Wat zijn welvaartsziekten?

Elk jaar sterven er ongeveer 140.000 mensen in Nederland. Ruim 60% daarvan komt te overlijden door een welvaartsziekte. Maar wat zijn welvaartsziekten eigenlijk? 

Wat zijn welvaartsziekten?

Welvaartsziekten zijn ziekten die zijn ontstaan doordat de levensstandaard tegenwoordig beter is dan bijvoorbeeld 60 jaar geleden. Over het algemeen heeft men in de Westerse landen meer geld en meer toegang tot ongezond eten. Dat wil niet zeggen dat alle welvaartsziekten door ongezond eten of ongezond leven ontstaan.

Bekende welvaartsziekten zijn:

  • Kanker,
  • Obesitas,
  • Diabetes,
  • Hart- en vaatziekten.

Welvaartsziekten en leefstijlen

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 25% van de welvaartsziekten het gevolg zijn van ongezonde leefstijlen. In eerste wereldlanden is het normaal om veel vet voedsel en suikerrijke producten te consumeren. Zoals met veel dingen in het leven is ´te´ nooit goed. Door een teveel aan eten ontstaat er overgewicht met alle gevolgen van dien.

In de Westerse landen is er volop aan suiker en transvetten. Deze ingrediënten worden als volkomen normaal beschouwd. Sterker nog, zo werkt de voedselindustrie nou eenmaal. In bijna alle voorgeproduceerde producten zit suiker of transvet. Denk maar aan sauzen, koekjes en zelfs brood.

Welke rol speelt stress bij deze ziekten?

Maar ongezonde leefstijl is slechts één van de oorzaken van welvaartsziekten. De druk om te presteren is hoog. Door deze druk ontstaat stress. Vaak wordt dan ook een toevlucht gezocht in alcohol en nicotine. Roken en overmatig alcoholgebruik zorgen voor nog meer ziekten.

Doordat men last heeft van stress is de drang naar alcohol, nicotine of vet eten groter. Immers, je hebt geen zin om na een drukke dag uitgebreid te koken. Dan maar liever een pizza. Stress is dus indirect de oorzaak van veel welvaartsziekten.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Gezond leven: wat te doen om ziekten op afstand te houden

Wat je kunt doen om je te wapenen tegen deze ziekten?

1. Dagelijkse beweging

Het is nogal een open deur, maar beweging is cruciaal. Onze voorouders moesten nog op jacht om hun eten te halen. Wij zitten soms meer dan 10 uur per dag. Geen wonder dat je lichaam daar niet mee om kan gaan. Het is immers gewend aan beweging en activiteit.

Probeer elke dag zeker 30 minuten te bewegen. Het liefst aangevuld met intensieve activiteit, zoals hardlopen, wielrennen of sporten.

2. Gezonde voeding: voedsel dat echt voedt

Laat de suikers en vetten staan. Eet voedsel dat écht voedzaam is. Veel voedsel, waaronder vlees, is bewerkt. Je ontkomt er bijna niet aan om bewerkt voedsel te eten. Je kunt er wel opletten dat je zo min mogelijk suikers binnen krijgt. Laat snoepjes, chips en koekjes staan. Neem liever een gezondere snack.

3. Stress onder controle

Een andere manier om ervoor te zorgen dat je minder kans hebt op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten is goed voor jezelf te zorgen op mentaal vlak. Stress onder controle houden dus. Diverse ontspanningsoefeningen en methoden om met stress om te leren gaan vind je op deze website.

Stress is een belangrijke factor als het gaat om welvaartsziekten. Uit onderzoek is gebleken dat 2 op de 3 Nederlanders door stress meer gaan eten.

Door stress ga je meer eten

Bronnen
Website:nlbewustgezond.nl
Website: statline.cbs.nl
Website: gezondheidsraad.nl


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Hoe kom je van stress af?

De 3 beste stress management technieken

Hartkloppingen door stress: is dit wel normaal?!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>