Wat te doen tegen stress?

Wat kan je doen tegen stress? Soms voelt het zo hopeloos. Gelukkig zijn er genoeg dingen die jij kan doen om stress op afstand te houden. 

Wat te doen tegen stress?

Ondanks dat je soms erg in de put kan zitten van stress is er genoeg dat jij kan doen om weer grip op je leven te krijgen. Je kan stress bedwingen. Stapje voor stapje.

Soms zijn het juist de kleine dingen in het leven die een groot verschil maken. Zo is het ook met stress. Soms kan je door kleine veranderingen in je dag al een groot verschil maken.

In dit artikel heb ik 8 tips voor je op een rijtje gezet. Deze tip kan je gebruiken om te leren wat je tegen stress kan doen.

Slaap tussen de 7 en 8 uur per nacht

Juist als je leven helemaal op zijn kop staat is het belangrijk om voldoende te slapen. Bovendien, als je genoeg slaapt ben je fitter en kan je beter tegen stress. Zorg daarom voor voldoende slaap. Het liefst rond de 8 uur per nacht.

Heb je last van slapeloosheid? Drink dan minder cafeïne houdende drank in de middag en avond. Probeer ook de alcoholische dranken te laten staan. Van alcohol slaap je over het algemeen wel sneller, maar minder diep. En juist een diepe slaap is een gezonde slaap waar je weer fit van wordt.

Drink kamillethee in plaats van koffie, hiervan kom je tot rust. Ga ook niet meer op je mobiel, laptop of tablet een uur voor het slapen. Het blauwe, kunstmatige licht van apparatuur verstoort je natuurlijke ritme. Door het blauwe licht wordt cortisol aangemaakt, dit hormoon houdt je wakker. Pak er dus een goed boek bij en een lekkere kop kruidenthee. Daarmee zal je geen last hebben van slapeloosheid.


Wil jij positief leven, zonder stress?

Volg dan deze online cursus Ontspannen Leven.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Bestel direct – nu voor € 57


Doe aan lichaamsbeweging

Om stress te bedwingen werkt beweging erg goed. Tijdens lichaamsbeweging worden bovendien geluksstoffen aangemaakt. Je zal je moe maar voldaan voelen na een stevige sportsessie. Zelf houd ik ervan om na een drukke dag op kantoor even te fitnessen in de sportschool. Maar je kan ook een teamsport beoefenen, of een rondje gaan hardlopen. Mogelijkheden zijn er genoeg.

Vind je het moeilijk om aan het einde van de dag nog energie op te brengen voor lichaamsbeweging? Zet dan de wekker ‘s ochtends een uur eerder en begin de dag met wat beweging. Het lijkt misschien in het begin zwaar, maar al snel zal je zien dat het heerlijk is om de dag actief te beginnen.

Leer te relativeren

Als men mij vraagt wat te doen tegen stress dan is mijn standaard antwoord om te leren relativeren. Hiermee bedoel ik dan zowel relativeren, alsook omgaan met stressvolle situaties op een andere manier.

Stress zit toch voor een groot deel tussen de oren. Het speelt zich allemaal af in je hersenen. Jouw gedachten beïnvloeden de mate waarin je stress ervaart. Sta je positief en zelfverzekerd in het leven dan zal je minder stress ervaren. Ben je daarentegen negatief ingesteld en minder zeker van jezelf, dan zal je vatbaarder zijn voor stress. Als je veerkracht vergroot ben je beter bestand tegen stress.

Leren relativeren is enorm belangrijk als je wilt leren om beter om te kunnen gaan met stress. Relativeren is niet makkelijk, maar iedereen kan het leren. Plaats de dingen in de juiste context. Hoe groot is jouw probleem dan nog? Je leeft, dat is het allerbelangrijkste.

