Eerst moet ik perfect zijn, pas dan kan ik mezelf echt accepteren. Dit is een denkfout die veel mensen maken. Bovendien zijn ze bang om zichzelf helemaal te accepteren zoals ze zijn. Want dat betekent stilstand en zullen ze nooit meer verder groeien. Maar niets is minder waar. Dus wat is het geheim van zelfacceptatie en wat is de valkuil?
Wat heb je nodig om jezelf te accepteren?
Veel van mijn werk is erop gericht om mijn cliënten te helpen zich goed te voelen over zichzelf. Je goed voelen over jezelf is de basis van alles in je leven. Wat voor zin heeft het doelen na te jagen, terwijl je je niet goed voelt over jezelf? Toch zie je dat soms: mensen zijn uiterlijk succesvol, maar voelen zich leeg van binnen. Uiteindelijk hebben we doelen zodat we ons daarna goed voelen, dus waarom beginnen we niet met het laatste?
Als ik cliënten vraag wat ze nodig hebben voordat ze zichzelf accepteren, dan antwoorden ze meestal: “Ik heb geen moeite mijn goede kanten te accepteren, maar ik worstelen met mijn slechte eigenschappen. Hoe kan ik mezelf accepteren als ik lui, gemakzuchtig of introvert ben?” Ze bedoelen eigenlijk het volgende: “Als ik energieker, gedisciplineerder en extroverter was, zou ik mezelf wel accepteren.”
Ik moet eerst perfect zijn.
Maar dat is eigenlijk tegenstrijdig. Het komt erop neer dat je jezelf pas accepteert, als je iemand anders was. Is dat eigenlijk wel een uitdaging? Iedereen kan zichzelf accepteren als ze perfect zouden zijn. De kunst is juist om het te doen als je dat nog niet bent. Als je dat lukt, dan ben je op de goede weg. Zelfacceptatie creëert een blijvend zelfvertrouwen.
Hoe krijg je wat je wilt?
Download ons Gratis eBoek:
Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.
Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.
Meer dan 35.000 keer gedownload!
“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”
De meeste mensen willen dus eerst iets veranderen aan zichzelf. We willen slimmer zijn, populairder zijn, assertiever zijn, fitter zijn, enzovoort. De waslijst is lang. En als ons dat allemaal zou lukken, dan zijn we pas echt tevreden over onszelf. Zo werkt het helaas niet. Ik ken genoeg mensen die elke dag bezig zijn een ‘beter’ mens te worden. Ze komen nooit op het punt dat ze tevreden zijn. Er is altijd nog iets te verbeteren.
Een enorme valkuil.
De conclusie “Ik moet eerst veranderen – daarna kan ik mezelf accepteren zoals ik ben”, is een enorme valkuil. Het werkt eigenlijk andersom: eerst moet je jezelf accepteren zoals je bent en vervolgens kun je verder groeien. Door een gedeelte van je persoonlijkheid af te wijzen, versterk je dat gedeelte alleen maar. Als ik mezelf elke dag op de kop geef dat ik lui ben, dan word ik daar echt niet actiever van. Hooguit gefrustreerder.
Maar als ik accepteer dat ik lui mag zijn, dan is er rust. Hé, het is niet het einde van de wereld om lui te zijn! Met de acceptatie “Ik ben soms lui en dat is prima”, creëer je ruimte. Het is de acceptatie van hoe dingen werkelijk zijn. Weg is de weerstand, weg is de negatieve zelfkritiek en weg is het slechte gevoel over jezelf.
Diepere zelfkennis.
Misschien geef je blijk van diepe zelfkennis als je weet dat je geen konijntje bent met een rugzak vol Duracell batterijen. Misschien past het gewoon bij jou om dingen relaxed aan te pakken. Misschien dat je juist sneller in beweging komt omdat je beter weet welke dingen je inspireren. Niets is dommer dan actief zijn op een gebied dat je niet interesseert. Niets is slimmer dan te bewegen in de richting van je dromen en verlangens.
Je kunt me geloven, maar beter is het om het voor jezelf te testen. Kijk eens naar een slechte eigenschap waar je moeite mee hebt. Heeft het niet accepteren van die slechte eigenschap je ooit geholpen? Heeft het je ooit rust gegeven? Wat houd je tegen om die eigenschap wèl te accepteren?
Houd het dicht bij jezelf.
Trap niet in de valkuil dat als je jezelf accepteer zoals je bent, je nooit verandert. Dat is echt onzin. Je blijft altijd groeien, je zult altijd veranderen, dat hoort gewoon bij het leven. Verandering heeft pas zin als het ook echt bij je past. Begin ermee je persoonlijkheid en karakter te accepteren. Groei daarna verder in de richting die je wilt. Houd het dicht bij jezelf, dat is altijd het beste.
Eerst perfect willen zijn voordat je gelukkig kunt zijn, is een doodlopende weg. Het gaat nooit gebeuren. Accepteer je sterke punten, maar ook je tekortkomingen. Iedereen heeft ze, ook jij, ook ik. De snelste weg naar verandering is te accepteren wie je bent en rekening houden met je unieke persoonlijkheid. Wees jezelf, niemand anders gaat dat voor je doen!
