Voel je 10 keer beter in 5 minuten

Voel je beter – direct. Is dat mogelijk? Jazeker! Lees met me mee, volg deze oefening en merk hoe je direct beter voelt. Het is een kleine kunst je aandacht te richten op de dingen die je goed doen voelen. Dus waar ben je trots op? Voor wie in je leven ben je dankbaar? Wat is jouw beste eigenschap en mooiste herinnering? En waar verheug jij je op?

Een ultrakorte inleiding tot een goed gevoel.

Als we ons niet goed voelen, komt dat omdat we focussen op wat er niet goed is in ons leven. We blijven hangen in wat we missen, wat er ontbreekt of wat er nog opgelost moet worden. Die focus omdraaien is de enige manier om je beter te voelen. Dus dan gaan we de komende vijf minuten doen. Ben je er klaar voor? Hier gaan we!

Eerste minuut: Waar ben je trots op?

Trots is het gevoel dat je waardeert wat je hebt gedaan. Het meest trots ben je waarschijnlijk op de uitdagingen die je hebt overwonnen. Er is iets magisch aan succesvol zijn, terwijl je vooraf dacht: “Dit lukt me nooit!” Dus onze grootste vreugde is gekoppeld aan onze grootste uitdagingen. Herinner je even wat je allemaal al hebt bereikt.

Niet om een vergelijking te maken, maar wel om een voorbeeld te geven: Ik ben trots dat ik anderen kan helpen met coaching, cursussen en artikelen zoals deze. Ik had vandaag met griep in bed kunnen blijven, maar ben er trots op dat ik toch dit artikel schrijf. Het maakt niet uit om wat voor reden je jezelf waardeert, zolang je jezelf maar waardeert. Dus waar ben jij trots op?


Wil jij meer genieten van je leven?

Volg dan deze online cursus Gelukkig Leven.

Ontdek wat jou gelukkig maakt – en geniet van elke dag. Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

“Het werkt! Wat een super ervaring. Ik had niet verwacht in zo’n korte tijd al zo veel gelukkiger te zijn!”

Bestel direct – nu voor € 57


Tweede minuut: Voor welke persoon ben je dankbaar?

Liefde is het beste gevoel, nietwaar? Wie heb jij in je leven waar je dankbaar voor bent? Zijn het je ouders of andere familieleden, is het een goede vriend of vriendin, is het je partner? Wie geeft jou het gevoel dat je er mag zijn, dat je de moeite waard bent? Wie laat je lachen, wie luistert naar je als je ergens mee zit?

Ik heb heel veel mensen in mijn leven waar ik dankbaar voor ben. Maar om er één te noemen: ik ben dankbaar voor mijn vriendin. Voor haar luisterend oor als ik iets wil vertellen, voor het plezier dat we met elkaar hebben, voor de liefde die ze geeft. Wie heb jij in je leven waar je dankbaar voor bent? Denk even aan die persoon. Hoe voel je je nu?

Derde minuut: Wat is jouw beste eigenschap?

Ben je ook vaak bezig met je tekortkomingen? Hé, perfectie is nooit bereikbaar, maar tevredenheid – dat ligt voor het oprapen. Dus wat is jouw beste eigenschap? Waar ben je goed in – waar blink je in uit? Kom op, doe jezelf niet tekort! Wat lukt jou gemakkelijk en kost anderen wel moeite?

Mijn beste eigenschap is het vermogen (bijna) overal het goede in te zien: het positieve in een situatie, het beste in een persoon, de les in elke uitdaging. Door je even bewust te zijn van wat je wèl goed doet, voel je je automatisch beter. Dus wat is jouw beste eigenschap? Kies er één en sta er even bij stil. Ben je blij dat dit je zo makkelijk afgaat? Zeg tegen jezelf: “Hier ben ik goed in!”

Vierde minuut: Wat is jouw mooiste herinnering?

Was het die mooie vakantie in een zonnig land? Was het een gezellig etentje met vrienden? Was het een lange strandwandeling of een weekendje weg? We blijven vaak stilstaan bij het verleden, goed of slecht. Maar jij – en jij alleen – bepaalt wat je je in je hoofd haalt. Dan kun je maar beter de goede dingen onthouden, nietwaar?

Een van mijn mooiste herinneringen was een rondreis door Indonesië. Wat een prachtig land! Als ik erover nadenkt dan zie ik nog steeds de rijstvelden, proef ik de smaak van kokosdrank en ruik ik de theeplantages. Wat is jouw mooiste herinnering? Sta er even bij stil en voel het – alsof je er op dit moment nog bent. Hoe voelt dat? Goed nietwaar?

