Mentale veerkracht heb je nodig om met uitdagingen om te gaan. Anders bereik je nooit je doel. Maar hoe word je nu mentaal sterk? Wat moet je precies denken om mentaal weerbaar te worden? Wat moet je geloven? Dat lees je in dit artikel:

Ben jij een konijntje of een leeuw?

Je hebt 2 manieren om te leven: als een verschrikt konijntje die gevangen raakt in de koplampen van de auto die over hem heen gaat rijden. Of als een leeuw die niet uit de weg gaat als een mier op zijn pad komt.

Dit is natuurlijk een beetje overdreven, maar in principe zijn dat wel de 2 keuzes: je bevriest bij elke uitdaging of je komt in beweging. Je leeft je eigen leven of je laat je aan de kant zetten. Je volgt je eigen plan of je volgt het plan van een ander….

Hoe dan ook, er zullen uitdagingen op je pad komen, dat is zeker. Hoe sterker je mentaal bent, hoe makkelijker je met die uitdagingen omgaat.

Blijf mentaal sterk!

Mijn oude boksleraar stuurde regelmatig een sms’je: BLIJF MENTAAL STERK! Ja, in hoofdletters! Als ik het las, dan ging ik direct wat rechterop staan. Hij wist als oud-wereldkampioen alles van mentale veerkracht.

Soms geeft het leven je een uppercut of een linkse directe – en je wilt natuurlijk wel als winnaar uit de bus komen in plaats van uitgeteld op de grond blijven liggen.

Dus hoe blijf je nu mentaal sterk als de uitdagingen van het leven je om de oren vliegen?

Hier zijn 3 overtuigingen – 3 principes – die je mentale kracht geven:

Mentaal sterk – overtuiging 1: “Ik ben sterker dan dit.”

Wat er ook op je pad komt, ga er vanuit dat je het wel overleeft. “What doesn’t kill you, makes you stronger”, toch? En als je het niet overleeft, dan kun je dit artikel toch niet meer lezen, dus ik kan dit makkelijk beweren! Serieus, mensen zijn ongelofelijk veerkrachtig. We zijn eigenlijk experts in het omgaan met veranderingen.

Ook jouw leven was – en is – één grote aaneenschakeling van uitdagingen en verandering.

Vroeg of laat vind je wel een oplossing.

Misschien is je uitdaging geen appeltje-eitje en waarschijnlijk moet je alle zeilen bijzetten om het op te lossen. Misschien heb je een dip en zie je het even niet meer zitten. Maar vroeg of laat vind je wel een oplossing.

Wil je mentaal sterk worden? Besef dan dat een uitdaging altijd kleiner is dan jouw vermogen om een oplossing te vinden.

Prent deze mantra in je hoofd en laat hem nooit meer los:
Wat er ook op mijn pad komt, ik ben sterker dat dit.

Vergroot je zelfvertrouwen

De beste manier om je weer goed te voelen over jezelf, is door het volgen van de Online Training Blijvend Zelfvertrouwen. Leer jezelf te respecteren, luister naar wat je ècht wilt - en geloof weer in wat je doet. Zo vind je de kracht weer terug in jezelf!

Mentaal sterk – overtuiging 2: “Niemand bepaalt hoe ik me voel.”

Als mensen of situaties voor 100% bepalen hoe jij je voelt, dan ben je kun je nooit je eigen weg volgen. Dan bepaal je nooit zelf hoe jij je wilt voelen. Dan is het ook niet jouw gevoel, dan is het van anderen…

Deze overtuiging helpt je in het omgaan met kritiek. Kritiek is een blokkade voor persoonlijke groei. Want een van de belangrijkste redenen waarom we niet doen wat we willen, is omdat we tè veel rekening houden met de mening van anderen.

Ga er maar vanuit dat niet iedereen je geweldig vindt (ook al ben je dat wel natuurlijk!) Als je direct in de boom klimt omdat iemand een vervelende opmerking maakt, nou, dan kun je net zo goed in een boomhut gaan wonen voor de rest van je leven.

Wees geen slachtoffer.

Besef dat niemand – echt niemand – bepaalt hoe jij je voelt. Dat bepaal je vooral zelf. Ik hoor vaak mensen zeggen: “Het is hùn schuld dat ìk me zo beroerd voel!” Maar dan speel je het slachtoffer.

