Ik ben zenuwachtig, hoe kan ik hiermee leren omgaan?

Iedereen is weleens zenuwachtig. Maar bij de een blijft het bij gezonde spanning terwijl het de ander belemmert om sociale interactie aan te gaan. In dit artikel staat beschreven hoe je beter kunt leren omgaan met je zenuwen.

Waardoor wordt je zenuwachtig

Ben jij van nature kalm, of ben je meer een zenuwpees? Ondanks de natuur van iemand heeft elk persoon weleens last van zenuwen. Iedereen heeft vast weleens de spanning ervaren vlak voordat hij een presentatie moest geven.  Als je zenuwachtig bent heb je vaak:

  • zweethanden
  • rode vlekken in het gezicht en/of hals
  • hartkloppingen

In ernstigere maten van de zenuwen hebben kun je last hebben van hoofdpijn, een drukkende pijn op de borst en zelfs flauwvallen.

Het is lastig om te bepalen wanneer je té nerveus bent. Iemand die presenteren heel spannend vind, maar wel een zeer succesvolle en geslaagde presentatie geeft, ervaart verder weinig ernstige gevolgen van zijn zenuwen. Wanneer is zenuwachtig zijn ongezond?

Ik zou zeggen zodra je lichamelijk onder de gevolgen van je zenuwen gaat lijden. Dit kan tot uiting komen wanneer je gaat trillen, zweten, stotteren of nagelbijten. In ernstigere gevallen zal je hoofdpijn krijgen, last hebben van hartkloppingen of in een zeldzaam geval: flauwvallen.

Stress is vaak de oorzaak van zenuwachtigheid.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Als je niet zeker bent van jezelf en je anticipeert een gebeurtenis of actie, dan zal je veelal stress ervaren. Dit heeft als gevolg dat je misschien zenuwachtig wordt. Gelukkig ervaren veel mensen geen stress meer zodra de spannende gebeurtenis achter de rug is. Toch zijn er ook mensen die nog een tijd zenuwachtig blijven. Indien dit gevoel blijft aanhouden zal er ook een verhoogde mate van stress zijn. Als dit voor een lange periode aanhoudt spreken we van chronische stress.

Wat kun je doen als je zenuwachtig bent

Als je eenmaal zenuwachtig bent is het een kwestie van uitzitten. Er is op dat moment niet veel dat je kunt doen, behalve de situatie accepteren zoals hij is. Je bent nu zenuwachtig en dat is prima. Als je iets spannends moet doen, zoals presenteren of solliciteren, dan snappen anderen ook wel dat je last hebt van de zenuwen. Bovendien, over het algemeen zijn mensen toch meer met zichzelf bezig dan met anderen, dus misschien schenken andere überhaupt weinig aandacht aan jouw zenuwen. Doe je best, meer dan dat kun je niet doen. Accepteer de situatie zoals hij is. Accepteer jezelf zoals je bent.

Je zenuwen onder controle

Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om je zenuwen beter vooraf onder controle te krijgen.

Goede voorbereiding is het halve werk

Als er een spannende situatie aan zit te komen, bereid jezelf dan goed voor. Of je nou nerveus bent voor een sollicitatie of presentatie, doe alles wat je kunt om voorbereid en kalm te zijn. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt. Als je zeker bent van jezelf zal je meer zelfvertrouwen hebben en kalmer zijn.

Geloof in jezelf

Zelfvertrouwen is belangrijk om je zenuwen onder controle te houden. Een gezonde dosis zelfvertrouwen helpt je om sterk en zelfverzekerd over te komen. Bovendien ziet iedereen aan je of je veel zelfvertrouwen hebt of niet. Als je een gezonde mate van zelfvertrouwen hebt zal men je eerder geloven, je komt daadkrachtiger en zelfverzekerd over. Dit is bijzonder nuttig tijdens presentaties of een telefoontje met een klant waar je tegenop ziet. Wat je ook doet, geloof in jezelf. Geloof dat je het kunt.

Lichamelijke verzorging

Goede verzorging van je lichaam is belangrijk om beter om te gaan met je zenuwachtigheid. Zorg dat je van te voren goed uitgerust bent. Slaap tussen de 7 en 8 uur per nacht. Sport en beweging werken uitermate goed om stress te verminderen. Door te bewegen wordt bloed rondgepompt in je lichaam en je hartslag gaat tijdelijk omhoog. Dit zorgt achteraf voor meer rust. Een trucje dat je kunt gebruiken: een paar minuten voor een spannende presentatie moet je een paar keer op en neer springen. Hierdoor gaat je hart even sneller pompen, waardoor je net iets relaxter wordt nadien.

Regelmatig ademhalen

Mensen die last hebben van nervositeit zijn geneigd om onregelmatig en kort adem te halen. Terwijl ademhaling en zuurstof juist van essentieel belang zijn om goed te functioneren. Let op je ademhaling en probeer kalm en diep in te ademen. Adem 3 seconden in en 5 seconden uit. Deze tragere manier van ademhalen is een stuk gezonder dan het korte, hortende ademhalen dat veel mensen zichzelf hebben aangeleerd. Je kunt het beste ademhalen vanuit de buik, hiermee kun je diep ademhalen.


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>