Praat over je problemen

Als je ergens meezit, draag het dan niet alleen met je mee. Praat met je vrienden over je problemen. Praten over waar je mee zit kan helpen om een last van je schouders te gooien. Als je je problemen voor jezelf houd dan zeul je deze elke dag met je mee. Vroeg of laat begint de spanning dan op te hopen en dat gaat zijn tol eisen. Deel vooral waar je mee zit. Vrienden, familie of je partner zijn heus bereid om met jou over je problemen te praten. Soms is het voldoende om een luisterend oor te hebben, je hoeft niet eens per se advies van die persoon te krijgen.

Adem bewust

Adem langzaam in en langzaam uit. Als je gestrest bent is de kans groot dat je niet diep ademhaalt. Tijdens stressvolle situaties wordt ook vaak te snel ademgehaald, hierdoor zuigen je longen zich niet helemaal vol met lucht. Hoe dieper je ademhaalt, des te relaxter je bent.

Door op een kalme, beheerste manier adem te halen geef je een sein af dat alles in orde is. Dat er geen gevaar dreigt en dat daarom een verhoogde ademhaling niet nodig is. Haal adem vanuit je buik.

Een snelle ademhaling is alleen nodig bij fysieke inspanning, zoals vechten of vluchten. En je wilt juist niet in een vecht of vlucht-modus belanden als je wilt ontspannen.

Minder cafeïne

Zoals al eerder gezegd in dit artikel helpt het om je cafeïne-inname te beperken. Cafeïne is een uitzonderlijk goed middel om alert en energiek mee te blijven. Maar het bevorderd de aanmaak van cortisol, waardoor je een gejaagd gevoel kan krijgen.

Bovendien is de energiepiek die je van koffie krijgt vaak van korte duur. Vroeg of laat zal je alsnog moe worden.

Het is veel beter om gedurende de dag gezonde, lichte maaltijden te eten. Als je niet zoveel in één keer eet heb je ook minder last van een “after dinner” dip. Dus ben je gedurende de dag alerter en meer geconcentreerd, zelfs zonder koffie.

Leer prioriteiten stellen

Als je stress in je leven wilt verminderen helpt het om goede prioriteiten te stellen. Met duidelijke prioriteiten kan je het hoofd koel houden, zelfs al is er nog zoveel te doen. Prioriteiten kunnen richting geven aan een drukke dag. Als je weet wat voor jou belangrijk is kan je onbelangrijke dingen laten doen.

Het is niet zozeer een kwestie van meer tijd zien vrij te maken, het is een kwestie van prioriteiten aanbrengen. Bovendien, als je niet weet wat je belangrijk vindt is alles wat je doet ‘goed’.

Doe het rustig aan

Soms is de meest effectieve manier om stress te bestrijden simpelweg om even rustig aan te doen. Om even te ontspannen en weer op krachten komen. Doe het dus rustig aan.

Spreek af met vrienden. Organiseer een BBQ. Ga een wandeling maken. Lees een goed boek. Luister naar wat relaxte muziek. Voer een goed gesprek. Ga met je hond spelen. Pak een oude hobby weer op. Ga naar buiten. Drink een biertje. Maak een lekkere maaltijd klaar. Leer iets nieuws.

Er is zoveel wat je kan doen om te ontspannen.

Heb je moeite met ontspannen na een drukke dag?

Wat te doen tegen stress: samenvatting

Samengevat zijn dit de dingen die je kan doen om stress in jouw leven te verminderen:

  1. Slaap voldoende.
  2. Beweeg, ga sporten.
  3. Leer relativeren.
  4. Praat over je problemen.
  5. Haal langzaam en diep adem.
  6. Drink minder cafeïne-houdende dranken.
  7. Leer prioriteiten stellen.
  8. Doe het rustig aan, neem een welverdiende pauze.

Laat Alle Zorgen en Stress Los.

Volg de Online Training Nooit Meer Zorgen Of Stress.

– Stop met piekeren.
– Ontdek blijvende ontspanning.
– Leef weer positief, zonder zorgen.

Je ontvangt:
– 19 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en laat al je zorgen los!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>