Zorgeloos slapen dankzij deze tips tegen slapeloze nachten

Een belangrijk ingrediënt voor een energiek en stressvrij leven is een goede nachtrust. Slapeloze nachten kunnen je van je energie beroven, waardoor je vatbaarder wordt voor stress. In dit artikel lees je tips om een goede nachtrust te bevorderen. Je krijgt bovendien een aantal oefeningen mee die je kan doen om slapeloosheid door stress te verminderen.

De gevolgen van slapeloze nachten door stress

Je wordt wakker van het alarm van je wekker. Je rekt je uit en wrijft de slaap uit je ogen. Futloos strompel je richting de badkamer voor een plens koud water. Het frisse water pept je iets op, maar desondanks voel je de vermoeidheid in je lichaam. Na een snel ontbijt en een kop koffie ga je naar je werk. Ook daar volgen de koppen koffie elkaar in snel tempo op: ’s ochtends twee bakken koffie, net na de lunch een kop koffie en vervolgens rond 15.00 uur en 16.00 nóg meer koffie.

Je komt thuis en voelt je niet moe. In plaats daarvan ben je lichtelijk gespannen en nerveus. Wat heeft al die cafeïne met je gedaan? Je voelt je opgejaagd en totaal niet relaxed.

Door laat op de dag nog koffie te drinken zorg je ervoor dat je slapeloze nachten voor jezelf creëert. Cafeïne blijft letterlijk úren in je lichaam actief. Als je rond 15.00 uur nog koffie drinkt zal je dit zelfs om 23.00 uur nog merken. Je denkt misschien van niet, maar je lichaam zegt wat anders. Het gevolg is dat je deze nacht niet goed slaapt en dus morgen wéér koffie nodig hebt om je een beetje fit te voelen. Het verhaal blijft zichzelf herhalen…

Uiteraard is dit zomaar één van de mogelijke scenario’s, er zijn veel meer manieren waarop slapeloosheid jouw leven in sluipt. Eén van de oorzaken kan stress zijn.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


De gevolgen van een slechte nachtrust

Je herkent iemand die slecht heeft geslapen aan de volgende kenmerken:

  • Het reactievermogen van die persoon is verminderd.
  • De persoon is mentaal vermoeid en maakt eerder fouten.
  • Het concentratievermogen is verslechterd.
  • De persoon is sneller geneigd om somber te zijn.
  • De persoon is sneller geïrriteerd en snel geprikkeld.
  • Door het slaaptekort is het immuunsysteem verzwakt.
  • De persoon heeft sneller last van hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid.

Van slapeloze nachten naar slapen als een baby

Dit is allemaal wellicht bekend, maar wat doe je er vervolgens aan om je slapeloze nachten te overwinnen? De rest van dit artikel gaat in op de dingen die je vandaag al kan ondernemen om je slaapkwaliteit te verbeteren. We gaan het onder andere hebben over:

  • Het effect van voeding op de kwaliteit en mate van je slaap.
  • Wat alcohol en ondiep slapen met elkaar te maken hebben.
  • Wat je kan doen om je gedachten te stoppen zodra je op bed ligt.

Het effect van eten op je slaap

Misschien ben jij iemand die ervan houdt om ’s avonds een goed bord vol te eten. Je maag zit behoorlijk vol en je voelt je voldaan. Heerlijk is dat!

Maar… later op de avond begint de honger toch al weer te knagen. Misschien toch nog even een cracker met pindakaas eten, een bakje noten of misschien zelfs een handje chips?

Het lijkt allemaal erg onschuldig, maar dat is het niet.

Door laat op de avond nog wat te eten gooi je het hele ritme van je maag in de war. Er is dan namelijk niet meer voldoende tijd om je eten volledig te verteren voordat je slaap. Het gevolg is dat de voeding halfverteerd in je maag blijft hangen. Dit kan je slaapritme aanzienlijk verstoren.

Om een betere nachtrust te garanderen zou ik je aanraden om na 20.00 uur niet meer te eten. Op sommige websites lees je dat je het liefst 30 minuten voordat je gaat slapen niet meer moet eten. Ik zou zelfs aanraden om enkele uren voordat je gaat slapen niet meer te eten. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik merk een behoorlijk verschil als ik 30 minuten of 120 minuten voordat ik ga slapen stop met eten. Ik zou zeggen: probeer het eens uit en kijk wat het doet!

Eten voor het slapengaan vermindert de nachtrust

Drank om beter te slapen?

Wat dacht je van een nachtmutsje om beter te slapen?

