Werk zonder stress, de grote droom

De grote droom: werken zonder stress. Wat zou dat heerlijk zijn. Dat je gewoon je werk kan doen zonder stress, spanningen en deadlines. Dat je elke dag rustig en relaxed naar je werk gaat. Maar is het echt mogelijk, werk zonder stress? 

Werk zonder stress: Illusie of werkelijkheid?

Werken zonder stress klinkt te mooi om waar te zijn. En, om maar meteen met de deur in huis te vallen, dat is het ook.

Stress hoort er nou eenmaal bij in het dagelijks leven. Niemand is 100% stressvrij.

Toch is er behoorlijk veel dat je kan doen om stress te verminderen op je werk. Je kan stress vermijden, verminderen en voorkomen. Ik heb hieronder een aantal tips genoteerd die ik zelf ook gebruik om werk gerelateerde stress onder controle te houden.

Van alle soorten stress vind ik werkstress het meest interessant. 1 op de 7 Nederlanders zit thuis met een burn-out. Een behoorlijk grote groep mensen, vind ik. En wat blijkt, burn-outs zijn in bijna alle gevallen werk gerelateerd. Dit in tegenstelling tot overspannenheid, wat niet altijd met werk te maken heeft.

Daarom is het vermijden, verminderen en voorkomen van werkstress zo belangrijk. Ik zou niet graag met een burn-out thuis komen te zitten.

Wil jij positief leven, zonder stress?

De online cursus Minder Zorgen, Minder Stress gaat je helpen!

Laat je zorgen los - en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor.

"Je cursus was super - een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”Stress vermijden op het werk

Het is niet heel lastig om te achterhalen waar je stress van krijgt op je werk. Al na enkele maanden of zelfs weken kan je inschatten wat jou veel stress bezorgt.

Enkele voorbeelden zijn:

 • Een veeleisende baas,
 • Hoge werkdruk,
 • Er is teveel werk om te doen,
 • Zeurende collega’s,
 • Geroddel op de werkvloer,
 • Geen inspraak,
 • Geen verantwoordelijkheid,
 • Gevoel dat je werk er niet toe doet,
 • Lange werkdagen.

Niet alle stress kan je vermijden, maar sommige dingen wel. Stel je hebt veel last van geroddel op de werkvloer. Je probeert niet actief mee te roddelen, maar je hoort wel alles wat er wordt gezegd. Ongewild vreet dit energie. Er zijn tientallen dingen die je kan doen om dit te vermijden:

 • Vraag je collega’s of ze ergens anders willen praten,
 • doe oordoppen in,
 • ga zelf ergens anders werken,
 • meld het geroddel (zonder namen te noemen) bij je leidinggevende,
 • meng je in het geroddel en geef er een positieve wending aan.

Zoals je ziet zijn er best wel mogelijkheden, de lijst kan je nog veel langer maken namelijk. Zo blijkt dat je best wat stress van vermijden.

Stress verminderen op het werk

Je vraagt je waarschijnlijk af of dit met alle situaties zo is, want hoe zit dat bijvoorbeeld met een veeleisende baas? Daar kun je niet omheen en daar kun je weinig aan veranderen?

Toch kan je zelfs dat probleem wel omgooien en er mee leren leven. De eisen van je baas komen namelijk ergens vandaan. Kan je achterhalen wat hij of zij het belangrijkst vindt? Misschien is het goed om een gesprek te voeren over prioriteiten en verwachtingen.

Stress doordat er zoveel te doen is kan je vermijden door duidelijke prioriteiten en structuur in je werk aan te brengen. Er zal altijd meer werk zijn dan dat er tijd is om alles uit te voeren. Daarom zijn prioriteiten zo belangrijk. Als je weet wat de belangrijkste dingen zijn en je kan die doen, dan scheelt dat een hoop stressen.

Het gevoel dat je geen inspraak en verantwoordelijkheid hebt kan voor veel mensen voor stress zorgen. Overigens is dat niet alleen het geval op het werk. Ook thuis en in privésferen willen we allemaal graag wat te zeggen hebben. We willen het gevoel hebben dat we erbij horen en dat we er toe doen. Op het werk kan je deze stress verminderen door elke dag te laten zien wat je kan. Je hoeft niet overdreven ambitieus te zijn, als je maar je werk goed doet en ook eens laat weten dat je graag wat extra verantwoordelijkheid zou willen.

Stress voorkomen op het werk

Je weet nu hoe je stress van vermijden en verminderen op je werk. En tot slot, hoe kan je nou stress voorkomen op je werk?

Stress voorkomen kun je op een paar manieren doen. De belangrijkste is om anders met stress om te gaan. Om als het ware anders over stress na te denken. En met name om anders over stressvolle situaties na te denken.

Als mens ben je constant aan het oordelen. Iets is goed, iets is slecht. Hierdoor worden veel situaties, die op zich geen waarde hebben, afgeschetst als negatief of slecht. Door dit waardeoordeel ontstaat stress en frustratie.

Stress kan je voorkomen door de knop om te zetten. Door objectief naar situaties te kijken en minder te oordelen. Bekijk de dingen zoals ze zijn. Probeer objectief en van een afstand de situatie te bekijken. Wat is er nou werkelijk gebeurd? Probeer aannames en verwachtingen achterwege te laten.

Veel stress kan voorkomen worden door op deze manier rationeel en realistisch de dingen te observeren. Dit helpt onder andere met het in toom houden van je emoties. Negatieve emoties kunnen je helemaal meesleuren, zodat je vast komt te zitten in een destructief denkpatroon. Laat je hoofd vooral niet op hol brengen door negatieve gedachtes. Onthoud, je hebt gedachtes, je bent niet je gedachtes. Wat je doet, dát bepaald wie je bent.

Dus, samengevat, werk zonder stress bestaat niet. Net zomin als dat je kan leven zonder stress. Stress zal altijd wel in enige vorm aanwezig zijn. Wat je wel kan doen is stress vermijden, stress verminderen en stress voorkomen. Dit doe je onder andere door zelf anders te handelen en anders tegen situaties aan te kijken.


Wil jij positief leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>