Vijfde minuut: Waar verheug je je op?

Verheugen is het vermogen plezier te hebben voordat iets gebeurt. Dat is slim! Zo heb je twee keer plezier van één gebeurtenis. Wat gaat er tussen nu en een paar maanden gebeuren, waar jij je op verheugt? Waar word je enthousiast van? Wat geeft je nu al energie? Van welk vooruitzicht word jij nu echt gelukkig?

Ik verheug me op iets dat eigenlijk al is gekomen: de zomer. Dus dit weekend ga ik zwemmen, zonnen, lunchen en bijpraten –  in de sportschool, op het terras, in de stad en bij vrienden. Met de zomer in Nederland hoef je niet op vakantie. Waar verheug jij je op? Op het weekend? Op je vakantie? Op een afspraak met vrienden? Op een theaterbezoek? Het maakt niet uit, maar sta er even bij stil. Het is nooit te vroeg om je ergens op te verheugen.

Hoelang duurde dit?

Misschien zeg je nu: “Maar Frank, deze oefening kostte me zeker tien minuten, geen vijf.” Dat klopt, ik heb gesmokkeld. We hebben er twee keer zo lang over gedaan. Ik vond vijf minuten gewoon te weinig. Sta even stil bij de dingen die goed voelen. Dat is zo waardevol! Herhaal deze oefening regelmatig. Hoe langer je er over doet, hoe beter!

En als je er klaar voor bent om je elk moment goed te voelen, bestel dan de onderstaande e-cursus:


Word Gelukkig & Geniet Van Je Leven!

Volg de Online Training Geluk & Genieten Van Je Leven.

– Voel je direct beter.
– Ontdek het geluk in jezelf.
– Geniet van je leven.

Je ontvangt:
– 18 Praktische lessen met effectieve handvatten.
– Uitgebreide vragen en bewezen oefeningen bij elke les.
– Een geweldig eBoek met 100 pagina’s extra inzichten.

Leer in je eigen tempo, met levenslange toegang.
Coach jezelf en geniet van je leven!

Meer Informatie
Bestel Direct voor € 57


Over de schrijver 

Frank De Moei

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei.

Meer dan 15.000 cursisten heb ik inmiddels geholpen met een gelukkig en succesvol leven.

Wat wil jij?
Wil jij meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk, meer geluk en meer succes?
Deze Online Trainingen gaan je helpen!

Meer over
Meer over Frank
Ervaringen van cursisten

ONTDEK HET GEHEIM

Hoe je krijgt wat je echt wilt !

Download ons gratis eBoek.

35.000 Lezers gingen je voor.


Ook leuk om te lezen:

Reageer op dit artikel

 • Belinda schreef:

  Altijd fijn als je in een dipje zit, dat weet dat geluk toch vaak uit jezelf moet komen. Ik heb moeten leren om tegen mezelf te zeggen dat ik best de moeite waard ben. Dit helpt me weer een beetje herinneren. :))

 • Leuk artikel, maar werkt niet als je hele leven op z’n kop staat en je afhankelijk van n ander bent voor je rust.

 • Beste Carla,

  Ik kan me voorstellen dat iemand je innerlijke rust beïnvloedt. We laten ons nu eenmaal beïnvloeden door het gedrag van anderen.

  Maar als je voor je innerlijke rust afhankelijk bent van een ander, dan geef je de controle uit handen en zegt tegen die persoon: “JIJ bepaalt of IK me goed voel.”
  Dat kan nooit de bedoeling zijn :)

  Succes en met vriendelijke groet,
  Frank

 • ook als je 80 bent is het lezen van het artikel een goed gevoel gevend.

 • Wat je diep in je binnenste eigenlijk al op een bepaalde manier lijk te ´weten`
  maar waar je je niet ( niet meer ) bewust van bent wordt nu aangereikt.
  Aangereikt om daar dan ook iets mee te doen.
  En het is volgens mij dan ook het doen in combinatie met je weer bewust worden van waardoor je je beter gaat voelen.

 • Martiene schreef:

  Wat een heerlijke vijf minuten Frank!