Het is zeker waar dat je hierdoor makkelijker in slaap valt. Maar de keerzijde is dat de kwaliteit van je slaap minder zal zijn. Dit komt omdat je REM-slaap, dat staat voor rapid eye momevement, korter en onrustiger wordt. Hierdoor kan het zijn dat je minder uitgerust bent.

Het effect van alcohol voor het slapengaan

Na het consumeren van alcohol voor het slapengaan val je makkelijker in slaap en in eerste instantie slaap je zelfs dieper. Maar gedurende de tweede helft van de nacht ga je minder diep slapen.

Ik raad je aan om alcohol te beperken voor in het weekend en tijdens speciale gelegenheden. Dit betekent dat je normaliter dus niet doordeweeks drinkt. Het vergt discipline, maar het levert je geheid een betere nachtrust op.

Wat je wél kan drinken is een kop gezonde thee. Zoals kamillethee. Deze thee heeft een natuurlijke kalmerende werking, waardoor je makkelijker in slaap valt. Drink één a twee koppen per dag en je zal zien dat het effect heeft op je nachtrust. Bovendien helpt kamillethee ook tegen nervositeit en stress, zodat je beter slaapt én minder stress ervaart door deze thee te drinken.

Ontspannen met een kop kamille thee

Ontspanningsoefening voor het slapengaan

Tot slot wil ik het met je hebben over hoe je slapeloosheid door stress kan overwinnen door middel van oefeningen. Hieronder vind je een aantal oefeningen die je kan proberen. Afhankelijk van waar jij stress van krijgt is de ene oefening effectiever dan de andere. Ook hier geldt, probeer het eens uit en kijk wat voor jou werkt.

Je hoofd leegmaken voor het slapengaan

Deze tip ben je vast weleens op een andere website tegen gekomen. Desondanks wil ik de tip herhalen, omdat hij enorm eenvoudig én doeltreffend is. Door je hoofd leeg te maken voor het slapengaan kun je meer rust ervaren en minder rondzwervende gedachtes.

Zelf raad ik je aan om je gedachten op papier te zetten. Als het even kan zou ik zelfs kiezen voor de ‘analoge’ variant, dus simpelweg met pen en papier. Is dat niet mogelijk dan kun je ervoor kiezen om je gedachten uit te typen op je mobiel of laptop.

Het blauwe licht van apparaten maakt cortisol vrij

Over dat blauwe licht van apparaten: Wist je trouwens dat het licht van je mobiel of laptop blauw-achtig is? Dit is dezelfde lichtkleur als die van de zon die hoog aan de hemel staat, midden op de dag. Je lichaam maakt als je wakker wort cortisol aan om honger op te wekken en je in beweging te krijgen. Dit blauwe licht heeft hetzelfde effect: er komt cortisol vrij. Het nadeel van cortisol is dat het je slaperigheid vermindert. Ik adviseer je om ruim één uur voordat je gaat slapen niet meer op je laptop of mobiel bezig te zijn en ook geen TV meer te kijken.

Mediatie voor het slapengaan. Dit is niet voor iedereen, maar je kan het op zijn minst een keer proberen.

Mediteren-voor-het-slapengaan

Een koud bad of koude douche. Een andere oefening die je kan helpen om snel in slaap te komen is het nemen van een koude douche. De kou heeft invloed op je bloedvaten, die als gevolg samentrekken.

Wist je dat één van de grondleggers van geneeskunde uit het oude Griekenland kwam?Ja, ik heb het over Hippocrates. Hij gaf al aan dat koud water een krachtige bron is en bijna elke ziekte kan genezen. Dat is nogal een uitspraak!

Als je lichaam in aanraking komt met kou wordt er namelijk warmte gestuurd naar je vitale organen. Als je koude douche klaar is stroomt het bloed weer beter door naar ook de andere delen van je lichaam. Een koude douche kan dus helpen om je doorbloeding te stimuleren, wat vervolgens jouw slaap bevordert.

Draai de kraan eens een stuk verder terug (ongeveer 10 graden wordt aangeraden) als je gaat douchen. Weet je niet precies hoe koud je water is? Draai de kraan gewoon helemaal terug en dompel jezelf onder in de kou. Je kan beginnen met koud afdouchen. Je doucht dan met gewoon warm water en als je bijna klaar bent spoel je af met koud water. Na een periode van gewenning kun je steeds vaker en langer koud douchen.

Bronnen
Website: https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/je-eten-bepaalt-je-slaap
Website: Alcohol and Sleep I: effects on normal sleep, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23347102

Koud douchen tegen stress en verbeteren van de nachtrust

Veel succes met het verbeteren van je slaap! Heb je vragen over slapeloze nachten door stress? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten.


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>