fbpx

Hartkloppingen door stress: is dit wel normaal?!

Je hebt een brok in je keel. Je hart lijkt tegen je ribben aan te beuken. Elke hartslag voelt als een slag van een moker. Je voelt je gespannen, gestrest en opgejaagd. Je hebt hartkloppingen door stress, het voelt alsof je ieder moment een hartaanval zult krijgen. Je raakt in paniek.

Ik denk dat iedereen in zijn leven weleens zoveel last heeft gehad van stress dat hij of zij hartkloppingen heeft gehad. In de meeste gevallen voel je je hart dan sneller, heftiger of onregelmatiger kloppen dan normaal. Wees niet ongerust, hartkloppingen zijn in meeste gevallen onschuldig en niet schadelijk. Als je met hoge regelmaat last hebt van hartkloppingen is het wel aan te raden een huisarts te bezoeken, wellicht is er een andere reden voor je hartkloppingen.

Hoe werkt het hart en wat zijn hartkloppingen?

Je hart kent een bepaald ritme. Op dit ritme, ook wel hartslag, pompt je hart bloed rond in het lichaam. Dankzij je hart en bloed wordt er zuurstof vanuit je longen door de rest van je lichaam verspreid. Als je je erg inspant verbruik je meer zuurstof. Om zuurstof op de juiste plaatsen te krijgen zal je hart sneller gaan kloppen, zodat er meer bloed wordt gepompt richting waar het nodig is.

Als je sport zul je wel herkennen dat je hart sneller en/of heftiger pompt dan normaal. Dit is een gewone reactie. Dit is een functionele reactie vanuit je lichaam. Doordat je fysiek bezig bent en meer zuurstof nodig hebt gaat je hart harder pompen. Niks mis mee toch?

Maar als je hart sneller, of heftiger of met minder regelmaat gaat pompen zonder dat daar een fysieke aanleiding voor is spreken we van hartkloppingen. Hartkloppingen kunnen snel en plotseling voorkomen. Je zult het bonzen van je hart door heel je lichaam voelen. Soms gaan hartkloppingen gepaard met andere lichamelijke reacties, zoals duizeligheid, benauwdheid en soms misselijkheid.

Wat moet ik doen als ik hartkloppingen heb?

Gelukkig zijn hartkloppingen in veel gevallen ongevaarlijk. Een voorbeeld hiervan zijn hartkloppingen door stress. Natuurlijk is teveel stress ongezond, maar af en toe een bonzend hart door een tijdelijke stress is normaal.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


In het geval van aanhoudende of regelmatig terugkerende hartkloppingen is het het beste om een arts om advies te vragen. Wellicht dat er een achterliggende reden is voor de hartkloppingen.

Waarvan krijg je hartkloppingen?

Zoals eerder genoemd komen hartkloppingen voor bij fysieke inspanning, maar er zijn ook hartkloppingen met andere oorzaken. Zoals hartkloppingen door stress.

Hartkloppingen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals:

  • Cafeine
  • Zware maaltijd
  • Alcohol
  • Tabak
  • Heftige emoties
  • Spanning

Stress en hartkloppingen kunnen elkaar versterken. Wanneer je je gestrest voelt zul je eerder hartkloppingen ervaren en door die hartkloppingen zul je meer stress ervaren. Er ontstaat een vicieuze cirkel die je zo snel mogelijk wilt doorbreken. Het is dus van belang om de oorzaak van je stress te herkennen.

Het beste is om rustig te blijven als je last hebt van hartkloppingen door stress. Als je je laat meeslepen door je emoties kan het zo zijn dat hartkloppingen vaker terugkomen zodra je stress ervaart. Besef dat heftige emoties en spanningen de reden kunnen zijn van je hartkloppingen. Door de oorzaken van je emoties en spanningen aan te pakken kun je wellicht van je hartkloppingen afkomen.

Hoe kun je van hartkloppingen door stress afkomen?

In situaties die veel stress veroorzaken kan de volgende oefeningen een uitkomst bieden. Als je stress hebt is het makkelijk om je te laten meeslepen door de gebeurtenissen en factoren die de stress in eerste instantie hebben aangewakkerd. Als je stress hebt gaat het bloed weg uit je hersenen en richting je spieren, dit een overblijfsel van vroegere tijden; toen we weg moesten kunnen rennen mocht er opeens een groot beest voor ons staan. Zodoende gaat het bloed weg uit je hoofd en richting je spieren. Als je stress ervaart ben je vaak alerter dan normaal. Dit is op zich niet erg, maar het moet niet dagelijks voorkomen. Chronische stress leidt tot ernstige aandoeningen.

Verminder stress met deze oefening

Zodoende is het van belang om in een stressvolle situatie je hoofd koel te houden. Ondanks dat je je hart wellicht zult voelen bonzen moet je je kalmte zien terug te vinden. Dit kan met deze simpele oefening.

  • Zodra je stress ervaart zoek je even een rustig plek op. Het liefst ergens waar niemand je kan storen. Je wilt even alleen zijn.
  • Als je een rustige plek hebt gevonden ga je zitten (als dat kan), anders blijf je staan. Dat maakt niet uit.
  • Sluit je ogen en haal diep adem. Concentreer je op je ademhaling, laat je gedachten niet afdwalen.
  • Adem 3 seconden in en adem 5 seconden uit.
  • Je kunt deze oefeningen net zolang doen als nodig is om weer te kalmeren. Vaak zijn een stuk of 10 herhalingen voldoende om wat spanning uit het lichaam te halen en weer enige vorm van kalmte te bewaren.

Helpt deze oefening je van alle stress af? Nee, was het maar zo makkelijk. Wel kan deze oefening je een duwtje in de goede richting duwen. Hopelijk kun je hiermee de vicieuze cirkel van stress en hartkloppingen doorbreken.


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>