Meer bevlogenheid als geheim wapen tegen burn-out?

Bevlogenheid, ook wel geestdrift, enthousiasme of bezieling genoemd, is de laatste tijd steeds populairder. Immers, veel werknemers zijn ervan overtuigd dat bevlogenheid helpt om ziekteverzuim te verlagen én werkprestaties te verhogen. Dat is zeker waar, maar hoe zet je bevlogenheid in voor je privé-leven? Hoe kun je bevlogen en bezielt leven, zodat je een vitaal en fit gevoel hebt?

Dat lees je in dit artikel over dit ‘geheime wapen’ tegen burn-out!

Wat is bevlogenheid?

Voordat we de diepte in duiken nog even kort een definitie van bevlogenheid. Want wat is het nou eigenlijk precies?

Er zijn veel definities gevonden voor bevlogenheid op je werk, dus vandaar dat ik met deze introductie dan ook schrijf over bevlogenheid op het werk. Verderop in dit artikel gaan we in op een bevlogen leven en hoe jouw dat vitaal en gezond kan houden.

Bevlogenheid is eigenlijk een combinatie van meerdere factoren:

  • Toewijding
  • Energie
  • ‘Flow’

Definitie van bevlogenheid

Wilmar Schaufeli, Nederlands arbeids- en organisatiepsycholoog, klinisch psycholoog en hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht te Utrecht, geeft de volgende definitie van bevlogenheid:

“Bevlogenheid is een positieve, affectief-cognitieve toestand van opperste voldoening die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie. Dit gaat gepaard met bruisen van energie, zich sterk en fit voelen, lang en onvermoeibaar met werken door kunnen gaan en beschikken over grote mentale veerkracht en groot doorzettingsvermogen.”

Wilmar Schaufeli en bevlogenheid
Wilmar Schaufeli – Bron: https://www.uu.nl/

Hoe ontstaat een burn-out?

Heel kort door de bocht zou je kunnen stellen dat een burn-out ontstaat als er dag na dag meer energie verbruikt wordt dan dat je terugkrijgt.

Zie het als een soort spaarrekening, je haalt er constant geld af maar doet niet af en toe een storting. Tja, dan is op den duur je geld op. Of nog erger, je komt rood te staan.

Zo is het ook met je energie.

Energie is net als een spaarrekening

Als je maand na maand meer energie verbruikt, en je krijgt er weinig tot niks voor terug, dan daalt je energiepeil elke maand. Het kost daarna veel moeite om je energiereserve aan te vullen.

Als je lang genoeg meer energie verbruikt dan dat je opbouwt kom je in een burn-out terecht. Je energiereserve is opgebrand. Je hebt geen puf meer en geen wilskracht om zaken te ondernemen. Simpelweg omdat je letterlijk de energie er niet meer voor hebt.


Hoe krijg je wat je wilt?

Download ons gratis eBoek Hoe Je Krijgt Wat Je Echt Wilt.

Stap uit je hoofd – en geniet van een ontspannen leven.

Meer dan 35.000 keer gedownload!

“Interessant, boeiend en leerzaam! Het geeft me ontzettend veel steun. Wat ben ik blij dat ik dit gevonden heb. Het verrijkt echt mijn leven!”

Hoe je alles krijgt wat je wilt


Waarom bevlogenheid helpt om een burn-out op afstand te houden

Als je daarentegen elke maand ook activiteiten onderneemt waar je blij van wordt en die je nieuwe energie geven, dan houd je het veel langer vol. Nog beter: doe elke maand zodanig veel van zulke activiteiten dat je als het ware steeds grote stortingen doet op je ‘energie spaarrekening’. Je bouwt hiermee een reserve op voor tijden waarin je minder goed in je vel zit.

Als je dingen doet die je leuk vindt, waar je enthousiast van wordt, of waar je bloed sneller van gaat stromen, is de kans groot dat je daar nieuwe energie van krijgt. Maar hoe vindt je nou die dingen waar je energie van krijgt? En hoe creëer je bevlogenheid op je werk?

Bevlogenheid op je werk

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 5 mensen echt bevlogen is. Hoe kan je er dan zelf voor zorgen dat je een bevlogen medewerker wordt?

Waar voorheen enkel gedacht werd dat de werkdruk te hoog was als men het werk niet meer aankon wordt nu ook nagedacht over steun en motivatie. Soms is het niet enkel de werkdruk, maar juist die laatste twee factoren waar het mis gaat. Men moet intrinsiek gemotiveerd zijn en autonoom kunnen werken om bevlogen te zijn.

Sommige onderdelen om een bevlogen medewerker te zijn heb je niet zelf in je hand. Het is namelijk fijn en bevorderlijk als vanuit het management helder en duidelijk wordt gecommuniceerd. Ook lofprijzingen helpen de bevlogenheid.

Die dingen heb je zelf niet helemaal in de hand, het zijn externe factoren.

Toch kun je in zekere mate je bevlogenheid aanwakkeren, dit doe je door je eigen energiebronnen aan te spreken. Door je energiepeil in de gaten te houden en je werkeisen erop aan te passen, kun je de perfecte match creëren.

