Persoonlijke ervaring: stress en angst door hartritmestoornissen

Wat is een hartritmestoornis en hoe kan het je leven beïnvloeden?

Daar gaat vandaag mijn artikel over. Maar het is dit keer niet zomaar een informatief artikel: vandaag deel ik een persoonlijke ervaring.

Nog niet eerder heb ik een verhaal gedeeld dat iemand mij toegestuurd heeft. Vandaag dus een persoonlijk verhaal van Toos, waar zij haar toestemming voor heeft gegeven om het te delen.

Ik hoop door het delen van haar verhaal je misschien wat geruststelling vindt: je bent niet de enige met een hartritmestoornis.

Het persoonlijke verhaal van Toos

“Hallo allemaal,

Sinds mijn jeugd, dus al vele jaren heb ik last van hartritmestoornissen.

Wat kunnen hartritmestoornissen met je geest en je gemoedsrust doen?

Vanaf mijn jeugd hebben ze een grote invloed op mijn leven gehad, nooit echter hebben ze me ervan weerhouden om dingen te ondernemen. Het irriteerde me, maar toen had ik geen angst ervoor, mijn moeder had het immers ook, ik was eraan gewend om haar ermee te zien leven. Ik viel ook wel eens flauw, maar dan had ik weer een dag geen last en dan ging het wel weer.

Ik kreeg bètablokkers, steeds weer andere die dan een tijdje hielpen. Als er een ECG gemaakt werd tijdens de controle bij de cardioloog was er natuurlijk niets te zien.

De cardioloog adviseerde mij om direct een ECG te laten maken als er een aanval was. Dat deed ik dus en ik moest direct naar de hartbewaking. Boezemfibrilleren en flutters wisselden elkaar af. Vanaf toen werd ik regelmatig opgenomen en had ik inmiddels iedere dag hartritmestoornissen zowel overdag als ’s nachts.

Toen kreeg ik te horen dat een ablatie zinvol was. Bij een ablatie worden de cellen in het hart die de ritmestoornissen veroorzaken weggebrand.

En toen kwam bij mij de stress…..en de angst.

Het idee dat er iemand in mijn hart ging zitten branden, ik schrok ervan.

Er was een wachttijd en ik zag er enorm tegen op, de zenuwen gierden door mijn keel. Ik kreeg kalmeringsmiddelen om de wachttijd te overbruggen.

Dat doe ik dus nooit weer, ze lossen niets op en naderhand moet je er vanaf zien te komen.

De ablatie viel heel erg mee en het boezemfibrilleren was weg.

Maar toen kwamen er nieuwe hartritmestoornissen voor in de plaats. Een snelle hartslag, overslagen, tussen de 10.000 en 12.000 per dag, gemeten met een holter, zo’n kastje wat je mee naar huis krijgt om een 24-uurs ECG te maken.

Dag en nacht, ook van slapen kwam weinig terecht. En oh die angst en uitputting…

Andere medicijnen, een calciumantagonist. De bètablokkers die ik inmiddels vele jaren had ingenomen moesten weg. Er wordt je doodleuk verteld dat je daar wel een week voor moet nemen om af te bouwen. Een raad, doe er langer over, vooral als je ze jaren hebt ingenomen. Dit laatste was allemaal vanaf zes weken geleden.

Weer andere medicijnen, nu een anti arrithmicum. Dit is een paardemiddel, want een ablatie is niet meer mogelijk omdat de verkeerde prikkels uit beide hartkamers en beide hartboezems komen.

Stress en angst, en ziek door deze medicijnen. Duizelig, misselijk gewoon ziek!

Het hart bleef jagen, alleen al als ik niet bewoog had ik een hartslag van rond de 95.

Zodra ik bewoog ging het mis.

De bètablokker terug, zonder was mijn hartslag te snel. Ik heb het een maand volgehouden zonder.

Ik was het vertrouwen in mijn lichaam kwijt. Ik schrijf was…

Door de bètablokker klopt mijn hart niet meer zo snel. Het antiarritmicum Tambocor begint ervoor te zorgen dat het hart wat rustiger klopt. Ik ben er nog lang niet maar ik heb weer hoop.

Ontspanningsoefeningen zijn moeilijk als de zenuwen door je keel gieren waar je hartslag ook nog eens erger van wordt. Toch doorzetten. Ik ben vorige week weer begonnen met wandelingetjes maken. Heb mijn taken weer wat opgenomen. Als je hartritmestoornissen hebt, doe er dan alles aan om de angst te verminderen want echt, die maakt alles alleen maar erger. Het heeft wel tijd nodig. Zoek een goede cardioloog, gelukkig heb ik die ook. Werkt een medicijn niet, vraag een vervroegde afspraak aan. Blijf niet weer een half jaar wachten. Ieder mens reageert anders op medicijnen, dat weet een cardioloog ook.

Het hoeft maar zoiets kleins als een wandelingetje te zijn om weer wat vertrouwen te krijgen. Voor mijzelf is het nu belangrijk dat ik leer niet meer te alert op mijn hartslag te zijn. Geen angst meer te krijgen als mijn hart weer eens raar klopt. Een uitdaging maar niet onmogelijk.

Er zijn vast meer mensen met flinke hartritmestoornissen die er overspannen van worden. Zelfs ik en ik ben een relaxt persoon normaal gesproken. Schaam je er niet voor maak het bespreekbaar.

Ik ben erg blij dat Sander er aandacht aan wil besteden.

Heel veel sterkte allemaal.”

 


Wil je leven zonder stress?

Volg dan deze online Nooit Meer Zorgen Of Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

5 Tips tegen rugpijn door stress

Chronische stress de baas met 3 strategieën

Burn-out behandeling: de ingredienten voor een pijnloos herstel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>