Wat is life coaching?

Wat is life coaching? Wat is het verschil tussen burn-out coaching en life coaching? Voor wie is life coaching geschikt? Wat kost het?

De antwoorden hierop – en meer – lees je in het artikel van vandaag. 

Heb ik een life coach nodig?

Voordat je de keuze maakt om met een life coach te gaan werken wil je wel weten of dit de juiste keuze is. Wat kan een life coach je bieden? Welke resultaten kun je verwachten?

Kom je niet vooruit?

Je hebt tot dusver veel bereikt, maar je hebt net een extra duwtje in de rug nodig om je leven naar een hoger niveau te brengen. Wanneer je te maken hebt met ingrijpende veranderingen in je leven, zoals het vinden van een nieuwe baan of de geboorte van je eerste kind, dan kan het nuttig zijn om wat onpartijdige begeleiding in te schakelen.

Uiteraard zijn vrienden en familie in dergelijke kwesties erg belangrijk, maar een life coach kan net op een wat minder subjectieve manier meekijken. Dit komt omdat hij of zij als het ware van de zijlijn meekijkt, dat helpt om de juiste bouwstenen op de juiste plek te leggen.

Alle topsporters hebben ook een coach

Heb je last van belemmerende overtuigingen?

“Ik ben altijd snel van streek”.

“Ik moet dit nou eenmaal perfect doen, zo ben ik gewoon”.

Herken je dit? Het zijn belemmerende overtuigingen: dingen die je tegen jezelf zegt waarmee je een obstakel voor je eigen voeten werpt. Misschien houd je vast aan oude herinneringen of emoties? Wellicht is het tijd om wat oude overtuigingen los te laten, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe, constructieve overtuigingen.

Heb je een visie, maar mis je een plan van aanpak?

Diep van binnen geloof ik dat iedereen een leerdoel of -wens heeft. Iedereen wilt groeien en zich ontwikkelen, dat is mensen eigen. Maar niet iedereen heeft een duidelijk plan van aanpak. Soms ontbreekt het aan de juiste strategie. Heb je een (heldere) visie, maar ontbreekt het aan een logisch stappenplan?

Wellicht is online life coaching dan wat voor jou, bijvoorbeeld door het volgen van een online training.


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Ben je momentum kwijt?

Misschien ben je al goed op weg, misschien heb je een goed leven, maar wil je nét die volgende stap maken?

Je hebt destijds in de schoolbanken gekozen voor een specifiek beroep of richting. Je hebt een baan waar je het op zich naar je zin hebt. Maar wat verder? Je hebt het idee dat je al jaren hetzelfde doet, je komt niet vooruit.

Wie herkent dit niet?

Een life coach kan helpen om je waardes inzichtelijk te maken, zodat je een bevlogen en gepassioneerd leven kan leiden.

Tip: wist je dat bevlogenheid één van de oplossingen tegen een burn-out is? Iemand die bevlogen en gepassioneerd is zal meer energie krijgen dan hij of zij gebruikt.

Je krijgt niet alles gedaan in de tijd die je hebt?

Je weet dat uitstelgedrag je niks oplevert, maar toch lukt het je niet om alles gedaan te krijgen wat je zou willen doen. Ook in dit geval kan een life coach je helpen om je time management vaardigheden aan te scherpen.

Je hebt last van blijvende stress?

Heb je vaak een opgejaagd gevoel? Kun je niet genieten van je vrije tijd? Het is goed mogelijk dat stress een te grote invloed heeft op je leven. Een life coach kan helpen om stress te verminderen, onder andere door het aanreiken van een andere zienswijze. De dingen in het juiste perspectief plaatsen kan enorm helpen, maar is alleen mogelijk met een objectieve buitenstaander.

 

Als één of meerdere van bovenstaande items bekend klinken kan het zinvol zijn om samen te gaan werken met een life coach.

Wat is life coaching?

Een life coach is iemand die adviseert en aanmoedigt op diverse gebieden, zowel zakelijk als persoonlijk. Life coaching is anders dan advies, consultancy, counseling, mentorschap of therapie.

Een life coach helpt iemand om te kijken waar hij of zij staat in het leven en waar hij of zij naartoe wilt. Het doel is een optimale kwaliteit van leven, met ruimte voor vervulling van de diepste wensen en verlangens. Life coaching slaat een brug tussen denken en doen, om op die manier belemmerende overtuigingen te overwinnen.

“Ik heb het te druk.” “Ik heb er geen geld voor.” “Ik weet niet of ik dat wel kan”. Life coaching kan helpen om dergelijke belemmerende overtuigingen te overwinnen, zodat je wél actie onderneemt. Life coaching is gebaseerd op het idee dat alles met elkaar in verbinding staat: relaties, werk, gezondheid, spiritualiteit en financiën.

