De kracht van affirmaties – wie wil je zijn en wat je bereiken?

Affirmaties bevestigen wie je wilt zijn. De kracht van herhaling zorgt ervoor dat die wens werkelijkheid wordt. Iedereen gebruikt affirmaties, maar vaak in negatieve zin. Leer hoe je affirmaties kunt gebruiken om je doel te bereiken.

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn zinnen die je kracht geven. Positieve woorden die bevestigen hoe je je wilt voelen. Bijvoorbeeld: “Ik ben gezond en positief.” Een affirmatie is dus een positieve bevestiging, uitgesproken met gevoel. Je kunt zo’n affirmatie ook in gedachten opzeggen.

Iedereen gebruikt affirmaties.

Sommige mensen vinden affirmaties soft of zweverig. Toch gebruikt iedereen ze: mannen en vrouwen, directeuren en schoonmakers, topsporters en intellectuelen, kapitalisten en wereldverbeteraars. Denk eens aan de persoon die jij bewondert: die heeft of doet wat jij graag wilt. Die persoon gebruikt ook affirmaties. De vraag is dan ook: Welk affirmaties gebruiken ze en hoe kan ik daarvan leren?

Wat je zegt over jezelf wordt jouw waarheid.

Mits je dit genoeg herhaalt natuurlijk.
De meeste mensen gebruiken de hele dag door affirmaties. Vaak zijn ze negatief: “Ik ben moe.” Zeg maar eens honderd keer “Ik ben moe”. Dan wordt het bijna onmogelijk om je ogen open te houden. Dat is de kracht van herhaling. Positief of negatief.

Heb je ooit in het verleden besloten dat je niet goed was in rekenen? Wedden dat je er wel in goed had kunnen worden, als je het echt had gewild? Toch heb je ooit besloten dat je er niet goed in was en daarmee is het een feit geworden. Je hebt telkens dezelfde affirmatie herhaald: “Ik ben niet goed in rekenen.” Zo kun je ook bepalen wat je wel wilt ervaren.

Het soort affirmaties bepaalt je werkelijkheid.

Misschien wil je meer zelfvertrouwen? Er is een grote kans dat je nu (onbewust) de volgende affirmaties gebruikt: “Waarom ben ik zo onzeker? Ik heb er een hekel aan. Ik twijfel altijd aan mezelf!” Hoe kun je nu meer zelfvertrouwen ontwikkelen als je tegelijkertijd bevestigt dat je onzeker bent? Je wilt vooruit, maar je versnelling staat in z’n achteruit.

Bepaal hoe je je wel wilt voelen en gebruik dan een affirmatie die dat gevoel bevestigt. Bijvoorbeeld: “Ik ben zeker van mezelf. Ik ben vol zelfvertrouwen. Ik vertrouw op mezelf.” Dat is geen leugen. Het is alleen nog niet jouw waarheid geworden. Door herhaling wordt het wel je waarheid. Net zoals herhaling ervoor zorgde dat je je onzeker voelde.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Wat voor affirmaties kun je gebruiken?

Dat hangt af wat voor woorden je aanspreken. Misschien voel ik me goed bij de affirmatie “Ik ben gezond” en spreekt “Ik ben fit en sterk” jou meer aan. Gebruik dus geen affirmaties van anderen, maar creëer ze zelf. Dat werkt altijd het beste. Tenzij de affirmatie van een ander voor jou ook goed voelt.

Eén van mijn cliënten gebruikt de affirmatie: “Ik heb zelfvertrouwen, ik ben positief, ik kan het, ik verdien het.” Het zijn z’n eigen woorden en belangrijker…ze werken! Kun je je voorstellen hoe je je voelt als je die woorden elke dag een paar keer zou herhalen?

 

Hoe je affirmaties gebruikt.

Begin altijd met de woorden ‘ik ben’ of ‘ik heb’. Waarom? Dat bevestigt iets in de tegenwoordige tijd, alsof je het nu al bent of hebt. Begin nooit met ‘ik wil’ omdat dat aangeeft dat je iets nu niet hebt of bent. ‘Ik wil’ gaat uit van een gebrek of tekort.

Voorbeelden:
–      Ik ben gelukkig.
–      Ik heb goede relaties.
–      Ik ben zelfverzekerd.
–      Ik ben op weg naar mijn droombaan.
–      Ik ben succesvol.

Spreek je affirmatie uit met gevoel. Gevoel is de sleutel, zoals altijd. Je moet voelen wat je zegt, anders werkt het niet.
Herhaal het zo vaak als je wilt. Er is geen maximum. Er is wel een minimum: je kunt niet een paar keer een affirmatie opzeggen en er dan mee stoppen. Denk in weken en maanden, niet in dagen.

Wil je echt een uitdaging?

Dan kun je de volgende klassieke affirmatie gebruiken, bedacht door C.F. Haanel in 1912 (!):
“Ik ben compleet, perfect, sterk, machtig, liefdevol, harmonieus en gelukkig.”

Ik weet dat sommigen dit lezen en zullen zeggen: “je bent nogal vol van jezelf als je dat zegt.” Maar dan missen ze het punt. Het gaat er niet om jezelf beter dan anderen te voelen. Het gaat erom jezelf de moeite waard te vinden. Het gaat om het geloof in je eigen kracht en vaardigheden. Dat doe je niet door jezelf negatief toe te spreken.

Haal de bezem door je gedachten.

Bepaal hoe je wilt voelen en herhaal dit voor jezelf met een mooie affirmatie.
Met een affirmatie haal je een bezem door het stof van je gedachten: de ‘rommel’ verdwijnt en je maakt ruimte in je bovenkamer. Die ruimte vul je met positieve gedachten, die bekrachtigen wat je wilt en wie je werkelijk wilt zijn.

Wat is jouw favoriete affirmatie?
Heb je een goede affirmatie waar anderen wat aan hebben?
Laat het ons weten: misschien wordt het ook wel een klassieker!


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Yolanda schreef:

  Jaren geleden heb ik iemand computerles gegeven die het eigenlijk niet wilde leren, maar moest voor haar werk. Ze bleef maar herhalen ‘Ik snap niets van computers, het is niets voor mij, het gaat allemaal langs me heen.’ Nu is het als docent goed om te weten op welk niveau iemand zich bevindt, maar ik zag al direct aan haar houding dat haar overtuigingen een grote belemmering voor haar in haar ontwikkeling betekenden.

  Omdat het voor mij steeds moeilijker werd om tot haar door te dringen, stopte ik de (prive)les, zette het pc-scherm uit en vroeg haar of ze uberhaupt wel met computers wilde leren omgaan. Ze zei ‘Ja, dat wil ik wel, maar ik kan het gewoon niet, ik blokkeer gewoon’. Ik heb haar gevraagd of ze mij wilde gaan nazeggen. Ik zei “Herhaal mij: ‘Ik kan goed met computers omgaan en begrijp wat ik doe.’ En nog een keer. En nog een keer. En nog een keer.
  En toen zei ik ‘Doe je ogen dicht, visualiseer het, zeg het nog eens…’. Dit deed ze een paar keer achter elkaar, en er kwam steeds meer lading en gevoel in haar stem. Alsof ze er in groeide. Ik hoorde een wil, motivatie, kracht, energie.
  Kortom, diezelfde middag kon ze een brief in Word typen, rekenen in Excel, een e-mail sturen en Googlen op internet. Na de les zei ze dat ze in geen duizend jaar had verwacht dat ze dit ooit zou kunnen.

  Een mooi voorbeeld hoe iemand zichzelf volledig belemmerde en blokkeerde, en uiteindelijk verder groeide als ze zelf ooit had durven dromen. En dat alleen maar door een affirmatie.

 • Beste Yolanda,

  Dat is een heel mooi voorbeeld van de kracht van affirmaties. Dank je voor de aanvulling!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Op bepaalde momenten in mijn leven als ik mij heel goed voelde zei ik vol overgave “Ik ben geweldig” Fijn om dit artikel te lezen. Een ware opfrisser voor mijn geheugen zodat ik het positieve gedeelte weer weet te aktiveren. Nu dus zorgen dat het jojo effect plaats maakt voor stabiliteit door het vaker dan af en toe voor mijzelf te herhalen.
  Ik ben op weg mijn zelfvertrouwen te vergroten.:-) Bedankt!

