Affirmaties maken – 7 tips

Iedereen gebruikt affirmaties – ook jij. De vraag is: “Gebruik je ze in je eigen voordeel of niet?” Niet elke affirmatie gaat je helpen en soms bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt. Bovendien zijn affirmaties op zich niet voldoende. In dit artikel ontdek je hoe je je beter kunt voelen over jezelf en je leven. Ervaar de werkelijke kracht van affirmaties met deze tips en trucs.

Wat is een affirmatie?

Een affirmatie is een bevestiging hoe je je voelt – of hoe je je wilt voelen. “Ik voel me onzeker en weet niet wat ik moet doen” is dus een affirmatie. “Ik voel me goed en ben vol energie” is ook een affirmatie. Beide werken, maar beide geven een totaal verschillend resultaat. Geloof je dit niet? Kies één van de bovenstaande affirmaties, herhaal deze duizend keer en vertel me dan hoe je je voelt. Begrijp je nu de kracht van affirmaties? Toch zijn er ook misverstanden:

Mythe 1. Ik gebruik geen affirmaties.

Iedereen gebruikt affirmaties – ook jij. We bevestigen de hele dag door hoe we ons (willen) voelen. Hoe vaak heb jij niet tegen jezelf gezegd: “Ik had meer moeten doen”? Honderd keer? Duizend keer? Dit gebeurt meestal onbewust. We hebben eigenlijk geen idee wat we continue tegen onszelf zeggen. Door dit proces bewust te maken, ga je invloed uitoefen op je gevoel. Je gevoel bepaalt hoe je op situaties reageert en dat bepaalt weer de kwaliteit van je leven. Zie je hoe belangrijk affirmaties zijn?

Mythe 2. Elke affirmatie is goed.

Ach, er is geen oordeel, maar sommige affirmaties maken het heel moeilijk jezelf goed te voelen. Hoe klinkt “Ik wil niet meer ongelukkig zijn”? Dat klinkt nogal zwakjes, vind je niet? De beste affirmaties zijn kort, positief en gaan uit van je eigen kracht. “Ik ben gelukkig en voel me goed” klinkt al een stuk beter, nietwaar?  Daarnaast is een goede affirmatie altijd in tegenwoordige tijd. Dus “Ik voel me nu goed” en niet “Ik wil me morgen beter voelen.”

Mythe 3. Affirmaties werken altijd.

Sommige mensen denken dat ze alleen maar affirmaties hoeven te gebruiken en dan komt alles goed. Mis! Affirmaties geven je alleen maar een goed gevoel. Een goed gevoel is een gezonde basis. Maar je moet nog wel iets doen natuurlijk. Een affirmatie zonder actie is net zo zinloos als een auto zonder wielen.

Over auto’s gesproken: Met onderstaande tips kies je de juiste versnelling:

Tip 1. Affirmaties maken – houd het kort!

Wat klinkt beter: “Ik geloof in wat ik tot nu toe heb gedaan, in mijn eigen kwaliteiten, in wat ik nu ga doen en wat ik in de toekomst kan bereiken” – of: “Ik geloof in mezelf”? Dat laatste toch, nietwaar? Hoe korter de affirmatie, hoe beter. Gebruik niet te veel werkwoorden: “Ik zal het kunnen doen” wordt “Ik doe het.” “Ik probeer te gaan genieten” wordt: “Ik geniet.”

Tip 2. Houd het positief!

Je wilt je toch goed voelen? Dat gaat niet als je iets negatiefs bevestigt. Probeer je maar eens goed te voelen terwijl je aan iets negatiefs denkt. Is dat echt mogelijk? Dus vermijd alle woorden die voor jou niet fijn klinken. De woorden ‘twijfel, zorgen, angsten of ontevredenheid’ horen niet in een affirmatie thuis. Tenzij dit je doel is, maar dat kan ik me niet voorstellen. Je wilt je altijd goed voelen – en vooral over jezelf:


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Tip 3. Het woord niet werkt niet.

Denk maar eens niet aan je ouders, denk maar eens niet aan je werk, denk maar eens niet aan Italië. Dat lukt je niet. Het woord ‘niet’ blijft nergens hangen in onze geest. Als je zegt: “Ik wil deze rotbaan niet meer”, welke woorden blijven dan hangen? Het woord rotbaan en het woord meer – zo krijg je meer van die rotbaan… Wat klinkt beter? “Ik wil niet ongelukkig zijn” of “Ik ben gelukkig.”

Tip 4. Gebruik je eigen affirmaties.

Toegegeven, er zijn veel goede affirmaties. Ik gebruik ze in elke e-cursus. Sommige heb ik zelf verzonnen, anderen heb ik geleend of aangepast. Maar de allerbeste affirmatie is de affirmatie die je zelf verzint. Er gaat niets boven zelf je affirmaties maken!

Waarom? Omdat deze woorden gebruikt die voor jou betekenis hebben. Daardoor wordt het een uitspraak die echt bij je past.

Tip 5. Zeg het met gevoel.

Te vaak herhalen mensen hun affirmaties en denken “Zo, dat heb ik gehad!” Er zit geen enkel gevoel bij. En juist dat gevoel maakt het verschil. Als ik zeg: “Ik voel me geweldig en geniet elke dag” betekent dat niets. Het is de toon die bepaalt hoe ik me voel. Zeg het met de intonatie van een boekhouder op een regenachtige maandagochtend en wat krijgt je? Niets, geen enkele emotie. Zeg het met het enthousiasme dat je voelde bij je eerste zoen – en je voelt het tot in je tenen. Dat maakt al het verschil van de wereld.

Tip 6. Gebruik je zintuigen.

Sommige van mijn cliënten lezen hun affirmaties op. Anderen maken prachtige animaties, compleet met achtergrond foto’s en begeleidende muziek. Weer anderen spreken het in op hun iPod en luisteren naar hun eigen stem. Sommige voelen het pas als ze het zien, anderen voelen het pas als ze het horen. Speel ermee. Misschien werkt een combinatie van tekst, muziek, je eigen stem en foto’s wel het beste?

Tipt 7. Herhaal, herhaal, herhaal.

Herhaling is de moeder èn de vader van elke vaardigheid. Met één keer oplezen kom je er niet. Een goede affirmatie is het tegengif voor een slechte affirmatie die je in de loop der jaren bent gaan geloven. Als je duizenden keren je rechterarm traint, hoe vaak moet je dan je linkerarm trainen om weer in balans te komen? Oefen dagelijks, bij voorkeur vlak voor het slapengaan en net na het opstaan. Dan staat je geest het meest open voor de positieve invloed van een goede affirmatie. Wees bewust en bevestig hoe je je wilt voelen!

Wil je je beter voelen over jezelf? Bestel dan de onderstaande e-cursus:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Omgaan met negatieve gedachten van anderen

Cursus zelfvertrouwen

Mentaal sterker worden – 3 eenvoudige regels voor mentale kracht

  • Natalja schreef:

    Mooi artikel! Nu weet ik ook dat een bevestiging van hoe je je voelt een affirmatie heet. Mijn vriend en ik proberen ook regelmatig voordat wij gaan slapen de positieve dingen van de dag te benoemen en te erkennen. Het is zo makkelijk om de meeste aandacht naar de negatieve dingen te laten vloeien. Daarom proberen wij juist elkaar bewust te maken van de positieve gebeurtenissen. Dan val je toch veel fijner in slaap!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >