Voel je beter – direct. Is dat mogelijk? Jazeker! Lees met me mee, volg deze oefening en merk hoe je direct beter voelt. Het is een kleine kunst je aandacht te richten op de dingen die je goed doen voelen. Dus waar ben je trots op? Voor wie in je leven ben je dankbaar? Wat is jouw beste eigenschap en mooiste herinnering? En waar verheug jij je op?

Een ultrakorte inleiding tot een goed gevoel.

Als we ons niet goed voelen, komt dat omdat we focussen op wat er niet goed is in ons leven. We blijven hangen in wat we missen, wat er ontbreekt of wat er nog opgelost moet worden. Die focus omdraaien is de enige manier om je beter te voelen. Dus dan gaan we de komende vijf minuten doen. Ben je er klaar voor? Hier gaan we!

Eerste minuut: Waar ben je trots op?

Trots is het gevoel dat je waardeert wat je hebt gedaan. Het meest trots ben je waarschijnlijk op de uitdagingen die je hebt overwonnen. Er is iets magisch aan succesvol zijn, terwijl je vooraf dacht: “Dit lukt me nooit!” Dus onze grootste vreugde is gekoppeld aan onze grootste uitdagingen. Herinner je even wat je allemaal al hebt bereikt.

Niet om een vergelijking te maken, maar wel om een voorbeeld te geven: Ik ben trots dat ik anderen kan helpen met coaching, cursussen en artikelen zoals deze. Ik had vandaag met griep in bed kunnen blijven, maar ben er trots op dat ik toch dit artikel schrijf. Het maakt niet uit om wat voor reden je jezelf waardeert, zolang je jezelf maar waardeert. Dus waar ben jij trots op?


Wil je gelukkiger worden?

Volg dan deze online Cursus Gelukkig worden.
Ontdek wat je gelukkig maakt – en geniet van elke dag.
De cursus is gemakkelijk te volgen in je eigen tempo.
Meer dan 15.000 cursisten gingen je voor!

Tweede minuut: Voor welke persoon ben je dankbaar?

Liefde is het beste gevoel, nietwaar? Wie heb jij in je leven waar je dankbaar voor bent? Zijn het je ouders of andere familieleden, is het een goede vriend of vriendin, is het je partner? Wie geeft jou het gevoel dat je er mag zijn, dat je de moeite waard bent? Wie laat je lachen, wie luistert naar je als je ergens mee zit?

Ik heb heel veel mensen in mijn leven waar ik dankbaar voor ben. Maar om er één te noemen: ik ben dankbaar voor mijn vriendin. Voor haar luisterend oor als ik iets wil vertellen, voor het plezier dat we met elkaar hebben, voor de liefde die ze geeft. Wie heb jij in je leven waar je dankbaar voor bent? Denk even aan die persoon. Hoe voel je je nu?

Derde minuut: Wat is jouw beste eigenschap?

Ben je ook vaak bezig met je tekortkomingen? Hé, perfectie is nooit bereikbaar, maar tevredenheid – dat ligt voor het oprapen. Dus wat is jouw beste eigenschap? Waar ben je goed in – waar blink je in uit? Kom op, doe jezelf niet tekort! Wat lukt jou gemakkelijk en kost anderen wel moeite?

Mijn beste eigenschap is het vermogen (bijna) overal het goede in te zien: het positieve in een situatie, het beste in een persoon, de les in elke uitdaging. Door je even bewust te zijn van wat je wèl goed doet, voel je je automatisch beter. Dus wat is jouw beste eigenschap? Kies er één en sta er even bij stil. Ben je blij dat dit je zo makkelijk afgaat? Zeg tegen jezelf: “Hier ben ik goed in!”

Vierde minuut: Wat is jouw mooiste herinnering?

Was het die mooie vakantie in een zonnig land? Was het een gezellig etentje met vrienden? Was het een lange strandwandeling of een weekendje weg? We blijven vaak stilstaan bij het verleden, goed of slecht. Maar jij – en jij alleen – bepaalt wat je je in je hoofd haalt. Dan kun je maar beter de goede dingen onthouden, nietwaar?

Een van mijn mooiste herinneringen was een rondreis door Indonesië. Wat een prachtig land! Als ik erover nadenkt dan zie ik nog steeds de rijstvelden, proef ik de smaak van kokosdrank en ruik ik de theeplantages. Wat is jouw mooiste herinnering? Sta er even bij stil en voel het – alsof je er op dit moment nog bent. Hoe voelt dat? Goed nietwaar?

Vijfde minuut: Waar verheug je je op?

Verheugen is het vermogen plezier te hebben voordat iets gebeurt. Dat is slim! Zo heb je twee keer plezier van één gebeurtenis. Wat gaat er tussen nu en een paar maanden gebeuren, waar jij je op verheugt? Waar word je enthousiast van? Wat geeft je nu al energie? Van welk vooruitzicht word jij nu echt gelukkig?

Ik verheug me op iets dat eigenlijk al is gekomen: de zomer. Dus dit weekend ga ik zwemmen, zonnen, lunchen en bijpraten –  in de sportschool, op het terras, in de stad en bij vrienden. Met de zomer in Nederland hoef je niet op vakantie. Waar verheug jij je op? Op het weekend? Op je vakantie? Op een afspraak met vrienden? Op een theaterbezoek? Het maakt niet uit, maar sta er even bij stil. Het is nooit te vroeg om je ergens op te verheugen.

Hoelang duurde dit?

Misschien zeg je nu: “Maar Frank, deze oefening kostte me zeker tien minuten, geen vijf.” Dat klopt, ik heb gesmokkeld. We hebben er twee keer zo lang over gedaan. Ik vond vijf minuten gewoon te weinig. Sta even stil bij de dingen die goed voelen. Dat is zo waardevol! Herhaal deze oefening regelmatig. Hoe langer je er over doet, hoe beter!

En als je er klaar voor bent om je elk moment goed te voelen, bestel dan de onderstaande e-cursus:


WIL JE GELUKKIG WORDEN?

Volg deze online training en geniet weer 100% van je leven!

JA, IK WIL GENIETEN VAN HET LEVEN

15.000+ cursisten gingen je voor!Op jouw succes,

Frank de Moei
Professional Coach
Newstart.nl | Training in Geluk en Succes

Ik ben een professionele life-coach, gespecialiseerd in persoonlijke groei. Sinds 2008 heb ik via deze site meer dan 15.000 cursisten online begeleid in het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven.
Download mijn gratis e-boek:

Zo krijg je wat je echt wilt