijn met het leven zoals het is. Echter heb ik al van kinds af aan dat ik constant dingen doe, ook al wil ik ze niet doen, omdat ik vind dat dat moet en omdat ik anders ‘lui’ ben. Toegegeven, vaak heb ik eigenlijk zin om helemaal niets te doen behalve op de bank liggen en een film kijken. Maar omdat ik weet dat luiheid in mijn genen zit en dat ik ook neig tot depressie, probeer ik er alles aan te doen om actief te blijven. Bovendien vind ik sociale contacten erg belangrijk en hecht ik er veel waarde aan, maar isoleer ik mezelf heel vaak door deze gedachtes. Het lijkt alsof de gedachtes steeds vaker de overhand nemen en dit vind ik erg vervelend omdat ik merk hoe mooi het leven kan zijn wanneer ik niet mijn blik op mezelf richt. Dat is nog een probleem: mijn blik is altijd op mezelf gericht. Ik zou dit zo ontzettend graag willen veranderen alleen is het al mijn hele leven een zwak punt geweest en zou ik niet weten hoe ik dit zou moeten veranderen zonder een compleet ander persoon te worden. Heb jij advies?

  Sophie

 • Beste Sophie,

  “Mijn blik is altijd op mezelf gericht.” Dat is menselijk en normaal. Iedereen is vooral bezig met zichzelf (of iemand nu sociaal is of niet, maakt niet zo veel uit).

  “Echter heb ik al van kinds af aan dat ik constant dingen doe, ook al wil ik ze niet doen, omdat ik vind dat dat moet en omdat ik anders ‘lui’ ben.”
  Dat is de kernovertuiging die voorkomt dat je kunt ontspannen. Wie zegt dat je niet lui mag zijn? Wie zegt dat je altijd iets moet doen?

  Dus zet daar een andere overtuiging tegenover, bijvoorbeeld:

  “Ik doe wat ik leuk vind en ik mag ontspannen.”

  Klinkt dat niet veel beter?

  Zelfacceptatie van je sterke kanten is niet zo moeilijk, het gaat er juist om je ‘zwakke’ kanten te accepteren.

  Dit artikel geeft je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/moet-ik-mezelf-accepteren-of-eerst-veranderen/

  Zelfacceptatie kost tijd, dus als je hier echt verandering in wilt brengen, kun je het beste de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen volgen
  (de link staat onderaan dit en het andere artikel).

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >