fbpx

Stress en duizelig: Ben jij weleens draaierig van de stress?

Stress en duizelig. Komt dat bekend voor? Stress en duizeligheid zijn aan elkaar verbonden. In dit artikel bekijken we welke invloed stress heeft op jouw gevoel van duizeligheid. 

Duizeligheid is een gevoel van instabiliteit. Je kan duizelig worden als je bijvoorbeeld net een nieuwe bril hebt. Je brein moet nog wennen aan de nieuwe informatie die het binnenkrijgt. Een gebrek of juist een teveel aan informatie kan zorgen voor duizeligheid. Als er een teveel, een tekort of een verstoring is van informatie naar de hersenen kan dit zorgen voor een duizelig gevoel.

Hoe ontstaat duizeligheid?

Eigenlijk is duizeligheid een verlies van controle dat je hersenen hebben over de rest van je lichaam. Diepte, evenwicht, snelheid, stilstand, afstand en beweging kunnen niet altijd tot één geheel worden samengebracht door het brein. In dat geval kan je duizelig worden omdat er een gebrek aan informatie is, of omdat de informatie die je brein binnenkrijgt geen eenduidig beeld geeft.

Je brein heeft je oren, evenwichtsorgaan en ogen hard nodig om aan de juiste informatie te komen. Als er een teveel of een tekort aan informatie via deze zintuigen binnenkomt kan dat voor problemen zorgen. Ook als er een verstoring is tussen deze zintuigen en je hersenen kan er duizeligheid optreden. Hersenletsel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat informatie niet volledig bij je hersenen terecht komt.

Maar hoe verhoudt duizeligheid zich dan tot stress?

De invloed van stress op duizeligheid

Stress kan zowel de oorzaak als een gevolg zijn van duizeligheid.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Stress kan duizeligheid versterken, en andersom. Je kan je namelijk druk maken om je duizeligheid als je geen duidelijke oorzaak weet te vinden. Als gevolg ben je alerter en meer gespannen, wat zorgt dat de signalen naar je brein nog heftiger worden en dus je duizeligheid kan verergeren.

Stress zorgt voor een verhoogde gevoeligheid, waardoor je meer last hebt van je duizelingen.

Stress is zowel geestelijk als fysiek. Je geestelijke klachten hebben met name betrekking op je ervaring van je lichaam en de manier waarop je hierover nadenkt. De fysieke klachten, zoals duizeligheid, zijn echt. Het zit niet zomaar tussen de oren.

Dit maakt het lastig om met stress om te gaan. Je hebt zowel fysieke als mentale gevolgen. Die twee kunnen elkaar in stand houden. Mentale stress kan zorgen voor fysieke klachten en fysieke klachten kunnen zorgen voor een verslechterd mentaal welzijn.

Wil je weten of jouw duizeligheid door stress wordt veroorzaakt? Lees dan eens over de symptomen van stress en kijk of je ze herkent bij jezelf. Zo ja, dan is het beste om te leren omgaan met stress.

Stress en duizeligheid: wat kan je er tegen doen?

Als je gespannen – of gestrest – bent zijn je lichaam en brein extra alert. Dit maakt je des te vatbaarder voor duizeligheid. Als je hersenen dan signalen opvangen die het niet helemaal thuis kan brengen is de kans op duizeligheid groter. Je hersenen raken dan even de kluts kwijt, waardoor je evenwicht of balans kan worden verstoord.

Om te beginnen kan je zelf de stresssymptomen checken om te zien of jij last hebt van stress. Komen de symptomen je bekend voor? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Raak vooral niet in paniek. Iedereen heeft last van stress en het is niet ongebruikelijk dat dit gepaard gaan met duizeligheid. Je bent niet de enige.

De kunst is om op een gezonde manier om te gaan met stress.

 


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


 

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>