7 Gewoonten van mensen met veel zelfvertrouwen

Wil je weten wie echt zelfvertrouwen heeft? Gebruik dan deze checklist, voor anderen en voor jezelf. Met een paar eenvoudige regels kun je direct zien of je zelfvertrouwen hebt of niet. Zelfvertrouwen is niet iets dat toevallig op je pad komt, het is een gewoonte die je ontwikkelt door oefening en herhaling. Maar iedereen kan het leren!

Gewoonte 1: Je hoeft jezelf niet meer te bewijzen.

Mensen met veel zelfvertrouwen hoeven zich niet te bewijzen. Ze beseffen dat het leven geen wedstrijd is om beter te worden dan anderen. Dus stoppen ze te bewijzen dat ze goed genoeg zijn – want dat weten ze allang! Wat anderen van hen vinden, wordt steeds minder belangrijk…

Ook hebben ze weinig behoefte de mening van anderen te sturen. Als iemand minder goed over hen denkt, dan is dat maar zo. We zijn niet verantwoordelijk voor andermans mening. We zijn alleen verantwoordelijk voor onze eigen mening.

Gewoonte 2: Spreek jezelf positief toe.

Echte zelfacceptatie maakt zelfkritiek overbodig. Mensen met veel zelfvertrouwen halen zichzelf niet naar beneden. Ze zijn hun eigen beste vriend(in) en spreken altijd positief tegen zichzelf en over zichzelf. Dat betekent niet dat ze zichzelf fantastisch vinden of een bord voor hun hoofd hebben. Het betekent alleen dat ze weten: zelfkritiek is funest voor je mentale gezondheid. Dus díe gewoonte kun je beter afleren!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Gewoonte 3: Volg je eigen gevoel.

Als je vertrouwt op jezelf, ben je minder afhankelijk van het oordeel of de mening van anderen. Mensen met veel zelfvertrouwen volgen dus hun eigen gevoel. Ze vertrouwen op dat gevoel en hoe meer ze daarmee oefenen, hoe sterker het wordt. Bij alles wat ze doen, vragen ze zichzelf af: “Wat wil ik zelf? Wat voelt goed? Wat past bij mij?”

Gewoonte 4: Wees niet bang om anders te zijn.

Zoals gezegd hebben mensen met zelfvertrouwen geen behoefte een wedstrijdje met anderen te voeren. Ze hoeven zich dus ook niet aan te passen aan de rest van de wereld. Ze zijn niet bang om anders te zijn, ze zijn alleen bang om niet zichzelf te kunnen zijn!

Door je tè veel aan te passen, loop je jezelf voorbij. Mensen met zelfvertrouwen kunnen prima compromissen sluiten, maar op de echt belangrijke gebieden in het leven volgen ze hun eigen weg. Ook al vinden anderen dat raar, ook al is het niet ‘standaard’. Beter fouten maken op je eigen weg, dan slagen op de weg van een ander!

Gewoonte 5: Neem afstand van mensen waar je niet van opknapt.

Mensen met zelfvertrouwen respecteren zichzelf. Ze weigeren tijd en energie te stoppen in mensen die daar anders over denken. Een relatie waar je niet van opknapt – zakelijk of privé – is funest voor je zelfvertrouwen. Waarom omgaan met iemand die je niet accepteert zoals je bent?

Relaties die je geen positieve energie meer geven, zijn makkelijker los te laten als je vertrouwt op jezelf. Dan ben je minder afhankelijk van iemand anders om je goed te doen voelen. De wereld is vol met leuke mensen, dus waarom je tijd verspillen aan iemand waar je niet van opknapt?

Gewoonte 6: Kun je goed alleen zijn?

Mensen met zelfvertrouwen houden van andere mensen, omdat ze óók van zichzelf houden. Ze houden van anderen, maar hebben anderen niet nodig om zich goed te voelen. Dus kunnen ze prima alleen zijn. Ze zijn onafhankelijk en volgen hun eigen gevoel. De energie om van anderen waardering te krijgen, steken ze liever in hun eigen passies en interesses!

Gewoonte 7: Accepteer jezelf zoals je bent.

Mensen met een oprecht, sterk en gezond zelfvertrouwen accepteren zichzelf – onvoorwaardelijk. Ze hebben niet de illusie dat ze anders zouden moeten zijn. Ze hebben zichzelf volledig geaccepteerd, dus ook hun ‘zwakke’ kanten. Met diepe zelfacceptatie stopt de weerstand tegen jezelf.

Dat betekent niet dat ze perfect zijn, noch dat ze niet verder groeien. Het betekent zeker niet dat ze arrogant zijn of zich beter voelen dan anderen. Het betekent alleen dat ze tevreden zijn over zichzelf. Zelfacceptatie is niet makkelijk, maar het is de enige weg naar een blijvend zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen is een gewoonte.

Zoals gezegd is zelfvertrouwen niet iets dat ’toevallig’ ontstaat. Het is een gewoonte, een levenswijze, een manier van kijken naar jezelf – èn naar anderen. Als je (nog) zelfvertrouwen mist, weet dan dat iedereen het kan leren. Je hebt er geen bijzonder talent voor nodig. Je hoeft alleen je oude gewoonten die zelfkritiek en onzekerheid creëren om te draaien. Werk dagelijks aan deze nieuwe positieve gewoonten en merk het verschil!

De volgende online training gaat je hierbij helpen:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.

Voel je sterk en zeker over jezelf – wat er ook gebeurt.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Vergroot je zelfvertrouwen


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

  • Ik heb deze cursus gedaan. De genoemde punten zijn voor mij dan ook allemaal heel erg herkenbaar. Aan iedereen die twijfelt of deze cursus de moeite waard is zeg ik doen. Ik heb er zelf heel veel aan gehad!

  • Fijn dat te horen Nick!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >