bore-out-gevolgen

We kennen allemaal wel de term burn-out. Maar heb je ook weleens van bore-out gehoord? De bore-out is bijna het tegenovergestelde van een burn-out.

Als ik mensen vraag wat zij ervaren als het tegenovergestelde van gelukkig zijn hoor ik vaak terug ‘verdrietig zijn’, maar naar mijn mening is dat niet helemaal waar. Het tegenovergestelde van gelukkig zijn is namelijk verveling.

Het is misschien wat raar om op een website over stress te lezen over een bore-out. Maar er is wel degelijk een verbinding met stress. Laten we eerst eens de bore-out onder de loep leggen. Wat is het nou eigenlijk?

Wat is een bore-out?

De bore-out komt steeds meer voor in Nederland. Er is veel te lezen over burn-out, we weten bijna allemaal wel welke gevolgen dit voor je heeft. Maar nu blijkt dat een bore-out eigenlijk net zo ernstig is. De bore-out ontstaat door verveling, desinteresse en gebrek aan uitdaging. Het is dan ook niet opmerkelijk dat dit verschijnsel steeds meer op kantoor voorkomt.

De bore-out is het ultieme teken van verveling. En verveling kan tot nare gevolgen leiden. Mensen die volop in het leven staan zijn vaak actief, ze werken aan hun passie en zijn bevlogen. Mensen die in een sleur zitten of zelfs depressief zijn, zijn vaak verveeld.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online Cursus Ontspannen.
Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Het is belangrijk om dingen te doen waar je energie van krijgt. Net als bij een burn-out kan passie en bevlogenheid ervoor zorgen dat je fit en vitaal blijft. Als je dingen doet waar je geen plezier uit haalt dan zal je eerder ten onder gaan aan dan wel een burn-out of een bore-out.

Oorzaken

Er zijn diverse oorzaken van dit fenomeen:

 • Gebrek aan uitdaging
 • Desinteresse

Als mens willen we graag dingen bereiken. We willen groeien. We willen ergens aan bijdragen. Zodra we op het werk doorhebben dat wat we doen niet erg relevant is, verliezen we interesse. Zodra je constant elke dag hetzelfde doet, gaat de uitdaging van je werk eraf. In veel gevallen geldt dat de beste manier is om te zoeken naar de flow ervaring. Die ervaring zal je krijgen wanneer je werk doet waar je enthousiast over bent en wat je net aankunt. Je wordt hierdoor geprikkeld om het beste uit jezelf te halen. Je verliest de tijd uit het oog en de uren vliegen voorbij. Flow is de ultieme remedie.

Verschijnselen van bore-out

Als je denkt dat je zelf last hebt van een bore-out herken je vast wel één van deze verschijnselen:

 • Nep-toewijding
 • Uitstelgedrag
 • Werk verspreiden over de dag

Nep-toewijding

Velen onder ons moeten gewoon 40 uur op kantoor aanwezig zijn. Het is vaak helemaal niet zo van belang hoe we die tijd vullen, als we maar fysiek aanwezig zijn. Mensen met een bore-out gaan vaak een soort nep-toewijding creëren. Ze missen alle uitdaging en interesse, maar zullen net zo lang op kantoor blijven zitten als de rest. Of soms nog wel langer. Ze creëren chaos of onrust door heen en weer te lopen of door drukte te scheppen. Hierdoor lijkt het alsof ze druk bezig zijn met van alles. Terwijl er eigenlijk geen werk wordt verricht.

Uitstelgedrag

Uitstelgedrag is een symptoom van bore-out. Doordat je geen interesse meer hebt in je werk zal je eerder werk gaan uitstellen. Je hebt er immers toch geen zin in. Allerlei nieuwe taken die niet je interesse hebben zal je daarom zo lang mogelijk links laten liggen.

Werk verspreiden over de dag

Omdat je uitstelgedrag vertoont en je gespeelde toewijding in stand wilt houden ga je werk verspreiden over de dag. Je smeert al de dingen die je moet doen uit over heel de dag. Hierdoor weet je zeker dat je in ieder geval je 8 uur volmaakt. Het komt ook voor dat mensen hun taken gaan verspreiden over verschillende dagen. Want, als je deze taak zo lang mogelijk vasthoudt kan er ook geen ergere voor terug komen.

Stress en bore-out

Van bore-out kun je veel stress ervaren. Ik weet het, het klinkt enorm tegenstrijdig. Waar je bij een burn-out door overbelasting stress ervaart gebeurt het tegenovergestelde bij de bore-out, je leidt aan chronische stress door constante verveling. Het is zelfs zo dat daarom een bore-out kan leiden tot een burn-out. De stressverschijnselen van een bore-out zijn dan in redelijke mate gelijk aan die van een burn-out, denk aan:

 • Prikkelbaar
 • Lusteloos
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Snel geïrriteerd
 • Hoge bloeddruk
 • Veel piekeren
 • Slechte concentratie

De gevolgen

Als dit dag in dag uit zo doorgaat zal je zelfvertrouwen ernstig geschaad worden. Je begint te geloven dat je niks kan, dat je een uitsteller bent en dat je een luie houding hebt. Deze destructieve denkwijzen blijven aan je knagen. Door juist het tegenovergestelde te denken en doen, door aan jezelf te bewijzen dat je elke dag iets leert en groeit en meer aankan, groeit je zelfvertrouwen. Een bore-out laat je juist zien dat je elke dag niks nieuws bereikt. Elke dag stel je jezelf weer teleur.

Herken jij jezelf in bovenstaande verhaal? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen.

Baas over bore-out

Om de bore-out te overwinnen is zelfreflectie nodig. Wat vindt je het leukste aan je werk? Wordt je door sommige taken nog wel uitgedaagd? Kost het moeite om uit bed te komen? Zie je er tegenop om naar kantoor te gaan?

Praat met anderen over hoe je je voelt. Misschien dat zij dingen weten die binnen je huidige functie kan uitvoeren waar je energie van krijgt. Een gesprek met je leidinggevende kan wonderen doen. Toch kan dit erg lastig voor je zijn. Als je zegt dat je geen uitdaging ervaart kost dit je misschien wel je baan. Wel is het, ook voor je leidinggevende, logisch als je aangeeft dat je graag nieuwe dingen wilt leren en wilt blijven groeien.

Het kan ook helpen om na te denken over je talenten. Welke (onbenutte) talenten heb je? Hoe zou je in de toekomst hier meer gebruik van kunnen maken? Is het hiervoor noodzakelijk dat je van baan wisselt?

Het is erg belangrijk om een sterk gevoel van eigenwaarde te hebben. Zodat je gelooft in jezelf. Zodat je je eigen kwaliteiten en talenten erkend en dagelijks groei ervaart. Je zelfvertrouwen is enorm belangrijk om gelukkig te zijn.


WIL JE MINDER STRESS?

Volg deze online training en voel je weer ontspannen en positief!

JA, IK WIL LEVEN ZONDER STRESS

15.000+ cursisten gingen je voor!
Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.“Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”

0 antwoorden

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Wil je jouw ervaring delen, of heb je een vraag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.