Voor mentale weerbaarheid moet je beseffen dat wàt anderen ook zeggen, jij (en jij alleen) de meester bent over je eigen emoties. Dat is ook de enige weg naar een sterk en blijvend zelfvertrouwen.

Wil je mentaal sterk worden? Neem dan de verantwoordelijkheid over je eigen gevoel.

Prent deze mantra in je hoofd en laat hem nooit meer los:
Niemand bepaalt hoe ik me voel, dat bepaal ik nog altijd zelf.

Mentaal sterk – overtuiging 3: “Ik kan alles veranderen.”

Dat is ook mijn diepste overtuiging. Ik ben misschien niet de slimste of de snelste. Maar ik weet wèl zonder enige twijfel dat ik alles kan veranderen en alles kan bereiken. Zolang – en dit is wel de voorwaarde – ik er maar genoeg energie in steek èn voldoende geduld heb om mij doel te bereiken.

Meesterschap – op wat voor gebied dan ook – kun je niet downloaden, je moet het verdienen met je eigen inzet.

Het is toch een wonder dat je het hebt geleerd?

Ook jij kunt alles veranderen, zolang je maar in jezelf gelooft. Zolang je maar doorzet en geduld hebt met het hele proces. Zolang je maar stopt met twijfelen en piekeren.

Hoe denk je dat je ooit een taal hebt geleerd? Het is toch een wonder, dat je eerst maar wat brabbelde als baby – en nu vloeiend Nederlands, Vlaams, Surinaams of Fries praat?

Je zou toch moedeloos worden om dat allemaal opnieuw te moeten leren? Je hebt het geleerd, eenvoudigweg om dat niet leren geen optie was…

Wil je mentaal sterk worden? Besef dan dat je veel meer kunt dan je denkt.

Prent deze mantra in je hoofd en laat hem nooit meer los:
Ik kan alles veranderen – met voldoende inzet en geduld.

Wat ga je er nu aan doen?

Natuurlijk zijn er veel meer principes voor een sterke mentaliteit. Maar met deze 3 principes komt je al een heel eind:

1. Je bent sterker dan deze uitdaging.
2. Je bepaalt zelf hoe je je voelt.
3. Je kunt bijna alles veranderen.

Geeft dat niet een enorm sterk gevoel?

Iedereen – zonder enige uitzondering – krijgt soms een duw of struikelt over het leven. Iedereen heeft een persoonlijke uitdaging. Iedereen krijg te maken met tegenslagen en tegenvallers. Ik wilde dat het anders was, maar het is wel de realiteit.

De beste vraag voor elke uitdaging.

Dus wat ga jij daaraan doen? Dat is de vraag.

Kruip je in je bed, trek je een zak chips open en hoop dat je volgend jaar pas weer wakker wordt? Neem je genoegen met een leven dat je niet wenst?

Of pak je jezelf op en besluit: “Zo – en nu ga ik er iets aan doen!”?

Ik hoop het laatste. Doorzetten als dingen tegenzitten, maakt je sterker. Van die mentale kracht heb je je leven lang plezier. Wees trots op jezelf dat je je uitdaging aangaat, en kom in beweging.

Stuur desnoods jezelf een sms’je of een app’je:
BLIJF MENTAAL STERK!

Of bestel deze online training:

En jij? Wat doe jij om mentaal sterk te blijven?


Vergroot je zelfvertrouwen in slechts 12 weken!

Je zelfvertrouwen is de basis voor een succesvol leven. Hoe meer zelfvertrouwen, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen met deze online training en voel je weer fantastisch over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

2 antwoorden
 1. Rony
  Rony zegt:

  Sterk artikel, Frank. Deze ga ik zeker vaak herlezen.
  Het is wel de tweede keer in korte tijd dat ik een Nederlander hoor spreken over de taal “Belgisch”. Als belg vind ik dat grappig omdat je wss vlaams bedoelt. Belgisch bestaat immers niet.

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Dank je wel Rony,

   Amai, je hebt helemaal gelijk, het is natuurlijk Vlaams, ik begrijp ook niet waarom ik Belgisch heb opgeschreven. Bij deze is het veranderd :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.