kiezen voor jezelf

Affirmaties bevestigen wie je wilt zijn. De kracht van herhaling zorgt ervoor dat die wens werkelijkheid wordt. Iedereen gebruikt affirmaties, maar vaak in negatieve zin. Leer hoe je affirmaties kunt gebruiken om je doel te bereiken.

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn zinnen die je kracht geven. Positieve woorden die bevestigen hoe je je wilt voelen. Bijvoorbeeld: “Ik ben gezond en positief.” Een affirmatie is dus een positieve bevestiging, uitgesproken met gevoel. Je kunt zo’n affirmatie ook in gedachten opzeggen.

Iedereen gebruikt affirmaties.

Sommige mensen vinden affirmaties soft of zweverig. Toch gebruikt iedereen ze: mannen en vrouwen, directeuren en schoonmakers, topsporters en intellectuelen, kapitalisten en wereldverbeteraars. Denk eens aan de persoon die jij bewondert: die heeft of doet wat jij graag wilt. Die persoon gebruikt ook affirmaties. De vraag is dan ook: Welk affirmaties gebruiken ze en hoe kan ik daarvan leren?

Wat je zegt over jezelf wordt jouw waarheid.

Mits je dit genoeg herhaalt natuurlijk.
De meeste mensen gebruiken de hele dag door affirmaties. Vaak zijn ze negatief: “Ik ben moe.” Zeg maar eens honderd keer “Ik ben moe”. Dan wordt het bijna onmogelijk om je ogen open te houden. Dat is de kracht van herhaling. Positief of negatief.

Heb je ooit in het verleden besloten dat je niet goed was in rekenen? Wedden dat je er wel in goed had kunnen worden, als je het echt had gewild? Toch heb je ooit besloten dat je er niet goed in was en daarmee is het een feit geworden. Je hebt telkens dezelfde affirmatie herhaald: “Ik ben niet goed in rekenen.” Zo kun je ook bepalen wat je wel wilt ervaren.

Het soort affirmaties bepaalt je werkelijkheid.

Misschien wil je meer zelfvertrouwen? Er is een grote kans dat je nu (onbewust) de volgende affirmaties gebruikt: “Waarom ben ik zo onzeker? Ik heb er een hekel aan. Ik twijfel altijd aan mezelf!” Hoe kun je nu meer zelfvertrouwen ontwikkelen als je tegelijkertijd bevestigt dat je onzeker bent? Je wilt vooruit, maar je versnelling staat in z’n achteruit.

Bepaal hoe je je wel wilt voelen en gebruik dan een affirmatie die dat gevoel bevestigt. Bijvoorbeeld: “Ik ben zeker van mezelf. Ik ben vol zelfvertrouwen. Ik vertrouw op mezelf.” Dat is geen leugen. Het is alleen nog niet jouw waarheid geworden. Door herhaling wordt het wel je waarheid. Net zoals herhaling ervoor zorgde dat je je onzeker voelde.


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online Cursus Zelfvertrouwen.
Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Wat voor affirmaties kun je gebruiken?

Dat hangt af wat voor woorden je aanspreken. Misschien voel ik me goed bij de affirmatie “Ik ben gezond” en spreekt “Ik ben fit en sterk” jou meer aan. Gebruik dus geen affirmaties van anderen, maar creëer ze zelf. Dat werkt altijd het beste. Tenzij de affirmatie van een ander voor jou ook goed voelt.

Eén van mijn cliënten gebruikt de affirmatie: “Ik heb zelfvertrouwen, ik ben positief, ik kan het, ik verdien het.” Het zijn z’n eigen woorden en belangrijker…ze werken! Kun je je voorstellen hoe je je voelt als je die woorden elke dag een paar keer zou herhalen?

 

Hoe je affirmaties gebruikt.

Begin altijd met de woorden ‘ik ben’ of ‘ik heb’. Waarom? Dat bevestigt iets in de tegenwoordige tijd, alsof je het nu al bent of hebt. Begin nooit met ‘ik wil’ omdat dat aangeeft dat je iets nu niet hebt of bent. ‘Ik wil’ gaat uit van een gebrek of tekort.

Voorbeelden:
–      Ik ben gelukkig.
–      Ik heb goede relaties.
–      Ik ben zelfverzekerd.
–      Ik ben op weg naar mijn droombaan.
–      Ik ben succesvol.

Spreek je affirmatie uit met gevoel. Gevoel is de sleutel, zoals altijd. Je moet voelen wat je zegt, anders werkt het niet.
Herhaal het zo vaak als je wilt. Er is geen maximum. Er is wel een minimum: je kunt niet een paar keer een affirmatie opzeggen en er dan mee stoppen. Denk in weken en maanden, niet in dagen.

Wil je echt een uitdaging?

Dan kun je de volgende klassieke affirmatie gebruiken, bedacht door C.F. Haanel in 1912 (!):
“Ik ben compleet, perfect, sterk, machtig, liefdevol, harmonieus en gelukkig.”

Ik weet dat sommigen dit lezen en zullen zeggen: “je bent nogal vol van jezelf als je dat zegt.” Maar dan missen ze het punt. Het gaat er niet om jezelf beter dan anderen te voelen. Het gaat erom jezelf de moeite waard te vinden. Het gaat om het geloof in je eigen kracht en vaardigheden. Dat doe je niet door jezelf negatief toe te spreken.

Haal de bezem door je gedachten.

Bepaal hoe je wilt voelen en herhaal dit voor jezelf met een mooie affirmatie.
Met een affirmatie haal je een bezem door het stof van je gedachten: de ‘rommel’ verdwijnt en je maakt ruimte in je bovenkamer. Die ruimte vul je met positieve gedachten, die bekrachtigen wat je wilt en wie je werkelijk wilt zijn.

Wat is jouw favoriete affirmatie?
Heb je een goede affirmatie waar anderen wat aan hebben?
Laat het ons weten: misschien wordt het ook wel een klassieker!


Wil je meer zelfvertrouwen?

Volg deze online training en voel je weer zeker over jezelf!

Ja, ik wil meer zelfvertrouwen

15.000+ cursisten gingen je voor!


Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Gratis Tips - Zo krijg je wat je echt wilt