Wil je leren je goed te voelen over jezelf? Bestel dan de volgende e-cursus:
Wil Jij Meer Zelfvertrouwen?
Volg dan de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen en voel je weer zeker over jezelf.
15.000+ cursisten gingen je voor!
De artikelen van Frank de Moei lees ik meestal wel een keer per week. Ze dragen bij aan de leerprocessen waarin ik zit. Ze motiveren mij, ik denk er overdag soms aan terug. Bijvoorbeeld over het feit dat ik wil dat andere mensen veranderen! Het lezen daar over vergroot mijn inzicht over mijzelf en helpt mij andere mensen te accepteren zoals ze zijn. Ik heb mijn waarheid, en andere mensen hebben hun eigen waarheden.
Al die onderwerpen over levensvragen zijn zulke eyeopeners voor me, ik ben er blij mee. Ik ben best wel een goed mens, maar het maakt dat ik nog meer kan betekenen voor de mensen om mij heen :)
Wilma
Wauw,
dit is nu exact mijn probleem. Acceptatie. Het is pas sinds kort dat ik ermee bezig ben en ben aan het leren om mezelf te accepteren en het leven te accepteren. Ik ben een perfectionist en een controlefreak. Maar stukje bij beetje leer ik en dat is goed. Ook dat heb ik moeten leren, geduldig zijn en gewoon genieten van het proces. Dat gaat al redelijk vlot. :)
Het is altijd makkelijk om te denken dat je wel weet hoe je in elkaar zit, en je af te laten leiden door de gang van zaken elke dag weer….Maar al lezende kom ik erachter dat ook ik maar dingen aanneem over mezelf, terwijl ik in de basis totaal geen zelfvertrouwen heb…mezelf dus niet accepteer en mezelf voorbij loop in het zorgen voor anderen/mezelf wegcijfer…NIET goed dus! Het geeft een hoop rust om de artikelen te lezen, te snappen waar het in de basis om gaat, mezelf te gaan accepteren en daar ook naar te gaan handelen, heel fijn!
Ik heb me altijd heel erg afgezet tegen de onzekerheid die ik in sommige situaties heb. En vooral er maar tegen blijven vechten, wat dus niet helpt. Dit artikel doet me weer inzien dat het juist gaat om acceptatie nu en niet in de denkbeeldige toekomst waarin ik wel goed genoeg zou zijn. Dus als ik nu een stomme blunder maak of iets in die richting dan probeer ik te zeggen dat het erbij hoort en dat het oké is.
Beste Chayenne,
Acceptatie werkt inderdaad vaak beter, want hoe kun je zelfvertrouwen ontwikkelen als je geen fouten mag maken en jezelf bekritizeerd als je dat toch doet?
“Het is oké” – dat lijkt me een mooie nieuwe lijfspreuk :)
Veel succes en vriendelijke groet,
Frank
Ik verwacht dingen die nooit gebeuren, daarom ben ik altijd teleurgesteld.
Hoe zou dit komen?Ben ik zo opgevoed?Ik wil bevrijd worden van deze eeuwige
teleurstellingen, maar hoe?Dus als het goed is mag of moet je nooit iets verwachten.
Want als het niet gebeurd ben je verdrietig.Ik lees: ” De snelste weg naar verandering
is te accepteren wie je bent en rekening houden met je unieke persoonlijkheid.
Wees jezelf niemand gaat dat voor je doen”. Het lijkt zo makkelijk en is zo moeilijk.
Ik lees vele boeken over acceptatie, wat is acceptatie eigenlijk, betekent het laat het
maar gebeuren en dan zien we wel weer verder?Ik vind het ontzettend moeilijk.
Zou mijn echo te groot zijn? Wil ik alles naar mijn hand zetten? Wat erg…
Beste Elena,
Veel vragen en het antwoord is niet eenvoudig, want controle (een beetje meer) loslaten en situaties en onszelf accepteren is een heel prcoes, geen trucje.
De cursussen Bljvend Zelfvertrouwen en Nooit meer Zorgen of Stress kunnnen je helpen bij het accepteren van respectievelijk jezelf en situaties als je echt de diepte in wilt.
De artikelen zijn wat oppervlakkiger, maar dit artikel is een goed beginpunt:
https://www.newstart.nl/blog/faalangst-onzekerheid-perfectionisme-en-stress/
Acceptatie (in mijn beleving) is: accepteren wat je niet kunt veranderen nadat je eerst hebt verandert wat je niet kunt accepteren.
Ga ervanuit dat de controle willen houden en zelfkritiek vrij ‘normaal’ zijn (inderdaad door opvoeding en maatschappij) en je dus niet de enige bent :)
Veel succes en vriendelijke groet,
Frank
Goeden morgen Frank,
Dank je wel voor je antwoord , het is een process ,
en het blijft moeilijk .Voor nu weet ik het even niet..
Gr Helena