Bevlogen werknemer

Taakeisen versus energiebronnen

Taakeisen zijn specifieke taken die je móet uitvoeren, ze horen nou eenmaal bij je functie. Dit kunnen fysieke taken zijn, maar ook organisatorische, sociale of mentale taken. Het uitvoeren van deze taken kost energie. Toch hoeft dat op zich nog geen negatief iets te zijn.

Het wordt pas stressvol als je taakeisen niet in verhouding staan tot je energie.

Daarom spreek je jouw eigen energiebronnen aan zodat er een goede balans tussen werkvermogen en werkdruk ontstaat. Dit zijn bronnen die je energie geven.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Hoge eigenwaarde
  • Optimistische houding
  • Effectief kunnen werken
  • Stressbestendigheid
  • Autonoom kunnen werken
  • Feedback van collega’s ontvangen
  • Waardering van collega’s en leidinggevende
  • Steun van collega’s
  • Mogelijkheden tot ontwikkelen en doorgroeien

Zoals je ziet zijn er zowel persoonlijke als zakelijke energiebronnen. Denk overigens niet bij jezelf dat je niet bevlogen kan worden als je niet bevlogen van nature bent. Iedereen kan een bevlogen mens worden, mits je de juiste energiebronnen weet aan te spreken en de match vindt tussen wat jij graag wilt en wat je kan.

De voordelen van bevlogenheid op je werk

De bevlogen medewerker biedt niet alleen voordelen voor zichzelf, maar ook voor de werknemer. Deze medewerker bruist van de energie, zit goed in zijn vel en kan tegen een stootje. Zijn vrolijke humeur zorgt ervoor dat hij makkelijk iets extra’s kan doen. Hij gaat op plezierige wijze te werk en komt daarbij al snel in een flow. Hij komt ongetwijfeld problemen tegen gedurende de dag, maar dan weerhoudt hem er niet van om te blijven proberen. Hij voelt zich gezond en energiek. Hij is zowel betrokken als verbonden met de organisatie. Door zijn mate van energie en optimisme levert deze bevlogen medewerker innovatieve oplossingen en betere prestaties. Hij is klantvriendelijker dan zijn slechtgehumeurde collega’s en ervaart zijn werk als zinvol. Hij is niet vaak ziek, maakt weinig fouten en voelt zich in balans.

Hoe creëer je bevlogenheid als ZZP’er?

Werk je voor jezelf en denk je nu “Tja, wat kan ik hiermee?..”

Als ZZP’er heb je vaak geen collega’s om je heen die je kunnen steunen. Je kan geen waardering krijgen van een leidinggevende. Wat dan? Wat kun je alsnog doen om bevlogen te werk te gaan?

Eén van de voordelen van werken voor jezelf is dat je de dingen op je eigen manier kan doen. Je kan dus autonoom werken – één van de ingrediënten voor een bevlogen leven. Daarnaast móet je niks, dit stelt je in staat om uiterst effectief te werken. Je kan immers ten alle tijden doen wat je zelf wilt doen, er is geen baas die dit of dat van je nodig heeft.

Dat zijn twee grote voordelen van werken als ZZP’er en bevlogenheid. Verder is het erg afhankelijk van je persoonlijkheid. Ben je van nature een optimist of een pessimist? Hoe ga je om met tegenslagen? Waar krijg je energie van?

Verder in dit artikel behandel ik de manieren om een bevlogen leven te leiden, dus niet alleen zal je een bevlogen medewerker zijn maar je zult je een bevlogen persoon voelen.

Werkverslaafde of bevlogen?

Maar voordat je daarover leest wil ik je nog dit meegeven: bevlogenheid is wat anders dan werkverslaving.

Werkverslaving leidt tot burn-out.  Hard werken is niet persé nodig om bevlogen te zijn. Moéten werken is eerder een teken van werkverslaving dan bevlogenheid.

Je kent ongetwijfeld wel mensen die hun ziel en zaligheid in hun werk lijken te stoppen. Ze zijn op kantoor aanwezig ruim voor de rest arriveert en ze gaan als laatste weg. Ze zijn constant druk, maar wonen desnoods toch alle vergaderingen bij en maken hun werk altijd af. Dit heeft wel als gevolg dat de laptop vaak ’s avonds nog aan staat en er vrijwel non-stop wordt gewerkt. Deze medewerker zal zelfs in zijn weekend nog voor de baas bezig zijn.

Is dit nou goed of slecht?

Zonder verdere context zou ik zeggen: slecht.

Dit lijkt meer op werkverslaving dan op bevlogenheid. Bevlogenheid begint namelijk bij jezelf. Het is intrinsiek zoals dat heet. Werkverslaving daarentegen komt voort uit de drang om jezelf te bewijzen of de waardering van anderen te oogsten.

Bevlogenheid is goed, mits het geen werkverslaving in vermomming is.

Bevlogenheid thuis

Een bevlogen persoon

Het is fijn om een bevlogen medewerker te zijn, maar er is meer in het leven dan alleen werk.

Hoe kan je er dan voor zorgen dat je ook thuis een bevlogen partner of bevlogen ouder wordt? Hoe kun je ervoor zorgen dat je altijd een vitaal, fit en sterk gevoel hebt?

‘Priming’

Eén van de manieren om energie op te doen is door een zogeheten ochtendritueel.

Performancecoach Tony Robbins gebruikt hiervoor een ritueel dat bestaat uit 9 minuten meditatie. Hij noemt het priming. Dit komt van het Engelse woord prime, dat uitstekend betekent. Het komt erop neer dat je jezelf een uitstekend gevoel geeft.

Zijn aanpak ziet er als volgt uit:

  1. Dankbaarheid [3 minuten]: Wees drie minuten lang dankbaar voor drie verschillende dingen. Denk aan simpele dingen, zoals de zonnestralen op je gezicht of de geur van verse koffie.
  2. Innerlijke kracht [3 minuten]: Daarna richt Tony zich drie minuten lang op het lichaam. Je kan je richten op je emoties, je gedachten of je ‘ziel’. Welke naam je er ook aan geeft, sta stil bij lichaam en geest. Visualiseer een vloeibare substantie die langzaamaan je lichaam vult met licht. Dit licht geeft je energie en kracht. Voel hoe deze energie je stress wegneemt en succes garandeert. Visualiseer hoe jij vandaag succesvol gaat zijn.
  3. Een dag vol voorspoed [3 minuten]: De laatste drie minuten concentreer jij je op wat je vandaag gaat doen. Visualiseer deze dingen alsof je ze al gedaan hebt. Hoe voelt dat? Wat zie je? Wat hoor je?

Dit is een krachtige manier om de dag te starten en je in de juiste mentale toestand te brengen. Waarom is het zo effectief?

Dankbaarheid overtreft de andere emoties. Je kan niet dankbaar en boos tegelijkertijd zijn, aldus Tony Robbins. Daarnaast maakt hij gebruik van visualisatie omdat het brein geen onderscheid kent tussen wat het ziet en wat jij het láát zien, voor het brein zijn beiden echte situaties. Door je in te beelden hoe je vandaag succesvol en stressvrij zal zijn worden er stoffen in je brein aangemaakt alsof dat de werkelijke situatie al is.

Hieronder legt Tony Robbins in het Engels zijn priming routine uit:

Andere manieren om je dag goed te beginnen zijn:

  • Luister muziek waar je een energie-boost van krijgt.
  • Ga ’s ochtends sporten. Hierdoor heb je de rest van de dag meer energie.
  • Neem cafeïnevrije periodes. Zodat je lichaam minder resistent wordt tegen koffie en je van nature meer energie hebt.

Energie is slechts één van de ingrediënten die nodig is voor een bevlogen leven. Maar de basis gaat misschien nog dieper. Uiteindelijk draait het om je passie en je doel in het leven te vinden.

Vind je roeping

Wil je meer uit je leven halen, maar weet je niet waar te beginnen?

De onderstaande vragen kunnen je helpen om sluimerende dromen te ontwaken en om er nieuw leven in te blazen.

  • Wat zijn je hobby’s?
  • Wat is het meest betekenisvolle onderdeel van je dag?
  • Wat zijn onderwerpen waar je met gemak duizend woorden over zou kunnen schrijven?
  • Wat doe je het liefste?
  • Welke prestatie zou je enorm trots maken?
  • Welke onderdelen uit je huidige baan vind je erg leuk?
  • Welke dromen had je als kind en welke dromen daarvan spreken je nog aan?
  • Als je slechts één ding kon kiezen waar men je aan zou kunnen onthouden, wat zou dat ene ding dan zijn?
Vind je roeping, volg je passie
Vind je roeping, volg je passie

Conclusie

Werk neemt een groot deel van je tijd in beslag. Daarom is het belangrijk dat je met bevlogenheid te werk gaat. Maar wat als je baan niet helemaal aansluit bij je wensen? Doe dan een beroep op eigen energiebronnen en zoek de dingen die je wél leuk vindt aan je werk.

En onthoud dat werk slechts één onderdeel is van je leven. Je hebt ook nog een prive-situatie waar bevlogenheid net zo belangrijk is. Een passievol en vitaal leven kun je enkel leiden als je bevlogen bent.

Bevlogenheid in je privéleven kan je creëren door energie los te maken of door aan introspectie te doen en op zoek te gaan naar de dingen waar jij enthousiast van wordt.

Bronnen
Website: http://www.nobco.nl/kenniscentrum/artikelen/willem_van_rhenen
Website: http://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/bevlogenheid


Wil jij minder stress?

Volg dan deze online cursus Nooit Meer Zorgen of Stress.

Laat alle zorgen en stress los.

Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Je cursus was super – een gouden greep. Niets bracht rust en ontspaning in mijn leven. Maar met jouw cursus is het mij gelukt!”

Laat al je zorgen los


Over de schrijver 

Sander

Dit artikel is geschreven door Sander, gastauteur en stresscoach en ervaringsdeskundige.

Over deze website
Newstart is gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten hebben we inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Newstart
Ervaringen van cursisten

Ontdek Het Geheim


Hoe krijg je wat je ècht wilt?


ONS GRATIS EBOEK

35.000 Lezers gingen je voor


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>