Alles wat je waardeert, wordt sterker in je leven. We focussen te vaak op wat beter kan – en vergeten wat al goed gáát. Dus waardeer je successen, je fijne relaties, je lichaam, je levenservaring en wie je bent. Waardeer alles wat je leven de moeite waard maakt. Als je dat doet, wordt je leven vanzelf nòg meer de moeite waard! Hier zijn 5 tips voor meer waardering in je leven:

Tip 1: Waardeer je successen.

We staan vaak stil bij onze fouten, de verkeerde keuzes die we hebben gemaakt of wat we anders hadden willen doen. Als we ergens succes mee hebben, zijn we even blij – en gaan dan snel over tot de orde van de dag. Dus blijf even stilstaan bij je successen. Begin met de dingen waar je het meest trots op bent: die doelen waarbij je jezelf hebt overwonnen…

Succes is het overwinnen van uitdagingen tot je je doel hebt bereikt. Is dat niet een moment van aandacht waard? Dus vraag jezelf: Waar ben ik het meest trots op? Wat is me toch gelukt, ondanks de uitdaging? Welke goede keuzes heb ik gemaakt? Welke beslissingen hebben me ver gebracht? Er zijn altijd successen! En hoe meer je er bij stilstaat, hoe meer je ze ontdekt. Waardeer ze, je hebt ze verdient!

Tip 2: Waardeer de relaties die je dierbaar zijn.

Hoe vaak zijn we niet bezig met de relaties die ons energie kosten? Het lijkt wel of die alle aandacht in beslag nemen. Daardoor gaan we voorbij aan de relaties die zo vanzelfsprekend lijken: de mensen die het beste met ons voor hebben, van wie we houden, die we waarderen, die ons steunen en waar we ons leven mee kunnen delen.

Waardeer iedereen in je leven, hoe dichtbij of veraf ze ook zijn. Hoe vaak of hoe zelden je ze ook ziet. Een leven gedeeld is een leven geleefd, nietwaar? Soms moeten we afscheid nemen en missen we ze later. Dus waardeer iedereen die je nu in je leven hebt. Geef ze een belletje, stuur ze een bericht, laat ze weten dat je aan hen denkt. Waardeer de relaties die je dierbaar zijn!

Tip 3: Waardeer je gezondheid.

Iemand zei ooit: “Wees aardig voor je knieën, want je zult ze missen als ze er niet meer zijn.” Dat was grappig bedoeld, maar ook heel waar. Wees blij met je lichaam, hoe het ook is. Je lichaam is een medisch wonder. Het is eigenlijk een universum op zich. Elke seconde van de dag werken miljarden cellen samen zodat jij jezelf kunt zijn.

Als je beseft hoe complex dit allemaal is, is het ongelofelijk dat het zo natuurlijk gaat. We staan er niet bij stil dat we bijvoorbeeld kunnen zien, ruiken, proeven, voelen en horen. Totdat we door omstandigheden ziek worden – dan realiseren we ons hoeveel we missen. Ook al is je lichaam nu niet in blakende gezondheid, het kan nog steeds van alles. Waardeer je lichaam, het is het grootste cadeau dat je ooit hebt gekregen….

Tip 4: Waardeer je persoonlijke groei.

Het leven is eigenlijk een groot groeiproces. Je kunt je persoonlijke groei niet eens tegenhouden – al zou je het willen. We kijken te vaak naar vaardigheden die we missen. We vergelijken ons met andere mensen en denken dat zij het beter doen. Maar wat we al geleerd hebben, wat we al kunnen, wat we al goed doen – dat vergeten we voor het gemak.

Vergelijk jezelf eens met hoe je tien jaar geleden was. Wat heb je allemaal geleerd? Welke levenservaring en inzichten heb je inmiddels opgedaan? Heb je jezelf beter leren kennen? Doe je steeds meer dingen die je gelukkig maken? Gefeliciteerd! Waardeer wie je bent geworden en groei verder in de richting die (nog beter) bij je past…

Tip 5: Waardeer jezelf.

Vaak koppelen we onze zelfwaardering aan onze prestaties en de mening van anderen. Doen we het goed, dan zijn we tevreden. Vinden anderen ons aardig, dan waarderen we onszelf. En anders…. zijn we niet zo blij met wie we zijn. Probeer je zelfbeeld wat los te koppelen van de buitenwereld: Voel je goed wat je ook doet en wat anderen ook denken…

Als je 24 uur met jezelf moet leven (wie moet dat niet?), dan kun je maar beter waarderen wie je bent. Los van je prestaties of de mening van anderen. Waardeer je sterke punten en vergeet de rest. Waardeer je karakter, ook al is het nog niet af… Waardeer wat je doet, denkt, voelt en vindt. Het hoort allemaal bij jou.

Waardering is een kunst die je kunt leren…

Alles wat je waardeert, wordt sterker in je leven. Je beleeft het goede intenser. Je geniet meer van het leven. Je bent er dankbaarder voor. Dat geldt voor je successen, voor je relaties, voor je gezondheid en voor jezelf. Leer te waarderen wat je hebt – wanneer je het hebt. Het is een kunst, maar zoals elke kunst kun je het leren!

Wil je meer genieten van je leven – en meer waarderen wat je al hebt? Bestel dan de volgende e-cursus:

Voor Altijd Gelukkig Zijn - Online Training
Word gelukkig in slechts 9 weken!
Gelukkig zijn is het belangrijkste doel in je leven. Iedereen zoekt het, maar slechts weinig mensen vinden ook echt blijvend geluk. Dat kun jij nu wel! Wil je de vreugde en het plezier weer terug in je leven? Word gelukkig met deze online training en voel je weer fantastisch!
Word weer gelukkig snel en eenvoudig
“Deze cursus werkt! Het is een fantastisch gevoel te weten dat je gelukkig zijn zelf kunt bepalen. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn. Dit geeft me energie en dat is precies waar ik naar op zoek was. Een supercursus!

Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Ontdek het zelf – download mijn gratis e-boek:

Gratis e-boek: Hoe je krijgt wat je echt wilt

2 antwoorden
 1. Andre
  Andre zegt:

  Hallo Frank,

  Bedankt voor je mooie teksten aller eerst, ik haal er een hoop steun uit in een periode dat ik het goed kan gebruiken. Onlangs in mijn relatie op de klippen gelopen met voor mij de vrouw van mijn dromen. Vervolgens kwam ik alleen te staan, en heb ik gemerkt dat er nogal wat schort aan mijn verder mooie leven ( vind ik moeilijk om te zeggen, maar door jou teksten probeer ik er meer en meer op te letten ). Ik kan bijvoorbeeld niet goed alleen zijn daar ik afgelopen jaren in relaties heb gezeten. Dat alleen zijn wijdt ik aan mijn lage zelfvertrouwen omdat ik die put uit anderen en niet uit mezelf. Nu ervaar ik niet dat andere mijn zelfvertrouwen naar beneden halen door iets te zeggen, maar juist door niets te zeggen. Ik zit eigenlijk constant op bevestiging van anderen te wachten. Dit is ook de reden waarom mijn laatste relatie niet lukte.

  Ik wil hier niet meer van afhankeilijk zijn want het breekt me op. Ik wil me sterk en verzekerd voelen en tegen mezelf kunnen zeggen dat ik het goed doe, en dingen waard ben. En op die manier niet meer afhankelijk zijn van externe factoren, die het niet uitten ( wat helemaal niet gek is ) . Ik zie er ook tegenop dat als dit niet veranderd, ik een leven vol teleurstelling temoet ga. En teleurstelling heb ik inmiddels genoeg gehad ( of zelf gecreeerd eigenlijk )

  Jou teksten helpen mij Frank, hartelijk dank! ( en dat rijmt :) )

  Beantwoorden
  • Frank
   Frank zegt:

   Beste Andre,

   Fijn dat te horen en graag hgedaan :)

   Kun je zelf-vertrouwen ooit echt uit (het gezelschap van) anderen halen, of alleen uit jezelf?
   Misschien zoek je niet zozeer bevestiging van anderen, alswel zelf-bevestiging, en ook dat vind je alleen in en bij jezelf.
   Als we deze dingen vooral in de buitenwereld zoeken, wat gebeurt er dan als – zoals je zegt – de buitenwereld ons dat niet geeft?
   Dat worden we teleurgesteld.

   Dat je dit inmiddels inziet, is heel waardevol! Dat (de herkenning van het ‘probleem’) is een mooie eerste stap op weg naar de oplossing :)

   Dit artikel geeft je extra inzicht in het verband tussen relaties en zelfvertrouwen en gaat je hierbij helpen:
   https://www.newstart.nl/blog/hoe-meer-zelfwaardering-hoe-beter-je-relaties/

   Heel veel succes en vriendelijke groet,
   Frank

   Beantwoorden

Stel je vraag of geef je mening

Stel je vraag of geef je mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.