Zelfvertrouwen vergroten – 3 effectieve oefeningen

Je zelfvertrouwen vergroten is makkelijk met deze 3 effectieve oefeningen. Meer zelfertrouwen krijg je alleen door te oefenen en dit artikel leert je hoe je meer zelfvertrouwen op te bouwen:

Eenvoud is kracht en herhaling zorgt voor meesterschap.

Hier zijn 3 eenvoudige dingen die je elke dag kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Je zelfvertrouwen vergroten is als een spier vergroten: je moet hem elke dag gebruiken om hem soepel en sterk te houden.

Vergeet Tibet of klankschalentherapie.

Om je zelfvertrouwen te vergroten heb je geen ingewikkelde dingen nodig: je hoeft er niet voor naar Tibet, je hoeft geen mantra’s te herhalen, klankschalentherapie te volgen of onder hypnose terug te gaan tot voor je geboorte.

Wat wel werkt, is elke dag je zelfvertrouwen een beetje oefenen. Als je een nieuwe taal leert, hoef je ook niet in de eerste les direct het volkslied op te dreunen. Je begint eenvoudig met het alfabet te oefenen – dat werkt een stuk beter. Dus eenvoud is kracht en herhaling is de weg naar elk meesterschap.

Hier zijn drie eenvoudige dingen die je elke dag kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten:

Zelfvertrouwen vergroten oefening 1: Wees overtuigd dat je iets kùnt!

Hoe vaak zeggen we niet tegen onszelf: “Dat kan ik niet. Dat lukt me nooit. Ik heb daar geen talent voor”?

Nou, zeg dat maar duizend keer tegen jezelf – dan lukt het je inderdaad nooit!

Dus stop daarmee.

Begin te bevestigen dat je het wèl kunt, dat het wèl gaat lukken, dat je er wèl talent voor hebt.

Hoe vaker je tegen jezelf zegt dat je iets wel kunt, hoe meer je er in gelooft – en hoe groter de kans is dat je het ook echt kunt.

Wat we tegen onszelf zeggen is een zelfvervullende voorspelling – het komt altijd uit. Of we denken dat we het kunnen, of we denken dat we het niet kunnen: zo zal het ook gebeuren. Dus als je tegen jezelf zegt: “Dit kan ik niet, dat lukt me nooit”, dan feliciteer ik je!

Want je bent al aan het oefenen – je oefent alleen nog de verkeerde kant op.

Vertel jezelf dat je kunt wat je wilt – en blijf dit tegen jezelf herhalen. Na verloop van tijd kom je nooit meer op het idee dat je iets niet kunt!


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe je krijgt wat je echt wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven. Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Ik kan alles – en jij ook.

Ik geloof dat ik (bijna) alles kan. Geef me voldoende tijd, laat me genoeg leren en oefenen – en er zijn weinig dingen die ik niet kan. Dat geldt natuurlijk ook voor jou. Je leert niet in één dag een nieuwe taal, maar oefen een jaar en je spreekt het waarschijnlijk prima.
Dus wat je doel ook is, zeg tegen jezelf:

1. Ik kan dit (want ik kan alles leren)
2. Dit gaat me lukken (als ik er maar voldoende energie in stop)
3. Ik wacht niet meer (maar ga het gewoon doen)

Of gebruik je eigen woorden, die zijn altijd het beste…

Zelfvertrouwen vergroten oefening 2: Geef jezelf een compliment!

De snelste weg naar onzekerheid is jezelf kleiner maken dan je bent. Zelfkritiek en onzekerheid gaan altijd samen – en dus moet je ook op dit gebied de andere kant op oefenen.

Begin ermee jezelf elke dag een compliment te geven. Waarom hebben we daar toch zo’n moeite mee? Als we iets goed doen en we krijgen een compliment van een ander, dan antwoorden we:

1. Ach, zo bijzonder was het niet.
2. Iedereen had dit gekund.
3. Ik had het eigenlijk nòg beter kunnen doen.

Waarom halen we onszelf zo naar beneden? Het was wèl bijzonder, een ander had het misschien niet beter gekund – en jij ook niet!

We hebben moeite met complimenten omdat we bang zijn onszelf tè goed te vinden. Je hoeft natuurlijk niet naast je schoenen te lopen, maar je moet wèl met je beide benen op de grond gaan staan. Dat doe je alleen door in jezelf te geloven…

Je had het ook NIET kunnen doen…

Ah toe, geef jezelf eens een compliment, eentje maar! Begin met de grote dingen waar je wèl trots op bent. Oefen net zolang tot je in staat bent jezelf ook voor kleine dingen te complimenteren.

Want voor alles wat je goed doet, had je het ook fout kunnen doen. Voor elke actie die je wel hebt genomen, had je ook niets kunnen doen. Dat is toch een compliment waard?

Dus geef jezelf elke dag een compliment:

1. Dat heb ik goed gedaan!
2. Ik ben trots op mezelf!
3. Zo, weer een stapje verder!

Of gebruik je eigen woorden, die zijn altijd het beste…

Als dit raar voelt, dan is daar maar één reden voor: je hebt nog niet voldoende geoefend. Alles wat je oefent, voelt na verloop van tijd natuurlijk.

Zelfvertrouwen vergroten oefening 3: Bevestig je eigenwaarde.

Wees blij met wie je bent – wie gaat dat anders voor je doen? Hoe kun je zelfvertrouwen krijgen als je jezelf niet de moeite waard vindt? Dat lukt je gewoon niet. Dus bevestig dat je wel de moeite waard bent, elke dag opnieuw. Tot je het echt voelt. Dan hoeft je het niet meer te oefenen, dan is het onderdeel geworden van je identiteit.

De manier om je zelfvertrouwen te vergroten is door jezelf niet meer naar beneden te halen. Het vergroten van je eigenwaarde is iets dat je helemaal zelf kunt doen. Je hebt niemand anders nodig om je zelfvertrouwen te vergroten. Je hoeft alleen te geloven in jezelf. Daarom heet het ook zelf-vertrouwen. Je hebt het zelf in de hand…

Weet je wat de belangrijkste reden is dat we onszelf niet waarderen? Dat is omdat we ons continu vergelijken met anderen. Zij doen het beter, dus ik doe het minder. Zij zijn slimmer, dus ik ben dommer. Zij hebben wel de laatste iPhone en ik loop nog met een Nokia uit 2001 rond (of met een beugel, of met vetrandjes, of met … noem maar op).

Meer zelfvertrouwen: De wedstrijd die je nooit kunt winnen.

De enige manier om deze vergelijkingen te stoppen is om te beseffen dat je het nooit kunt winnen. Er is altijd wel iemand die slimmer en knapper is. Nou, jammer dan! Dat is totaal niet belangrijk. Waar het om gaat is dat jij jezelf nu eens eindelijk begint te waarderen. Ook met een oude Nokia, een beugel of overgewicht.

Wat ook zo ben je prima. Maar alleen als je hier ook zelf in gelooft. En dàt gaat alleen gebeuren als je er ook dagelijks mee oefent. En dàt doe je weer door elke dag je eigenwaarde te bevestigen.

Pak je Nokia, je beugel en je dikke billen:

Dus pak je Nokia, je beugel en je dikke billen en ga voor de spiegel staan. Kijk naar jezelf en zeg:

1. Zo ben ik prima!
2. Ik ben helemaal oké!
3. Ik vind mezelf wèl leuk!

Of gebruik je eigen woorden, die zijn altijd het beste…

Wat zie je in de spiegel?

Een spiegel reflecteer niet wie je bent, maar wie je denkt dat je bent. Een klein, maar belangrijk verschil. Dus probeer het beste over jezelf te denken…

Je ziet in een spiegel wat je gelooft. Niet wie je bent, maar wie je gelooft dat je bent.

Ik weet het, veel mensen vinden het eng om zichzelf in de spiegel te zien – en al helemaal eng om zichzelf in de ogen te kijken en te zeggen dat ze leuk zijn. Dus als je dit tè eng vindt, doe het dan zonder spiegel.

Maar het beste is voor een spiegel tegen jezelf te zeggen dat je oké bent, de moeite waard bent, leuk en interessant bent. Overtuig je spiegelbeeld, dan hoef je niemand anders meer te overtuigen. Want het gaat er niet zozeer om wie in jou gelooft, het gaat erom of jij in jezelf gelooft.

Maak een selfie!

Hoe dan ook, maak een selfie en stuur hem naar me op! Want als ik ergens vrolijk van wordt, is het wel van mensen die lekker in hun vel zitten. Met of zonder vetrandjes, dat interesseert me totaal niet. Mooi, lelijk, beugel of flaporen: alles is welkom. Sterker nog, hoe meer gebreken, hoe trotser je op jezelf kunt zijn dat je blij bent met je eigen lichaam en geest.

Natuurlijk is een goed zelfbeeld nòg belangrijker dan een goede selfie. Dus wees blij met jezelf – oefen dit elke dag en merk het verschil!

En wil je sneller je zelfvertrouwen vergroten? Dan gaat de volgende online cursus je helpen:


Wil jij meer zelfvertrouwen?

Volg dan deze online cursus Meer Zelfvertrouwen.

Vind je zelfwaardering weer terug – en voel je zeker over jezelf. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“De cursus zelfvertrouwen is het bedrag dubbel en dwars waard! Ik sta steviger in m’n schoenen, al vanaf de eerste les!“

Over de schrijver 

Frank De Moei

Frank is een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heeft hij via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in gelukkig en succesvol leven. Meer over Frank.
Download Hoe je krijgt wat je echt wilt (gratis eBoek).


Ook leuk om te lezen:

Doen waar je bang voor bent, geeft vrijheid

10 Redenen om blij te zijn met jezelf

7 Mythen over zelfvertrouwen

 • Erg leuk om dit artikel te lezen! Ik heb de cursus zelfvertrouwen ruim een jaar geleden afgerond en alle bovenstaande tips zijn ondertussen gewoon een vast onderdeel van mijn leven geworden. Ik besef nu opeens bij het lezen van dit artikel dat ik dat eigenlijk niets een meer door heb. Het is normaal geworden. En dat is niet verkeerd!

  • Beste Nick,

   Fijn dat te horen!

   Als deze inzichten natuurlijk voor je voelen, dan weet je dat je goed zit. Dan ben je onbewust bekwaam geworden :)

   Vriendelijke groet,
   Frank

 • Suzanne schreef:

  Wat kost een online cursus om je zelfvertrouwen te vergroten?
  Wordt het (gedeeltelijk) vergoed door het ziekenfonds?

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >