Sommige gewoonten kosten je veel energie. Je knapt er niet van op en ze voegen niets toe aan je leven. Slechte gewoonten zijn als een comfortabel bed: je stapt er makkelijk in, maar komt er moeilijk weer uit.

Welke vijf gewoonten kun je missen als kiespijn? En wat is het alternatief? Lees meer over (zelf)kritiek, klagen, piekeren en uitstelgedrag.

Wat is het voordeel?

Laten we eerlijk zijn: je hoeft natuurlijk helemaal geen gewoonten af te leren. Je hoeft niets te veranderen. We hebben allemaal het recht om niet perfect te zijn. Bovendien is het woord ‘slecht’ natuurlijk zeer subjectief.

Toch geven sommige gewoonten je weinig plezier en kosten je veel energie. Het zijn vaak gewoonten die er onbewust in zijn gegroeid, in de loop der jaren.

Hieronder volgen vijf gewoonten waarvan ik zelf nooit heb kunnen ontdekken wat ze nu precies toevoegen aan het leven. Mocht je wel een voordeel kunnen ontdekken, dan hoor ik het graag.

Hier gaan we:

Gewoonte 1: Negatief praten over anderen.

Natuurlijk zijn er mensen die je irriteren. Natuurlijk zijn er collega’s die je het liefst een enkeltje Spaceshuttle zou geven (want uit zichzelf naar de maan lopen doen ze helaas niet.) Natuurlijk is het menselijk je af en toe op te winden over anderen. Maar toch, word je er zelf wel beter van?

Dit is veel slimmer: Zeg niets of zeg iets positiefs. Niet omdat de wereld vol is met heiligen, maar omdat je van oordelen, roddelen en kritiek zelf ook alleen maar negatief wordt.

De mensen die meestal negatief zijn over anderen, zijn meestal ook negatief over het leven. Terwijl de mensen die meestal positief zijn over anderen, ook positief zijn over hun eigen leven.

Rara, hoe kan dat? Hoe meer spanning iemand voelt, hoe minder positief. Dat is begrijpelijk en menselijk, maar je kunt er wel iets aan doen…

Leven zonder stress

De beste manier om stress los te laten, is door het volgen van de Online Training Nooit meer Zorgen of Stress. Laat je zorgen los, krijg meer energie en voel je beter over jezelf. Als innerlijke rust voor jou belangrijk is, dan is deze training iets voor jou!

Gewoonte 2: Negatief praten over jezelf.

Misschien ben je niet zo negatief over anderen, maar wel over jezelf. Als ik sommige cliënten over zichzelf hoor praten, dan denk ik: “Als een ander dat tegen je zou zeggen, dan zou je hem/haar eruit gooien.”

Sommige mensen schatten zichzelf helaas niet zo hoog in. Dat heeft niets te maken met bescheidenheid, maar alles met zelfkritiek. En dat heeft weer te maken met onzekerheid.

Stop radicaal jezelf naar beneden te halen. Blijf altijd – of zo veel mogelijk – positief over jezelf. Ja, jij en ik hadden beter en slimmer kunnen zijn. Ja, we hadden fouten kunnen vermijden en ons meer kunnen inspannen. Welkom bij de mensheid, niemand is perfect!

Stop van jezelf te verwachten dat je alles goed doet. Stop ermee jezelf naar beneden te halen. Zo vergroot je je zelfvertrouwen.

Gewoonte 3: Uitstellen van je wensen.

De beste manier om niet te slagen is door nooit te beginnen. Wat het ook is dat je wilt doen, ga het doen! Wacht niet op het ideale moment, want dat is nu. Het wordt nooit in één keer perfect. Als je dat inziet, dan kun je net zo goed gewoon ergens beginnen. Spijt dat je niet doet wat je wilt, weegt veel zwaarder dan inspanning om het wel te doen.

Je kunt je wensen negeren, je kunt ze onderdrukken, je kunt ze uitstellen. Maar je kunt ze ook omzetten in werkelijkheid.  Niets is zo vermoeiend als de belofte aan wat had kunnen zijn. Niets is zo bevredigend als een eerste stap op weg naar je doel.

Gewoonte 4: Klagen over wat je overkomt.

Klagen is soms fijn: Je kunt je ei kwijt en je voelt je opgelucht. Maar het probleem los je daar helaas niet mee op. Wat denk je liever? “Wat is dit vervelend! Waarom overkomt mij dit nu weer?” Of: “Wat kan ik er nu aan doen? Hoe zorg ik ervoor dat dit me niet meer overkomt?”

Zie je het verschil? In het eerste geval ben je een slachtoffer en in het tweede geval neem je de verantwoordelijkheid. Accepteer de dingen waar je geen invloed op hebt en verander de dingen waar je wel invloed op hebt. Klagen heeft nog nooit wat opgelost.

Gewoonte 5: Piekeren over wat je niet wilt ervaren.

Piekeren is een soort van mentaal klagen, voordat iets gebeurt. We piekeren over iets in de toekomst en we gaan er bij voorbaat al vanuit dat het fout loopt. Een piekeraar is eigenlijk een klager die voor zijn beurt gaat!

Serieus, piekeren is eigenlijk een negatief doel stellen: denken aan iets wat je niet wilt ervaren. De beste manier om iets niet te ervaren is je aandacht richten op wat je wèl wilt en daar vervolgens mee aan de slag te gaan. Stop met piekeren en laat je zorgen los.

Wil je oefenen?

Alle vijf deze gewoonten helpen je niet – punt. Natuurlijk, af en toe klagen of piekeren is oké, net zoals af en toe chips en cola ook prima zijn. Maar op termijn gaan chips en cola je niet gezonder maken – en klagen en piekeren je niet gelukkiger.

Het voegt gewoon niets toe aan je leven.

Als je het hier niet mee eens bent, dan kun je altijd denken dat ik onzin schrijf (1) en daarover klagen (4). Dan pieker ik over jouw reactie (5), geef ik mezelf op de kop dat ik het niet beter heb gedaan (2) en stel ik mijn volgende artikel uit tot volgend jaar (3). Daarmee hebben we alle vijf de gewoonten geoefend.

Maar we kunnen dit ook gewoon overslaan en genieten van ons leven!

Als je toch echt wilt oefenen met het loslaten van deze gewoonten, bestel dan de volgende e-cursus:


Minder stress en zorgen in slechts 9 weken!

Negatief denken geeft je stress – en voorkomt dat je geniet van je leven. Wil je meer positiviteit in je leven? Laat dan je stress en zorgen los met deze online training – en word weer ontspannen en positief!

Ja, ik wil minder stress en zorgen

15.000+ cursisten gingen je voor!


En jij – welke slechte gewoonten heb jij losgelaten?
Welke gewoonten wil je nog loslaten?
En waarom?

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek

8 antwoorden
 1. betty
  betty zegt:

  Vooral gewoontes 2 en 3 (die in elkaars verlengde liggen, want als ik mezelf veracht, vind ik ook dat ik niet het recht heb om iets te wensen) zitten mij dwars. Hoe vaak ik mezelf tegenhoud met de begeleidende zeurgedachte: daar ben ik te oud/te dik/te moe voor, is bijna niet meer te tellen. Zelfs terwijl ik deze reactie schrijf gaat al door me heen: daar zit toch zeker geen mens op te wachten. Dat ik mijn best doe om deze gewoontes te doorbreken, bewijst het feit dat ik deze reactie toch post.

  Beantwoorden
  • Imma
   Imma zegt:

   Daar zit nooit een mens op te wachten, schrijf je. Mis, want ik vind je opmerking waardevol. Ik heb heel geregeld dezelfde gedachten als zij, maar gelukkig kan ik ze ook heel geregeld doorbreken door spontaan iets te doen, waarvan ik achteraf denk: hoezo te oud? hoezo te dik? Betty lees vooral de positieve kant van het artikel waarnaar verwezen wordt, de 5 briljante gewoontes voor een fantastisch leven. Pas die af en toe of zelfs geregeld toe, dan verdwijnen de negatieve, remmende gedachten als sneeuw voor de zon.

   Beantwoorden
 2. Emina
  Emina zegt:

  Een heel mooi en inspirerend artikel!
  Ik zie mijzelf echt hierin terug. Ik hoor vaak van mensen en van vriendinnen dat ik een laag zelfbeeld heb en dat ik echt onzeker overkom.

  Beantwoorden
 3. mike
  mike zegt:

  Beste Frank,
  Ik heb veel last van de door jouw opgenoemde slechte gewoontes. naarmate ik ouder word merk ik dat het me alleen maar energie kost en meer schade aanbrengt dan rust. Toch bij bepaalde gebeurtenissen en gedachtes handel ik uit impulsiviteit, waardoor ik terugval in de opgenoemde slechte gewoontes. Moet is accepteren dat ik last heb van deze gewoontes, waardoor ik verandering kan brengen of moet ik strenger zijn en stil staan bij de handelingen die ik verricht.
  Graag hoor jouw advies.

  met vriendelijke groet,

  Mike

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Mike,

   “Moet ik accepteren dat ik last heb van deze gewoontes, waardoor ik verandering kan brengen of moet ik strenger zijn en stil staan bij de handelingen die ik verricht.”

   Een goede vraag. Balans is het toverwoord: de balans tussen verandering en acceptatie. Alles willen veranderen (nooit tevreden zijn met wat je hebt bereikt) geeft onrust. Alles accepteren zonder iets te veranderen, geeft stilstand. Acceptatie zorgt er wel voor dat je minder hoeft te veranderen. Maar de balans is voor iedereen weer anders. Ik zou zeggen: probeer beide en volg waar je je het beste bij voelt (in de balans die het beste bij jou past).

   In dit artikel lees je meer over acceptatie van je ‘slechte’ eigenschappen:
   https://www.newstart.nl/blog/zelfvertrouwen-accepteer-slechte-eigenschappen/

   Heel veel succes, wat je ook kiest!

   Vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.