 • Mooie eyeopener dat je vreugdegevoelens vaak gekoppeld zijn aan je grootste uitdagingen. Ik had altijd juist zo’n weerzin tegen al die verrekte uitdagingen, maar je hebt gelijk Frank. Ik ga ze met andere ogen bekijken…

 • Hoi Frank, dank voor je (wederom) mooie artikel. Maakt me weer bewust dat geluk zit in onszelf en niet in allerlei materiele zaken. Bewust zijn van hetgeen je hebt, of de herinnering eraan en leuke zaken welke nog gaan komen, geven energie die een ieder kan gebruiken. Thnx !

 • Beste Frank,

  Als chronisch pijn patient val ik makkelijk terug in een negatieve manier van denken en dat heeft vaak ivloed op wat ik zo dagelijks nog doe, kom daardoor soms moeilijk op dreef. Door jouw nieuwsbrief word ik elke keer weer op mijn goeie been gezet, lees ze ook nog weer eens over en ben er dan ook heel blij mee en je erg dankbaar voor en vind ook dat je het telkens weer goed brengt, fijn en leuk om te lezen, je voegt er echt iets mee toe aan mijn leven, kijk er ook naar uit en hoop dat ik dit nog lang mag blijven ontvangen, vind er vaak herkenning in en het maakt me ook echt een stukje blijer. Lieve groeten van E

 • Beste Frank,

  Heel leuk artikel, daar ga je je idd beter van voelen! En dus niet erg dat het stiekem 10 minuten duurt ;-)
  Ga zo door en wees idd trots op jezelf dan ga ik binnenkort weer verder met de cursus. Nu al zin in!

 • Gek he we weten het van binnen wel en toch laten we andere vaak ons geluk verknallen.
  Je weet het gaat erom wat je wel hebt(kunt), en niet om wat je niet hebt(kunt).
  Ik weet het maar anderen vragen me vaak dingen die ik niet meer kan(en wil) geven.
  Mag toch soms ook voor mezelf kiezen maar dat is heel moeilijk.

  dat deed me deze site opzoeken.

 • Ik voel me op dit moment echt rot. Omdat er van alles gebeurd in mijn leven en ik probeer toch positief te blijven. Af en toe is het heel moeilijk vooral ’s nachts in bed. De ziekte kanker is gewoon echt een rotziekte en ik hoop dat niemand er ooit mee te maken krijgt. Ik ga proberen om me vaker te verheugen op leuke dingen en met de dag leven. Ik merk dat ik vooral gefocust ben op wat er allemaal kan gebeuren en dat ik iemand kan verliezen door die ziekte. Op 20 jarige leeftijd moet ik me niet zo voelen als hoe ik me voel. Sterker nog ik mag me nooit zo voelen, ook niet over 50 jaar. Ik kan alleen maar hopen dat ik haar niet verlies want ik kan niet zonder m’n moeder.

  Bedankt Frank,

 • Beste Petra,

  Ik kan me heel goed voorstellen dat het je moeite kost op dit moment om positief te blijven.
  Hopenlijk heeft dit artikel iets geholpen.

  Overigens, je gevoel volgt je altijd focus – dit artikel geeft je meer inzicht:
  https://www.newstart.nl/blog/waar-je-op-focust-bepaalt-je-leven/

  Als laatste: het is natuurlijk ontzettend menselijk om je in deze situatie niet opperbest te voelen.
  Dat gevoel mag er natuurlijk ook zijn, je hoeft het niet weg te drukken (tenzij je je daar beter bij voelt natuurlijk).

  Heel veel sterkte en succes!

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Yvonne schreef:

  Nooit wachten op anderen als je iets wil doen. Ik kijk uit op straat op plantenbakken. Er was nog 1 plantje die de plantenbak niet sierde.
  Ik kan wel wachten totdat een ander het doet bijvoorbeeld buurvrouw of …. Heb zelf een mooie dahlia gekocht. In de plantenbak gedaan met verse aarde. Het uitzicht die ik nu had gaf me een trots gevoel. Misschien wat overdreven maar de dahlia heeft mooie bloemen. En om naar te kijken geeft mij een goed gevoel. Daar geniet ik van. Ik ben dankbaar met mijn partner. Met elkaar dag en nacht leven, met de goede en wat minder goede dingen van het leven.

 • Mooi Yvonne, dankbaarheid is de beste voorspeller van een gelukkig leven :)

  Vriendelijke groet,
  Frank

 • Freddie schreef:

  Ik snap Helaas wat jij bedoelt.Ik probeer mij zelf staande te houden.door mijzelf af te sluiten van alle kritiek.En om te gaan met mensen die wel positief zijn.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >