Iedereen heeft behoefte aan controle. We willen allemaal meester zijn over ons leven. Wat doe je nu als je de controle kwijt bent? Als je denkt: “Dit loopt echt uit de hand – zo had ik mijn leven niet voorgesteld!” Deze 5 tips zorgen ervoor dat je de controle terugkrijgt in je leven.

1. Jij bent de oplossing.

Jij hebt je huidige situatie gecreëerd, positief of negatief. Het is je niet overkomen. Door jouw keuzes, beslissingen en acties ben je nu hier. Dat besef is voor sommigen moeilijk te bevatten. Maar het geeft ook veel vrijheid. Je kunt namelijk ook beslissen morgen ergens anders te zijn.

Wacht niet af tot situaties of mensen veranderen, maar onderneem zelf actie. Dat kun je, twijfel daar nooit aan! Als je echt wilt, kun je alles veranderen wat je niet bevalt. En daar kun je vandaag een begin mee maken.

Wat kan ik nu veranderen?

2. Bepaal wat je wilt.

Ken je die mensen die precies weten wat ze niet willen? “Ik wil niet meer doorgaan met deze baan. Ik heb geen zin meer in deze relatie. Ik wil me geen zorgen meer maken.” Maar wat willen ze dan wel? Dat is de ‘million dollar question’.

Bepaal wat je wilt bereiken. Zonder doel is een voetballer kansloos en zonder finish is een sprinter richtingloos. Bepaal het eindresultaat. Maak je niet te druk om de details: details worden vanzelf opgelost als je beweegt in de richting van je doel.

Hoe ziet de ideale situatie eruit? Wat wil ik nu echt?

3. Laat los.

Het klinkt als een paradox, maar om controle te krijgen moet je eerst loslaten. Je kunt niet alles controleren, maar je kunt wel een paar dingen controleren. Focus je op die dingen die belangrijk zijn en laat de rest los.

Het beste is om te beginnen de dingen te controleren die je daadwerkelijk kunt beïnvloeden: jezelf, je acties, je gedachten. Laat de dingen los die je niet kunt beïnvloeden: andere mensen, de economie of het weer. Laat vooral je zorgen los…

Waar heb ik invloed op?

4. Heb een beetje vertrouwen in jezelf.

Het leven is als een computer: Wil je iets anders? Tik dan control-alt-delete en begin opnieuw. Weet dat elke ervaring je sterker, wijzer en vaardiger maakt. En dat je elke nieuwe ervaring meeneemt naar morgen.

Jij bent een overwinnaar. Miljoenen jaren menselijke geschiedenis hebben bewezen dat je deel uitmaakt van een ras van overlevers. Ondanks alle uitdagingen zijn we er nog steeds: jij, ik en de rest van de mensheid.

Besef ik wel dat ik dit kan als ik het echt wil?

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

5. Houd het simpel.

Ken je de uitdrukking ‘KISS’? Dat staat voor ‘Keep It Short & Simple.’ Als je het idee hebt dan er meerdere dingen beter kunnen, begin dan bij het belangrijkste. Ga niet zitten wikken en wegen, maar doe gewoon de eerste stap. Kort en eenvoudig. Dan de tweede stap. Weer kort en eenvoudig.

Bijna alle problemen in het leven lijken heel complex. Maar in de basis zijn ze simpel. Er is altijd een verschil – tussen hoe het is en hoe het moet zijn. Hoe kom je waar je wilt zijn? Simpel, je neemt een eerste stap. En dan nog één. Linea recta naar je doel toe. Geen omwegen, geen uitstel, geen afleiding. Zo houd je het overzichtelijk en bereik je je doel.

Hoe kom ik zo snel mogelijk van hier naar daar?

Wil je meer controle? Een groter gevoel van zekerheid?

Bestel dan nu deze e-cursus:


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

7 antwoorden
 1. Willemijn
  Willemijn zegt:

  Leuk artikel! Ben zelf bezig een artikel te schrijven over controle krijgen over eetgedrag voor een blog over gezondheid (fitvoorhetleven.com), dit geeft me weer wat inspiratie!

  Beantwoorden
 2. kennenth
  kennenth zegt:

  Soms lijk het als of ik de stuur over mijn leven kwijt bent bent , ik denk dat ik me ook veel bezig houd met wat in de familie gebeurt waardoor ik ook niet meer weet welke kant ik op moet gaan . Kunt u mij aub helpen om mijn pad weer te vinden . Met vriendelijke groet . Kennet

  Beantwoorden
 3. cokky
  cokky zegt:

  voor de kerstdagen deed ik alle kaarten in een tas. ik koos voor de eenvoud: jaren eet ik boerenkoolstamppot want bedacht ik, Jezus werd in een stal geboren bij de dieren en de herders en toen was er geen 5 gangendiner. het geeft mij rust en ik vind het ook nog heerlijk en er blijft ruimte over om te genieten van wat ik heb en aan iedereen te denken van wie in hou. Maar mijn behoefte aan rust en bezinning ging verder: ik ging slapen net als zoveel dieren die in de winterslaap gaan, Ik ging nadenken en meer begrijpen. ik deed het zachtjes aan.
  Ik kan iedereen aanraden ga niet op zomervacantie en vlieg niet ver weg. Blijf thuis (het liefst in de winter) en geniet van je rust/van je bed/van je huis. Het is een investering: je gaat veel dieper leven.

  Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.