 • Beste Il,

  Graag gedaan – goed te horen dat het helpt.
  Affirmaties werkt net als tandenpoetsen: je moet het regelmatig herhalen voor het beste effect :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Lilian schreef:

  Frank, alleen al van dit artikel gaat veel positieve energie uit. Nu nog een affirmatie en het moet helemaal goed komen.

 • Nathalie schreef:

  Hallo

  Ik heb gisteren een CD gemaakt op de pc met een hele hoop affirmaties op. Zelf opgenomen met de geluidsrecorder die standaard in Windows zit.
  Ik heb die CD vlak voor het slapen opgezet op repeat en ben zo in slaap gevallen. Na een uur of twee werd ik weer wakker en heb het afgezet om verder te slapen.
  Ik pieker normaal veel en slaap slecht in en heb gemerkt dat ik heel wat negatieve patronen/herhalingen affirmeerde.
  Ik ben zo rustig in slaap gevallen met die CD! Ik ga dit nu een paar weken volhouden en dan weer een nieuwe CD maken.
  Ik heb ergens gelezen dat ons onderbewustzijn het best beïnvloed wordt als we in slaapfase zijn.
  Ben eens benieuwd hoe ik me binnen een paar weken ga voelen.
  Weg met die aanhoudende depressie en melancholie! :) (hoop ik toch!)

  Groetjes
  Nathalie

 • tandenborstel05 schreef:

  Hey mensen (:
  Mijn affirmatie die ik altijd gebruik als ik voor school bij gym iets lastigs moet doen is:
  Ik kan dit, ik doe dit, ik durf het, kom op !
  Misschien handig voor anderen ^^
  Groetjes !

 • Ik ben er kort geleden mee begonnen.

  Zat enkele dagen geleden op m’n werk en had de lunch al op m’n bord..de zon scheen en ik begon met mijn affirmaties.. werkelijk waar een heerlijk moment! Als je zulke momenten opneemt en afspeelt als het minder met je gaat, ben je zo weer de oude!

 • elke ochtend schrijf ik een affirmatie 22 keer op en spreek hem uit. Dit 11 dagen lang en daarna mag je het loslaten. Ik verscheur de bladzijdes en begin aan een nieuwe affirmatie.

 • bianca schreef:

  ik heb voor 2 jaar geleden een pacemaker inplantaat gehad wat de eerse keer niet lukte, dus opnieuw opertatie na die tijd ben ik heel erg negatief gaan denken omdat alles mij niet leukte zelfs ademhalen wilde niet zoals het moet en altijd maar vreselijk moe. nu werd mij gezegd dat ik wat meer zelfvertrouwen moet aanleren hoe doe je levensvreugde aanleren. affirmaties moest ik doen maar hoe, ik heb teveel negatieve gedachten en gevoelens niets kan ik nog.

 • Beste Bianca,

  ALs je van tevoren zegt dat het niet kan, dan kan het inderdaad ook niet.
  Je zult ergens moeten beginnen, net zoals iedereen.
  Met geduld gaat het langzaam beter, maar….
  je zult er wel zelf aan moeten werken (net zoals iedereen).

  Hoe je voelt is het resultaat van wat je tegen jezelf zegt,
  dus begin positieve dingen tegen jezelf te zeggen:)

  De volgende artikelen geven je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/affirmaties-maken-7-tips/
  https://www.newstart.nl/blog/23-affirmatie-voorbeelden/

  Veel succes en vriendelijke groet,
  Frank

 • Mijn favoriet: ik geloof in mijn talenten en vaardigheden en ik ben trots op wie ik ben en wat ik kan.
  Dit n.a.v. de cursus zelfvertrouwen. Laat ik nog geregeld voorbij komen.

 • Beste Nick,

  “Ik geloof in mijn talenten en vaardigheden en ik ben trots op wie ik ben en wat ik kan.”

  Een hele mooie! Herhaal ‘m regelmatig, als een soort mentaal tandenpoetsen :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >