Iedereen heeft behoefte aan controle. We willen allemaal meester zijn over ons leven. Wat doe je nu als je de controle kwijt bent? Als je denkt: “Dit loopt echt uit de hand – zo had ik mijn leven niet voorgesteld!” Deze 5 tips zorgen ervoor dat je de controle terugkrijgt in je leven.

1. Jij bent de oplossing.
Jij hebt je huidige situatie gecreëerd, positief of negatief. Het is je niet overkomen. Door jouw keuzes, beslissingen en acties ben je nu hier. Dat besef is voor sommigen moeilijk te bevatten. Maar het geeft ook veel vrijheid. Je kunt namelijk ook beslissen morgen ergens anders te zijn.

Wacht niet af tot situaties of mensen veranderen, maar onderneem zelf actie. Dat kun je, twijfel daar nooit aan! Als je echt wilt, kun je alles veranderen wat je niet bevalt. En daar kun je vandaag een begin mee maken.

Wat kan ik nu veranderen?

2. Bepaal wat je wilt.
Ken je die mensen die precies weten wat ze niet willen? “Ik wil niet meer doorgaan met deze baan. Ik heb geen zin meer in deze relatie. Ik wil me geen zorgen meer maken.” Maar wat willen ze dan wel? Dat is de ‘million dollar question’.

Bepaal wat je wilt bereiken. Zonder doel is een voetballer kansloos en zonder finish is een sprinter richtingloos. Bepaal het eindresultaat. Maak je niet te druk om de details: details worden vanzelf opgelost als je beweegt in de richting van je doel.

Hoe ziet de ideale situatie eruit? Wat wil ik nu echt?

3. Laat los.
Het klinkt als een paradox, maar om controle te krijgen moet je eerst loslaten. Je kunt niet alles controleren, maar je kunt wel een paar dingen controleren. Focus je op die dingen die belangrijk zijn en laat de rest los.

Het beste is om te beginnen de dingen te controleren die je daadwerkelijk kunt beïnvloeden: jezelf, je acties, je gedachten. Laat de dingen los die je niet kunt beïnvloeden: andere mensen, de economie of het weer. Laat vooral je zorgen los

Waar heb ik invloed op?

4. Heb een beetje vertrouwen in jezelf.
Het leven is als een computer: Wil je iets anders? Tik dan control-alt-delete en begin opnieuw. Weet dat elke ervaring je sterker, wijzer en vaardiger maakt. En dat je elke nieuwe ervaring meeneemt naar morgen.

Jij bent een overwinnaar. Miljoenen jaren menselijke geschiedenis hebben bewezen dat je deel uitmaakt van een ras van overlevers. Ondanks alle uitdagingen zijn we er nog steeds: jij, ik en de rest van de mensheid. Wil je een sterk, gezond en blijvend zelfvertrouwen? Bestel dan de e-cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’.

Besef ik wel dat ik dit kan als ik het echt wil?

5. Houd het simpel.
Ken je de uitdrukking ‘KISS’? Dat staat voor ‘Keep It Short & Simple.’ Als je het idee hebt dan er meerdere dingen beter kunnen, begin dan bij het belangrijkste. Ga niet zitten wikken en wegen, maar doe gewoon de eerste stap. Kort en eenvoudig. Dan de tweede stap. Weer kort en eenvoudig.

Bijna alle problemen in het leven lijken heel complex. Maar in de basis zijn ze simpel. Er is altijd een verschil – tussen hoe het is en hoe het moet zijn. Hoe kom je waar je wilt zijn? Simpel, je neemt een eerste stap. En dan nog één. Linea recta naar je doel toe. Geen omwegen, geen uitstel, geen afleiding. Zo houd je het overzichtelijk en bereik je je doel.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van hier naar daar?

Wil je meer controle? Een groter gevoel van zekerheid?
Bestel dan nu de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen omdat je hiermee leert te geloven in jezelf. Voel je zeker en sterk, in elke situatie. Ontwikkel een gezond zelfvertrouwen dat altijd bij je blijft!
“Ik heb echt heel veel aan de cursus zelfvertrouwen gehad, het heeft mijn leven echt veranderd. Ik voel me veel zekerder en durf ook meer dingen te doen. Ik sta steviger in mijn schoenen en hecht minder waarde aan wat anderen van mij denken. Het werkt!”

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp 🙂

Op jouw succes!

Frank de Moei | Newstart.nl
Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik meer dan 10.000 cursisten geholpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven. Hier vind je mijn gratis boek

5 antwoorden
 1. Willemijn
  Willemijn zegt:

  Leuk artikel! Ben zelf bezig een artikel te schrijven over controle krijgen over eetgedrag voor een blog over gezondheid (fitvoorhetleven.com), dit geeft me weer wat inspiratie!

  Beantwoorden
 2. kennenth
  kennenth zegt:

  Soms lijk het als of ik de stuur over mijn leven kwijt bent bent , ik denk dat ik me ook veel bezig houd met wat in de familie gebeurt waardoor ik ook niet meer weet welke kant ik op moet gaan . Kunt u mij aub helpen om mijn pad weer te vinden . Met vriendelijke groet . Kennet

  Beantwoorden

Laat je reactie achter

Laat je reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.