Het coachproces richt zich op specifieke vraagstukken, zoals een leerwens. Tijdens het proces wordt de huidige situatie onderzocht en wordt de ideale, gewenste situatie in kaart gebracht. Tevens worden bestaande en potentiële obstakels geïdentificeerd om zodoende een gepast plan van aanpak op te stellen.

Een lifecoach/cliënt-relatie is een samenwerking die zich onder andere richt op:

  • Identificeren en verhelderen wat jouw visie is. Wat wil je bereiken? Wat is je droom?
  • De expertise van de coach benutten om een stappenplan te maken voor jouw doelen.
  • Samen te ontdekken hoe jij je krachten optimaal kan benutten.
  • Samen een strategie uitwerken, waarmee jij je doelen gaat behalen en gemotiveerd blijft.
  • De coach helpt je, maar uiteindelijk wordt ook van jou verwacht dat je zelf de handen uit de mouwen steekt.

De vaste elementen gedurende een coachingsproces zijn:

  • Eigen ambities en waarden als uitgangspunt.
  • Kwaliteiten vrijmaken en uitbouwen.
  • Belemmerende overtuigingen wegnemen of omvormen.
  • Effectief gedrag ontwikkelen.
  • Gewenste resultaten realiseren.

Misconcepties over life coaching

“Life coaching is enkel voor mensen met problemen of mensen die zelf niet succesvol kunnen zijn”. Ken jij een topsporter die geen coach heeft? Ook de meest getalenteerde, succesvolle mensen kunnen profijt hebben van een coach.

“Coachen laten je uitrazen en dan geven ze advies”. Het is waar dat coaches goed moeten kunnen luisteren, maar goede coaching gaat verder dan het geven van advies. Een coach moet een beroep doen op een een brede kennis, ervaring en training om voor elke cliënt unieke oplossingen aan te dragen die aansluiten bij de vraagstukken van de specifieke cliënt.

“Iedereen kan een life coach zijn, er is geen training voor nodig”. Nog een misconceptie: een goede life coach heeft de juiste mix van expertise, ervaring en kennis nodig. Het is een vak apart om mensen te motiveren en aan te sporen om levensveranderende wijzigingen door te voeren.

“Coaching is net therapie zonder vergunning”. Life coaching richt zich op het heden en de toekomst. Gedurende het coachingsproces accepteer je de huidige situatie en bouw je van daaruit verder. Life coaches zijn geen gezondheidsspecialisten, ze voeren geen diagnoses uit. Therapie, daarentegen, richt zich op het verleden. Therapie is analytisch, maar niet actie-georiënteerd.

Wat is het verschil tussen burn-out coaching en life coaching?

Je leest op deze website over stress coaching, ook wel burn-out coaching genoemd. In hoeverre verschilt dat met life coaching?

Stress coaching is eigenlijk een tak binnen life coaching, met als doel een minder gestrest en gelukkiger leven. Als life coach moet je van alles wat weten, omdat je met verschillende aspecten van iemands leven te maken krijgt. Desondanks geloof ik in specialismen. Immers, als je veel van een onderwerp weet kun je echt de diepte in gaan.

Stel: je zit bijna tegen een burn-out aan, naar een psycholoog of bedrijfsarts vind je eng of een te grote stap. Zodoende beland je bij een stresscoach. Diegene moet dan wel de diepgaande kennis en ervaring hebben om jou te helpen je stress te verminderen om je burn-out op afstand te houden. Een specialisatie in stress en burn-out is dan een vereiste. Je zou kunnen zeggen dat een stresscoach een gegeneraliseerde specialist is.

Wat is een stress coach

Voor wie is life coaching geschikt?

Life coaching is niet voor iedereen, sommige mensen hebben geen leerwens. Iemand die bijvoorbeeld van nature al stressbestendig is zal niet snel met een burn-out of stress coach gaan werken.

Desondanks heeft life coaching iedereen wat bieden. Het leven is een dynamisch proces, het staat nooit stil. Dit geeft volop mogelijkheden om te groeien en te ontwikkelen.

Wil je echt aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling, dan gaan deze online trainingen je helpen:


Wil je werken aan je persoonlijke groei?

Volg dan deze online Trainingen in Geluk en Succes.

Verander jezelf – en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Jouw cursussen zijn zo verhelderend! Was ik daar maar eerder bewust van geweest. Het werkt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Niet kunnen ontspannen? Met deze 7 tips wel!

Grenzen aangeven met deze 4 effectieve stappen

Omgaan met blijvende vermoeidheid na burn-out

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>