Hoe zit het met jouw werk-privé balans?

Een gezonde werk-privé balans is uiterst belangrijk. Zonder een gezonde balans tussen werk en privé is de verhouding scheef. Dit zal resulteren in verwaarloosde gebieden in je leven. Hoe zit het eigenlijk met jouw werk-privé balans? 

Waarom is dit zo’n topic?

Er is veel te doen over het onderwerp werk-privé. Zoals een paar jaar terug in de Duitse Deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Guntram Schneider, minister van Arbeid van deze Duitse Deelstaat, wilt dat werkgevers niet langer hun werknemers bereiken na werktijd. Hetzij via telefoontjes, WhatsApp of e-mails. Volgens Schneider zou de bereikbaarheid van personeel in de vrije tijd volgens de wet moeten worden bepaald.

Het Nieuwe Werken doet vaak geen goed aan de werk-privé balans. Je begint misschien wat later en neemt dan aan het einde van de dag je laptop mee naar huis. De neiging om dan tóch nog even wat mails weg te tikken is wel erg groot..

Werknemers die thuiswerken werken over het algemeen langere dagen dan werknemers die op kantoor zitten. Hoe dit precies komt durf ik niet te zeggen. Misschien hebben ze het idee dat ze meer afgeleid zijn gedurende de dag en willen ze deze tijd inhalen?

Hoe dan ook, door het Nieuwe Werken verandert de manier waarop we samenwerken. We hoeven minder op kantoor aanwezig te zijn. We kunnen flexibeler werken en daar ons voordeel mee doen. Maar vaak genoeg keert het Nieuw Werken zich tegen ons. Flexibiliteit betekent bereikbaarheid. Je baas kan je ‘s avonds nog bellen of een mailtje sturen, want je bent immer ‘flexibel’. Het is geven en nemen. Maar vooral de werkgever plukt hier de vruchten van.

Door de veranderingen van de afgelopen jaren, zoals het internet, instant messaging en ga zo maar door, is het werken als kenniswerker verandert. Het is zeer aannemelijk dat we nog meer technologische vooruitgang zullen meemaken. Hoog tijd dus om je voor te bereiden op een wereld waarin Het Nieuwe Werken meer dan normaal is. Dus is het nu de juiste periode om je te verdiepen in hoe je jouw werk-privé balans gezond en gebalanceerd kan houden.

Spanning en ontspanning

Als ik spreek over een werk-privé balans bedoel ik eigenlijk een gezonde balans tussen spanning en ontspanning. Als je leuk werk hebt zal je ook veel waardering en voldoening uit je werk halen, dan kan het zelfs een stukje ontspanning bieden. Maar vaak is werken geen ontspanning. Je moet je enorm inspannen om dingen voor elkaar te krijgen. Daar moet tegenover staan dat je af en toe kan ontspannen en weer kan opladen. Als de balans tussen spanning en ontspanning zoek is, dan is dat foute boel. Het is noodzakelijk om af en toe te ontstressen.

Bij iedereen met een burn-out is het ook ooit zo begonnen. Een uurtje langer doorwerken, iets meer taken uitvoeren dan waar je eigenlijk tijd voor hebt en ga zo maar door. Voor je het weet offer je je eigen gezondheid op voor je werk. Je gaat door ten koste van jezelf.

Ontspanning is pure noodzaak. Kijk maar naar de natuur om je heen. Het is een logisch, natuurlijk proces. We zijn overdag actief en ‘s nachts rusten we.

Tips voor een gezonde werk-privé balans

De wereld om je heen verandert snel. De technologie van vandaag is morgen alweer achterhaald. Hoog tijd dus om je te verdiepen in Het Nieuwe Werken en te inventariseren hoe je een gezonde werk-privé balans kan behouden. Flexibiliteit brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Als daar misbruik van wordt gemaakt zal dit ten koste gaan van je werk-privé balans.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Minder Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Met deze tips ben jij er zeker van dat jouw balans tussen werk en privé, tussen spanning en ontspanning, gezond is.

Manage je energie

Vaak is het zinvoller om je energie te managen dan je tijd. Soms zal je misschien 9 uur op een dag werken en moe, maar voldaan, naar huis gaan. Andere dagen ben je na 3 uur werken al helemaal gesloopt. Je kan niet altijd je output en resultaten meten in de zin van gewerkte uren. Het is verstandiger om te letten op je energie.

Neem dan ook gedurende de werkdag korte pauzes. Tijdens deze pauzes is het de bedoeling dat je niet inspannend bezig bent. Doe eens iets totaal anders zodat je energiepeil weer kan aanvullen.

Manage verwachtingen

Zodra je niet meer met z’n allen bij elkaar op kantoor zit wordt het nog belangrijker om verwachtingen af te stemmen. Weet jij wat je baas van je verwacht? Weten je collega’s wanneer ze je kunnen bereiken?

Het is erg zinvol om duidelijke verwachtingen af te stemmen en uit te spreken. Misschien wil je vandaag aan een lastige opdracht werken en dus wil je ongestoord kunnen werken. Deel dit met je collega’s en laat hen weten dat je graag alleen gestoord wordt voor belangrijke vragen.

Wanneer online en offline?

Geef duidelijk richting je baas, en ook je andere collega’s, aan wanneer je online bent. Ondanks dat je niet meer op kantoor werkt wil je misschien alsnog van 8.00 tot 17.00 uur werken. Het is dan niet fijn als je collega’s of je baas ‘s avonds nog contact met je opnemen en verwachten dat je nog ruim een uur gaat werken.

Het beste is om duidelijke afspraken te maken. Afhankelijk van de mate van flexibiliteit die je nodig hebt kan je werken met een maand-, week- of dagplanning. Misschien wil je sommige dagen van de week later beginnen met werken en langer doorgaan. Of misschien wil je soms vroeg beginnen, ‘s middags even iets anders doen, en ‘s avonds weer verder gaan. Het kan allemaal, mits je maar duidelijke afspraken hebt gemaakt. Deze planning kan je dan delen met je team en leidinggevende.

Hou werk en privé gescheiden

Met de flexibiliteit van Het Nieuwe Werken wordt het steeds lastiger om werk en privé gescheiden te houden. Toch zou ik dat wel proberen. Als je klaar bent met werken zet dan een streep onder je werkdag. Weg die laptop.

Zodra je het makkelijk voor jezelf maakt om nog even snel wat kleine werkjes te doen voor je bedrijf zal je vroeg of laat een keer bezwijken. Het zal vast druk zijn op je werk, en juist dan wordt de verleiding erg groot om in de avonduren verder te werken. Ben je klaar met werken? Dan ben je echt klaar met werken. Zet die laptop maar weg en check geen werkgerelateerde e-mail meer.


Wil je positief leven zonder stress?

Volg dan deze online cursus Minder Stress.

Laat je zorgen los – en vind je innerlijke rust weer terug. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige. “Als life coach weet ik wat stress met je kan doen. Via deze website begeleid ik mensen naar een gelukkiger leven, met minder stress.”


Ook leuk om te lezen:

Stressbestendiger worden door je eigen keuzes

Angsten overwinnen met NLP

Wat te doen bij stress?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>